دولت صادرکنندگان را مجبور به عرضه ارز میکند
روزنامه ایران از "استقبال" و روزنامه تهرانامروز از "مقاومت" صادرکنندگان برای عرضه ارز در مرکز مبادلات خبر دادهاند. بر اساس بخشنامه جدید، معافیت مالیاتی صادرکنندگانی که ارز خود را در مرکز مبادلات عرضه نکنند لغو میشود.
عرضه ارز حاصل از صادرات به مرکز مبادلات ارزی به کشمکشی تازه بین مقامات اقتصادی دولت محمود احمدینژاد و صادرکنندگان تبدیل شده است. در روزهای اخیر سازمان امور مالیاتی با انتشار بخشنامهای اعلام کرده بود، معافیت مالیاتی صادرکنندگانی که ارز خود را در مرکز مبادلات عرضه نکنند لغو خواهد شد.
روزنامه "ایران" وابسته به موسسه مطبوعاتی ایران - ارگان رسمی دولت محمود احمدینژاد در شماره پنجشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۱در گزارشی با عنوان "استقبال بیسابقه صادرکنندگان از مرکز مبادلات ارزی" به نقل از صمد کریمی سخنگوی مرکز مبادلات ارزی نوشته است: «صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی و غیرنفتی برای ارائه ارز حاصل از صادرات در مرکز مبادلات ارزی تمایل زیادی دارند و خوشبختانه با ورود این گروه مرکز مبادلات ارزی فعالتر شده است.»
"مقاومت صادرکنندگان برای عرضه ارز در مرکز مبادلات"
در همین حال روزنامه "تهرانامروز" نزدیک به محمدباقر قالیباف شهردار تهران در شماره پنجشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۱در گزارشی با عنوان "مقاومت صادرکنندگان برای عرضه ارز در مرکز مبادلات" نوشته است از نظر اعضای نهادهای صنفی تجار و اتاقهای بازرگانی تصمیم اخیر سازمان امور مالیاتی مبنی بر لغو معافیت مالیاتی صادرکنندگانی که ارز خود را در مرکز مبادلات عرضه نکنند، "غیر قانونی" است. بنا بر این گزارش صادرکنندگان زیر بار فروش ارز در مرکز مبادلات ارزی نرفتهاند.
پیشتر رضی میری رئیس کنفدراسیون صادرات ایران دوشنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۱ گفته بود تاکنون صادرکنندگان، ارزی را در مرکز مبادلات ارزی نفروختهاند و هیچ یک از اخباری که در خصوص عرضه ارز صادرکنندگان در مرکز مبادلات منتشر میشود صحت ندارد.
رییس کنفدراسیون صادرات گفته بود عرضه ارز حاصل از صادرات با نرخ ۲۵۰۰ تومان در مرکز مبادلات برای صادرکنندگان ضرر خواهد داشت و غیرعملی است، بلکه این ارز برای متقاضی حدود ۳۰۰۰ تومان تمام میشود.
تکنرخی شدن قیمت ارز از اول آذرماه
در روزهای اخیر همچنین شمسالدین حسینی، وزیر اقتصاد جمهوری اسلامی ایران از تکنرخی شدن نرخ ارز و مبنا قرار گرفتن نرخ ارز در مرکز مبادلات از اول آذرماه ۱۳۹۱ خبر داده بود. آنطور که شمس الدین حسینی اعلام کرده بود تا امروز مبنای محاسبه حقوقی و گمرک در ایران، ارز دولتی به قیمت ۱۲۲۶ تومان بوده و است اما این نرخ مبنا تغییر کرده و مبنای محاسبه حقوق ورودی کالای وارداتی نرخ ارز در مرکز مبادلات خواهد بود. وزیر اقتصاد جمهوری اسلامی ادامه داده بود به این ترتیب دیگر گمرک دو نرخ ندارد و همه را با نرخ ارز مرکز مبادلات محاسبه میکند.
کاهش ارزش پول ملی
مرکز مبادلات ارزی از آخرین راهکاریهای مقامات اقتصادی جمهوری اسلامی ایران برای جلوگیری از نوسانات قیمت ارزهای خارجی است. پیش از این مینو کیانیراد معاون ارزی بانک مرکزی ایران درباره چگونگی انجام معامله در مرکز مبادلات ارزی گفته بود قیمت خرید و فروش ارز در بانکها توسط مرکز مبادلات ارزی تعیین میشود.
کاهش ارزش پول ملی ایران از اوایل تابستان سال جاری و پس از اعلام تحریم صادرات نفت ایران از سوی اتحادیه اروپا آغاز شد. بحران ارز در این مدت چنان شدت گرفت که دولت دارندگان ارزهای ثبت نشده خارجی را قاچاقچی نامید و به مجازات تهدید کرد. بانک مرکزی با هدف مهار بحران، برای دلار نرخ ثابت ۱۲۶۲ تومانی اعلام کرد، اما این تدبیر نیز نتوانست مانع از نوسانات شود. روز چهارشنبه ۱۲ مهر هزاران نفر در اعتراض به نوسان شدید بهای ارز در خیابانهای مرکزی تهران دست به راهپیمایی و تظاهرات زدند.