نماینده پارلمان اروپا: ما در کنار مردم ایران ایستاده ایم
جمشید زند
رادیو فردا : روز جمعه، پنجم آبان ماه، پارلمان اروپا نسترین ستوده و جعفر پناهی را مشترکا بعنوان برندگان جایزه حقوق بشر اتحادیه اروپا اعلام کرد.
جایزه ساخاروف یا جایزه حقوق بشر اتحادیه اروپا هر ساله به شخصیت ها ، نهادها و یا حرکت هایی اهدا می شود که فعالیتهای برجسته ای در زمینه حقوق بشر و دموکراسی داشته اند.
امسال جایزه ساخاروف برای نخستین بار به دو ایرانی داده شد.
گروه موسیقی راک پوسی رایت از روسیه و آلس بیالیاتسکی، فعال حقوق بشر بلاروس که در زندان است دیگر نامزدهای فینالیست جایزه ساخاروف بودند.
خانم ماریچا شاکا، یکی از نمایندگان هلند در پارلمان اروپا در گفتگویی اختصاصی با رادیو فردا دلایل انتخاب نسرین ستوده و جعفر پناهی بعنوان نامزدهای دریافت جایزه ساخاروف را اینچنین بیان می کند.
من نسرین ستوده را برای دریافت این جایزه کاندید کردم زیرا معتقدم او رهبری شجاع در امور حقوق بشرو دفاع از متهمین نوجوان ، زنان و دیگر فعالان حقوق بشر است . فعالیتهای او علی رغم فشار و سرکوب در ایران واقعا تحسین برانگیز است.
خیلی متاسفیم که او در زندان است . ما در پارلمان اروپا و به نمایندگی از مردم اروپا می خواستیم این پیام را به او بدهیم که صدایش را می شنویم و وضعیت حقوق بشردر ایران را هم فراموش نکرده ایم.
ما این جایزه را به نمایندگی از مردم اروپا به نسرین ستوده و جعفر پناهی می دهیم ولی در حقیقت این پیامی است به مردم ایران . ما نمی خواهیم برنامه هسته ای ایران و مذاکرات مربوط به آن تمامی صحنه سیاسی را بخود اختصاص دهد.
این در حقیقت پیام مردم اروپا به مردم ایران است . اینکه مردم اروپا معتقد به احترام به حقوق بشر در تمام جهان و برای مردم ایران هستند.
ما می دانیم که مردم ایران با وضعیت دشواری بخاطر تحریمها و سرکوبهای موجود روبرو هستند اما مردم اروپا و اروپا بعنوان جامعه ای معتقد به ارزشهای انسانی در کنار مردم ایران ایستاده اند.
یک هیات پارلمانی از اتحادیه اروپا در نطر دارد که در چند روز آینده به تهران سفر کند و با مقامات ایرانی دیدار و گفتگوکند . این سفر بنظر شما چه نفعی برای مردم ایران می تواند داشته باشد و اگر انجام بشود نمایندگان پارلمان اروپا چه مسائلی را با مقامات ایرانی در میان خواهند گذاشت ؟
آنها می توانند بصورت مستقیم انتقادهایی را که ما از ایران داریم با مقامات ایرانی در میان بگذارند . احتمالا خواهان آزادی زندانیان سیاسی خواهند شد، مسئله ای که خیلی مهم است و ما بارها از طرف پارلمان اروپا این موضوع را مطرح کرده ایم.
در عین حال این سفر فرصتی خواهد تا موضوعهایی مانند حقوق بشر ،آزادی مطبوعات ، آزادی بیان و نقش زنان مطرح شود.
در این دیدار میتوان همچنین درباره مشکلات مشترکی مانند قاچاق و تجارت مواد مخدر که برای ایران هم مسئله دشواری است ،گفتگو کرد.
من فکر می کنم چنین سفری گفتگوی رو در رو و مستقیم را در این شرایط دشوار ممکن می سازد اما این را هم باید بگویم که پیش از اینهم شاهد چنین تلاشهایی بودیم.
تا کنون هیات نمایندگی پارلمان اروپا در مورد مسائل ایران که منهم عضو این هیات هستم دو بار درخواست کرده که به ایران سفر کند ولی در هر دو مورد در آخرین لحظه مقامات ایرانی بدلایل مختلف از انجام این سفر ها جلوگیری کردند و اینبار هم واقعا نمی دانم که سفر انجام خواهد شد یا نه . باید منتظر بود و دید که چه اتفاقی می افتد.
آیا رقابت بین نامزدهای دریافت جایزه ساخاروف در سال ۲۰۱۲ شدید بود ؟
البته رقابت بین قهرمانان حقوق بشر همیشه مقداری عجیب و غریب است اما باید بگویم که پارلمان اروپا با صمیم قلب از اعطای جایزه ساخاروف به نسرین ستوده و جعفر پناهی حمایت می کند و می خواهد پیامی قوی به مردم ایران بدهد که ما در کنار آنها ایستاده ایم و فراموششان نکرده ایم.