بمب فرهنگی ایران در اسرائیل منفجر شد

کامبیز فتاحی

بی‌بی‌سی، بیت المقدس

تقریبا روزی نیست که در رسانه های اسرائیل درباره "خطر اتمی" ایران و احتمال بمباران مراکز اتمی اش صحبتی نشود. در این فضای پرتنش، گروهی از چهره های ادبی اسرائیلی می گویند که یک "بمب فرهنگی ایرانی" را در کشورشان منفجر کرده اند.

بمب فرهنگی آنها دو رمان "دایی جان ناپلئون" ایرج پزشکزاد و "زوال کلنل" محمود دولت آبادی است.

از روز پنجشنبه (نهم اوت) ترجمه عبری این دو اثر برجسته ادبیات معاصر ایران در برخی کتاب فروشی های تل آویو و شهرهای دیگر یافت می شود.

مژگان نوی، اسرائیلی ایرانی تبار، این دو رمان را به عبری ترجمه کرده است.

خانم نوی که در نه سالگی از ایران خارج شده می گوید که طنز دایی جان ناپلئون و روایت غم انگیز زوال کلنل تصویر تازه ای از کشور زادگاهش به اسرائیلی ها ارائه می کند.

او می گوید: "مردم اسرائیل این همه در مورد ایران و سیاست ایران حرف می زنند اما از فرهنگ ایرانی اصلا و ابدا هیچ چیز نمی شناسند... می خواستم (با دایی جان ناپلئون) یک صورت شوخ آمیز ایرانی را بشناسند، نه فقط بمب اتم و آقای احمدی نژاد را."

دائی جان ناپلئون داستان مرد پریشان احوالی است که به دلیل ناکامی هایش در زندگی واقعی، در ذهنش از خود ناپلئونی ساخته است و گمان می کند که انگلیسی ها قصد نابودی اش را دارند.

قصه دائی جان ناپلئون در باغ بزرگی اتفاق می افتد که سه عمارت در آن وجود دارند: خانه قهرمان داستان، خواهرش و برادر کوچکترش که با وجود اینکه با درجه پایینی از ارتش بازنشسته شده، به او سرهنگ می گویند.

در این باغ اتفاقاتی می افتد که بی شباهت به جامعه ایرانی نیست و ایرج پزشکزاد با هنرمندی داستان دعواها و گرفتاری های ساکنان باغ را به طنز روایت می کند.

بر اساس کتاب جایی جان ناپلئون یک سریال تلویزیونی نیز به کارگردانی ناصر تقوایی پیش از انقلاب ساخته شد.


مژگان نوی، اسرائیلی ایرانی تبار که این دو رمان را به عبری ترجمه کرده است، می گوید که طنز دایی جان ناپلئون و روایت غم انگیز زوال کلنل تصویر تازه ای از کشور زادگاهش به اسرائیلی ها ارائه می کند.

شرکت نشر "عم عوود" در مرحله اول سه هزار نسخه از هر کتاب را به بازار فرستاده است.

جاناتان ناداو، ویراستار عبری دایی جان ناپلئون می گوید حداقل یک سال صرف ویرایش آن کرده است.

او می گوید: "در حین ویرایش دایی جان ناپلون دائما می خندیم. به عنوان ویراستار وظیفه داریم که کتاب را چند بار بخوانیم. در این مورد، چهار دفعه آنرا مرور کردم، هر بار جملات و عبارات تازه ای پیدا می کردم. دفعه سوم و چهارم به نظرم خنده دار تر شده بود."

زوال کلنل

دوورا نگبی، ویراستار عبری زوال کلنل این کتاب را "حیرت آور" و "منحصر به فرد" توصیف می کند، اما انتظار ندارد که ترجمه عبری این کتاب را به یک کتاب پرفروش و عامه پسند تبدیل کند.

خانم نگبی می گوید: "زوال کلنل کتاب سنگین و پیچیده است. داستان تلخی دارد، من در زمان ویرایش بارها گریه کردم. چند بار آن را خواندم، هر دفعه به بعضی جاهای داستان که می رسیدم اشک از چشم هایم جاری می شد."

رمان زوال کلنل سرگذشت افسری از "ارتش شاهنشاهی ایران" است که زندگی او و خانواده‌اش در مقطع انقلاب ضدسلطنتی سال ۱۳۵۷ مرور می‌شود.

داستان رمان تنها در یک شبانه روز می‌گذرد، اما در بازگشت به گذشته مرور و تأملی عمیق در حوادث تاریخ سده اخیر ایران و تلاش مردم در راه جامعه‌ای مدرن و پیشرفته را منعکس می‌کند.

به نظر منتقدان ادبی این رمان از روایت زندگی کلنل و خانواده‌اش فراتر می‌رود، و به نقد تضادهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی حاکم بر جامعه ایران می‌پردازد.

زوال کلنل اولین بار در سال ۲۰۰۹ میلادی در سوئیس به زبان آلمانی منتشر شد.

برخلاف دایی جان ناپلئون، زوال کلنل هیچگاه در ایران به فارسی منتشر نشده است. وزارت ارشاد می گوید نگران "آثار نامطلوب" این کتاب است.

مترجم و ناشر اسرائیلی اما این دو اثر محمود دولت آبادی و ایرج پزشکزاد را شاهکار ادبیات معاصر ایران می دانند و روزنه ای به تاریخ سیاسی و فرهنگ ایرانیان توصیف می کنند.

+274
رأی دهید
-32

Alborzi - کرج - ایران
آفرین بر مژگان عزیز .تنها فرهبختگان فرهنگی هستند که میتوانند جوامع را به هم پیوند دهند و اشتراکاتشان را یادآوری کنند جاییکه دیوانگان سیاسی سعی در نابودی فرهنگ مقابل را دارند.افسوس که در کشور ما امکان انجام چنین کاری نیست.
جمعه 20 مرداد 1391 - 16:47
rastgu - دوسلدورف - آلمان
سریال دائی جان ناپلئون که معرکه است و جاودانی و همیشه دیدنی. دم آقای ایرج پزشگزاد گرم با آنهمه شعور و خلاقیت طنز نویسی اش. دروغ چرا تا قبر آ آ آ من که حال میکنم و برایم این اثرش فراموش نشدنی است. اگر قرار است که هنر آینه جامعه باشد و انعکاس گر مردم و فرهنگ هر جامعه باشد این اثر بدون شک فرهنگ برخی طبقات خاص ایرانی را خوب نشان میدهد. هرکی این سریال شاید خیلی قدیمی را ندیده حتماً ببیند! اصلاً طنز ایرانی یک شیرینی و لطافت و زیبائی خاص خودش را دارد وقتی آدم مثلاً با طنز غربیها مقایسه میکند. حیف شد که با آمدن حکومت اسلامی مثل خیلی چیزهای دیگر ایران طنز و خنده مردم ایران هم از بین رفت. باز هم اسلامچی ها بگویند که دینشان پر برکت است. برای فرهنگ ایرانی که فقط ممنونها و خرافات آورده و باعث هویت باخته گی ایرانیها شده. باشد که روزی به خود بیایم ما ایرانیها و از غریبه پرستی آنهم نوع عربش دست برداریم و ملت سربلندی شویم که فعلاً کمرمان زیر بار زور اسلامچیان خم شده است و سر به پایین گرفتیم آماده برای توسری خوردن از ملاهای ضد ایران و ایرانی.
جمعه 20 مرداد 1391 - 17:02
hamedrif - ایران - ایران
اره خوووب نباید روکش هسته ای و احمدی نزاد رو بکشن روی فرهنگمون
جمعه 20 مرداد 1391 - 17:20
rastgu - دوسلدورف - آلمان
اصلاح تایپی در جمله آخرم: بجای ممنونها منظورم ممنوعها و محدودیتهایی است که اسلام برای ایرانیها آورده! آدم عاقل ایرانی نمی تواند از اسلام ممنون باشد با همه خرافاتش و ممنوع کردنهایش!
جمعه 20 مرداد 1391 - 17:16
ba ham bashim - آذربایجان - ایران
خانم هموطن من، مژگان نوی، کاری که شما برای من ایرانی‌ (و البته خودتان که از نظر من اول یک ایرانی‌ هستید و بعد اسرائیلی یا یهودی) می‌کنید خیلی‌ بیشتر از آن ارزش دارد که با یک کلام از آن قدر دانی کرد. کاش روزگار من و شما و خیلی‌ دیگر از هموطنان ما را از هم جدا نکرده و در هر گوشه دنیا از هم دور نینداخته بود. اما با همت و نیت پاک کسانی‌ مثل شما این فاصله‌ها شکسته و کوتاه میشود تا ما همیشه اصالت و همبستگی‌ خود را به عنوان اقوام متفاوت ولی‌ جزئی از یک ملّت یگانه و واحد حفظ کنیم و یکدیگر را در مقابل دشمنان قسم خورده و مشترکمان تنها نگذاریم. زنده با د فرهنگ پوینده و انساندوستانه، زنده با د دوستی و صلح. به امید ایرانی‌ آزاد، مستقل و خانه‌ای گرم و روشن برای همهٔ ما.
جمعه 20 مرداد 1391 - 17:34
مرز پرگهر - توکیو - ژاپن
هنر نزد ایرانیان است وبس.....
جمعه 20 مرداد 1391 - 18:53
mahshahr - ونکوور - کانادا
یعنی بعد از این همه سال، اونا تازه می فهمن سانفرانسیسکو کجا بوده؟!
شنبه 21 مرداد 1391 - 15:06
PARVANE1 - برنموث - انگلستان
کتاب دایئ جان نپلئونم را به هیچکس قرض نمیدم. همینطور ویدئوی هفت قسمتی‌ و قیمتیش رو. عشقمه.
دوشنبه 23 مرداد 1391 - 19:51
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.