سهام عدالت، یک دام برای کارگران است
رادیو فردا : دولت محمود احمدی نژاد پس از آغاز به کار، آیین نامه اجرایی افزایش ثروت خانوارهای ایرانی را به نام سهام عدالت در بهمن سال ۸۴ و از طریق فروش تسهیلاتی بخشی از سهام شرکتهای دولتی معین تصویب کرد.
پایگاه اطلاع رسانی سهام عدالت، هدف از واگذاری این سهام عدالت را « تعمیم نسبی عدالت اقتصادی» و «تامین عدالت اجتماعی» دانسته است.
کاهش وابستگی خانواده های نیازمند به کمک های دولت و ایجاد درآمد دراز مدت برای آنان، ارتقاء کارایی بنگاه های اقتصادی، افزایش رقابت پذیری در اقتصاد ملی و افزایش سطح عمومی اشتغال از دیگر اهداف این طرح اعلام شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس،شمس الدین حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی،چند روز پیش در مجلس در توضیح عملکرد اجرایی طرح واگذاری سهام عدالت گفت که تاکنون ۴۲ میلیون تن از این سهام برخوردار شده اند.
وی در تابستان سال گذشته در دیدار رییس جمهور و هیات دولت با آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، درباره سهام عدالت گفته بود:«برای شش دهک جمعیت،یعنی ۷۵ میلیون نفر،یک جامعه ۴۵ میلیون نفری هدف گذاری شده است. تاکنون برای ۴۴ میلیون و ۸۰۰ هزار دعوت نامه ارسال شده است و حدود ۴۰ میلیون نفر با ثبت نام در تعاونی های شهرستانی سهامدار شده اند.»
اما در مورد میلیون ها کارگر ایرانی چطور؟
داوود رضوی،فعال سندیکایی در تهران، به رادیو فردا می گوید:«متاسفانه ما هیچ چیزی در این زمینه به عنوان کارگر ندیده ایم،یعنی کارگران هیچ بهره ای از آن نبرده اند. فقط در سال ۸۸ که زمان انتخابات بود، به گفته وزیر اقتصاد،به حدود ۸۰ هزار تن پرداخت شده است.»
وی می افزاید:«در شرکت واحد اتوبوس رانی تهران که خودم به عنوان کارگر شاغل بودم،یک کارگر را هم سراغ ندارم که از سهام عدالت بهره مند شده باشد.»
به نوشته خبرگزاری مهر، کارگران به عنوان یکی از مستعدترین گروه ها به لحاظ سطح درآمد تا به امروز، از دریافت برگه های سهام عدالت بی نصیب مانده اند.
بر اساس این گزارش،دولت در پایان سال ۸۹ ،یعنی ۵ سال پس از تصویب طرح سهام عدالت، سایتی را به منظور ثبت نام کارگران ساختمانی و فصلی و پس از آن، کارگران قراردادی و رسمی برنامه ریزی و سازماندهی کرد.
به نوشته مهر،به دنبال آن،سه میلیون و ۲۰۰ هزار کارگر ساختمانی و فصلی مراحل ثبت نام خود را تکمیل کردند.
اما این تنها آغاز کار بود؛چرا که به نوشته خبرگزاری مهر در روز اول آذر ماه،توقف طولانی مدت پرونده واگذاری سهام عدالت کارگران دو سال ادامه یافت.
بر اساس این گزارش، رییس سازمان خصوصی سازی کشور به تازگی گفته است: مشکل واگذاری سهام عدالت کارگران مربوط به انجام برخی اصلاحات قانونی در روند واگذاری این سهام است.
اما در دیگر سو، وزیر امور اقتصادی و دارایی در مجلس با اعلام اینکه کارگران فصلی و ساختمانی از قلم افتاده بودند،گفت که سهام عدالت تا ۲۲ بهمن سال جاری به دو میلیون و ۳۰۰ هزار کارگر ساختمانی اعطا خواهد شد.
فعالان کارگری بر این باورند که حکومت به این وسیله می خواهد به کارگران بقبولاند که سهامدار شده اند، در تولید شرکت دارند و به نوعی دیگر،بخشی از سرمایه داران محسوب می شوند.
بهروز فراهانی، از گروه همبستگی سوسیالیستی با کارگران ایران،مقیم پاریس، در گفت و گو با رادیو فردا توضیح بیشتری می دهد:«با واگذاری سهام عدالت می خواهند به کارگران بگویند حالا که شما حقوق نگرفته اید،به جایش سهام می دهیم و حالا که نمی توانیم حقوق تان را پرداخت کنیم،به جای آن سهام عدالت پرداخت می کنیم.»
در چند سالی که از تصویب و اجرای طرح واگذاری سهام عدالت می گذرد، گزارش ها و اخباری در خبرگزاری های رسمی و نیز سایت های کارگری منتشر شده است،مبنی بر اینکه در برخی موارد سهام کارخانه های رو به تعطیل و زیان ده به مشمولان این طرح داده شده است.
آقای فراهانی می گوید:«لازم نیست آدم مغز افلاطون داشته باشد تا متوجه شود که در شرایط اقتصاد تورمی ایران و در شرایط عقب ماندگی پرداخت حقوق ها،دادن این سهام فقط یک دام است؛یعنی خلاص کردن سرمایه داران و کارفرمایان از پرداخت حقوق های عقب مانده و اجرای وظایف مشخص در روابط کارفرما و کارگر است.»
او با اشاره به قوانین سازمان بین المللی کار که دولت ایران بسیاری از مقاوله نامه های آن را امضا کرده است،اضافه می کند:«پرداخت به موقع حقوق،یکی از ارکان مناسبات بین کار و سرمایه و به عبارتی بین کارگر و کارفرما به شمار می رود و این موضوع به طور مداوم در ایران نقض می شود و به همین خاطر است که آنها به جای پرداخت حقوق، سهام عدالت را پرداخت می کنند.»
بهروز فراهانی اشاره می کند:«بدیهی است که کسی که خود را نماینده کارگران بداند، حتی اگر از نوع کمرنگ هم باشد، نمی تواند با طرح سهام عدالت موافقت کند.»
داوود رضوی در مورد سودده نبودن سهام عدالت،به گفته خودش،به یک مثال عینی اشاره می کند:«کارگر بازنشسته ای را سراغ دارم که در پنج سال گذشته فقط یک بار ۴۰ هزا رتومان از بابت یک میلیون تومان سهمش دریافت کرده و دیگر پولی به او پرداخت نشده است.»
در همین حال،نکته جالبی که در سخنان وزیر امور اقتصادی و دارایی در مجلس وجود داشت،این بود که گفت:ممکن است ۲۰ هزار مدیر هم سهام عدالت دریافت کرده باشند.
اخبار
خبرگزاری ایلنا گزارش داد که حقوق سه تا چهار ماه ۳۰ هزار بازنشسته ذوب آهن اصفهان پرداخت نشده است.
بر اساس این گزارش،صدها تن از این بازنشستگان و خانواده هایشان در روزهای اخیر در اعتراض به این وضعیت در مقابل کانون صنفی بازنشستگان ذوب آهن در اصفهان تجمع کرده اند.
به نوشته ایلنا،پیش از این،استاندار اصفهان و مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت و صندوق بازنشستگی فولاد کشور از حل دائمی این مشکل خبر داده بودند.
***
۵۰ کارگر ساختمانی که در میان شعلههای آتش محاصره شده بودند، با کمک نیروهای آتش نشانی مشهد نجات یافتند.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، این کارگران در ساختمانی در دست احداث مشغول کار بودند که ساختمان آتش گرفت. در این گزارش،اشاره ای به دلیل این آتش سوزی نشد.
***
پرونده شکایت بازماندگان ۱۸ کشته شده انفجار سال گذشته در کارخانه فولاد غدیر یزد در دادگستری یزد بسته شد.
به گزارش خبرگزاری ایلنا،کارفرمای کارخانه فولاد غدیر یزد به علت آنچه در حکم دادگاه آمده است، «به لحاظ وضعیت خاص و حسن سابقه» به تحمل شش ماه حبس تعزیری و یک و یک سوم دیه کامل مرد مسلمان در حق هر یک از اولیاء دم مرحومان محکوم شد.
به گزارش ایلنا، کارخانه فولاد غدیر همواره یکی از واحدهای تولیدی حادثه خیز بوده و از زمان راهاندازی درسال۸۶ تا سال گذشته، حداقل ۵پنج حادثه مشابه دیگر در کارخانه فولاد غدیر رخ داده است.
***
غلامرضا زنگی اهرمی، عضو انجمن صنفی کارگری دریانوردان جمهوری اسلامی مرکز خلیج فارس، از پرداخت نشدن سختی کار به دو هزار کارگران شرکت ملی نفت کش ایران انتقاد کرد.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، وی گفت: این کارگران خواستار اجرای قانون مشاغل سخت و زیان آور در قبال خود هستند.
***
بهزاد سازنده،نایب رئیس سندیکای کارخانه های چای شمال کشور، اعلام کرد: بیش از ۶۵ واحد تولید چای به سبب سیاست گذاریهای غیر کارشناسانه دولت در خرید برگ سبز از چای کاران تعطیل شدهاند.
وی به خبرگزاری ایلنا گفت:در هر کارخانه چای حدود ۵۰ کارگر اشتغال داشتند که شغل خود را از دست دادهاند.
***
محمد مهدی انتشاری، مدیرعامل شرکت مفید سپاهان، با اشاره به انحصار پروژه ها توسط شرکت های دولتی و پرداخت نشدن مطالبات شرکتش از سوی دولت گفت: کار ما خود به خود کاهش پیدا کرده و به خاطر کارهای اندکی که انجام میدهیم،پولی را به موقع از طرف دولت یا کارفرما دریافت نمیکنیم.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، او افزود:این مشکل مستقیما کارگران ما را درگیر میکند و بعد از ما، اولین کسانی هستند که از این قضیه صدمه میبینند.
***
حبیب الله محقق، دبیر خانه کارگر سمنان، گفت: پرداخت پنج ماه از حقوق ۲۰۰ کارگر کارخانه صنایع پلاستیکی پارمیدا به دلیل مشکلات مالی به تعویق افتاده است.
او به خبرگزاری ایلنا گفت: کارخانه صنایع لاستیکی پارمیدا، از قطعهسازان خودرو، با وجود آنکه در سالهای گذشته هیچ مشکلی در زمینه تولید و فروش محصولات خود نداشت، هم اکنون به دلیل کمبود نقدینگی و عدم گردش مالی، دچار مشکل شده است.
آقای محقق اشاره کرد که واحدهای تولیدی «مهره سازان» با ۳۰۰ کارگر و «ماشین لنت» با ۷۰ کارگر در سمنان،هر کدام بین چهار تا پنج ماه حقوق کارگران خود را به تعویق انداختهاند.
***
سه تشکل کارگری در ایران خواستار پیگیری و مشخص شدن آمران و عاملان مرگ ستار بهشتی،کارگر وبلاگ نویس، شدند.
سندیکای رانندگان شرکت واحد تهران وحومه، اتحادیه نیروی کار پروژهای و کانون مدافعان حقوق کارگر در بیانیه مشترکی همچنین خواستار آن شده اند که دیگر چنین اتفاقاتی در ایران روی ندهد.
ستار بهشتی پس از بازداشت توسط پلیس سایبری ایران (فتا) در زندان درگذشت.
دادستانی تهران روز دوم آذرماه در بیانیهای اعلام کرد که طبق نظر پزشکی قانونی، علت قطعی فوت از لحاظ پزشکی مقدور نیست، اما محتملترین گزینه میتواند پدیده شوک ناشی از ضربه یا ضربات به نقاط حساس بدن یا فشارهای شدید روانی باشد.
***
کمیته پیگیری ایجاد تشکل های کارگری به ادامه بازداشت فعالان کارگری اعتراض کرد و آنچه که قتل ستار بهشتی،کارگر وبلاگ نویس،در زندان نامید، را محکوم کرد.
این تشکل کارگری آنچه برخورد غیرقانونی دستگاه قضایی و نیروهای امنیتی در سرکوب و بازداشت فعالین کارگری وتشکل های مستقل کارگری نامید، محکوم کرد و خواستار آزادی بی قید و شرط تمامی فعالین زندانی شد.
***
آتشسوزی در یک کارخانه تولید پوشاک در حومه داکا، پایتخت بنگلادش دستکم ۱۱۲ کشته بر جای گذاشت.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، مدیر عملیات آتشنشانی بنگلادش گفت: این ساختمان خروجی اضطراری نداشت.
پای صحبت شوندگان
یکی از شنوندگان برنامه کارنامه در مورد محاسبه حقوق بازنشستگان نوشته است: یکی از مشکلاتی در برنامه ریزی اشخاص درسال های آخر کارشان، محاسبه میزان حقوق بازنشستگی بر پایه پنج سال به جای متوسط دو سال است.
این شنونده نوشته که این موضوع باعث شده است که حقوق کارگران در هنگام بازنشستگی کاهش قابل توجهی پیدا کند و افزوده است که به دیوان عدالت اداری شکایت کرده که این شکایت نیز نتیجه ای نداشته است.
آشنایی با قانون کار
ماده 151 قانون کار می گوید: در ﮐﺎرﮔﺎه هایی ﮐﻪ ﺑﺮای ﻣﺪت ﻣﺤﺪود ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر اﻧﺠﺎم ﮐﺎری ﻣﻌﯿﻦ مانند راه ﺳﺎزی، دور از ﻣﻨﺎﻃﻖ ﻣﺴﮑﻮﻧﯽ اﯾﺠﺎد ﻣـﯽﺷـﻮﻧﺪ، ﮐﺎرﻓﺮﻣﺎﯾﺎن ﻣﻮﻇﻔﻨﺪ ﺳﻪ وﻋﺪه ﻏﺬای ﻣﻨﺎﺳﺐ و ارزان ﻗﯿﻤﺖ ﺑﺮای ﮐﺎرﮔﺮان ﺧﻮد ﻓﺮاﻫﻢ کنند ﮐﻪ ﺣﺪاﻗﻞ ﯾﮏ وﻋﺪه آن ﺑﺮای ﻏﺬای ﮔﺮم ﺑﺎﺷﺪ.
به نوشته این ماده، در اﯾﻦ نوع ﮐﺎرﮔﺎه ها، ﺑﻪاﻗﺘﻀﺎی ﻓﺼﻞ، ﻣﺤﻞ و ﻣﺪت ﮐﺎر، ﺑﺎﯾﺪ ﺧﻮاﺑﮕﺎه ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻧﯿﺰ ﺑﺮای ﮐـﺎرﮔﺮان اﯾﺠﺎد ﺷﻮد.