تقلب در عمل پیوند اعضای اهدایی بدن در آلمان
بر اساس گزارش روزنامهی "فرانکفورتر روندشاو" در حال حاضر اغلب جراحیهای پیوند قلب، کبد و لوزالمعدهی بیمارانی که در انتظار دریافت این اعضا هستند، خارج از نوبت مقرر مندرج در "فهرست انتظار" صورت میگیرد.
در حال حاضر ۱۲ هزار بیمار در آلمان، در انتظار عمل پیوند یک عضو اهدایی بسر میبرند. اسامی این بیماران، بر حسب "ضرورت و فوریت عمل" در فهرستی موسوم به "لیست انتظار" گردآوری میشود. در شرایط عادی، نوبت عمل پیوند عضو اهدایی به بیماران دریافتکننده، بر اساس تقدم و تاخر درج نام آنان در این لیست تنظیم میشود. طبق "مقررات مربوط به پیوند اعضای اهدایی" آلمان، همهی بیمارستانهای آلمان موظف به رعایت این نظم هستند.
شرایط استثنایی
در شرایط استثنایی، این "کیفیت" عضو اهدایی است که در تعیین نوبت عمل پیوند بیمار دریافتکننده، نقش بازی میکند. تجربههای پزشکی نشان داده، عضوهای اهدایی افراد مسن یا اهداکنندگانی که خود به یک بیماری ویروسی یا غدهای مبتلا هستند، از "کیفیت مطلوب" برای پیوند برخوردار نیستند. در این صورت پزشکانی که فرد اهداکنندهی عضو در بیمارستان تحت سرپرستی آنان بستری است، میتوانند خود بیمار دریافتکنندهی عضو را انتخاب کنند. پیش از آن، باید عضو اهدایی به "دلایل موثق پزشکی" از سوی سه بیمارستان رد شده باشد. به این روند، که استثنایی بر مقررات "لیست انتظار" است، "تسریع در عمل" میگویند.
دور زدن مقررات
تقلباتی که در بیمارستانهای دانشگاههای رگنزبورگ و گوتینگنن صورت گرفته، نشان میدهند که این مقررات اغلب مورد توجه قرار نمیگیرند: رسانههای آلمان در ماه ژوئیه خبر دادند که چند پزشک رشد این بیمارستانها بین سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۶، در ۲۳ مورد با "بیمار جلوهدادن عضو بدن اهدایی"، مفاد "مقررات مربوط به پیوند اعضای اهدایی" را نادیده گرفته و عمل پیوند برخی از بیمارانی که نامشان در لیست انتظار ثبت بوده، به زیان برخی دیگر، زودتر از موعد مقرر انجام دادهاند. این پزشگان مسئول پس از افشای تقلبات، بلافاصله از کار برکنار شدند.
استثنا به جای قاعده
بر اساس گزارش روزنامهی "فرانکفورتر روندشاو"، عدم رعایت مقررات اهدای عضو بدن، تنها به موارد بیمارستانهای دانشگاههای رگنزبورگ و گوتینگنن محدود نمیشود و در حال حاضر، اغلب جراحیهای پیوند قلب، کبد و لوزالمعدهی بیمارانی که در انتظار اهدای این اعضای بدن هستند، خارج از نوبت مقرر مندرج در "فهرست انتظار" صورت میگیرد.
این روزنامه مینویسد که در سال ۲۰۰۲، ۱۰ درصد عملهای پیوند عضو، با استناد به مقررات "تسریع در عمل" انجام شده است. به نوشتهی این نشریه، در حال حاضر، از هر چهار عمل قلب، از هر سه عمل کبد و از هر دو عمل لوزالمعده، یکی نه بر اساس نوبت درج شده در "لیست انتظار"، بلکه به تشخیص و تصمیم پزشکن و جراحان این و آن بیمارستان صورت میگیرد.
مفسر روزنامهی "فرانکفورتر روندشاو" در این رابطه مینویسد: «آنچه قرار بود به عنوان استثنا مورد توجه قرار بگیرد، حالا تبدیل به قاعده ست.»
بررسی همهسویه
دولت آلمان، ضمن تایید آمار منتشر شده در روزنامهی "فرانکفورتر روندشاو"، دلیل بکارگیری این شیوهی استثنایی را «مسن بودن افرادی که اعضای خود را به دیگران اهدا میکنند» میداند.
دبیر اول نهاد "حمایت از حقوق بیماران"، اویگن بریش (Eugen Brysch) میگوید: «افزایش استفاده از قواعد موارد استثنایی، چنان زیاد است که نمیتوان آن را با مسن بودن افراد اهداکنندهی عضو توضیح داد.»
کارشناسان امور پزشک بر این باورند که جراحان، برای بهرهگیری از تسهیلات مقررات "تسریع در عمل"، اغلب عضو بدن اهدایی را، «بیمارتر از آنچه که واقعا هست»، نشان میدهند.
هارالد ترپه (Harald Terpe) سخنگوی امور درمانی و بهداشت حزب سبزها نیز معتقد است که دولت باید دربارهی افزایش استفاده از قواعد موارد استثنایی در عمل پیوند اعضای اهدایی، بررسیهای همهسویه بهعمل آورد.