سقوط شدید فضای کسب و کار در دولت احمدینژاد: ۳۷ پله, تنها ۴۰ پله فاصله تا بدترین رتبه
گزارش جدید بانک جهانی حکایت از سقوط ۳۷ پلهای فضای کسبوکار در دولت محمود احمدی نژاد دارد که فاصله اش با بدترین رتبه از همین منظر، تنها ۴۰ رتبه است. این در حالی است که رتبه ایران در آغاز سال ریاست جمهوری احمدی نژاد، ۱۰۸ بوده است
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب» ؛ در گزارش بانک جهانی از رتبه کشورهای جهان بر اساس «شاخص سهولت کسب و کار» در سال ۲۰۱۳، رتبهای بهتر از ۱۴۵ نصیب اقتصاد ایران نشدهاست. رتبهای که در مقایسه با پارسال، بیانگر نزولی یک پلهای برای اقتصاد ایران و فضای کسب و کار در این اقتصاد است.
بر اساس این گزارش، فاصله ایران با بدترین رتبه از نظر شاخص سهولت کسب و کار که به جمهوری آفریقای مرکزی با رتبه ۱۸۵ رسیده، ۴۰ پله است.
شاخص سهولت کسب و کار که در گزارشهای سالانه بانک جهانی از فضای کسب و کار کشورها منتشر میشود به نوعی خلاصه وضعیت و بستر اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشورهاست.
بر این اساس، اقتصاد کشورها برحسب ۱۰ شاخص سهولت کسب و کار، سهولت دریافت مجوزهای کسب و کار، سهولت استخدام یا اخراج نیروی کار، سهولت ثبت مالکیت، سهولت کسب و اعتبار و وام، میزان حمایت دولت از سرمایهگذاران، میزان و نحوه دریافت مالیاتها، سهولت صادرات و واردات، ضمانت اجرایی قراردادها و مدت لازم برای به نتیجه رساندن یک دعوای قضایی و نیز سهولت تعطیل کردن کسب و کار رتبه بندی میشوند.
این گزارشهای سالانه بانک جهانی که انتشار آن از سال ۲۰۰۳ میلادی آغاز شده و هر ساله به تعداد کشورهای حاضر در این گزارشها اضافه شده، برای سرمایهگذاران خارجی و داخلی به عنوان نشانهای است از آنکه اگر قصد ورود به اقتصاد کشوری را دارند با چه اتفاقات و احتمالاتی روبرو خواهند شد و عوامل و مولفههای محیطی موثر بر عملیات و فعالیت اقتصادی آنها که تسلطی بر آنها ندارند، چگونه فعالیتهای اقتصادی خود را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
در گزارش تازه بانک جهانی، جایگاه ایران از نظر رتبه سهولت کسب و کار در میان ۲۰ کشور منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا نیز رتبهای نه چندان امیدوارکننده است؛ ایران در میان این ۲۰ کشور، رتبه شانزدهم را به خود اختصاص داده و پس از ایران فقط سه کشور الجزایر، عراق و جیبوتی قرار گرفتهاند و لیبی نیز از اساس در این گزارش مورد مطالعه گزارشگران بانکجهانی، قرار نگرفته است.
در این منطقه همچنان عربستان سعودی، امارات و اسرائیل رتبههای نخست را به خود اختصاص دادند.
رتبه ایران در سال ۱۳۸۴ (۲۰۰۵) که سال نخست فعالیت دولت محمود احمدینژاد بود در این گزارش رتبه ۱۰۸ بوده، این رتبه در سال ۱۳۹۲(۲۰۱۳) که سال پایانی دولت محمود احمدینژاد خواهد بود، به رتبه ۱۴۵ در میان ۱۸۵ کشور جهان تنزل یافته که به معنای تنزل ۳۷ پلهای جایگاه ایران از بابت شاخص سهولت کسب و کار در میان کشورهای جهان در گزارشهای سالانه بانک جهانی است.