هشدار وزیر تجارت ایران نسبت به ایجاد رانت در بازار ارز
او که در همایش روز جهانی استاندارد در تهران صحبت میکرد، تاکید کرد که دولت ایران قصد ممنوع کردن واردات کالا را ندارد اما "بهتر است که مردم دیگر کالاهای موجود در اولویتهای ۹ و ۱۰ را نخرند، به ویژه کالاهایی که مشابه تولید داخل نیز دارند."
اولویتهای ۹ و ۱۰ مربوط به واردات " انواع ماشینهای سواری پرمصرف، لوازم خانگی ضروری و غیر ضروری، موبایل، کامپیوتر و تجهیزات آن، انواع اسباب بازی و وسایل تزئینی و لوکس" است.
افزایش قیمت برابری ریال ایران با ارزهای خارجی اغلب با افزایش قیمت کالا و خدمات در بازار همراه بوده است.
پیشتر نیز یک کلیک مقام سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان با تاکید بر اینکه هیچ وارد کنندهای حق افزایش قیمت ندارد اعلام کرده بود که با تمام واردکنندگانی که به "بهانههای مختلف" از جمله نوسانات نرخ ارز، تغییرات قیمت فروش، انبارگردانی یا تغییر سیستم حسابداری از عرضه محصولاتشان خودداری کنند، برخورد میشود.
وضعیت نامشخص قیمت ارز
از سوی دیگر خبرگزاری ایسنا امروز (شنبه ۲۲ مهر ماه) گزارش داد که اتحادیه سراسری طلا و جواهر همچنان قیمت انواع ارز (دلار، یورو و پوند) را اعلام نمیکند، و در حالی که صرافیها همچنان قیمت ۲۸۵۰ تومان را برای فروش دلار روی تابلوهای خود درج کردهاند، به مراجعان اعلام میکنند که دلار برای فروش ندارند.
بر اساس این گزارش برخی از صرافیها هم دلار را با نرخ ۳۳۰۰ تومان به فروش میرسانند.
این در حالی است که مرکز مبادلات ارزی نیز روز شنبه، نرخ هر دلار آمریکا را ۲۵۴۵ و هر یورو را ۳۲۹۷ تومان تعیین کرده است.
در همین رابطه غلامرضا مصباحی مقدم، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ایران به خبرگزاری مهر گفت: "بر اساس تصمیم مشترک مجلس و دولت قرار است صرافیهای مجاز که از سوی بانک مرکزی تعیین میشوند، واسط انتقال ارز با نرخ مرکز مبادلات ارز به مردم باشند."
او درباره علت "خودداری برخی صرافیها از خرید و فروش ارز در بازار" تاکید کرد که همه صرافی ها مجوز خرید و فروش ارز ندارند و به همین دلیل "ممکن است ارزی برای عرضه به مردم با نرخ مبادلاتی نداشته باشند."
اما بانک مرکزی ایران همزمان با آغاز تحولات بازار ارز در ماههای گذشته اعلام کرد که اختصاص ارز مرجع برای کالاهای وارداتی، اولویتبندی میشود.
روز شنبه بانک مرکزی ایران قیمت هر دلار به نرخ ارز مرجع (دولتی) را بدون تغییر نسبت به روزهای قبل یک هزار و ۲۲۶ تومان اعلام کرده است که با قیمت تقریبی آن در بازار آزاد اختلاف قابل توجه دارد.
'افزایش قیمت ارز نشاندهنده وضعیت اقتصاد ایران نیست'
در همین حال شمس الدین حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران علت افزایش قیمت ارز را کمبود ارز در بازار ایران عنوان کرده است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، آقای حسینی که برای شرکت در نشست صندوق جهانی پول در توکیو به سر میبرد روز جمعه ۲۱ مهر ماه به خبرنگاران گفت: "افزایش قیمت ارز نشان دهنده وضعیت اقتصاد ایران نیست بلکه حاکی از کمبود ارز در بازار است."
اوایل ماه جاری نرخ برابری ریال ایران در برابر ارزهای خارجی رکوردهای جدیدی را ثبت کرد، از جمله بهای هر دلار به مرز چهار هزار تومان رسید.