تحریم گاز ایران تأثیر چندانی بر بازار جهانی ندارد
وزارت انرژی آمریکا میگوید در صورت تحریم واردات گاز طبیعی از ایران، بازارهای جهانی آسیب چندانی نخواهند دید. این وزارتخانه احتمال میدهد که ترکیه و آذربایجان از این تحریم بیشترین آسیب را ببینند.
براساس یک گزارش وزارت انرژی آمریکا، تحریم گاز طبیعی ایران بر بازارهای جهانی تأثیر قابل توجهی نخواهد داشت اما امکان دارد ترکیه و بخشهایی از آذربایجان را با مشکل مواجه کند.
این گزارش که یک نسخه از آن پیش از انتشار در اختیار خبرگزاری رویترز قرار گرفته، با هدف بررسی گسترش تحریمهای ایالات متحده علیه ایران از جمله واردات گاز طبیعی از این کشور تهیه شده است.
بر پایه ارزیابی وزارت انرژی آمریکا، تأثیر چنین تحریمی بر بازارهای جهانی "محدود" خواهد بود، اما این گزارش خاطر نشان کرده که در صورت ممنوعیت واردات گاز طبیعی از ایران، ترکیه میتواند در موقعیت دشواری قرار گیرد.
ایران یکی از معدود کشورهای جهان با منابع عظیم گاز طبیعی است که بیش از ۹۰ درصد آن به واسطه قراردادهای طولانی مدت که میان ایران و ترکیه بسته شده، به این کشور همسایه صادر میشود. ارمنستان و آذربایجان به ترتیب ۶ و ۳ درصد از گاز طبیعی ایران را وارد میکنند.
ایالات متحده آمریکا از سال ۱۹۹۵ شرکتهای آمریکایی را از سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز ایران و نیز معامله با این کشور منع کرده است. گزارشها نیز حاکی از آن است که اتحادیه اروپا به دنبال تحریم صنعت گاز جمهوری اسلامی است و این تصمیم به طور رسمی در نشست وزیران خارجه این اتحادیه در روز ۱۵ اکتبر تصویب خواهد شد.
منابع آگاه در اتحادیه اروپا گفتهاند که تمامی اعضای این اتحادیه بر سر تحریم گاز ایران به توافق رسیدهاند و "آلمان، بریتانیا و فرانسه" از حامیان اصلی این اقدام به شمار میروند.
اتحادیه اروپا از اول ماه ژوئیه سال جاری واردات نفت از ایران را تحریم کرده است.
کشورهای غربی ایران را به ساخت مخفیانه سلاح هستهای متهم میکنند و از اعمال تحریمها علیه این کشور به عنوان ابزاری بازدارنده بهره میجویند. ایران این ادعا را همواره رد کرده و برنامههای هستهای خود را "صلحآمیز" توصیف میکند.