فوتبال، احساسات ناسیونالیستی آلمانی‌ها را بیدار می‌کند

"ملت سرافکنده‌ی" آلمان دوباره سرفراز می‌شود. این ملت که به دلیل گذشته جنایت‌بار آلمان در زمان رایش سوم، ناسیونالیسم را مذموم می‌دانست، اکنون همراه با تیم ملی فوتبال این کشور‌، به آلمانی بودن خود می‌بالد.


«از این که آلمانی‌ام احساس غرور می‌کنم.» تا چندی پیش کمتر آلمانی‌ای جسارت گفتن این جمله‌ی ساده را از خود نشان می‌داد. به ویژه نسل گذشته، از این که درباره‌ی احساسات‌ و غرور ملی خود صحبت کند، ابا داشت. این روحیه که از "احساس گناه جمعی"‌ آلمانی‌ها به خاطر جنایات ناسیونال سوسیالیسم در دوران جنگ جهانی دوم نشات می‌گیرد، در نسل جدید کم‌رنگ‌تر شده است. فوتبال و پیروزی‌های تیم فوتبال این کشور در این تغییر روحیه‌ی ملی، نقش تعیین‌کننده داشته است.

سرود ملی فوتبالیست‌ها

 مسابقات جهانی فوتبال ۲۰۰۶ آغاز این روند بود: ناگهان پرچم سه رنگ آلمان در خیابان‌ها، روی بالکن خانه‌ها و بالای آنتن خودروها برافراشته شد. تماشاگران و هواداران تیم‌ ملی فوتبال این کشور، به تقلید از آنان پس از دیدن مسابقه‌ی آلمان و کوستاریکا بر صفحه‌ی تلویزیون‌های مجامع عمومی، دست در بازوی یکدیگر انداختند و به خواندن سرود ملی این کشور پرداختند؛ سرودی که برخی از بندهای آن در دوران هیتلر نیز خوانده می‌شد. ‌این حرکت ملی‌گرایانه ابتدا در سال ۲۰۰۶ آغاز شد و پس از آن، همه‌ی ایالت‌های آلمان را فرا گرفت.

جامعه‌شناسان این پدیده‌ی تازه را "وطن‌پرستی بی‌زیان" ارزیابی کردند و اغلب رسانه‌ها آن را به عنوان "شیوه‌ی منطقی و سالم برخورد با غرور ملی که آلمانی‌‌ها سرانجام به آن دست یافتند" جشن گرفتند.

ملی‌‌گرایی خطرناک؟

 برخی از جامعه‌شناسان، ولی این پدیده را خطرناک ارزیابی می‌کنند.
 

 

دیتلم بل‌کینگ: ملی‌گرایی ناشی از تب فوتبال خطرناک نیست


داگمار شدیوی (Dagmar Schediwy)، که در برلین کارشناس امور روانشناسی اجتماعی است، در کتاب خود با عنوان "سیاه، سرخ، طلایی ـ غرور بی‌ضرر ملی؟" تاثیر فوتبال بر ملی‌گرایی آلمانی را بررسی کرده است. بر اساس نظرسنجی این روانشناس که در میان هواداران ملی‌پوشان آلمان صورت گرفته، آنان با این طرفداری، تعلق خود را به آلمان نشان می‌دهند. داگمار شدیوی معتقد است که این امر، خالی از خطر نیست. چون: «هواداری از یک گروه و احساس غرور ملی، با کم‌ارزش جلوه‌دادن گروه مقابل در پیوند است.»

سازمان "بررسی علت‌های خشونت وایجاد درگیری" دانشگاه بیلفلد نیز این نتیجه‌گیری را تائید می‌کند. پژوهش‌گران این سازمان که تحقیقات دراز مدتی در این زمینه انجام داده‌اند، در گزارشی با عنوان "وضعیت آلمانی‌ها" ‌می‌نویسند: «احساسات ملی‌گرایانه‌ی گروه‌هایی که پس از بازی‌های جهانی ۲۰۰۶ مورد پرسش قرار گرفتند، شدیدتر از احساسات پرسش‌شوندگان سال‌های دیگر بود.»

دیتلم بل‌کینگ (Diethelm Blecking) که در فرایبورگ جامعه‌شناس امور ورزشی است، این روند را "خطرناک" ارزیابی نمی‌کند: «تا کنون تنها دو پژوهش در این رابطه صورت گرفته که چندان همه‌جانبه هم نبوده‌اند.»  به عنوان مثال، دانشگاه بیلفلد تنها ۱۰۰۰ نفر را مورد پرسش قرار داده است. از آن گذشته در نتیجه‌ی نهایی این نظرسنجی آمده است که «سرفرازی ناشی از پیروزی‌های آلمان در بازی‌ها، سبب تشدید خارجی‌ستیزی نشده است.» 
 


 

نظر دیتلم بل‌کینگ در مورد بررسی‌های داگمار شدیوی نیز بر همین منوال است: او تنها با چند صد نفر مصاحبه کرده است. از این‌رو: «این چند صد نفر نمی‌توانند،۸۲ میلیون آلمانی را نمایندگی کنند.»

با این حال دیتلم بل‌کینگ، نظر داگمار شدیوی را مبنی بر این که "احساسات ملی آلمانی‌ها در بازی‌های جهانی سال ۲۰۰۶ گل کرد" تایید می‌کند. به باور این جامعه‌شناس امور ورزشی، این روند ولی نه در سال ۲۰۰۶، بلکه از سال ۱۹۹۰، یعنی پس از وحدت دو آلمان آغاز شد: «مارتین والزر، نویسنده‌ی آلمانی در سخنرانی خود در سال ۱۹۹۸ در کلیسای پل فرانکفورت گفت که آلمان باید خود را از سنگینی "بار گذشته" آزاد کند. پس از این نطق، همه‌ی حاضران از جا برخاستند و برای او کف زدند.»

یورگن میتاگ، استاد مدرسه‌ی عالی ورزش در کلن نیز همین نظر را نمایندگی می‌کند و در مورد استفاده از پرچم‌های آلمان می‌گوید: «این بازی‌ها، هم‌چون یک جشن بزرگ برگزار می‌شوند و تزئین این‌گونه مراسم با سمبل‌های ملی هم عادی است.» به عقیده‌ی این پرفسور،  در این جشن‌ها از احساسات ملی‌گرایانه اثری نیست و بیشتر مردم، اغلب در حال رقص و آوازند.

جو خارجی‌ستیزی جدید؟    

آیا در آلمان، یک نوع ملی‌گرایی جدید علیه اقلیت‌ها در حال شکل‌گرفتن است؟  وزیر کشور آلمان، به این پرسش پاسخ مثبت می‌دهد: پس از بازی میان تیم‌های دانمارک و آلمان در سال ۲۰۱۲، فرد ناشناسی علیه بازیکن ترک تبار تیم ملی آلمان، مسعود اوزیل، در توییتر دشنام‌های نژادپرستانه نوشت و کوشید در این پایگاه مجازی علیه او جو خارجی‌ستیزی ایجاد کند. وزیر کشور آلمان، هانس پتر فریدریش بلافاصله این حرکت را محکوم کرد و گفت: «این مورد، تنها یکی از صدها نمونه است.»
 

یورگن میتاگ:«در این جشن‌ها از احساسات ملی‌گرایانه اثری نیست و بیشتر مردم، اغلب در حال رقص و آوازند.»
 


یورگن میتاگ، با این نظر موافق نیست و معتقد است: «گروه‌هایی وجود دارند که از موقعیت و فضای این بازی‌ها به دلیل این که اهمیت اجتماعی زیادی دارند، سوءاستفاده می‌کنند.» دیتلم بل‌کینگ، کارشناس اجتماعی امور ورزش، در رابطه با بحث فوتبال و ملی‌گرایی نوین آلمانی‌ها، بر ویژگی "تفریحی‌بودن این ورزش جمعی" تاکید می‌کند و می‌گوید: «بسیاری از جوانان ما در خلاء زندگی می‌کنند، چون نمی‌دانند در ۲۰ سال آینده چه چیزی درانتظار آن‌هاست. اینان می‌خواهند با توسل به فوتبال که یک ورزش جمعی است، این خلاء را پر کنند.»

با وجود این واقعیت، هر دو کارشناس ورزشی برآنند که احساسات ملی‌گرایانه ناشی از تب فوتبال، گذراست.

+84
رأی دهید
-50

hamidla - هامبورگ - المان
همیشه آلمانی‌ به آلمانی‌ بودنش می‌‌بالیده و میبالد. اینو هیچ وقت فراموش نکنید. هیچ وقت یک آلمانی‌ توی تاریخ احساس بد از آلمانی‌ داشتن نداره و نداشته.
‌چهارشنبه 7 تير 1391 - 22:57
a.ahooraei - دوسلدورف - آلمان
چرا اینها همیشه و دوباره مزخرفات راجع به آلمان می نویسند. کدام کشوری را میشناسید که بیشتر از آلمانی ها شادی و سرور ندارند وقتی تیم کشورشان قهرمان می شود؟ بخدا آلمانیها کمتر از هر کشور دیگر اروپایی نژادپرست دارد. یه نگاه بکنید به رویدادهای نژادپرستانه در کشورهای اسکاندیناوی و فرانسه و انگلیس و حتی روسیه و لهستان و ایتالیا و یونان. ارقام واقعه های ضدخارجی به مراتب بیشتر از آلمان هست. آلمانیها که دارند همه اروپا را توی گهواره و توی رختخواب تغذیه میکنند و حالا باید تمام بدهکاری های آنها را متقبل بشن و سود وامها را بدهند.این حرفها حقیقت ندارد و در آلمان بیشتر از جاهای دیگه نیست.
‌چهارشنبه 7 تير 1391 - 23:08
دانشجوی ایرانی - تهران - ایران
این حق مردم آلمانه که نسبت به کشورشون عرق داشته باشن!عرق داشتن خیلی خوبه به شرطی که به نژاد پرستی و رفتار کور کورانه ختم نشه!من هم به ایرانم افتخار میکنم ایران باید آقای جهان بشه!
‌چهارشنبه 7 تير 1391 - 23:47
ali1111 - تهران - ایران
ا.اهورأیی - دوسلدورف - آلمان. دوست گرامی‌ من تجربه آلمان را دارم بخصوص دوسلدورف، کلا برعکس اون چیزی که میگن اونقدرها هم نژاد پرست نیستند...ولی‌ با انگلیس بخصوص لندن قیاس نکن چون اینجا واقعاً شهر ۷۲ ملیت است..اصلا قابل قیاس با آلمان نیست از این نظر. ولی‌ نژاد پرستی‌ که در ایرانیها هست در هیچ ملیتی دیده نمی‌شود فقط آلمانی‌ها لاقل یک چیزی برای پوز دارند که ما معلوم نیست به چیمون مینازیم؟ احتمالا به درصد پناهنده همون!
‌چهارشنبه 7 تير 1391 - 23:36
pink panther - ابیجان - ساحل عاج
دورهٔ آلمان هم کم کم تموم می‌شه کفّ گیر اونها هم به ته دیگ میرسه .این سیاست آمریکاست واسه اینکه هیچ پولی‌ نباید قوی تر از دلار باشه .۲.کجا بودی وقتی‌ یه ساختمون ۴ طبقه که تمامشون ترک بودن رو آتیش زدن یه زن با بچه ش اگه از پنجره خودشونو پرت کردن پایین اگه اشتباه نکنم تو دارمشاتت بود که شهردارش آیس وایسشو در آورد جلو همه پاره کرد گفت من شرمم میاد بگم من یه آلمانیم
‌پنجشنبه 8 تير 1391 - 02:20
setareh mashreghi - خوزستان - ایران
دوستان عزیز دانشجوی ایرانی/ اهورایی/ali/hamidla/حرف شما کاملا درسته فقط اضافه کنم نژادپرستی رو که مردم ایرلند شمالی ازدست انگلیسیا هنوز که هنوزه دارن میکشن! یا کشتار ارامنه به وسیله ترکها! آلمان باید به همه چیشون بنازن من که بی تعصب به فرهنگ صنعت فوتبال وزندگیشون احترام میزارم!
‌پنجشنبه 8 تير 1391 - 06:10
mohsen_patriot - هامبورگ - آلمان
والا آلمانی‌ها خیلی خوبند خیلی خیلی از ما ایرانیها بهترن، غیبت هم نمیکنن
‌پنجشنبه 8 تير 1391 - 09:51
Faryade_Khamoosh - آخن - آلمان
با حرف‌های دوست عزیز از دوسلدورف کاملا موافقم. این ملت و این مملکت در اروپا و شاید در دنیا نزیر نداره. اگر ما ایرانی‌‌ها یک هزارم موفقیت‌ها و پیشرفت آلمان رو داشتیم، به خدا قسم که دیگه خدا رو بنده نبودیم. در ضمن از ایرانی‌ ناسیونالیست تر و نژادپرست تر هنوز مادر نزاییده. اینجا انقدر ما خلاف کار ترک و عرب و خارجی‌‌های جهان سومی‌، از یوگوسلاوی سابق و غیره داریم، به خدا اگه ایران بود، همه اینا رو آتیش میزدن. انقدر ما عرب مفت خور داریم تو این مملکت از سوسیال پول میگیرن، ۶ تا بچه پس میندازن، با دیشداشه تو خیابون راه می‌رن، حرف هم نمیتونی‌ بهش بزنی‌. بیچاره آلمانی‌ ها.خیلی‌ خارجی‌ داریم که از سیستم اینجا سؤ استفاده می‌کنن. حالا شما میگین تو ایران افغانی اینجوریه اونجوریه؟ ما هنوز از هیچ نظر در دنیا مطرح نیستیم (غیر از تاریخ)، میخوایم همرو جر بدیم، وای به حال اون روز که چیزی باشیم.
‌پنجشنبه 8 تير 1391 - 11:48
Faryade_Khamoosh - آخن - آلمان
پلنگ صورتی‌ از ساحل آج. پس ببین چقدر اینا آدم هستن. یه چند تا ضّد خارجی‌ در شهر زلینگن ۲۰ سال پیش تقریبا یک خانه که ترک نشین بود رو آتیش زدن و تمام آلمان گریه کردن. و به قول تو که شهردار کارت شناسایی (آوسوایس) رو پاره کرد (من نشنیدم ولی‌ آنطوری که شما میگین حتما درسته)، خودش نشانگر اینه که این ملت چقدر آدم هستن. آیا در ایران اگر چنین اتفاقی‌ می‌‌افتاد، مقامی میومد جلو همه بگه که من شرمم میاد بگم ایرانی‌ هستم؟ و کارت ملیشو پاره کنه؟
‌پنجشنبه 8 تير 1391 - 11:54
MIRZADEH I ESHGHI - دوسلدورف - آلمان
اول از همه بگم من تو این جامعه کار کردم درس خوندم ازدواج کردم بچه دار شدم.پناهنده نبودم با همسرم هم به خاطر اقامت ازدواج نکردم:نه‌ همسرم ۱۰۰ کیلو وزنشه نه‌ مطلقه بوده نه‌ زشت .این چیز‌ها رو میگم تا گمانه زنی‌ نکنید.با آلمان و آلمانی هم هیچ مشکلی‌ ندارم.شغل و درامدم هم مکفیه.اما نمدو نم چرا کسانی‌ که مقیم اینجا هستن اینقدر میخوان واقعیات رو وارونه جلوه بدن.اون واقعه زلینگن که دوستمون بهش اشاره کرد درست بعد از قهرمانی آلمان تو جام جهانی‌ بود......
‌پنجشنبه 8 تير 1391 - 14:39
MIRZADEH I ESHGHI - دوسلدورف - آلمان
......در آلمان سالهاست پدیده‌ای به نام NSUوجود داره که با برنامه ریزی خارجی‌ها رو میکشن و میکشتن.آلمانی‌ها روحیه خارجی‌ ستیزی دارن و داشتن که جامعه جهانی‌ و لابی قدرتمند یهودیها بعد از شکست آلمان در جنگ اجازه نمیده این روحیه" غریبه ستیزی" بال و پر چندانی پیدا بکنه.این فرضیهٔ " چیپ‌-مضحک - سخیف" اینکه مهاجران آلمانی اغلبشون خلاف کاران فقط و فقط به درد خوانندگان بیلد تزتونگ میخوره و بس.....
‌پنجشنبه 8 تير 1391 - 14:45
MIRZADEH I ESHGHI - دوسلدورف - آلمان
....مهاجر و طبعا مهاجر ستیزی در اغلب کشور‌های صنعتی وجود داره.اما خارجی‌‌های آلمان اغلب ترک‌ها یونانی‌ها و بالکان نشین‌ها هستن که بر اساس" نیاز کاری آلمان به عنوان کارگر مهمان به آلمان آورده شدن". این خارجی‌ ستیزی آلمان همزاد این ملته.ما کمتر کشوری رو میشناسیم که نازی و نئو نازی هاش دستشون تا این حد به خون آغشته باشه.با پیروزی‌های تیم ملی‌ آلمان روحیه حس برتری جوی در آلمانی‌ها زنده میشه .برای شناخت روحیه آلمانی‌‌ها میتونید به ساخته و نوشته‌های گونتر والراف مراجعه کنید.از HERR FRIEDRICH-""HERR FRIEDRICH """ تر نباشید.
‌پنجشنبه 8 تير 1391 - 14:55
Azadikhah - تكسل - هلند
MIRZADEH I ESHGHI - دوسلدورف - آلمان :گرامی‌، زن زشت،۱۰۰ کیلوی یا مطلقه هیچ مشکلی‌ ندارندچون آنها هم انسان هستند .این مشکل از بعضی‌ از ما ایرانیهاست
‌پنجشنبه 8 تير 1391 - 16:39
pink panther - ابیجان - ساحل عاج
آخن -فریاد خاموش.در همهٔ نقاط دنیا راسیست هست در اروپا کمی‌ بیشتر .و اینکه اون شهردار مجبوره کارتشو پاره کنه و یه واکنش نشون بده ..من این رو گفتم به خاطر اینکه یکی‌ از دوستان کامنت گذشته که آلمانیا نژاد پرست نیستن .بهش توصیه نمیکنم بره یه سر شرق آلمان
جمعه 9 تير 1391 - 01:57
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.