انتقاد از بسیج و آموزش و پرورش پیرامون سانحه مرگ ۲۶ دانشآموز
تشییع ۲۶ نفر از دانش آموزان کاروان «راهیان نور»
مرگ ۲۶ دانشآموز در اثر واژگونی اتوبوس اردوی «راهیان نور»، واکنش انتقادی برخی نمایندگان را از چند وزیر و رئیس سازمان بسیج در پی داشته و آنها خواستار بررسی این سانحه و احضار و پاسخگویی و عذرخواهی مسئولان به مجلس شدند.
سخنگوی فراکسیون آموزش و تحقیقات روز یکشنبه سی مهر به خبرگزاریهای ایران گفت که حمیدرضا حاجیبابایی، وزیر آموزش و پرورش ظهر امروز برای ارائه گزارشی درباره این حادثه در کمیسیون آموزش حضور یافت.
یک دستگاه اتوبوس جمعه شب در حالی که حامل ۴۴ دانشآموز دختر اردوی «راهیان نور» بود در محور ایذه به لردگان، واقع در جنوب غربی ایران دچار سانحه شد که در پی آن ۲۶ نفر کشته و بقیه سرشنیان مجروح شدند.
در اولین واکنش به این خبر، آقای حاجیبابایی گفته بود که «از مسئولانش بپرسید» که امروز، نماینده اردل و فارسان در واکنشی شدید گفت: جناب وزیر آیا شما راضی هستید که بچهات این مسیر را برود، سپس جنازهاش را به شما تحویل دهند؟
حمیدرضا عزیزی فارسانی ادامه داد: جای تاسف است که در کشور ما نخبگان مثل گل پرپر میشوند و کسی پاسخگو نیست. پارسال این حادثه برای دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد رخ داد و سال قبل از آن نیز ۲۲ معلم جوان ما در این راه جان دادند و استان ما را داغدار کردند، اما چه اقدامی شد؟ مطمئن باشید اگر چنین باشد این سانحه دلخراش مجددا پیش می آید و کسی پاسخگو نیست، کسی عذرخواهی نمیکند.
آقای عزیزی در تذکر آئین نامهای همچنین خطاب به محمدرضا نقدی، رئیس سازان بسیج گفت که «نفس قضیه راهیان نور درست است، ما هر چه داریم از شهدا است، اما آیا شما پاسخگو هستید و آیا جادههای ما ظرفیت این سفرها را دارد؟»
این نماینده مجلس در بخش دیگری از سخنان خود خطاب به وزیر مسکن و شهرسازی و همچنین وزیر نیرو گفت که پل زدن برای آبگیری سدها باعث تصادفات می شود.
عباس مقتدایی، سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز گفته که همه مسئولان به اندازه مسئولیتشان باید وظیفهشناس باشند و نباید تقصیرها را به گردن دیگران بیندازند، همچنین از زیر بار مسئولیتها شانه خالی نکنند.
در ادامه واکنشها نیز، علی لاریجانی، رئیس مجلس از کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی خواسته است تا با حضور مسئولانی که به این حادثه مربوط هستند، ابعاد آن را بررسی کنند.
در همین حال، وبسایت بازتاب امروز، نزدیک به محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در گزارشی انتقادی با نام «راهیان نور اجباری تبلیغ علیه دفاع مقدس است یا کاریکاتور شرق؟» نوشته است: جا دارد رسانههایی که با تفسیرهای مریخی از کاریکاتور روزنامه شرق، از آن تبلیغ علیه دفاع مقدس را برداشت کرده بودند، اکنون مسئولین این فاجعه از قبیل وزیر آموزش و پرورش، معاون فرهنگی وزارت علوم و مسئول مربوطه در سازمان بسیج را مواخذه کرده و خواستار استعفای آنان شوند.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: جایگزینی اردوهای راهیان نور با اردوهای زیارتی، بدعتی بود که در سالهای اخیر در مجموعههای فرهنگی رسمی کشور ایجاد شد و نتیجه آن، به ویژه با اتفاقات رخ داده، در مواردی ضدتبلیغ برای دفاع مقدس بود.
«راهیان نور» که زیر نظر سازمان بسیج مستضعفین برگزار میشود، عنوان سفرهایی دستهجمعی است که به مناطق جنگی مرزی ایران و عراق صورت میگیرد و طی سالهای گذشته واژگونی اتوبوسهای این اردو به کشته و مجروحشدن دهها نفر منجر شده است.
با وجود این انتقادها، حسین ممتحن، سرپرست سازمان بسیج دانش آموزی مرگ این ۲۶ دانشآموز را «اتفاقی» خوانده و گفته دلیل آن لغزندگی حاصل از بارش باران بوده و افزوده «با وجود اردوهای میلیونی شاهد کمترین حادثه هستیم.»
از طرف دیگر، اسماعیل احمدیمقدم، فرمانده ناجا گفته تا آنجایی که اطلاع دارم، اردوی راهیان نور اجباری نیست و داوطلبانه است. او تصریح کرده که «رانندگان باید قوانین را رعایت کنند اما ترویج فرهنگ جبهه و ایثارگری خوب است.»
این در حالی است که به گفته پدر یکی از سانحهدیدگان که در بیمارستان بستری است، دانشآموزان برای درس «آموزش دفاعی» اعزام شده بودند و به آنها گفته بودند «اگر به این اردو نروید ۱۰ نمره از این واحد درسی شما حذف میشود.»
روز گذشته، محمد مهدی زاهدی، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز گفته بود که «متاسفانه این درس برای دانش آموزان اجباری است در حالیکه هیچ اردوی دانش آموزی نباید اجباری باشد و دانش آموزان باید با میل و رغبت بروند.»
اتوبوس حامل کاروان راهیان نور در فروردین سال ۸۷ در جاده شهر کرد به ایذه واژگون شد و ۲۷ نفر از سرنشینان آن کشته شدند و در اسفند سال ۸۸ بر اثر واژگونی اتوبوس اعضای این کاروان ۱۱ نفر زخمی شدند.
سال گذشته نیز در فروردین ماه، واژگونی اتوبوس راهیان نور در مسیر جیرفت به کشته شدن ۱۱ نفر و مجروح شدن ۱۲ نفر انجامید و در آذز ماه، طی سانحهای مشابه در جاده مشهد ۳۱ دانشجوی تبریزی زخمی و شش نفر از آنها قطع عضو شدند.
همچنین در بهمن ماه، تصادف «شدید» اتوبوسی این اردو در محور اراک به بروجرد منجر به مرگ سه نفر و زخمی شدن ۱۳ نفر دیگر شد و پنج دانشآموز و دو معلم نیز در اسفند ماه کشته شدند.
با وجود رویداد جمعه شب، خبرگزاریهای داخلی از ادامه برگزاری این اردوها در چند شهر ایران خبر میدهند و آن را «ابزار مقابله با تهدیدهای جنگ نرم و هجمههای فرهنگی» میدانند.
سالانه حدود ۸۰۰ هزار تصادف در جادهها و راههای ایران رخ میدهد و این آمار در کنار تعداد کشتهها و زخمیهای ناشی از سوانح جادهای، ایران را در صدر فهرست حوادث مرگبار جادهای جهان قرار داده است.