دادگاه به ممنوعیت پخش آثار فرهاد مهراد از تلویزیون رای داد
یک دادگاه در تهران رادیو و تلویزیون دولتی ایران را از پخش آثار فرهاد مهراد، خواننده فقید ایرانی منع کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران شعبه ۹۰ دادگاه عمومی حقوقی مجتمع قضایی شهید صدر تهران به درخواست خانواده فرهاد مهراد، دستور موقت منع پخش آثار این خواننده از همه شبکههای تلویزیونی و رادیویی را صادر کرد.
در همین رابطه، محمدصالح نیکبخت، وکیل خانواده مهراد به ایسنا گفت که دادگاه این حکم را ۱۰ روز پیش به صدا و سیما ابلاغ کرد، اما باز هم آثار فرهاد مهراد از تلویزیون پخش میشود.
آقای نیکبخت با اظهار تاسف از اقدام «غیرقانونی» رادیو و تلویزیون دولتی ایران گفت اگر صداوسیما احکام قانونی را اجرا نکند، میتوان مدیرانی را که از اجرای این دستور مرجع قضایی خودداری کنند، تحت تعقیب کیفری قرار داد.
او تاکید کرد که خانواده مهراد مجبور شده از راه قانونی اقدام کند. به گفته او، خانواده فرهاد نظر به مساله مادی ندارند ولی قبل از هر چیز آنچه از همه بیشتر اهمیت دارد احترام به قانون و حفظ حقوق دیگران است.
در حالی که مدیا کاشیگر، نماینده خانواده مهراد از مدیران صداوسیما خواسته از در مصالحه وارد شوند که هزینه کمتری دارد، محمدصالح نیکبخت نیز گفت که این موضوع را میتوان با مذاکره و جلب نظر کارشناسان مرکز موسیقی ایران و رئیس این مرکز با تعیین حق و حقوق خانواده فرهاد در مورد پخش آثار او حل و فصل کرد.
وکیل خانواده مهراد اشاره کرد که صداوسیما در لایحهای که در تاریخ ۱۴ تیرماه تنظیم شد، ادعا کرد که صدای فرهاد از رادیو و تلویزیون دولتی پخش نمیشود.
در عین حال آقای نیکبخت از مردم خواست «چنانچه لازم باشد و درخواست شد برای ادای شهادت در مورد اینکه چه زمانهایی آثار فرهاد از صداوسیما پخش شده و آنها را شنیدهاند در دادگاه حضور یابند.»
او ادامه داد: بزرگترین مجازات برای یک تشکیلات فرهنگی و علمی «بیاعتمادی مردم» است.
ماجرای اعتراض به پخش صدای فرهاد مهراد از رادیو و تلویزیون دولتی به سال ۸۷ برمیگردد. خانواده مهراد پس از آن که نامهنگاریها به نتیجه نرسید، از صداوسیما شکایت کردند.
مدیا کاشیگر نیز از اقدام صداوسیما ابراز شگفتی کرد و گفت: جای تعجب دارد که صدا و سیما در شرایطی که حقی به نام کپی رایت و حقوق مولف وجود دارد و آن را نسبت به تولیدات خارجی رعایت میکند، نسبت به پخش آثار یک هنرمند ایرانی که جزیی از اسطورههای این کشور نیز محسوب میشود، چنین حقوقی را رعایت نمیکند.
فرهاد مهراد، خواننده، آهنگساز و نوازنده پاپ راک ۹ شهریور سال ۸۱ در پاریس درگذشت. فرهاد از خوانندگان سیاسی معاصر ایران بود. پخش آثار او پس از انقلاب سال ۵۷ تا سال ۷۲ ممنوع بود.
جمعه، کودکانه، وحدت، گنجشکک اشی مشی، شبانه از جمله آهنگهای ماندگار فرهاد هستند.
فرهاد مهراد تنها هنرمندی نیست که حقوق معنوی و مادی آثارش از سوی رادیو و تلویزیون دولتی ایران نقض میشود. محمدرضا شجریان در دو دهه گذشته بارها نسبت به پخش آثارش از صداوسیما اعتراض کرد، اما توجهی به آن نشد.
در آخرین مورد آقای شجریان درخواست کرده بود که بهجز نوای مذهبی «ربنا» که در ایام ماه رمضان از تلویزیون پخش میشود، هیچیک از آثارش را پخش نکنند.
او در گفتوگو با بیبیسی گفت: در شرایطی که مردم در بهت و حیرت هستند و به گفته آقای احمدی نژاد، خس و خاشاک به حرکت در آمدهاند، صدای من در صدا و سیما جایی ندارد. صدای من صدای خس و خاشاک است و همیشه هم برای خس و خاشاک خواهد بود.
پس از حوادث انتخابات ریاستجمهوری سال ۸۸ بود که بالاخره صداوسیما خود از پخش آثار شجریان اجتناب کرد.
این اقدام در پی ابراز همدردی محمدرضا شجریان با کشتهشدگان وقایع پس از انتخابات و خواندن تصنیفی با عنوان «تفنگت را زمین بگذار» انجام شد.
همچنین این خواننده به پخش آثارش با تصاویری از انتخابات معترض شده بود.