ضربالاجل انصار حزبالله برای لغو مجوز یک فیلم
نمایی از فیلم «من مادر هستم»
در پی بیانیه گروه موسوم به «انصار حزبالله» که در آن برای لغو مجوز فیلم «من مادر هستم» ضربالاجل تعیین شده، کارگردان و تهیهکننده این فیلم از خود دفاع کردند.
در بیانیهای که فریدون جیرانی و غلامرضا موسوی، کارگردان و تهیهکننده فیلم «من مادر هستم» سهشنبه هفتم آذر منتشر کردند آمده است: از عدهای که ندیده تحت تاثیر تحریکات پشتپرده، جوسازی ناجوانمردانهای را علیه فیلم شروع کردند و قضاوتشان را قضاوتی اسلامی تلقی کردند دعوت میکنیم که از فردا به تماشای فیلم بنشینند و بعد از دیدن فیلم نظر بدهند.
به گفته این دو سینماگر، فیلم «من مادر هستم» نه درباره خیانت است نه درباره زنا، نه نمایش فحشاست، این فیلم یک فیلم اخلاقی است که یک نوع سبک زندگی را به چالش میکشد.
همزمان با اکران فیلم «من مادر هستم» گروه موسوم به «انصار حزبالله» در بیانیهای خواستار لغو مجوز نمایش این فیلم شدند.
این گروه که اواسط مهرماه از جواد شمقدری، رئیس سازمان سینمایی وزارت ارشاد اسلامی به عنوان مسئول ارائه مجوز به چهار فیلم «برف روی کاجها»، «پل چوبی»، «من مادر هستم» و «من همسرش هستم» و نمایش عمومی آن در سینماهای کشور به دادستان تهران شکایت کرده بود، فیلم «من مادر هستم» را «کثیف»، و کار رئیس سازمان سینمایی در صدور مجوز نمایش برای این فیلم را «شنیع» خواند و هشدار داد که این سازمان «موظف به پیروی از احکام اسلام و رای علمای دین» است.
انصار حزبالله به سازمان سینمایی تا پایان وقت اداری روز هفتم آذر مهلت داده که مجوز نمایش عمومی فیلم «من مادرهستم» را لغو کند.
آنها گفتهاند در غیر این صورت با عمل به ترتیبات بند م وصیتنامه آیتالله خمینی اعتراض خود را در عرصه عمل و با تحصن در مقابل ساختمان وزارت ارشاد ادامه خواهند داد.
علی مطهری: اعتراض به اکران فیلم جیرانی کاملا بجاست
در همین حال، یک عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز اعتراض به اکران فیلم جیرانی را «کاملا بجا» دانست و گفت صاحبان بیانیه انصار حزبالله حق اعتراض دارند و اگر اعتراض آنها اختلالی در نظم عمومی ایجاد نکند، ایرادی ندارد.
علی مطهری ادامه داد: این طیف میتوانند اعتراض خود را اعلام کنند و برای تجمع خیابانی هم مجوزهای لازم را دریافت کرده و زمینه قانونی را فراهم کنند.
آقای مطهری تاکید کرد که فیلم «من مادر هستم» را سال گذشته دیده و به نظر او فیلم خوبی نیست و همچون فیلم «برف روی کاجها» با مضمون خیانت ساخته شده است.
او عملکرد وزیر ارشاد را ضعیف خواند و او را متهم کرد که «از خود استقلال ندارد».
یک عضو دیگر فرهنگی مجلس نیز گفت ساخت فیلمهایی با موضوع خیانت نوعی «تهاجم فرهنگی برنامهریزی شده براساس تفکر شبکههای ماهوارهای مثل فارسی ۱» است و «به حق» باید جلوی اکران فیلمهایی از این دست گرفته شود.
بیژن نوباوه گفت: مسئله فقط یک فیلم نیست، بلکه اعتراض به هشت فیلمی است که حوزه هنری هم از اکران آنها در سینماهای خود امتناع کرده است.
به اعتقاد این نماینده مجلس، این فیلمها «نه در شان نظام و انقلاب و نه در شان سینمای ایران و مخاطبان آن است.»
آقای نوباوه گفت اکران فیلمهایی از این دست اساس اخلاق در خانوادهها را نشانه گرفته است و از آنجا که بنیان خانواده اخلاق و معرفت انسانی است هیچ یک از این فیلمها از اساس دارای ویژگیهای اخلاقی از این دست نیستند.
این عضو کمیسیون فرهنگی در حالی از هشت فیلمی یاد میکند که حوزه هنری حاضر به اکران آنها در سینماهای خود نیست، که کارگردان و تهیهکننده فیلم «من مادر هستم» نیز در بیانیه خود با اشاره به این موضوع نوشتهاند: شرایط اکران به دلیل تصمیم نادرست یک نهاد دولتی در معرض بحران قرار گرفته است و کسانی که به بقای سینما و حیاتش در این شرایط اعتقاد دارند باید جلوی این تصمیم نادرست بایستند.
فریدون جیرانی و غلامرضا موسوی سکوت برخی از «روشنفکران مسلمان داخل سینما» در این رابطه را «توجیهپذیر» ندانستند و ابراز امیدواری کردند که بعدها در مقابل تاریخ دلیلی برای این سکوت خود داشته باشند.
۲۷ شهریورماه، حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی رسماً اعلام کرد که «برف روی کاجها» ساخته پیمان معادی، «من همسرش هستم» به کارگردانی مصطفی شایسته، «پل چوبی» ساخته مهدی کرمپور، «بیخود و بیجهت» به کارگردانی عبدالرضا کاهانی، «پذیرایی ساده» ساخته مانی حقیقی و «من مادر هستم» به کارگردانی فریدون جیرانی را در سینماهایش اکران نخواهد کرد.
در واکنش به این اعلام، سازندگان این فیلمها در بیانیهای مشترک عنوان کردند که این شرایط منجر به حذف بخش خصوصی و مرگ سینمای اجتماعی ایران میشود.
سال گذشته پس از جشنواره فجر، رسانههای نزدیک به اصولگرایان نسبت به مضمون فیلمهای شرکتکننده در جشنواره اعتراض کردند. به گفته آنان، اکثر فیلمهای به نمایش در آمده در جشنواره، موضوعشان خیانت بوده است.
در همین راستا، فروردین امسال در پی توقف اکران دو فیلم «گشت ارشاد» و «زندگی خصوصی» انجمن سینماداران ایران در بیانیهای با انتقاد از تجمعات اعتراضی گروه موسوم به «انصار حزبالله» در مخالفت با اکران این دو فیلم، اعلام کرد که «کف خیابان محل بحثهای نظری و چگونگی پرداختن به سینما» نیست.
از طرف دیگر، به تازگی مدیرکل اداره نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی گفته است که امسال تمام فیلمها برای حضور در جشنواره فیلم فجر باید پروانه نمایش دائم داشته باشند.