ویلفرد تسیجر و عکس‌هایش از ایران در نیم قرن پیش

به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی پارسینه، سر ویلفرد پاتریک تسیجر (Sir Wilfred Patrick Thesiger)صحرانورد و نویسنده سفرنامهٔ بریتانیایی بود. شهرت او به خاطر دوبار عبور پیاده از صحرای ربع‌الخالی و نیز دو کتابش به نام‌های شن‌های عربی و عرب‌های هور است. وی در امارات متحده عربی به نام «مبارک بن لندن» مشهور است.

 

 

او در آدیس آبابا، اتیوپی به دنیا آمد و بخشی از دوران کودکی را در حبشه گذراند. در انگلستان به کالج ایتن رفت و در جنگ جهانی دوم در ارتش بریتانیا خدمت کرد و مدال گرفت. پس از جنگ به عنوان کار‌شناس مبارزه با ملخ به حبشه و شبه جزیره عربستان رفت واز مناطق مختلف عربستان سعودی و امارات و عمان و عراق و ایران دیدن کرد. همجنین وی به پاکستان و غرب افریقا و فرانسه و کنیا سفر کرد. سفرهایی در آسیا داشت و به منطقه بختیاری ایران هم رفت. مدتی با عرب‌های هورنشین عراق زندگی کرد.

 

تسیجر در لباس محلی عربی 

تسیجر در میان اعراب بادیه‌نشین

تسیجر در ابوظبی

تسیجر در میان اعراب بادیه‌نشین


ویلفرد تسیجر توانست در سالهای ۱۹۴۵ و ۱۹۵۰ میلادی، همراه با دوستان عرب بادیه‌نشین خود دو بار از صحرای بزرگ «ربع الخالی» عبور کند. در این عبور بزرگ دوتن از افراد قبیلهٔ الرواشد بدوهای ساکنان اطراف صحرای ربع‌الخالی بنام‌های: «سالم بن کبینة الراشدی» و «سالم بن غبیشة الراشدی» راهنمای وی بودند. همچنین گروه دیکر نیز از بدوهای بادیه‌نشین وی را همراهی می‌کردند. «مبارک بن لندن» بدعوت شیخ زاید بن سلطان آل نهیان رئیس دولت امارات متحده عربی در سال ۱۹۷۷ میلادی از ابوظبی دیدن کرد. در این دیدار شیخ زاید مدال درجهٔ یک اتحاد به پاداش زحمات وی در اکتشاف مناطق مختلف شبه جزیره عربستان و همچنین دوبار گذشتن از صحرای ربع الخالی به وی عطا کرد.


درسال ۱۹۳۰ به دعوت امپراطور هایله سلاسی هنگام تاج گذاری وی بار دیگر به افریقا برگشت. در سال ۱۹۳۵ در سودان، دارفور و سر چشمه‌های رود نیل در ارتش بریتانیا با درجه سرهنگ خدمت کرد.


ویلفرد تسیجر در سال ۱۹۹۵ لقب سر دریافت کرد. او در ۲۴ اوت سال ۲۰۰۳ میلادی در سن ۹۳ سالگی در گذشت.


از کتاب‌های او، کتاب «عرب‌های هور» به فارسی ترجمه و منتشر شده است.


او در خلال سفر‌هایش، همواره عکس‌هایی نیز از مناطق مختلف تهیه کرده و ضمیمهٔ سفرنامه‌هایش کرده است. از جمله سفرهای وی، بازدید مناطقی از کشورمان ایران در سال ۱۹۴۹ میلادی است. تصاویر زیر، بخشی از عکس‌های این سفر است که ویلفرد تسیجر گرفته است.

 

 

پل خاجو در اصفهان

 

میدان مسجد شاه در اصفهان 

 

مسجد جامع اصفهان

  

قبر یعقوب بن لیث در شاه‌آباد

 

کوچ عشایر بختیاری

 

زن بختیاری در کنار فرزندانش

مسجد جامع یزد

  

برج گنبد کاووس
 

+154
رأی دهید
-27

zirek - اسلو - نروژ
من حیران بزرگترین ارشیو فرهنگی هنری وموسیقی وعکس هستم که انگلیسها از جهان به خصوص از ایران هست میباشم کاش این دولت فخیمه درب ارشیوش را به رویایران میگشود تا تاریخ از نو نوشته شود..../
‌سه شنبه 14 شهريور 1391 - 02:25
Royan - کالیفرنیا - آمریکا
همین تفاوت فرهنگی بین ایرانی و عرب بود که انگلیس را به این فکر انداخت که با ترویج اسلام طالبانی میشه ایران را به فلاکت انداخت . خاک بر سر کسانی که هنوز نفهمید که انگلیس با اسلام چه چوبی تو آستین ایرانیان کردند و مردم را تا درجه عرب بادیه نشین بی فرهنگ کردند.
‌سه شنبه 14 شهريور 1391 - 03:49
ehsan.b1362 - تهران - ایران
چقدر مردم از نظر اقتصادی فقیر بوده اند
‌سه شنبه 14 شهريور 1391 - 05:02
asal55290 - مشهد - ایران
عجب عکسهایی بازم نوکرم یوکی جونمممممممممممممممممممممممم....
‌سه شنبه 14 شهريور 1391 - 06:23
paksan - آمریکا - آمریکا
باید بدون تنفر و تنگ نظری و حسودی حرف زد.انگلیسها زحمت کشیدن تا به اینجا رسیدن که نصف دنیا به زبون این جزیره کوچک حرف می زنند.باید آفرین گفت به این همه شجاعت و کنجکاوی باید حقیقتها را بعنوان یک انسان امروزی گفت که دنیا کم کم داره خونه همه ما میشه و اگر مسائل امنیتی نبود امروز دیگه کسی ازت نمی پرسید کجایی هستی.ما فقط حرف می زنیم و عملمون همینه که بریم پای منبر و بدون دلیل و مدرک حرفها رو قبول کنیم و گریه و زاری هم نه برای داستانهای طرف که برای بدبختی های خودمون.فقط باید گفت که برای جهانی شدن فقط توپ و تانک و هسته ای شدن کافی نیست و باید فرهنگ و هنر و سیاست و همکاری و نوآوری و علم هم داشته باشی آن هم دولتیش بلکه مردمت باید پیشرو باشند...
‌سه شنبه 14 شهريور 1391 - 06:39
baran828 - تهران - ایران
اما من فکر میکنم هیچوقت اون عکسایی که نشون دهنده ی ایران واقعیه نگرفته شده.یا از دیدباستانشناسی یا فرهنگی مذهبی یا اطلاعات سیاسی...ایران واقعی بدون نظر خاص رو تو عکسها ندیدم و البته وقتی عکاسها بیگانه هستن خوب طبیعیه اینجوری باشه.
‌سه شنبه 14 شهريور 1391 - 11:18
ali1111 - تهران - ایران
پاکسان - آمریکا - آمریکا. بسیار زیبا نوشتی‌...ایکاش بیشتری‌ها کمی‌ کامنت شما را بخونند و فکر کنند.
‌سه شنبه 14 شهريور 1391 - 12:26
غلام شنگول - منچستر - انگلستان
baran828 - تهران - ایران- منظورت از ایران واقعی چیه ؟ مثلا بره از خاک سفید تهران عکس بگیره ؟ یا از چاله میدون تهران ؟ منطقه پاکدشت و ورامین ؟ قلعه مرغی تهران ؟ یا اینکه دوست داری بره پارکهای لویزان و از هرویین فروشهای مسلح عکس بگیره ؟ عکسهایی که این آقا گرفته از مناطقیست هزاران هزار سال حرف توش نهفته . این تویی که بی سوادی . لطف کن از ایران واقعی برای من عکس بفرست .
‌سه شنبه 14 شهريور 1391 - 14:58
غلام شنگول - منچستر - انگلستان
baran828 - تهران - ایران - باز خوبه یه اجنبی به خودش این زحمت رو داده . شما چنتا ایرانی سراغ داری که از این کارا کرده باشه ؟ در کل تاریخ مثلا ۳۰۰۰ هزار ساله ما فکر نمیکنم ۴ نفر بوده باشن که اصلا عقلشون به این جاها قد داده باشه . باباجون بیا پایین از این اسب توهم زا !. دنیا رو بهتر ببین. همه چیز رو با دید منفی نبین .
‌سه شنبه 14 شهريور 1391 - 15:03
روشنگر - تهران - ایران
در فیس بوک به صفحه ای برخوردم به نام "عکسهای قدیمی فوتبال " خیلی جالب بود پیشنهاد میدم دوستان یه سری به این صفحه بزنند .
‌چهارشنبه 15 شهريور 1391 - 00:24
baran828 - تهران - ایران
غلام شنگول - منچستر - انگلستان:بابا باسوااااااااااد!منظور منم همین بود که همونموقع که این آدم امکانشو داشته بعنوان یک خارجی عکس بندازه یک ایرانی از دید ایرانی اما با تخصص لازم عکاسی اینکارو میکرد.هر کسی خودشو بهتر میشناسه آقای چاله میدون شناس .بنابراین از جاهای بهتری میتونه این عکسهارو بگیره .اون عکسها نشون دهنده ی ایران واقعیه بقول شما حتی از چاله میدونو خاک سفید و ...افسوس که من فقط سواد ندارم اما شما کلا نمیفهمی ! دنیارم دوست دارم اما نه با عینک شما بلکه با دید وبینش خودم.
‌چهارشنبه 15 شهريور 1391 - 14:42
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.