بازار بزرگ تهران روز پنجشنبه هم تعطیل شد
سایت های خبری گزارش می دهند که بازار بزرگ تهران روز پنجشنبه، ۱۳ مهر، نیز در اعتراض به وضعیت اقتصادی ایران و بی ثباتی نرخ ارز تعطیل شده است. خبرگزاری مهر گزارش داده که بر اساس توافق صورت گرفته قرار است بازار از روز شنبه و «با حضور نیروهای امنیتی» بازگشایی شود.
همزمان، جامعه اسلامی اصناف ایران تظاهرات روز چهارشنبه بازاریان را محکوم کرده است.
سایت «کلمه» نزدیک به میرحسین موسوی- از رهبران مخالفان دولت- در گزارشی نوشت که بازار تهران صبح پنجشنبه را با تعطیلی آغاز کرد «و مغازه هایی که صاحبان آنها برای دقایقی محل کسب خود را باز یا نیمه باز کردند و با کرکره پایین در مغازه ها حضور دارند نیز چراغ ها را خاموش نگه داشته اند.»
به نوشته این سایت، « به طور کلی، فضای تعطیلی و تاریکی بر بازار حاکم است.»
این دومین روز است که بازار تهران اقدام به اعتصاب کرده است. همزمان، خبرگزاری مهر از توافق میان اتحادیه های صنفی و بسیج اصناف خبر داده است تا بازار تهران از روز شنبه و با «حضور نیروهای امنیتی» بازگشایی شود.
این خبرگزاری می افزاید که اصناف ایران در جلسه روز پنجشنبه خود گفته اند که «مشکل اصلی آنها عملکرد دولت است و آنها همچنان به نظام و انقلاب پایبند هستند.»
مهر می افزاید: «به گفته روسای اتحادیه های صنفی، دولت و وزرای اقتصادی با تصمیم گیری های اشتباه، آثار مخربی را بر اقتصاد برجای گذاشته اند ضمن اینکه به اعتقاد آنها، دولت معتقد است که اصناف هیچگونه جایگاهی در اقتصاد ندارد.»
روز چهارشنبه، گروهی از بازاریان در خیابان های اطراف بازار بزرگ تهران دست به اعتراض زدند و سپس به سمت چهار راه استانبول- قلب بازار ارز تهران- راهپیمایی کردند.
بر اساس فیلم های ویدئویی منتشر شده در شبکه های اجتماعی، تخمین زده می شود که حدود سی هزار نفر در این راهپیمایی اعتراضی شرکت داشتند.
در این تظاهرات شعارهای تندی بر ضد دولت محمود احمدی نژاد و سیاست خارجی جمهوری اسلامی در قبال سوریه سر داده شد.
خبرگزاری رویترز گزارش داده که تمام بخش های بازار تهران در روز چهارشنبه به حال تعطیل در آمدند و در ادامه، نقش آنها را در انقلاب بهمن ۱۳۵۷ حیاتی توصیف کرده است.
روزنامه های تهران درباره ماهیت اعتراض های روز چهارشنبه گزارش های مختلفی منتشر کرده اند و می گویند که در اطراف بازار تهران، فضا تند شد و بازاریان ناچار شدند تا مغازه های خود را تعطیل کنند.
با این حال، جمعیت زیادی روز چهارشنبه در خیابان های مرکزی تهران دست به راهپیمایی زدند که نیروهای پلیس ضد شورش اقدام به ضرب و شتم آنها کرده و به سوی معترضان به اوضاع اقتصادی کشور گاز اشک آور پرتاب کردند.
سایت کلمه روز پنجشنبه در این زمینه نوشته است: «محدوده درگیری های پلیس با معترضان در بعداز ظهر روز چهارشنبه، تا خیابان های اکباتان، فردوسی، جمهوری و میدان حسن آباد هم گسترده شده بود و این حجم ناآرامی ها باعث شده بود که تمام خیابان های منتهی به بازار به طور کامل مسدود شود و همچنین ترافیک سنگینی در محدوده های اطراف ایجاد شود.»
اعتراض های روز چهارشنبه با واکنش تند جامعه انجمن های اسلامی اصناف و بازار که نزدیک به تشکیلات اصولگرای «موتلفه اسلامی» است روبرو شد و این جامعه در بیانیه تندی، تظاهرکنندگان را «عده ای از منافقین و عناصر مشکوک وابسته به دشمنان اسلام» معرفی کرد که به گفته آن، «با ایجاد ارعاب در صدد تعطیلی بازار بر آمدند.»
این جامعه با محکوم کردن راهپیمایی روز چهارشنبه گفته است: «ما مطمئن هستیم که از این شرایط عبور می کنیم و با توانایی هایی که داریم آن چنان مشت محکم به دهان آمریکا و جیره خوارهای آن خواهیم زد تا مدت ها فراموش نکنند.»
جامعه انجمن های اسلامی اصناف پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ تاسیس شده و وظیفه اصلی آن نیز نظارت بر اصناف مختلف کشور، سازماندهی آنها برای راهپیمایی های دولتی و همچنین جلوگیری از بروز نارضایتی بازاریان است.
روزنامه کیهان نیز ادعا کرده که اعتراضات روز چهارشنبه در بازار تهران ناشی از «تلاش آشکار سرویس های اطلاعاتی بیگانه و مخصوصاً اسرائیل و آمریکا و انگلیس برای آشفته سازی بازار ارز» است و این سرویس ها پیشتر اعلام کرده بودند که «آشفتگی بازار ارز را از آن جهت دنبال می کنند که می تواند افزایش قیمت کالا و خدمات مورد نیاز مردم را در پی داشته باشد.»
رسانه های و مسوولان جمهوری اسلامی ایران همواره در واکنش به اعتراض های سیاسی و اقتصادی در کشور، معترضان را از عوامل «وابسته به استکبار» و نیروهای خارجی معرفی کرده و خواستار برخورد با آنها می شوند.
با این حال، حبیب الله عسگراولادی، رییس جبهه پیروان خط امام و رهبری که از تشکل های اصولگرای جمهوری اسلامی است از دولت و سایر دستگاه های نظام جمهوری اسلامی خواسته است تا به صدای اعتراض بازاریان گوش دهند.
بر اساس گزارش خبرگزاری ایسنا، وی با اشاره به تظاهرات روز چهارشنبه گفته است: «تظاهرات دیروز بازاریان عزیز علیه روش ناپسندی که به هر بهانه ای رونق کسب و کار را در کشور گرفته است برگزار شد و فریاد اعتراض دیروز فریادی بود که باید به آن اعتنا شود.»
آقای عسگراولادی افزوده است: «ما از رییس جمهوری، رییس دولت و نمایندگان میخواهیم به این فریادهای اعتراض توجه کنند.»
در همین حال، ادامه بحران اقتصادی ناشی از تلاطم در بازار آزاد ارز همچنان مورد بحث شخصیت ها و محافل سیاسی و اقتصادی ایران است. محمد خوش چهره، نماینده پیشین مجلس، در مصاحبه با شماره روز پنجشنبه روزنامه «اعتماد» گفته است: «اگر هر چه سریعتر راهی را برای جلوگیری از ارزش پول ملی پیدا نکند دیگر در این میدان سیاست کسی برنده نخواهد بود.»
وی دولت را متهم کرده است که به این بحران توجهی ندارد و گفته که «آفت بزرگ یک نظام اقتصادی این است که رییس دولتش باورها و سلایق شخصی خود را اساس تصمیم گیری قرار دهد.»
آقای خوش چهره که از اقتصاددانان منتقد دولت است هشدار داده که «اگر مشکلات اقتصادی را حل نکنند فشارهای اقتصادی و تنش های اجتماعی و امنیتی متولد خواهد شد.»