هجوم مهاجران اروپایی به آلمان
بحران مالی کشورهای ضعیف اروپایی، روند مهاجرت به آلمان را شدت بخشیده است. در نیمه نخست سال جاری پانصدهزار نفر محل زندگی خود را به آلمان منتقل کردند. شمار مهاجران یونانی، اسپانیایی و پرتقالی افزایش چشمگیری یافته است.
ثبات اقتصادی جمهوری فدرال آلمان باعث افزایش محبوبیت این کشور در میان ساکنان جنوب و شرق اروپا شده است. بر اساس گزارش ادارهی آمار آلمان، در نیمهی نخست سال جاری مسیحی شمار مهاجران اروپایی به آلمان افزایش چشمگیری داشته است.
از ژانویه تا ژوئن ۲۰۱۲ حدود ۵۰۱ هزار نفر به آلمان مهاجرت کردهاند. به این ترتیب شمار مهاجران نسبت به مدت زمان مشابه در سال گذشته، ۱۵ درصد افزایش یافته است. در سال گذشته نیز آمار مهاجران نسبت به سال ۲۰۱۰ افزایشی ۲۰ درصدی داشت.
در میان کسانی که در نیمهی نخست سال جاری محل اقامت خود را به آلمان منتقل کردهاند ۵۴ هزار نفر تابعیت آلمانی دارند، یعنی آلمانیهایی هستند که در کشورهای دیگر زندگی میکردهاند. تعداد مهاجرانی که از کشورهای عضو اتحادیهی اروپا آمدهاند ۳۰۶ هزار نفر اعلام شده است. در میان این افراد ۱۵ هزار و ۷۰۰ نفر یونانی هستند و بیش از ۱۱هزار نفر اسپانیایی. تعداد مهاجران یونانی نسبت به نیمهی نخست ۲۰۱۱ نزدیک به ۷۸ درصد افزایش یافته است.
بیش از ۵ درصد ساکنان ایالتهای شرقی آلمان را مهاجران تشکیل میدهند. در ایالتهای شمالی، جنوبی و غربی، حدود ۲۰ درصد مردم مهاجر یا مهاجرتبار هستند
در میان کشورهای اروپایی خارج از حوزهی یورو، لهستان با ۸۹ هزار نفر در صدر جدول مهاجرت به آلمان قرار دارد. تعداد مهاجران مجار نیز به میران ۴۶ درصد بالا رفته است.
شمار مهاجران از کشورهای غیراروپایی نسبت به سال گذشتهی میلادی افزایش یافته اما چندان چشمگیر نیست. شمار مهاجران آفریقایی در آلمان ۱۰ درصد، آمریکاییها ۲ درصد و آسیاییها ۷ درصد رشد کرده است.
در مقابل، تعداد کسانی نیز که آلمان را ترک میکنند در نیمهی نخست سال جاری بالا رفته است. آمار دولتی نشان میدهد که در این مدت ۳۱۸ هزار تن از شهروندان آلمانی به کشورهای دیگر مهاجرت کردهاند. به این ترتیب، نسبت به مدت زمان مشابه در سال ۲۰۱۱، تعداد کسانی که به آلمان پشت کردهاند، حدود ششدرصد افزایش داشته است.
وضعیت اقتصادی کشورهای جنوبی
به نظر میرسد رکود اقتصادی در کشورهای جنوبی اروپا ادامه داشته باشد. تولید ناخالص ملی اسپانیا در سهماههی سوم سال جاری مبلادی (ژوییه تا سپتامبر) نسبت به مدتزمان مشابه در سال گذشته ۶/ ۱ درصد کاهش داشته که در سه سال گذشته بیسابقه بوده است. تولید ناخالص ملی پرتقال نیز در سه ماههی سوم ۴/ ۳ درصد افت کرده است. یونان با ۲/ ۷ درصد کاهش تولید ناخالص ملی همچنان رکورددار رکود اقتصادی در حوزهی یورو بهشمار میرود.
بحران اقتصادی باعث بروز حرکتهای اعتراضی زیادی در اسپانیا شده است (عکس: اعتصاب سراسری در روز ۱۴ نوامبر / ۲۴ آبان)
رشد اقتصادی آلمان
سرعت رشد اقتصادی آلمان کاهش یافته، اما این کشور در مقایسهی بینالمللی از وضعیت اقتصادی مناسبی برخوردار است. روز پنجشنبه (۱۵ نوامبر / ۲۵ آبان) اداره آمار آلمان اعلام کرد که راندمان اقتصادی پرقدرتترین کشور حوزهی یورو، در سهماههی سوم سال جاری مسیحی نسبت به سه ماههی دوم ۲/ ۰ درصد افزایش داشته اما نسبت به ماه ژانویه ۳/ ۰ درصد کاهش یافته است. با وجود این، رشد اقتصادی آلمان بیش از تخمین کارشناسان بود.
صادرات آلمان، به ویژه در حوزهی خودروسازی طلائیترین دوران خود را طی میکند. در سال گذشتهی میلادی فولکسواگن آلمان با فروش بیش از ۸ میلیون خودرو در سراسر جهان به ۱۶ میلیارد یورو سود خالص دست یافت. سود فولکسواگن در سال ۲۰۱۰ میلادی ۷ میلیارد یورو بود.
در سال ۲۰۱۱ علاوه بر فولکسواگن، شرکت دایملر (بنز) آلمان نیز رکورد تاریخی فروش خود را شکست. این شرکت با فروش بیش از ۲ میلیون سواری، کامیون و اتوبوس، فروشی بیش از ۱۰۰ میلیارد یورو و سودی معادل ۶ میلیارد یورو داشت.