در به در به دنبال آخوند زن در ترکیه

ترکیه در مقایسه با کشورهای اروپایی بیشترین تعداد زنان بیسواد و غیرشاغل را دارد. با توجه به تسلط مردان بر عرصه‌های مسجد، سیاست و تجارت در این کشور، اشتغال ۵۰۰ پیش‌نماز زن در آن را آغاز یک تحول ارزیابی می‌کنند.
 

بوی خاصی می‌آید؛ مخلوطی از بوی پای برهنه و عطر زنانه در مسجدی پر از زنان عبادت کننده ‌در محله‌ی "اوزکودار" در استانبول. بیش از صد زن در اینجا حضور دارند، و تا آنجا که چشم کار می‌کند، اثری از هیچ مردی نیست چون که این‌جا پیش‌نماز یک زن است.
 
بر روی فرش قرمز کف مسجد زنان جوانی که روسری‌های خوش رنگ ابریشمی بر سر دارند در کنار مسن‌ترها نشسته‌اند که چارقدهای گلدارشان را زیر چانه گره زده‌اند. زنی جوان و بنفش‌پوش بر روی آی‌پدش آیه‌های قرآن را دنبال می‌کند. زن مسن کنار او با تلاوت آیات قرآنی در ریتمی منظم بالاتنه‌اش را به جلو و عقب تکان می‌دهد.
 
نورا ۴۵ ساله است و فقط برای این که پای منبر یک همجنس خود بنشیند از آن سر کلان‌شهر استانبول تا این‌جا آمده است. نورا می‌گوید: «پیش‌تر چنین امکانی نبود. پدرم جمعه‌ها به مسجد می‌رفت و بعد برایمان تعریف می‌کرد که آنجا چه شنیده است. اما حالا خود زن‌ها می‌توانند به این جا بیایند. پیش‌نمازهای زن، آموزش دیده‌اند، تحصیل‌کرده‌اند و به پرسش‌های ما پاسخ می‌دهند. این گام بزرگی در تاریخ کشور ماست.»
 
نورا ساکت می‌شود. پیش‌نماز خطبه‌ها را آغاز می‌کند: «ما همه این‌جا برابریم. پرفسور بدون هیچ فرقی، کنار کارگر نشسته‌است.» نورا سرش را به نشانه‌ی تایید تکان می‌دهد و پیش‌نماز ادامه می‌دهد: «معمولا ما زنان قرآن را به عربی می‌خوانیم، بدون این که معنی آن را بفهمیم. این کار را همیشه تکرار می‌کنیم، ۴۰ بار یک سوره را می‌خوانیم. اما این جا پس از تلاوت قرآن، تفسیر آن را به زبان ترکی می‌شنویم. این دلیل این جا بودن‌‌ِ ماست.»
 
این قرارهای هفتگی دو ساعت به درازا می‌کشند. زنان این‌جا پای داستان‌هایی راجع به زندگی پیامبر اسلام می‌نشینند و توضیحات هر آیه را از زبان پیش‌نمازی از جنس خودشان می‌شنوند و پرسش‌هایشان را مطرح می‌کنند.
 
افزایش شمار پیش‌نمازهای زن به اندازه‌‌‌ی پیش‌نمازهای مرد
 
بعد از مراسم نماز و عبادت، پیش نماز زیر سایه‌ی یک کاج می‌نشیند. دورتادورش زنان حلقه زده‌اند. فاطمه بایرام نه تنها پیش‌نماز که دوست آنهاست و معتقد است: «یک پیش‌نماز باید همه را مخاطب خود بداند. مخاطب او می‌تواند یک زن خانه‌دار باشد یا یک دانشگاه رفته و تحصیل‌کرده، می‌تواند جوان باشد یا پیر. ما تلاش می‌کنیم در این‌جا به مسائلی مربوط به تمامی حوزه‌های زندگی بپردازیم، از مسائل شخصی – روحی گرفته تا مسائل مربوط به خانواده و مسئولیت‌های فردی و اجتماعی.» بایرام اضافه می‌کند که در ابتدا تنها ۳ پیش‌نماز در استانبول وجود داشته است و حالا تعداد آنها به ۵۰ تن رسیده است. او از برنامه‌های آینده می‌گوید، از افزایش شمار پیش‌نمازهای زن به اندازه‌‌‌ی پیش‌نمازان مرد!
 

ترکیه کمترین شمار زنان شاغل را در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی داراست


در دوران جوانی فاطمه بایرام خبری از پیش‌نماز زن نبود. فاطمه پرسش‌های دینی‌اش را جمع می‌کرد و از کسی نمی‌پرسید تا خود به دانشگاه رفت و در رشته‌ی الهیات تحصیل کرد و پاسخ همه‌ی آنها را پیدا کرد.
 
این پیش‌نماز معتقد است که برخی پرسش‌ها مربوط به دنیای زنانه است و یک زن به سختی می‌تواند این پرسش‌ها را نزد یک مرد ببرد.
 
کشوری با بیشترین زنان بیسواد و کمترین زنان شاغل
 
مسجدها در ترکیه مثل سیاست و تجارت در این کشور معمولا عرصه‌ا‌ی مردانه‌اند. اما این وضع قرار است تغییر کند. سال پیش کمپینی به راه افتاد که گسترش قسمت‌های زنانه در مساجد ترکیه را طلب می‌کرد. از سوی دیگر مشاوره‌هایی تلفنی برای زنان مسلمان و پاسخگویی به پرسش‌های آنها سازماندهی شد. به این مجموعه باید اولین زن آخوند را هم اضافه کرد.
 
فاطمه بایرام به همه‌ی پرسش‌هایی که اقتضای زمانه هستند پاسخ می‌دهد؛ پرسش‌هایی از این قبیل که آیا زنان اجازه‌ی کار دارند؟ آیا می‌توانند تقاضای طلاق کنند؟ می‌توانند سیاستمدار شوند؟ می‌توانند به مردها آموزش دهند؟ بایرام می‌گوید: «داستان‌های زیادی از زمان پیامبر اسلام وجود دارد که نشان می‌دهد زنان در زمان پیامبر بسیار فعال بوده‌اند؛ زنانی که می‌توانستند بخوانند و بنویسند و بیماران را درمان کنند. زنانی که تجارت می‌کردند و زنانی که به جنگ می‌رفتند. زنان درآن زمان در تمامی عرصه‌ها فعال بودند.»
 
با این حال فاطمه بایرام هم می‌داند که واقعیت امروز در سرزمین او هم به گونه‌ی دیگری است. ترکیه نسبت به دیگر کشورهای اروپایی پایین‌ترین شمار زنان شاغل و بیشترین زنان بیسواد را دارد.
 
بدین خاطر اگر پیدایش ۵۰۰ پیش‌نماز زن در کشوری با ۷۵ میلیون جمعیت را نتوان انقلاب نامید، اما مسلما می‌توان آن را یک آغاز دانست، آغاز حضور بیشتر زنان در عرصه‌های گوناگون زندگی اجتماعی و سیاسی جامعه ترکیه.
 

+31
رأی دهید
-77

raha1984 - هامبورگ - المان
ولی بیجاره زنهاشون اینجا بیشتزشون صدی نود در المان کار میکنندالبته نه کار خوب ! تمیز کردن داخل مغازه ها و ساختمانها چون نه ریان بلد هستند نه سواد درست حسابی دارند ! وقتی دین تکامل یافته و مبین اسلام سرلوحه باشه اینه حال و روز البته ترکها واقعا به این دین افتخار میکنند و احساس سربلندی میکنند ازش !!!! وقتی عقل و سواد نداشته باشی باید هم افتخار بکنی بهش !!
جمعه 5 آبان 1391 - 08:16
بهروزرضازاده - سیدنی - استرالیا
این الان اشکالش چی بود؟؟ اگه نویسنده این مطلب قصد دارد درصد زنان بیسواد ترک رو گردن مسلمانان زن این کشور بیاندازد بد نیست برود و یک آماری هم از زنان خود فروش خودمون در این کشور تهیه کند البته بس جای خوشحالی است که همه زنان ما بیسواد نیستند و خیلی آگاهانه مسیرشون رو انتخاب کردند. دست از این قرض ورزی ها بردارید اینقدر هم خودتان را خسته نکنید میبینید که مسلمانان عاشق دینتشون هستند پس راه به جایی نمیبرید
جمعه 5 آبان 1391 - 08:34
77777 - تهران - ایران
اینها که وقتى صحبت از تمدن وتجدد ادعاشون ... .. را پاره مى کنه پس این همه بى سواد دارن 
جمعه 5 آبان 1391 - 09:35
bita-gh - لیدز - انگلستان
در به دری نداره بیان چندتایی نه اصلا همه این حج خانوم آخوندا فاطمه کماندوها زنهای آخوندها خلاصه هر چی‌ هست رو از ایران ببرن برا خودشون ما هم خوشحال میشیم در به داری نداره
جمعه 5 آبان 1391 - 12:03
romano - تهران - ایران
خانم فاطمه بایرام عزیز والا من خودم مسلمون تیرم! ولی داستان اینه که زنان در زمان پیغمبر تجارت و ... می‌کردند همش چرت و پرته جوری صحبت می‌کنید انگار جامعه عربستان سال 2012 بوده نه خانم عربها مردمانی بدوی بسیار وحشی در بهترین حالت مانند اینکاها بودند (که نبودند) ضمنا تبریز شهر بزرگ ایران تا سال 1500 میلادی 450 هزار نفر جمعیت داشته که چهارمین شهر بزرگ جهان حساب می‌شده (پس از چین و هند) شما چطور مکه را اینقدر بزرگ میکنید انگار نیویورک امورز بوده هی دروغ به تن دین می‌چسبانید بزرگترین دلیل بزرگی یک شهر باستانی سیستم مدیریت فاضلاب آن است. حداکثر مکه 5 هزار نفر جمعیت داشته و زنان اتفاقا هیچ قدرتی نداشتند و سواد هم در سیستم عربستان جایی نداشته بزرگترین دلیل آن کتابت است که منسوخ خاصی از آن زمان بجای نمانده همین جفنگیات را در طول تاریخ از طرف خودتان به تن دین چسباندید که عمل شما ملاک دین شده و مردم اتفاقا حق هم دارند. خاورمیانه‌ای که الفبای مدنیت بود هم عبدالباسط و هم ام کلثوم خواننده معروف را در کنار هم داشت حالا در رفتار سیاست مداران خلاصه شده البته اگر نکنید چه کنید پس چه کسی نان بخورد.
جمعه 5 آبان 1391 - 11:42
صمصام - سیدنی - استرالیا
"پرسش‌هایی از این قبیل که آیا زنان اجازه‌ی کار دارند؟ آیا می‌توانند تقاضای طلاق کنند؟ می‌توانند سیاستمدار شوند؟ می‌توانند به مردها آموزش دهند؟".. آنوقت پاسخ به تمام این سوالها در حوزه های علمیه و رشته الهیات یافت می شود!!! راست گفته اند که : خریت نه تنها علف خوردن است.. آن وقت دولتمردان این ترکها اجازه می دهند که آخوندهای رذل مفت خور که در ارتجاع ذهنی از موجودات مشابه همسایه شرقی خود الگو گرفته اند و سعی در مسموم کردن ذهن زنان این کشور برای تسلط بر نسل جوان فردا را دارند، به فعالیت خود ادامه دهند و در عین حال انتظار دارند که اتحادیه اروپا نیز این کشور بالقوه خطرناک را به عنوان عضو بپذیرد. زهی خیال باطل
جمعه 5 آبان 1391 - 12:27
baran828 - تهران - ایران
هر کاری میکنین بکنین فقط شورشو درنیارین . بذارین هر کس میخواد خودش با اراده و علاقه خودش بیاد مثل همه ی کارها راه نیفتین دنبال مردم یاالله اینو رعایت کن یالله اونو رعایت کن . اعتقاداتتونو برای خودتون تقویت کنین نه برای خوردن مخ مردم .این تجربه سالهای زندگی ماست !!!
جمعه 5 آبان 1391 - 13:24
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.