ناآرامی در بیروت پس از پایان مراسم سوگواری
پس از پایان مراسم تشییع جنازه رئیس سازمان اطلاعات پلیس لبنان که بر اثر بمبگذاری کشته شده بود، صدها نفر با هجوم به دفتر نخستوزیری در بیروت خواستار استعفای رئیس دولت شدند. رهبر اپوزیسیون مردم را به حفظ آرامش فراخواند.
روز یکشنبه (۲۱ اکتبر / ۳۰ مهر) مراسم سوگواریای به مناسبت کشته شدن وسام الحسن، رئیس سازمان اطلاعات پلیس لبنان، در بیروت برگزار شد. به گزارش خبرنگار "اشپیگل آنلاین"، در پیرامون محله مرکزی پایتخت لبنان پرچمهای ملی این کشور در اهتزاز بودند. هزاران نفر از مردم برای شرکت در مراسم سوگواری و تشییع جنازه وسام الحسن به مرکز شهر آمده بودند. تابوتی که پیکر قربانی بمبگذاری را حمل میکرد نیز در پرچم لبنان پیچیده شده بود.
پیش از خاکسپاری پیکر وسام الحسن مراسمی در بزرگداشت او برگزار شد که در آن سیاستمداران، همسر و دو پسر او شرکت داشتند. در ابتدا وضعیت در بیروت آرام گزارش شده بود، پلیس در حالت آمادهباش به سر میبرد. هزاران نیروی امنیتی مسلح در سطح مرکز شهر پخش شده بودند. نیروهای پلیس و ارتش خیابانهای نقاط به لحاظ استراتژیک مهم پایتخت را مسدود کرده بودند. پیش از این نیروهای اپوزیسیون در لبنان روز یکشنبه را "روز خشم" خوانده بودند.
در نزدیکی مقر کابینه لبنان گروهی از منتقدان دولت چادرهایی برپا کرده بودند. آنان اعلام کردهاند تا وقتی که دولت استعفا ندهد در همانجا خواهند ماند. اما خشونت این گروه متوجه رژیم سوریه نیز هست که به باور آنان پشت پرده بمبگذاری روز جمعه در بیروت است.
مراسم تشییع جنازه وسام الحسن روز یکشنبه (۲۱ اکتبر) در بیروت
درخواست استعفای دولت پس از مراسم سوگواری
پس از پایان مراسم سوگواری و تشییع جنازه صدها نفر از تظاهرکنندگان خشمگین به دفتر نخست وزیری در بیروت هجوم آوردند و کوشیدند داخل آن شوند. تظاهرکنندگان خواستار استعفای نجیب میقاتی شدند. پلیس برای پراکنده کردن آنان تیر هوایی و گاز اشک آور شلیک کرد.
رهبر اپوزیسیون لبنان، سعد حریری، از تظاهرکنندگان خواست آرامش خود را حفظ کنند. حریری که از طریق فرستنده تلویزیونی "فیوچر Future" برای تظاهرکنندگان پیام میفرستاد، گفت: «ما خواهان صلح هستیم. دولت باید کنار برود، ولی ما خواستار راهی صلحآمیز هستیم. من از همه کسانی که هم اکنون در خیابانها هستند میخواهم که آرامش خود را حفظ کنند.»
همچنین فؤاد سینیوره، نخست وزیر سابق لبنان، که همحزب حریری است حمله به مقر دولت و دفتر نخستوزیری را نامطلوب خواند.
روز شنبه نیز لبنانیها در واکنش به بمبگذاری خونین در بیروت به خیابانها ریخته و خواستار استعفای رئیس دولت شده بودند. اما نجیب میقاتی، نخست وزیر لبنان، پس از نشست اضطراری کابینه اعلام کرد که بخاطر مصالح ملی و درخواست رئیسجمهور در سمت خود میماند.
ناآرامی پس از مراسم سوگواری در بیروت
در روز جمعه (۱۹ اکتبر / ۲۸ مهر) بر اثر انفجاری شدید در منطقه مسیحینشین "اشرفیه" در بیروت هشت نفر کشته شدند که یکی از آنان وسام الحسن، رئیس سازمان اطلاعات پلیس این کشور بود. دولت لبنان نیز گمان میکند که این انفجار در رابطه با جنگ داخلی جاری در سوریه باشد. وسام الحسن به عنوان چهرهای مخالف سازمان شیعه حزبالله و رژیم در سوریه شناخته شده بود. او دستور بازجویی از وزیر سابق اطلاعات لبنان، میشل سماحه، را داده بود که یکی از متحدان نزدیک رژیم سوریه بوده است.
سماحه در ۹ اوت دستگیر و بخاطر طراحی عملیات تروریستی محکوم شد. به گفته محافل پلیس، او اقرار کرده بود که شخصا مواد منفجره را از سوریه وارد لبنان کرده است. بجز او علی مملوک، رئیس سازمان اطلاعات سوریه، نیز به طور غیابی محکوم شد.
برای اپوزیسیون سوریه تردیدی وجود ندارد که رژیم بشار اسد مسئول مرگ وسام الحسن است. الحسن یکی از منتقدان اصلی رژیم سوریه در لبنان بود. بخش بازرسیای که در پلیس زیر نظارت او کار میکرد در سال ۲۰۰۵ تاسیس شده بود و به مثابه وزنهای در برابر پلیس ارتش لبنان بود، نهادی که به آن به عنوان بازوی رژیم اسد در لبنان نگاه میشود.
ترس از درگیری جنگ داخلی افزایش مییابد
شوک انفجار مرگبار روز جمعه باعث شده است که ترس از برپایی جنگی داخلی افزایش پیدا کند. در روز شنبه در بسیاری از نقاط لبنان ناآرامیهایی بروز کرد. تظاهرکنندگان راههای منتهی به فرودگاه بینالمللی بیروت را مسدود کردند و خیابانهای شهر بندری طرابلس را بستند.
تظاهرات و مسدود کردن خیابانها از دره بقاع در شرق و شهر صیدون در جنوب گزارش شده است. در روستایی در دره بقاع سربازان به تظاهرکنندگانی شلیک کردند که خیابانی را مسدود کرده بودند و به گزارش شاهدان عینی موجب زخمی شدن دو نفر شدند.