ایران خواستار تغییر سیاست اوباما برای کوتاه شدن دیوار بیاعتمادی شد
جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه در نخستین واکنش رسمی خود به انتخاب مجدد باراک اوباما به مقام ریاست جمهوری آمریکا گفت که افکار عمومی در جهان اسلام و خاورمیانه در انتظار تحقق وعده های باراک اوباما است.
رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، میگوید: «دیوار بی اعتمادی ملت ایران به دولت آمریکا فقط می تواند در پرتو احترام به اراده و حقوق ملت ایران و بازنگری اساسی و عملی در سیاست های نادرست گذشته دولت آمریکا کوتاه گردد.»
وی با تفسیر رای مردم آمریکا به آقای اوباما گفت که « پیام رای مردم آمریکا در انتخابات اخیر ریاست جمهوری این کشور، پرهیز از سیاست های افراطی و مطالبه وعده های داده شده مبنی بر تغییر اصولی در سیاست های نادرست و رویکردهای پرهزینه یکجانبه گرایانه و لزوم توجه به وضعیت داخلی آمریکا و معیشت مردم» است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در عین حال سیاست های روسای جمهوری آمریکا از دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در «۳۳ سال گذشته» را مبتنی بر «اقدامات خصمانه» علیه منافع «ملت ایران» توصیف کرده و با اشاره به انتخاب باراک اوباما گفته است که «هر نوع ارزیابی از وعده تغییر، صرفا بر اساس سیاست عینی و عملکرد مقامات آمریکا صورت خواهد پذیرفت.»
اظهارات رامین مهمانپرست یک روز پس از سخنان روسای قوای مقننه و قضاییه جمهوری اسلامی ایران بیان می شود که با انتقاد از سیاستهای باراک اوباما در قبال ایران، آمریکا را به «فشار و جنایت علیه مردم ایران» و «مسئلهسازی» در رابطه با برنامه هستهای تهران متهم کردند.
تهران و واشینگتن از سال ۱۳۵۸ که دانشجویان موسوم به پیرو خط امام سفارت آمریکا در تهران را اشغال کردند، روابط دیپلماتیک با یکدیگر ندارند. دو کشور در بیش از سه دهه گذشته درباره موضوعات مختلفی چون تروریسم جهانی، برنامه هسته ای ایران، حملات نظامی آمریکا به عراق و افغانستان و موضوع حقوق بشر در ایران با یکدیگر اختلاف های شدیدی دارند.
همزمان با آغاز دور نخست ریاست جمهوری باراک اوباما در سال ۲۰۰۸ و شعار وی مبنی بر «تغییر»، فضای جدیدی بوجود آمد که انتظار می رفت تا روابط متشنج میان دو کشور بهبود یابد.
آقای اوباما در مراسم تحلیف خود در ژانویه سال ۲۰۰۹ اعلام کرد که «اگر کشورهایی نظیر ایران بخواهند مشت گره کرده خود را بگشایند، دست گشاده ما را پیش روی خود خواهند دید.»
رییس جمهوری آمریکا در پیام نوروزی خود برای سال ۸۸ نیز اشاره کرد که «دولت من اکنون به دیپلماسی متعهد است که طیف کاملی از مسائلی را که پیش روی ماست مورد بررسی قرار می دهد و در صدد ایجاد یک پیوند سازنده میان ایالات متحده، ایران و جامعه جهانی است. این فرایند با تهدید به پیش نمی رود. به جای آن ما خواستار برقراری ارتباطی صادقانه و مبتنی بر احترام متقابل هستیم.»
اظهارات آقای اوباما با واکنش آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی روبرو شد و او در سخنانی گفت: «آنها می گویند به سوی ایران دست دراز کرده ایم و ما می گوییم اگر آمریکا در زیر دستکش مخملی، دستی چدنی را پنهان کرده باشد این اقدام هیچ معنا و ارزشی ندارد.»
روابط ایران و آمریکا در چهار سال گذشته دچار تنش های بیشتری شده است و به دنبال حل نشدن برنامه هسته ای ایران که غرب آن را دارای اهداف نظامی می داند، تحریم های سنگینی بر ضد جمهوری اسلامی ایران وضع شده است.
این تحریم ها باعث کاهش شدید صادرات نفت ایران و به تبع آن، افت شدید درآمدهای ارزی شده است که در یکسال گذشته ارزش پول ملی ایران را تا ۶۰ درصد کاهش داده است.
در هفته های پیش از انتخابات روز ششم نوامبر در آمریکا گزارش هایی در رسانه های غربی منتشر شد که حاکی از مذاکرات میان نمایندگان ایران و آمریکا و توافق برای حل و فصل اختلافات میان دو کشور پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بود.
با این حال مقام های هر دو کشور ایران و آمریکا این گزارش ها را رد کرده اند.