حاصل کار سپاه قرار گرفتن کشور در پرتگاه بحران بزرگ اقتصادی است
علیرضا کرمانی
فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، پیشبینی کرده است که در نهایت بین ایران و اسرائیل «جنگ رخ خواهد داد» و تنها زمان و مکان این جنگ معلوم نیست.
محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران ایران، روز شنبه، اول مهرماه، به خبرنگاران گفته است که «دشمنی اسرائیل با اسلام و انقلاب جدی است» و این دشمنی و خصومت «نهایتا به درگیری فیزیکی ختم خواهد شد».
فرماندهان نظامی ایران تا کنون میگفتند هیچ کشوری جرات حمله به ایران را ندارد.
در گفتوگو با محسن سازگارا، تحلیلگر مسایل سیاسی ایران در آمریکا و از نخستین اعضای شورای فرماندهی سپاه پاسداران در اوایل انقلاب، نخست از او پرسیدیم که این چرخش در نگاه و قطعیت در گفتههای فرمانده سپاه پاسداران که جنگ رخ خواهد داد، به چه معناست؟
محسن سازگارا: آقایان سپاهی که هفت سال پیش وقتی میخواستند احمدی نژاد را سر کار بیاورند به صراحت گفتند همه جریانهای سیاسی در اداره کشور به بن بست رسیدند و تنها سپاه است که میتواند کشور را اداره کند.
حاصل کار سپاه اکنون کشوری است که بر لب تیغ پرتگاه یک بحران بزرگ اقتصادی قرار گرفته و ممکن است مثل نظامیهای آرژانتین که وقتی در اداره کشور با همه خشونت ورزیها درماندند، برای فرافکنی مشکلات دست به ماجراجویی نظامی زدند، آقایان سپاهی هم دست به ماجراجوییهای نظامی بزنند تا مشکلات را فرافکنی کنند بلکه خبطی را که در اداره کشور به بار آوردهاند از گردن خود بازکنند.
در اسراییل هم سخن از جنگ میرود و نخست وزیر اسراییل سخنگوی بحث عملیات نظامی است. این امر به چه معنا است؟
بله از هر دو سو بر طبل جنگ میکوبند و اتفاقا در اسراییل هم همین تحلیل وجود دارد و نظامی بازیها و این حرف ها به خاطر بد اداره کردن کشور و خرابکاری است که حزب حاکم در اداره اسراییل به بار آورده است. اما به ناچار گوش اسراییل در دست آمریکا است چون این کشور کوچک بدون آمریکا نمیتواند وارد معرکه شود. البته در آمریکا و اروپا کسی موافق جنگ نیست.
آقای سازگارا! ممکن است در ایران سپاه پاسداران و در اسراییل جناح آقای بنیامین نتانیاهو جنگی به راه بیندازند که همه دنیا را مجبور کنند تابع آنها وارد جنگ شوند؟
اسراییلیها بدون آمریکا و متحدان اروپایی خود نمیتوانند کار را به این سادگی پیش ببرند حتی اگر آقای نتانیاهو بخواهد این کار را بکند.
در صورتی که اسراییل تصمیم بگیرد دست به عملیات بزند، به هر حال آمریکا مجبور به حمایت از اسراییل است. این طور نیست؟
این بحثی است که مفسران سیاسی آمریکا خیلی درباره آن صحبت میکنند اما به نظر من پاسخ منفی است. درست است که اسراییل بچه لوس آمریکا طی این ۶۰ الی ۷۰ سال بوده و هر کاری کرده در نهایت آمریکاییها پشتیبانی کردهاند یا چند بار به خاطر اسراییل در شورای امنیت وتو کردهاند، اما این طور نیست که آمریکا وارد چنین اقدامات بزرگ و ناخواستهای شود.
با توجه به شناختی که من از سیاست موجود در واشنگتن دارم بعید میدانم به اسراییل اجازه چنین کاری بدهند و اسراییل نمیتواند سرخود دست به کاری بزند.
سردار محمدعلی جعفری میگوید با توجه به پیشرفتهای گسترده ای که جمهوری اسلامی ایران داشته و دشمن نمیتواند این پیشرفتها را ببیند، پس بروز جنگ حتمی خواهد بود. آیا این حرفها به این معنا است که جمهوری اسلامی ایران قصد ندارد درباره برنامه اتمی خود دست به مصالحه بزند؟
البته تصمیم مصالحه بر سر برنامه اتمی از سطح آقای جعفری بالاتر است. آقای خامنه ای مثل آقای خمینی نمیتواند جام زهر سربکشد. آقای خمینی از تئوری خود بزرگتر بود ولی خامنه ای نمیتواند به این سادگی تصمیم بگیرد که از بن بست اتمی که برای خود درست کرده عقب بنشیند.آقای خامنهای فعلا قصد مصالحه بر سر برنامه اتمی ندارد و فکر میکند میتواند کشور را با همین تحریمها و ۳۵ میلیارد دلار ارز در سال اداره کند و معتقد است کشورهای غربی در نهایت از رو میروند.
ولی به نظر من آقای خامنهای تجربهای در اداره کشور ندارد و همیشه از دور نشسته و گفته است لنگش کن، چه زمانی که رییس جمهور بود و چه حالا که رهبر است. او نمیداند بحران اقتصادی چگونه همه چیز را به هم میریزد و چه بحران بزرگی در راه است.
بنابراین به نظر من باید دو سه ماه دیگر به آقای خامنهای وقت داد تا بهتر بفهمد کشور چگونه در کام بحران فرو میرود.