آلمان در راه پذیرش ۲ میلیون مهاجر جدید
پژوهشگران آلمانی میگویند این کشور در آستانه هجوم موجی جدید از مهاجران قرار گرفته است. بنا بر تحقیقات آنها بیش از دو میلیون مهاجر ظرف پنج سال آینده وارد این کشور میشوند. آلمان از این روند استقبال میکند.
نتیجه پژوهشی که در موسسه تحقیقات اقتصادی «کیل اکونومیک» آلمان صورت گرفته نشان میدهد که این کشور دروازه ورود سیل مهاجران، بخصوص از کشورهای اروپای شرقی است که درگیر بحران اقتصادیاند.
بنا بر این پژوهش، جمعیت آلمان به سرعت در حال افزایش است. در سال جاری میلادی آلمان ۳۸۹ هزار نفر به آن اضافه شده است. تا سال ۲۰۱۷ یعنی پنج سال دیگر شمار این افراد به حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر خواهد رسید. اوج هجوم مهاجران در سال ۲۰۱۴ خواهد بود. در این سال تعداد کسانی که وارد آلمان میشوند نزدیک به نیم میلیون نفر بیش از کسانی خواهد بود که این کشور را ترک میکنند.
علت را باید قبل از هرچیز در وضع وخیم اقتصادی و درصد بالای بیکاری در کشورهایی مانند یونان، اسپانیا و پرتقال جستجو کرد. البته موسسه تحقیقات اقتصادی «کیل اکونومیک» روی یک ثبات نسبی در اقتصاد این کشورها حساب میکنند ولی رشد اقتصادی به گفته پژوهشگران به سیر نزولی ادامه خواهد داد.
نتیجه این که متقاضیان بازار کار به کشورهایی نظیر آلمان سرازیر میشوند، پروسهای که در سالهای اخیر بارز بوده است.
میزبانی با آغوش باز
در گذشته آلمان در شمار کشورهایی به شمار نمیرفت که چندان مشتاق پذیرش مهاجر باشد. سیاست پذیرش کارگران مهمان برای بازسازی آلمان پس از جنگ، به این منتهی نشد که این مهاجران از سوی جامعه آلمانی با روی گشاده پذیرفته شوند.
با توجه به کمبود نیروی متخصص و کارآمد دولت آلمان با تصویب قانون جدیدی درهای این کشور را به سوی متخصصان خارجی گشودهاست. "کارت آبی" اقامت کاری جدیدی است که به متخصصان غیراروپایی در آلمان امکان زندگی و فعالیت میدهد.
نسلهای قدیمی تر در این کشور، هنوز هم پذیرای این واقعیت نیستند که جمعیت کشورشان کهنسال است و میانگین بالای سن مردم به علاوه رشد منفی جمعیت، به مشکلی بزرگ برای اقتصاد این کشور تبدیل شده است. اما مدیران اقتصادی و سیاستمداران آلمان این موضوع را خوب درک کردهاند. با سیاستهای تازه دولت، از سال جاری میلادی تلاشبرای جذب متخصصان خارجی به این کشور رو به گسترش گذاشت. آلمان در برخی عرصهها با کمبود نیروی کار روبروست و از ورود نیروی متخصص استقبال میکند.
به نظر پژوهشگران موسسه تحقیقات اقتصادی «کیل اکونومیک»، سیاست جدید پذیرش مهاجر نشان از حضور یک گرایش زیربنایی در این کشور است که برخلاف گذشته عمل میکند. در گذشته تمرکز بر سیاستهایی بود که مهاجران را به خروج تشویق میکرد.
این روند از مدتی پیش معکوس شده است. از سال ۲۰۱۱ میلادی میتوان به خوبی رشد شمار مهاجران را دید. در این سال ۲۰ درصد بر عده آنها افزوده شد و بنا بر آمار رسمی این روند در نیمه سال جاری نیز ادامه یافته است.