زلزلهزدگان آذربایجان در انتظار تحقق وعدههای دولت
حدود سه ماه پس از وقوع زمین لرزهای که شهرهای اهر و ورزقان را لرزاند مردم این منطقه همچنان از کمترین امکانات بیبهرهاند. نمایندگان این شهرها در مجلس میگویند بسیاری از وعدهها عملی نشده است.
روز شنبه، ۲۱ مرداد، دو زمینلرزه شدید با بزرگی بیش از ۶ ریشتر حوالی شهرهای اهر و ورزقان در استان آذربایجان شرقی را لرزاند. این زمینلرزهها دهها روستا را به کلی ویران کردند و به صدها روستای دیگر آسیب شدید رساندند.
در سه ماه گذشته گزارشهای فراوانی از ناهماهنگی و سوءمدیریت در کمکرسانی به زلزلهزدگان، و مشکلات و کمبودهای مردم منطقه منتشر شده است.
دولت ادعا میکند کار بازسازی مناطق آسیب دیده تا پایان آبانماه به پایان میرسد، اما نماینده اهر میگوید هنوز کار آواربرداری در روستاها و برخی نقاط این شهرستان نیز انجام نشده است.
ادعای احمدینژاد در مورد رکورد تاریخی بازسازی آذربایجان
نمایندگان شهرهای زلزلهزده در مجلس شورای اسلامی دولت را متهم میکنند که سه ماه پس از وقوع زمینلرزه در آذربایجان شرقی بسیاری از وعدههای خود را عملی نکرده و در مورد کارهای انجام شده دروغ میگوید و اغراق میکند.
محمود احمدینژاد یازدهم آبان در جمع خبرنگاران مدعی شد: «در بازسازی مناطق زلزله زده استان آذربایجان شرقی رکوردی در جهان ثبت شد که به راحتی قابل شکستن نیست و اگر هم روزی شکسته شود در ایران، اتفاق خواهد افتاد.»
احمدینژاد گفت: «روند بازسازیها بسیار خوب پیش رفته است و امیدواریم همانطور که پیشبینی شده بود این روند به سرعت ادامه یابد به نحوی که تا پایان آبانماه دیگر هیچ خانواده زلزلهزده استان بدون خانه نماند.»
«در اهر یک ساختمان هم ساخته نشده»
پایگاه خبری "قانون"، روز شنبه ۲۰ آبان از قول عباس فلاحی باباجان نماینده اهر و هریس در مجلس نهم نوشت: «... کندی واگذاری تسهیلات در اهر باعث شده حتی یک ساختمان هم ساخته نشود. در حالی که ۳۸۰۰ ساختمان خسارت صد در صدی و ۲۹ هزار ساختمان خسارت ۳ تا۱۰۰ درصدی دیدهاند.»
فلاحی باباجان ۱۶ ابان نیز در واکنش به ادعای احمدینژاد در مورد ساخته شدن ۳ هزار واحد مسکونی به سایت خبری مجلس گفته بود "متأسفانه برخی آمارهای اعلام شده در این بخش دروغ و برای دلخوشی مردم است."
به نوشتهی سایت قانون نماینده اهر و هریس جمعیت هلال احمر را به "قصور در انجام وظایف" متهم کرده و میگوید: مشکلات اسکان در چادر و کانکس هنوز برطرف نشده است. او میافزاید: «ما جلسهای تشکیل دادیم و چادرهای هلال احمر را دیدیم، انتخاب کردیم و قرار شد همانها به مردم تحویل شود. ... یک ماه گذشته و هنوز اقدامی نشده.»
وام آسیبدیدگان در حساب استانداری
احمدینژاد در پایان سفر اخیر خود به آذربایجان شرقی وعده داد "به کسانی که خانههای آنان آسیب جزئی دیده نیز ۲ میلیون کمک بلاعوض و یک و نیم میلیون وام ارزان قیمت اعطا خواهد شد تا منازل خود را بازسازی کنند."
فلاحی باباجان به قانون گفت: «وامهای یک میلیون تومانی که دولت مصوب کرده بود به حساب مدیران استانی ریخته شده اما آنها بدسلیقگی میکنند و پول را به حساب مردم واریز نمیکنند. امروز فردا میکنند و هر روز طرحی میدهند. در حالی که این پول باید سریعتر واریز شود.»
ظاهرا دولت در مورد نحوهی بازپس دادن وامها نیز به وعدههای خود عمل نکرده است. سایت خبری یاد شده از قول اللهوردی دهقانی، نماینده ورزقان نوشت: «دولت گفته بود سه سال به وامها تنفس میدهیم. یعنی مردم تا سه سال هیچ مبلغی را لازم نیست پرداخت کنند اما هنوز مردم وامهای تعمیری را دریافت نکردهاند که گفته شده باید قسط بپردازند.»
سایت خبری قانون مینویسد: «مردم زلزلهزده در حالی که هنوز وامهایشان را کامل دریافت نکردهاند، دفترچههای اقساط برای بازپرداخت وام دریافت کردهاند.»
کانکسهای بیدر و پنجره
نمایندگان مناطق زلزلهزده در مجلس با توجه به پسلرزه ۱/ ۵ ریشتری چهارشنبهی گذشته که به خرابی دوباره بسیاری از خانههای تعمیر شده انجامیده از جمعیت هلال احمر میخواهند برای تخلیهی اردوگاهها و تحویل چادرها به زلزلهزدگان فشار نیاورند.
تا کنون بیش از سه هزار پسلرزه آذربایجان شرقی را لرزانده است که برخی از آنها، مانند نمونهی اخیر نسبتا شدید بودهاند. این پسلرزهها خانههای ترک خورده و آسیب دیده را با خطر ریزش و ویرانی کامل روبرو کرده است.