برخوردهای پلیسی با دلالان بازار ارز در تهران شدت گرفت
خبرگزاری های دولتی ایران روز دوشنبه گزارش دادند که نیروهای پلیس برخوردهای خود با دلالان بازار ارز در تهران که آنها را «اخلالگران» می نامند، شدت بخشیده اند.
دو روز پس از آنکه عباس جعفری دولت آبادی، دادستان عمومی و انقلاب تهران از دستگیری ۳۰ نفر از «متهمان اصلی اخلال در بازار ارز» خبر داد، خبرگزاری مهر، فضای بازار ارز تهران در روز دوشنبه- ۱۷ مهرماه- را امنیتی توصیف کرده و از آغاز دور جدید از بازداشت دلالان بازار ارز خبر داده است.
حضور نیروهای امنیتی و اطلاعاتی در بازار ارز از ابتدای هفته جاری، پس از آن آغاز شد که محمود احمدی نژاد در نشست مطبوعاتی خود در هفته گذشته، ۲۲ نفر را «سرحلقه آشفتگی های اخیر بازار» نامیده بود.
برخورد با دلالان بازار ارز در حالی دادامه یافته است که علی یونسی، وزیر اطلاعات در دولت محمد خاتمی در گفت و گویی با هفته نامه «تجارت فردا» تاکید کرده است که با «بگیر و ببند» و «برخوردهای شدید پلیسی» نمی توان قیمت ارز را مهار کرد.
وزیر پیشین اطلاعات، مشکل بازار ارز را «بیشتر ناشی از سیاستگذاریهای غلط» دانست. این مقام امنیتی سابق گفته «سوءمدیریت موجب شده است که اختیار از دست دولت خارج شود.»
با این حال برخوردهای امنیتی و پلیسی با دلالان بازار ارز طرفدارانی هم دارد.
غلامرضا مصباحی مقدم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفت و گو با خبرگزاری مهر، یکی از دلایل کاهش نسبی قیمت ارز در روزهای گذشته را «دستگیری برخی از اخلالگران در بازار ارز» عنوان کرده و گفته است: «این دلالان به قیمتسازی و تعیین نرخهای صوری میپرداختند که با دستگیری آنها، حالت گیجی و سردرگمی بین دلالان درجه دو و سه بازار پدید آمد. دیگر کسی نیست که نرخهای جدید بدهد و یا نرخ سازی کند.»
یکشنبه شب، رمضان شجاعی کیاسری، عضو فراکسیون رهروان مجلس با تشریح جلسه این فراکسیون که با حضور علی لاریجانی،رییس مجلس و شمس الدین حسینی، وزیر اقتصاد و سخنگوی اقتصادی دولت برگزار شده بود، از تاکید شمسالدین حسینی، وزیر اقتصاد دولت دهم، بر ادامه برخورد با «اخلال گران بازار ارز» خبرداد.
این نماینده مجلس گفته که در همان جلسه، «آقای حسینی به نمایندگان گفتند که نرخ ارز طی چند روز آینده کاهش پیدا میکند.»
روز یکشنبه - شانزدهم مهرماه- خبرگزاری های ایران از عرضه دلار با قیمت دو هزار و ۸۵۰ تومان در برخی صرافیها خبر دادند که با ارایه کارت ملی یا دیگر اسناد و اوراق هویتی به هر خریدار، تنها به میزان یک هزار دلار فروخته می شد.
به گزارش این خبرگزاری ها، صرافان عامل بانک مرکزی که دلار دو هزار و ۸۵۰ تومانی عرضه می کردند، با هجوم خریداران مواجه شده بودند.
خبرگزاری فارس در همین زمینه نوشته است: با اینکه دیگر صرافان تهرانی موظف شده بودند قیمت دلار روی تابلوهای خود را به ۲۸۵۰ تومان تغییر دهند، اما درعمل دلاری برای فروش و انجام دادوستد نداشتند و آن قیمت را «قیمت دستوری بانک مرکزی» می نامیدند.
بر اساس گزارش ها، قیمتی که دلالان خیابانی بازار ارز در پیاده روهای خیابان فردوسی تهران و اطراف چهارراه استانبول اعلام می کردند همچنان بین سه هزار و ۱۰۰ تا سه هزار و ۳۰۰ تومان در نوسان بود.
سایتهای اطلاع رسانی قیمت انواع ارز نیز یا همین قیمت را در برابر دلار درج کردهاند یا همچون وب سایت خبری رسمی اتحادیه صنف سازندگان و فروشندگان، طلا، جواهر، نقره، سکه و صراف تهران با انتشار پیامی مبنی بر اینکه «قیمتها تا اطلاع ثانوی اعلام نخواهدشد.» اطلاع رسانی از بازار ارز را متوقف کرده اند.
روز دوشنبه، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران قیمت دلار در مرکز مبادلات ارزی را با ۱۰ تومان کاهش نسبت به دیروز، دو هزار و ۵۵۰ تومان تعیین کرد. براساس اعلام بانک مرکزی، نرخ یورو- ارز واحد اروپایی در مرکز مبادلات ارزی، سه هزار و ۳۱۷ تومان تعیین شد.
در حالی که بسیاری از مسوولان دولتی، دلالان بازار و به گفته آنها «اخلالگران» را در بروز نابسامانی های اخیر بازار ارز،مسوول و موثر می دانند، به گزارش ایسنا، غلامرضا شافعی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، «مسوول اصلی این وضعیت را وزارت اقتصاد و بانک مرکزی» معرفی کرده است.