ارتش سوریه متهم به استفاده از بمبهای خوشهای
خونریزی در سوریه ادامه دارد. به گفته معاون دبیرکل سازمان ملل، ارتش سوریه از بمبهای خوشهای استفاده میکند. هفت ژنرال ارتش سوریه به ترکیه پناه بردند. اخصر ابراهیمی نسبت به ایجاد هرج و مرج در سوریه هشدار داد.
خبرگزاری فرانسه به نقل از شرکتکنندگان در نشست شورای امنیت سازمان ملل گزارش داد که جفری فلتمن، معاون دبیرکل سازمان ملل، مدعی شده که ارتش سوریه برای سرکوب شورشیان از بمبهای خوشهای استفاده میکند. بمب خوشهای این خاصیت را دارد که پیش از برخورد به زمین چند پاره میشود و هر پارهی آن مانند یک بمب عمل میکند. منتقدان این نوع مهمات بر خطر آنها برای افراد غیرنظامی تاکید میکنند، زیرا بین ۵ تا ۳۰ درصد بمبهای کوچک یک بمب خوشهای خاموش میمانند و مدتها بعد به دلایل گوناگون منفجر میشوند.
اواسط اکتبر سازمان دیدهبان حقوق بشر در نیویورک نیز، با استناد به ویدئوهایی که در اینترنت منتشر شدهاند، مدعی شد که ارتش سوریه در مناطق مسکونی از بمب خوشهای استفاده میکند. ارتش سوریه این اتهام را رد کرد.
سوریه به سومالی تبدیل نشود
انفجار یک خودرو در دمشق در روز ۱۵ آبان (۵ نوامبر) ۱۱ کشته و شماری زخمی برجا گذاشت.
اخضر ابراهیمی، نمایندهی ویژهی سازمان ملل و اتحادیهی عرب در امور سوریه نسبت به ایجاد خلاء سیاسی در سوریه هشدار داد. او در مصاحبه با روزنامهی "الحیات"، چاپ لندن، تاکید کرد که در صورت سقوط رژیم بعث و ایجاد خلاء سیاسی در سوریه، نیروهای مسلح جنگطلب قادر خواهند بود، این کشور را مانند آنچه که در سومالی میگذرد، به هرج و مرج بکشانند. ابراهیمی از دولت و شورشیان خواست، به خونریزی پایان دهند و بحران این کشور را از طریق دیپلماتیک حل کنند.
در دوحه، پایتخت قطر ۴۲۰ نماینده از گروهها و جناحهای گوناگون مخالف رژیم اسد در حال رایزنی هستند. قرار است که آنها یک هیات ۵۰ نفره را برای هماهنگکردن خواستهای اپوزیسیون، از جمله اتخاذ موضعی مشترک در قبال رژیم بعث و نیز تشکیل دولت انتقالی در تبعید تشکیل دهند.
همزمان گزارشهایی مبنی بر درگیریهای درونی میان نیروهای اپوزیسیون سوریه منتشر شد. به گزارش روزنامهی سوئیسی "نویه تسورشر تسایتونگ" گروهای شورشی در مناطق مرزی سوریه و ترکیه با یکدیگر درگیر شدهاند.
برخی از ناظران سیاسی درگیریهای درونی میان شورشیان را مهر تاییدی بر نگرانیهای اخضر ابراهیمی میدانند.
فرار ژنرالهای ارتش به ترکیه
روز سهشنبه (۶ نوامبر) هفت تن از افسران بلندپایهی ارتش سوریه به پاسگاههای مرزی ترکیه مراجعه کرده و تقاضای پناهندگی نمودند. خبرگزاری آناتولی گزارش داد که ماموران مرزی ترکیه افسران فراری را تحت مراقبتهای شدید امنیتی به یک اردوگاه پناهجویان در خاک ترکیه منتقل کردهاند.
خبرگزاری آلمان مینویسد که به این ترتیب شمار ژنرالهای سوری که به ترکیه پناهنده شدهاند به ۴۰ نفر رسیده است.
پیشنهاد نخستوزیر بریتانیا
دیوید کامرون، نخستوزیر بریتانیا، در مصاحبه با شبکهی العربیه خواستار آن شد که زمینهی خروج بشار اسد، رئیس جمهور سوریه از این کشور فراهم شود. او گفت، باید از هر اقدامی که باعث انتقال قدرت در سوریه میشود پشتبیانی کرد. او تاکید نمود که تمایلی برای پذیرش اسد در بریتانیا ندارد و بیش از هر چیز ترحیج میدهد که اسد در یک دادگاه بینالمللی محاکمه شود. کامرون گفت: «اما اگر او (اسد) مایل به خروج باشد، باید به او این اجازه داده شود. میتوان زمینه را برای خروج او فراهم کرد.»
کشتار ادامه دارد
روز سهشنبه نیز مانند روزهای گذشته درگیریها مسلحانه میان نیروهای دولتی و شورشیان ادامه داشت. خبرگزاری آلمان به نقل از منابع نزدیک به اپوزیسیون گزارش داد که شمار کشتهشدگان در روز سهشنبه دست کم ۴۰ نفر بوده است. شدیدترین درگیریها در دمشق روی داده است. بنا بر گزارش سازمان دیدهبان حقوق بشر سوریه که مقر آن در لندن است، بهویژه نواحی جنوبی پایتخت سوریه که بسیاری به آنجا پناه برده بودند، شاهد زدوخوردهای شدیدی بودهاند.
گفته میشود که از آغاز اعتراضات مردمی در سوریه در ماه مارس سال گذشته تا کنون بیش از ۳۶ هزار نفر جان خود را از دست دادهاند.