رهبر تبعیدی حماس برای نخستین بار به غزه سفر میکند
قرار است روز جمعه، ١٧ آذر (٧ دسامبر)، خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی جنبش اسلامگرای حماس، در نخستین دیدار خود از سرزمین های فلسطینی ظرف چهل و پنج سال گذشته، به نوار غزه سفر کند و انتظار می رود در مراسم سالگرد تاسیس این گروه شرکت کند.
سفر به غزه چند ماه پس از آن صورت می گیرد که خالد مشعل مقر دفتر سیاسی حماس در دمشق، پایتخت سوریه را همراه با سایر اعضای اصلی این گروه در سوریه ترک کرد و به قطر رفت.
خالد مشعل با عبور از گذرگاه مرزی مصر و غزه وارد این بخش از سرزمین های فلسطینی می شود و قرار است طی دیدار سه روزه از غزه، روز شنبه در مراسم بیست و پنجمین سالگرد تاسیس حماس سخنرانی کند.
به گزارش آسوشیتدپرس، ایم مراسم در یکی از میدان های اصلی غزه برگزار خواهد شد و برای این منظور، در این محل، جایگاهی برای سخنرانان ساخته و با ماکت عظیمی از یک موشک مورد استفاده حماس در عملیات علیه اسرائیل، تزئین شده است که بر آن عبارت "ساخت غزه" دیده می شود.
این نخستین سفر مشعل به سرزمین های فلسطینی از زمان جنگ سال ١٩٦٧ اعراب و اسرائیل است که همراه با والدین خود، کرانه باختری رود اردن را ترک کرد و به خارج رفت.
مقامات اسرائیلی در واکنش به سفر خالد مشعل به غزه گفته اند که اسرائیل نمی تواند در مورد کسانی که از طریق مرز مصر وارد غزه می شوند نظارتی اعمال دارد هر چند به گفته ناظران، بعید است دولت مصر بدون مشورت با اسرائیل با این سفر موافقت کرده باشد.
به گزارش آسوشتید پرس، یک عضو گروه اسلامگرای جهاد اسلامی، از گروه های تندرو فلسطینی مستقر در غزه، به این خبرگزاری گفته است که اسرائیل به اطلاع مصر رسانده است که با دیدار رهبران جهاد اسلامی از غزه موافقت نخواهد کرد.
از مشعل به عنوان عضو میانه رو تر حماس نام برده می شود
حماس و جهاد اسلامی از جمله گروه هایی هستند که حکومت ایران آنها را بخشی از "جبهه مقاومت" در برابر روند صلح خاورمیانه می داند و کمک های گسترده ای را در اختیار آنها قرار می دهد.
در عین حال، حماس، که یک گروه اسلامگرای سنی است، در جریان بحران سیاسی سوریه، رسما موضعی در مخالفت با اقدامات بشار اسد، رئیس جمهوری آن کشور اتخاذ کرده در حالیکه حکومت ایران، حکومت کنونی سوریه را هم بخش دیگری از "جبهه مقاومت" می داند.
خالد مشعل از سال ١٩٩٦ به سمت رئیس دفتر سیاسی حماس، که نهاد تصمیم گیرنده این جنبش است، انتخاب شد و تا کنون این موقعیت را حفظ کرده است.
چندی پیش، وی گفت که در نظر ندارد بار دیگر نامزد این سمت شود اما برخی ناظران گفته اند که ممکن است سفر او به غزه به منظور جلب حمایت اعضای حماس از انتخاب دوباره به ریاست دفتر سیاسی صورت گیرد.
'عملگرا و میانه رو'
سفر خالد مشعل، که برخی رسانه ها از او با عنوان "رهبر ارشد حماس" نام برده اند، دو هفته پس از برقراری آتش بس بین این گروه و اسرائیل آغاز می شود که با وساطت دولت مصر برقرار شد.
گروه حماس از سال ٢٠٠٧ و پس از یک درگیری خونین با نیروهای تشکیلات خودگران فلسطینی، اداره امور سرزمین های فلسطین واقع در نوار غزه را در دست دارد و در حالیکه اکثر کشورهای جهان، تشکیلات خودگردان را نماینده فلسطینیان می دانند، به گفته برخی ناظران، دستیابی به نوعی توافق با اسرائیل در جریان برقراری آتش بس باعث افزایش اهمیت این گروه در جهان عرب شده است.
از خالد مشعل به عنوان رهبر "جناح عملگرا و معتدل" در حماس نام برده می شود که ظاهرا چندان مورد قبول اعضا و جناح های تندرو تر این جنبش نیست. موضعگیری خالد مشعل علیه برخورد خشونت آمیز حکومت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، با معترضان باعث تقویت حمایت کشورهایی مانند قطر، مصر و ترکیه از او شده است.
اسلامگرایان منطقه با حمایت از مشعل در صدد بهبود وجهه اسلامگرایی در جهان هستند
به همین دلیل هم این نظر مطرح شده که ممکن است این کشورها به منظور تعدیل موضع حماس نه تنها در مورد رویکرد نسبت به روند صلح بلکه در برابر تحولات سوریه، از مشعل خواسته باشند همچنان نقشی عمده را در رهبری حماس برای خود حفظ کند.
تعدیل مواضع حماس همچنین به نفع دولت های ترکیه و مصر است که می کوشند وجهه جهانی اسلامگرایان را بهبود بخشند و با این استنباط رایج که اسلامگرایی به معنی توسل به خشونت و سرکوب آزادی است، مقابله کنند.
خالد مشعل در سال ١٩٥٦ در نزدیکی شهر رام الله، واقع در کرانه باختری رود اردن که در آن زمان تحت حاکمیت دولت اردن بود، متولد شد. پس از شکست اعراب در جنگ با اسرائیل در ژوئن سال ١٩٦٧، کرانه باختری به اشغال نیروهای اسرائیلی در آمد و خانواده مشعل به کویت مهاجرت کرد.
خالد مشعل در کویت تحصیل کرد و در رشته فیزیک از دانشگاه کویت فارغ التحصیل شد. او فعالیت سیاسی خود را با پیوستن به اخوان المسلمین آغاز کرد.
اقامت مشعل در کویت تا جنگ عراق و کویت در سال ١٩٩١ ادامه یافت اما وی در آن سال به اردن رفت و همکاری خود را با حماس گسترش داد و از زمان تشکیل دفتر سیاسی حماس در سال ١٩٩٦، عضو آن بوده است.
در سال ١٩٩٧، دولت اسرائیل به تلافی بمب گذاری انتحاری در آن کشور، دستور ترور خالد مشعل را صادر کرد و چند مامور اسرائیلی موفق شدند در یکی از خیابان های پایتخت اردن، به او مواد سمی تزریق کنند اما ماموران اردنی آنان را دستگیر کردند.
دولت اسرائیل ناچار شد در ازای آزادی ماموران خود پادزهر مورد نیاز را به اردن بفرستد و شیخ احمد یاسین، رهبر وقت حماس را نیز آزاد کند.