وزیران عمل میکنند، احمدینژاد مخالفت
سارا بابایی
روزنامه نگار
«نمیگذارند کار کنیم» این جمله مشهور محمود احمدینژاد از زمان شروع ریاست جمهوری اوست.
هر زمان که انتقادها از او و کابینهاش اوج میگیرد رئیس جمهور ایران، برنامهریزی دشمنان و دخالت دستگاههای دیگر را موجب نابسامانی اوضاع و اجرا نشدن درست عدالت میداند.
از زمان شروع ریاست جمهوری آقای احمدینژاد موارد عدم هماهنگی تصمیمات رئیس جمهور و وزرای کابینه کم نبودهاند. تصمیمات اجرا میشوند و پس از چند روز رئیس جمهور نسبت به آنها واکنش نشان میدهد. این انتقادات و موضع گیریهای او را میتوان به «نوشدارو پس از مرگ سهراب» تعبیر کرد. در برخی از این موضع گیریها گاه از تصمیمات شتاب زده وزیران و رؤسای سازمانهای مختلف انتقاد میکند، در برخی دیگر نیز خواستار توقف آن اقدامات میشود.
تازهترین آنها اظهار نظر او درباره توقیف روزنامه شرق بود که آن را «اقدامی اشتباه» خواند.
اما نظرات منتقدان دولت نیز نسبت به این واکنشها متفاوت است. گروهی از منتقدان محافظه کار دولت این تصمیمات دوگانه را ناشی از دخالت دستهای پشت پرده در دولت دهم میدانند و برخی دیگر دولت را به فریب اذهان عمومی و گزافه گویی متهم میکنند. بسیاری نیز انتقادات رئیس دولت نسبت به اقدامات وزرای کابینه و نهادهای حکومتی را عمدتا حرکتهای نمایشی در جهت تلطیف اذهان عمومی میدانند. اما نگاهی به برخی از طرحها و گفتههای وزرای کابینه نشان دهنده نقش مستقیم رئیس جمهور در آنهاست.
از اقدامات سطحی خودداری شود
سرآغاز این داستان را میتوان در طرح تفکیک جنسیتی دانشگاهها مشاهده کرد. کامران دانشجو، وزیر علوم ایران در چهاردهم تیرماه سال گذشته در اظهار نظری با تاکید بر ضرورت اسلامی شدن دانشگاهها و محیطهای علمی چندی پیش اعلام کرده بود که دختران و پسران در دانشگاه باید جدا از هم بنشینند. چند روز پس از آن محمود احمدینژاد در نامهای به وزرای علوم تحقیقات و فناوری و بهداشت درمان و آموزش پزشکی نوشت: «شنیده شده است که اساتید بیرویه بازنشسته میشوند. ضروری است تا بررسی و تصویب آئین نامه بازنشستگی اعضاء هیئت علمی در شورای عالی انقلاب فرهنگی، از هر نوع بازنشسته نمودن اعضاء خودداری شود.» در بند دوم نامه آقای احمدینژاد آمده بود «شنیده شده است که در برخی دانشگاهها، رشتهها و کلاسهای تک جنسیتی بدون لحاظ تبعات اعمال میگردد. ضروری است فوری از این اقدامات سطحی و غیر عالمانه جلوگیری شود». این در حالی است که کامران دانشجو در سخنان خود گفته بود که هیچ برنامه مدونی درباره تفکیک جنسیتی در وزارت علوم وجود ندارد و اسلامی شدن دانشگاهها بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و آئین نامه حدود شئونات اسلامی انجام میشود. ریاست شورای انقلاب فرهنگی بر عهده رئیس جمهوری است.
آقای احمدی نژاد هر از چندی مخالفتهای صریحی را با گشتهای ارشاد اعلام میکند که روی کار آمدن گشت ارشاد و طرح امنیت اخلاقی در دوره اول ریاست جمهوری او اجرایی شد
در دوره دوم ریاست جمهوری محمود احمدینژاد جداسازی کلاس درسهای دختران و پسران بیش از پیش به مرحله اجرا در آمد و دهها تن از استادان منتقد دولت از دانشگاهها اخراج و یا مجبور به بازنشستگی پیش از موعد شدند. همچنین ستاره دار شدن دانشجویان و محرومیت صدها تن از دانشجویان منتقد دولت و فعالان دانشجویی پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ بیش از پیش اجرا شد.
امنیت اجتماعی
«نیروی انتظامی به جای آنکه سینماها و رستورانها را ببندد، باید به مردم حق انتخاب دهد.» این گفته رئیس جمهور در مراسم رونمایی از کتابهای جدیدالتالیف پایه دوم و ششم ابتدایی در مرکز همایشهای رازی در تیرماه امسال بود. آقای احمدینژاد این سخنان را تنها یک روز پس از انتشار خبر پلمب تعدادی از سفره خانهها به دلیل بد حجابی و ارائه قلیان به بانوان و طرح برخورد با کافی شاپها مطرح کرد. او در حالی هر از چندی مخالفتهای صریحی را با گشتهای ارشاد اعلام میکند که روی کار آمدن گشت ارشاد و طرح امنیت اخلاقی در دوره اول ریاست جمهوری او اجرایی شد. البته گلایههای محمود احمدینژاد بیپاسخ نمیماند.
فرمانده ناجا در یک مورد در پاسخ به مخالفتهای رئیس جمهور ایران با حضور گشت ارشاد در خیابانها در سالهای ۸۶ و ۸۷ گفته بود: «حتی جزئیات طرح (گشتهای ارشاد) هم طی سه جلسه با حضور شخص رئیس جمهور تشریح شده و نتیجه به صورت مصوبههای بسیار متقن برای اجرا به ناجا ابلاغ شده است. اما اگر دوستان فکر میکنند نیاز به این است که ما مستندات خود را بفرستیم، این کار را خواهیم کرد.» آقای احمدینژاد در خرداد سال ۸۹ نیز با حضور در یک گفتوگوی تلویزیونی درباره طرحهای نیروی انتظامی گفت: «این طرحها هیچ ربطی به دولت ندارد. ظاهرا هرچند ماه طرحی میگذارند و جنجال ایجاد میکنند و کشور را در یک ماجرایی فرو میبرند که ما از بنیان با این مخالفیم.» او در این گفتوگو بارها تاکید کرد که «این مسائل به دولت ربطی ندارد، دولت مخالف آن است و با آن مقابله خواهد کرد. »
فرماندهان ارشد نیروی انتظامی توسط رهبر جمهوری اسلامی ایران تعیین میشوند اما عملکرد نیروی انتظامی زیر نظر وزیر کشور است.
خانه سینما
یک روز پس از انتشار نامه محمد حسینی مبنی بر تعطیلی و انحلال کامل فعالیتهای خانه سینما، فرهاد توحیدی رئیس این نهاد صنفی در نشستی به این سخنان واکنش نشان داد و از دیدار اعضای خانه سینما با رئیس جمهوری خبر داد. فرهاد توحیدی با اشاره به تفاهمات مطرح شده در جلسه دیدار سینماگران با رئیس جمهور ایران گفته بود« حس ما این است که آقای احمدینژاد در ارتباط با رفع مشکل خانه سینما بسیار جدی هستند و به این تفاهمات عمل خواهند کرد. »دیداری که محمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد ایران از آن ابراز بیاطلاعی کرد. آقای حسینی گفته بود در آن جلسه حضور نداشته و بعدا هم پیگیری نکرده که ببیند در جلسه چه گذشته است.
روزنامه شرق به خاطر چاپ این کاریکاتور توقیف شد
بیژن نوباوه نایب رئیس دوم کمیسیون فرهنگی مجلس در مصاحبهای با سایت خانه ملت درباره حضور نداشتن وزیر ارشاد در جلسه رئیس جمهور با برخی مدیران خانه سینما و سینماگران گفته بود «چنین اتفاقاتی، شائبههایی مبنی بر اینکه عدهای اعتقاد دارند، بسیاری مسائل فرهنگی کشور، نه از طریق وزارت ارشاد بلکه توسط دستهای پشت پرده و لایههای پنهان در دولت انجام میشود را تقویت میکند و البته ما نیز چنین باوری را قبول داریم».
توقیف شرق اشتباه است
در موردی دیگر میتوان به انتقادات چند روز گذشته محمود احمدینژاد از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اشاره کرد. رئیس جمهور ایران گفته است که توقیف روزنامه شرق پیش از اثبات اتهامی که به این روزنامه وارد شد و اصرار وزیر ارشاد مبنی بر توقیف این روزنامه، اقدامی «اشتباه» بوده است. او گفته است که رئیس جمهور حق دخالت در تصمیم هیات نظارت را ندارد اما در عین حال یادآوری کرده توقیف روزنامه شرق در زمان حضور او در نیویورک برای سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل روی داده است. روزنامههای سرمایه، حیات نو، روزگار، اعتماد از جمله روزنامههای توقیف شده در دولت دهم هستند. همچنین لغو فعالیت چند انتشارات، جلوگیری از ادامه انتشارات دهها کتاب، طولانی شدن روند اخذ مجوز در وزارت فرهنگ و ارشاد و توقیف چندین فیلم سینمایی در دوره دوم ریاست جمهوری محمود احمدینژاد صورت گرفته است.