کاهش چشمگیر درآمدهای گردشگری عراق به خاطر افت ریال ایران
کربلا
خبرگزاری آسوشیتدپرس طی گزارشی که روز جمعه، ۱۳ آبان منتشر شد، از کاهش چشمگیر درآمدهای گردشگری عراق به خاطر کاهش زائران ایرانی خبر داده است.
هفته گذشته، وزارت توریسم و فرهنگ ترکیه نیز از کاهش ۳۵ درصدی ورود گردشگران ایرانی به ترکیه خبر داده بود.
آسوشیتدپرس مینویسد که افت ارزش ریال تاثیر بدی بر درآمدهای تجاری همسایه غربیاش، عراق، گذاشته است.
یوسف جاسم محمد، صاحب یک فروشگاه اجناس سوغاتی، از جمله زینتآلات نقره، تسبیح و زینتآلات مصنوعی که پشت مقبره امام علی در نجف جای دارد، به این خبرگزاری گفته است که قبلا روزی تا ۱۰۰۰ دلار میتوانست اجناس سوغاتی به زائران عمدتا ایرانی بفروشد، اما حالا زائران ایرانی کمتری به نجف میآیند و آنهایی که هم میآیند، تا جایی که امکان دارد، کمتر خرج میکنند. وی میگوید که (در مقایسه با دیگران) خیلی خوش اقبال است که هنوز یک دهم گذشته کسب درآمد میکند.
محمد میگوید که برخلاف گذشته، الان دیگر کسبوکار آنها نفسهای آخر را می کشد، چراکه تحریمها بر وضعیت اقتصادی ایرانیها تاثیر بسیار بدی گذاشته و بازتاب این تحریمها دامن آنها را هم گرفته است.
سرعت افت ارش واحد پول ایران از سال گذشته شتاب گرفته و حتی در چندماه گذشته قیمت دلار از ۱۸۰۰ تومان به بالای ۳۰۰۰ تومان رسیده است. آسوشیتدپرس مینویسد که عامل افت ارزش ریال، تحریمهای غرب علیه برنامه هسته ای ایران و «مدیریت اشتباه» اقتصاد ایران توسط دولت احمدینژاد بوده است.
این خبرگزاری میافزاید که هماکنون دینار عراق و دلار آمریکا برای زائران ایرانی سه برابر بیشتر از قبل است و هزینههای سفر به شدت افزایش یافته است، چرا که قیمت ریال به شدت کاهش یافته است؛ به همین خاطر زائران کمتری از ایران توان مالی لازم برای سفر به اماکن مذهبی عراق و مرقد امامان را دارند.
محمد عبدالجبار الزبیدی، مدیر شعبه توریسم وزارت توریسم و آثار باستانی عراق به این خبرگزاری گفته است که شرکت دولتی زیارت عتبات ایران ۷۵ میلیون دلار بدهی به عراق دارد که از سال گذشته پرداخت نشده است، به همین خاطر بسیاری از آژانس های مسافرتی و چندین هتل عراقی از ارائه خدمات به مشتریان ایرانی تا زمان وصول بدهیهای ایران خودداری میکنند.
خانم ایمان رسول نیما، صاحت هتل «جنت الفردوس» در شهر کاظمیه به آسوشیتدپرس گفته است که دو ماه است که از پذیرش تورهای مسافرتی ایرانی خودداری میکند، چرا که حساب بدهیهای تورهای ایرانی به این هتل از ۵۰ هزار دلار فراتر رفته است.
وی هماکنون تمرکز خود را به زائران شیعه دیگر کشورها مانند بحرین و عربستان معطوف کرده است. به گفته وی، سهم زائران ایرانی از تجارت گردشگری عراق حدود ۹۵ درصد است.
یکی از صاحبان آژانسهای مسافرتی در نجف نیز گقته است که ۵ میلیون دلار از ایرانیها طلبکار است و مادامی که بدهی وی را وصول نکنند، از پذیرش زائران ایرانی خودداری خواهد کرد. همچنین یک صاحبکار در بخش توریسم که در حال مذاکره با ایرانیها درباره پرداخت حساب بدهیهای آنها است میگوید که در وضعیت کساد کنونی و از دست دادن مشتریان ایرانی خود، مجبور شده است که تا پایان ماه جاری ۳۵ نفر از ۷۵ کارمند شرکت خود را اخراج کند.
این گزارش میافزاید که قبلا روزانه ۳۵۰۰ تا ۴۰۰۰ زائر ایرانی به عراق سفر میکرد، اما هماکنون این رقم به ۲۵۰۰ نفر رسیده است.
یکی از هتلداران عراقی میگوید که وی به سختی میتواند ۱۰ درصد از اتاقهای خود را اجاره دهد و محبور شده است که برخی از نیروهای کار خود را اخراج کند. وضعیت در شهر کربلا نیز به همین منوال است و به گفته فعالان بخش توریسم عراق، درآمدهای توریستی از زمان افت ارزش ریال تا ۹۰ درصد کاهش یافته است.
در همین زمینه، وزارت توریسم ترکیه نیز هفته گذشته طی گزارشی از کاهش ۳۵ درصدی جذب گردشگران ایرانی به این کشور خبر داده است. وزارت توریسم و فرهنگ ترکیه، ۲۸ اکتبر گزارش داد که نسبت به سال گذشته، در ۹ ماهه اول سال جاری، تنها ۹۸۱,۹۶۶ نفر توریست ایرانی به ترکیه وارد شدهاند، در حالی که سال گذشته، در همین بازه زمانی یک و نیم میلیون ایرانی وارد ترکیه شده بودند.