گردن زدن اتباع ایرانی در عربستان: واکاوی پیام عربستان به جمهوری اسلامی

خبر  گردن زدن چند  تبعه ایرانی در عربستان به جرم قاچاق مواد مخدر، روابط سیاسی تهران- ریاض را اینک بیش از پیش تیره و تار کرده است.

               گردن زدن اتباع ایرانی در عربستان: واکاوی پیام عربستان به جمهوری اسلامی
 
تردیدی نیست که اگر مناسبات دو کشور دوستانه بود، دولت عربستان مصلحت حفظ رابطه حسنه خود را برتر از اعدام چند قاچاقچی ( اگر این ادعا صحیح باشد) می نشاند. با فقدان روابط حسنه تهران – عربستان، بستر سیاسی این اقدام اخیر عربستان چه بوده و پیام آن برای جمهوری اسلامی چیست؟
 
تعلل های ورارت خارجه چرا و به چه منظور؟
 
درحالی که دستگیری تنی چند از اتباع ایرانی (بنا به برخی خبرها ۲۵ نفر) به حدود ۶ سال پیش باز می گردد و وابستگان آنان به کرات موضوع را به مقامات کشورمان در وزارت خارجه منعکس نموده بودند، موشکافی های رسانه های داخلی حاکی از آن است که وزارت خارجه تلاش داشت با لاپوشی سرنوشت اسفبار این افراد، اصل خبر را کتمان کند تا آنجا که که این وزارتخانه تا این اواخر و پس از گردن زدن تعدادی از آن ها منکر اصل خبر بود.
 
وزارت خارجه جمهوری اسلامی مدعی بود که منابع رسمی، اعدام این افراد را اطلاع نداده پس اصل خبر می تواند صحت نداشته باشد (قشقاوی معاون وزارت خارجه: منابع رسمی یعنی سفارت ایران در عربستان و سفارت عربستان در ایران، خبری دال بر این مسأله را تأیید نکرده‌اند و ما تابع نظریات رسمی و مبادی رسمی دو کشور هستیم که چنین چیزی تا کنون به ما نرسیده است.- تابناک ۱۰ خرداد ۹۱)
 
جالب اینکه به رغم این اظهار بی اطلاعی معاون کنسولی وزارت خارجه از سرنوشت اتباع ایرانی، وی از رسانه های داخلی به خاطر تحت فشار گذاشتن وزات خارجه  گلایه مند بود! ( قشقاوی: ما از پیگیری رسانه‌های کشور درباره حفظ حقوق شهروندان ایرانی زندانی در خارج از کشور کاملا استقبال می‌کنیم، اما بعضا متأسفانه سمت و سوی این پیگیری‌های رسانه‌ای و پردازش خبری و تحلیلی، به جای اینکه زمینه فشار و پاسخگویی اهمال کاری طرف خارجی را فراهم کند!، زمینه فشار علیه دستگاه سیاست خارجی را موجب می‌شود– همان منبع)
 اینک که تعدادی از اتباع ایرانی اعدام شده اند، علاء الدین بروجردی رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس اعلام داشته  که "این اقدام از نظر ایران محکوم است و وزارت امور خارجه باید فوراً از "طریق مجاری بین‌المللی" این موضوع را پیگیری کند." سخن بروجردی که توصیه به پیگیری موضوع از طریق مجاری بین المللی! نموده، جز بر این دلالت ندارد که تهران هیچ ابزاری داخلی برای فشار بر ریاض در دست ندارد.
 
بستر های سیاسی برای اعدام اتباع ایرانی

دیر زمانی از امضای یادداشت تفاهم همکاری امنیتی تهران – ریاض  در دولت محمد خاتمی نمی گذرد که اینک شاهدیم اتباع ایرانی بدون محاکمه عادلانه (و بنابر برخی گفته ها حتی بدون دسترسی به مترجم)  گردن زده می شوند. بی تردید این اقدام عربستان حاوی پیام روشنی دال بر روابط  تیره و تار دو کشور است که در اندک زمانی ازنوعی "همگرایی" نسبی در دولت خاتمی به  "واگرایی" مطلق در دولت احمدی نژاد منتهی شده است تا جایی که ایران و عربستان به جای دو شریک مطمئن، اینک دو رقیب متخاصم اند که هر یک در صدد مهار  دیگری است. عواملی که بستر سیاسی  واگرایی میان تهران – ریاض را فراهم ساخته، به شرح زیر است:
 
۱-    جزایر سه گانه: به رغم اینکه مسأله جزایر سه گانه اختلافی از نوع اختلاف دو جانبه میان ایران و امارات به شمار می رود، ولی امارات قویاً موفق شده تا پشتیبانی دو نهاد عربی (شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب) را جلب نماید. اتحادیه عرب  طی ده ها بیانیه "اشغال سرزمین های عربی توسط دو دولت اشغال گر" را محکوم کرده است؛ اشغال فلسطین توسط اسرائیل و اشغال جزایر سه گانه توسط ایران! (مراجعه شود به بیانیه های اتحادیه عرب). در همین بستر است که  سفر چندی پیش احمدی نژاد به ابوموسی، جانبداری صریح عربستان از ادعای امارات را به همراه داشت.
 
۲-    تعارض منافع در بحران های داخلی بحرین و سوریه: حمایت آشکار جمهوری اسلامی از شیعیان بحرین، عملاً تعارض منافع تهران – ریاض را برای بار دیگر آشکار ساخت. شاهزاده نایف بن عبدالعزیز ولیعهد و وزیر کشور عربستان، در همین خصوص هشدار داده بود که ریاض «تهدید» علیه کشورهای عرب حوزه خلیج فارس را «تحمل» نخواهد کرد و افزوده بود که «هرگونه آسیب به کشورهای ما، لطمه به همه ما است...عربستان سعودی و بقیه کشورهای عضو  شورای  یکپارچه  برای حفظ ثبات و حاکمیت در کنار بحرین  و امارات متحده عربی ایستاده اند و مساله امنیت آنها را به مثابه بخشی از امنیت شورای همکاری به عنوان یک پیکره واحد ارزیابی می کنند." (ردیو فردا - ۱۴ اردیبهشت ۹۱)
 
این مواضع و گسیل نیروی نظامی از سوی عربستان به بحرین برای سرکوب معترضان، انتقاد شدید جمهوری اسلامی را به همراه داشت. در مقابل نیز حمایت آشکار عربستان (و قطر)  از اپوزسیون سوریه ، دیگر زمینه اختلافات تهران – ریاض را فراهم آورده است. بدین ترتیب در حالی که تهران منافع خود را در بی ثباتی بحرین (متحد عربستان) می بیند، عربستان نیز منافع خود را در بی ثباتی بشار اسد (متحد جمهوری اسلامی) می بیند.
 
آشکار است که در تعارض منافع تهران و ریاض در موضوع فوق، عربستان سعودی موفق شده است که در حمایت از متحد خود (بحرین)، با دخالت نظامی اوضاع را تا حد بسیاری  به نفع حکام سنی بحرین آرام و در مقابل با حمایت سیاسی از اپوزسیون بشار اسد (در اجلاس "دوستان سوریه" در فروردین امسال در ترکیه)، آشکارا در برابر بشار و متحدش جمهوری اسلامی بایستد. این در حالی است که جمهوری اسلامی  به عنوان تنها حامی بشار اسد، عملاً  در منجلابی وارد شده که بشار اسد در آن گرفتار آمده است.
 
 جای تردید نست که سیاست خارجه عربستان در توسل به قدرت نظامی در بحرین و حمایت از اپوزسیون سوریه تا حد زیادی قرین موفقیت بوده است. این در حالی است که نه تنها حمایت تهران از بشار اسد موفقیتی را به همراه نداشته بلکه شیعیان بحرینی نیز حمایت جمهوری اسلامی از آنان را به زیان اعتراضات خود ارزیابی کرده اند.    
 
۳-    سوء ظن ها به جمهوری اسلامی: صرف نظراز  دو مورد یاد شده ، در پرونده مناسبات سیاسی تهران – ریاض موارد عدیده ای مشاهده می شود که هر یک موجب شده تا طی سه دهه گذشته ریاض انگشت های اتهام را به سوی تهران نشانه گیرد. در اخرین مورد در آبان ۱۳۹۰ دولت امریکا مدعی شد که با دستگیر کردن شخصی به نام "منصور ارباب سیار"، طرح ترور سفیر عربستان (و سفیر اسرائیل) در واشنگتن را ناکام کرده است. صرف نظر از اینکه این خبر صرفاً در حد محاکم داخلی امریکا به تایید رسید، اما، زمینه سوء ظن عربستان را تا بدانجا تشدید کرد که با احاله موضوع  به شورای امنیت خواستار دخالت سازمان ملل در این موضوع شد.
 از جمله  دیگر سوء ظن ها عبارت است از بروز برخی ناآرامی ها در مناطق شیعه نشین عربستان که ریاض آن را  به جمهوری اسلامی منتسب می کند. دیگر مورد برجسته  که دولت امریکا انگشت اتهام را به سوی سپاه پاسداران و حزب الله لبنان نشانه گرفت انفجار پایگاه نظامی امریکا در شهر الخبر در ژوئن ۱۹۹۶ (تیر ۱۳۷۵) بود که بر اثر ‏انفجار یک کامیون بمب‌گذاری‌شده در این پایگاه، ۱۹ سرباز آمریکایی کشته و حدود ‏‏۴۰۰ تن زخمی شدند.
 
نتیجه:
 
مواردی از قبیل آنچه برشمرده شد و از جمله آرمان صدور انقلاب اسلامی که نگرانی های امنیتی برای آل سعود را تا آنجا  به همراه داشت که برای مقابله با آن کشتار سال ۱۳۶۶ مکه را با به جا گذاشتن ۴۰۰ کشته (از جمله ۲۸۰ ایرانی)  رقم زد، همگی نمونه هایی است که  با چنین پیشینه ای از سوء تفاهمات از یک سو و  تضاد منافع از سوی دیگر روند واگرایی تهران- ریاض را اینک تشدید کرده است.
 
به نظر می رسد گردن زدن ۱۸ اتباع ایرانی در سکوت و رخوت وزارت خارجه جمهوری اسلامی، پیام آشکار واگرایی ایران و عربستان است تا گواهی باشد بر اراده عربستان برای مقابله با بلند پروازی های جمهوری اسلامی که در توهم "مدیریت جهانی" بسر می برد. در فضای به شدت غبارآلود تهران- ریاض، از منظر عربستان  "مدیریت جهانی" جز با "برنامه نظامی هسته ای" محقق نخواهد شد که خود یکی دیگر از موجبات نگرانی ریاض  از جمهوری اسلامی است.
 
از این رو اگر عربستان نمی خواهد انفجار الخبر دوباره رخ دهد و اگر نمی خواهد جزایر عربی! (بنا به ادعای عرب ها ) از دست امارات خارج شود و اگر نمی خواهد برنامه ترور سفیر عربستان دوباره طراحی شود و اگر نمی خواهد جریان شیعه گرایی بحرین را متزلزل و سوریه را تثبیت کند، ناگزیر باید پیام روشنی به تهر ان فرستاده می شد که با گردن زدن اتباع ایرانی این پیام فرستاده شد.


حسین علیزاده (دیپلمات پیشین در فنلاند)

+78
رأی دهید
-58

kokex - ‫فرانکفورت - ‫آلمان
‫. ‫گردن زدن ۱۸ تبعه یک کشور مفهومش این نیست که اون کشور مقتدرانه داره در سطح بین المللی موفق عمل میکنه. ‫
شنبه 27 خرداد 1391 - 16:13
bnajafi2003 - گوتنبرك - سوئد
فکر کنم انها که چند سال پیش دستگیر شدند همان سالی باشد که بدون اطلاع مسافران دولت در چمدان آنها مواد گذاشته بود .حالا هم نمی خواهد دخالت کند،چون گندش در میاد.
شنبه 27 خرداد 1391 - 16:11
kurosh-h - گوتنبرگ - سوئد
گناه کرد در بلخ آهنگری، در شوشتر زدن گردن مسگری ..
شنبه 27 خرداد 1391 - 17:07
mehran_pahlavichi - انزلی - ایران
انسان های احمقی که برای بت پرستی این همه هزینه می کنند تا از شنیدن لقب حاجی و حاج خانم لذت ببرند همون بهتر که این بلا سرشون بیاد،آیا کمک به این همه یتیم و بی خانمان که توو کشورمون داریم این بت پرست ها رو خوشنود نمی کنه؟
شنبه 27 خرداد 1391 - 17:30
golly47 - فرانکفورت - المان
ای ملت ایران: چی‌ چی‌ کم داشتید آخوند بیناموس را برای خود خواستید (( پیام عربستان جنگ است که آخوندا از ترس دارند قالب تهی میکنند ))
شنبه 27 خرداد 1391 - 17:48
lorestani - نیویورک - امریکا
شما سوریه رو با بحرین یکی میکنی؟ بحرین مقابل کشور بزرگ سوریه مثل یه روستا میمونه.سوریه مردمش تظاهرات نکردند بلکه کشورهای معروف غربی و چند کشور عربی با پول زیاد و فتواهای مسخره وهابیت چندین هزارتروریست رو وارد سوریه کردن که سوریه هم جلوی همه اینها مونده و ایران هم چون از بطن قضیه خبر داشت پشت سر سوریه ماند و برعکس قضیه سوریه!! مردم بدبخت بحرین بلند شدن و با دست خالی فقط تظاهرات کردن که حکونت بحرین با کمک عربستان نه تنها نتوانست آنرا کنترل نماید بلکه در حال سرکوب مردم است البته که در این کار هم موفق نیستند. ولی اگر خیلی مایلید بدانید چه کسی در مورد بحرین خوب عمل کرده تحلیل آقای صادق خرازی در همون وبسایت تابناک که خودتان اشاره کردید را ملاحظه بفرمایید اونجایی که گفتن ایران اگر همین الان هم بخوادهد میتواند با استفاده نیروهای واکنش سریع ظرف کمتر از 5 ساعت کنترل بحرین را در دست بگیرد اما ایران از ابتدا هم اصلا همچین هدفی رو در مورد بحرین دنبال نمیکرده است شاید براتون جالب باشد. میدونید که صادق خرازی از دیپلماتهای برجسته دوران اصلاحات و برادر کمال خرازی وزیر خارجه کابینه خاتمی هستند.
شنبه 27 خرداد 1391 - 18:16
karkas - اصفهان - ایران
یه مشت مفت خور عربده کش تو سپاهو ارتش توف به شرف که ندارین
شنبه 27 خرداد 1391 - 18:57
bita tehrani - ونکوور - کانادا
حکومت از این ناراحت شده که چرا نذاشته خودش اینها را بکشد! پیام عربستان هم به حکومت این است که اسلام آمده که بکشد،شما نکشی ما میکشیم،مهم اینه که دل الله شاد بشه.ما و شما نداره! شیعه و ّسنی نداره!
شنبه 27 خرداد 1391 - 19:15
bita tehrani - ونکوور - کانادا
حکومت از این ناراحت شده که چرا نذاشته خودش اینها را بکشد! پیام عربستان هم به حکومت این است که اسلام آمده که بکشد،شما نکشی ما میکشیم،مهم اینه که دل الله شاد بشه.ما و شما نداره! شیعه و ّسنی نداره!
شنبه 27 خرداد 1391 - 19:17
farahnoush - ساری - ایران
کجاند پس مدعیان حقوق بشر ...امریکا بهتر از اول یک نگاهی به متحدشان بکند بعد از جمهوری اسلامی ایراد بگیرد . فکر می کنم بعد ترکیه ما وضعمون از همشون بهتره .امریکا = عربستان = گردن زدن ...ایا = حقوق بشر ؟
شنبه 27 خرداد 1391 - 19:17
amirehsan1 - آمستردام - هلند
عرب‌ها به تازید ما دیگه شاه نداریم، آخ که اگه بود چه پدری از شما‌ها در می‌‌آورد. شما جرأت داشتید به یک ایرانی‌ توهین کنید، حالا ۱۰ تا ۱۰ گردن میزنید سوسمار خورها، کثافت‌های اشغال، .. تو اون اسلامتون ،
شنبه 27 خرداد 1391 - 20:14
امید‌آلمان - کلن - آلمان
حیف من هیچ کاره هستم ، آرزو می‌کنم فقط یه ساعت شاه ایران بودم ، اونوقت به خدای قسم که این عربها میپرستن همون خونه خدا رو سرشون خراب می‌کردم. نمیدونم غیرت و تعصب ایران کجا مونده ؟
شنبه 27 خرداد 1391 - 21:32
sabz 52 - بخارست - رومانی
کعبهٔ ما اون بچهای ایرانی‌ هستن که سر گشنه زمین میذارن زنهایی هستن که برای بزرگ کردن بچهاشون مجبور به خود فروشی میشوند لعنت خدا بر آن‌هایی که به جای کمک به اینها پولا رو میریزن تو جیب این عربهای نجست
شنبه 27 خرداد 1391 - 21:42
فوتبالیست - لندن - انگلستان
2رو بودن و دروغگو بودن بعضیها همین جاها مشخص میشه اگر این آدمهای بیگناه توی ایران اعدام میشدند که اون هم کار غیر انسانی هستش الان سر و صدا و وز وز بعضی از این تازه ورودها به کانادا با سواستفاده از اسم حقوق بشر ((کلمه ایی که اینجا باش آشنا شدن)) مغز همه رو میخوردند و با خزولات همیشگی طالب حقوق آنها میبودند. اینجاست که مشخص میشه واسه این افراد جان آدمها ارزشی نداره و بستگی به کشور محل اتفاق داره که اگر اون کشور ایران باشد اونوقت خوراک توهماتشان تهیه شده اون رو دستاویز اهداف حقیرانه خودشان قرار میدهند. هرچند که در ایران در سالهای اخیر برای جرم مواد مخدر اعدام به این سادگی رخ نمیدهد و خیلی از حکمها برمیگرده وبا یک درجه تخفیف به حبس ابد تبدبل میشود اما آیا واقعا گردن زدن نزدیک به 20 نفر از هموطنانت با شمشیر توسط یک مشت وهابی که از روی حقارت در مقابل ایران مرتکب این جنایت شده اند برای شما به عنوان یک ایرانی سخت نیست؟؟؟ الا اینکه ایرانی نباشی شما .
شنبه 27 خرداد 1391 - 22:07
RADAR GORIZ - هامبورگ - آلمان
حسین علیزاده(نویسنده مقاله) جای گردن شما خالی می باشد در آنجا،شما هم با کشتن جوانان و مردم ایران پیامی دارید برای ایران عزیز ،ننگ بر شما قاتلان پست فطرت رذل.
شنبه 27 خرداد 1391 - 23:03
lorestani - نیویورک - امریکا
جناب حسین علیزاده ((مثلاً نویسنده مقاله)). این که مقاله تابناکه کپیش کردی اینجا به اسم خودت!! فراموش کردی تو خودت تا دیروز یکی از قاتلین بودی و پستی و وپست فطرت بودنت رو هم در اواخر اتمام ماموریت ننگینت به اسم حمایت از جنبش سبز و به کام فرزندانت نشان دادی برای زندگی شیرین در اروپا؟؟ ننگ بر آدمهای منافق و نون به نرخ روز خوری مثل امثال تو حسین علیزاده. که اینجا هم دست از دغل بازی برنمیداری و مقاله روزنامه های ایران را به نام خودت برای وبسایت میفرستی. این وبسایت خودش دسترسی به همه خبرها دارد و امیدوارم اصل همین مقاله را درج نماید تا عبرتی شود برای امثال تو هر چند که دست تو همون روزها برای همه ایرانیان جنبشی و غیر جنبشی رو شد.
یکشنبه 28 خرداد 1391 - 01:04
reza the persian - لیدز - انگلستان
پیام عربستان فقط اعلان جنگ می‌باشد با این کار قرون وسطایی! من فکر می‌کنم واقعا لازم است که ایران یک اولتیماتوم به عربستان نشان بده و از این به بد هیچ ایرانی‌ هم به مراسم حج نره و عربستان بایکوت کنیم تا از این غلطها نکنه چون اون افراد هر جرمی‌ که مرتکب شده باشند عربستان حق نداشت اونهارو گردن بزنه،خاک تو سر دولت ایران که نمیتونه از اتباع خودش محافظت کنه!!
یکشنبه 28 خرداد 1391 - 01:57
bita tehrani - ونکوور - کانادا
به‌‌‌ به‌‌‌ معلم درس اخلاق! آیا کشته شدن ندا و سهراب و ترانه و کیانوش و محمد و محسن و مسعود و ....صدها نفر دیگر برای شما سخیف نیست؟! آیا از فکر تجاوز به ترانه و آتش زدن بدنش دلاشوبه نمیگیری؟! آیا این سخیف نیست که دکتر زهرا بنی یعقوب را (که فرزند همین رزمندگانی بود که حالا فراموش شده اند) و خداتان هم دیگر نمیداند چند نفر دیگر به مرگ مشکوک در زندانها و باداشتگاه های حکومت اسلامی فوت کرده اند؟! آیا غیر از این است که جان مردم ایران برای شما و هم پالکی هایه حکومتی تان وقتی‌ ارزش میگیرد که بتوانید قصه یی به نفع خودتان از آن در آورید؟! آیا خبر زندانی بودن اینهمه انسان به جرم عقیدشان شما را اذیت نمیکند؟! آیا فرقی‌ میبینی‌ بین مسلمان فلسطینی و مسلمان ایرانی‌؟! آیا از اینکه سنگ مزار عزیزان کشته شده سال ۸۸ را بارها شکستند،ولی‌ برای آن زن که شهید حجاب لقبش دادند تشییع جنازه نمادین گرفتند،وجدان درد نمیگیرید؟! شما که ایرانی‌ بودنت را خوب ثابت کردی معلم اخلاق!معنی‌ اون دو تا خط بالا هم همین بود!
یکشنبه 28 خرداد 1391 - 02:23
sunia - استراليا - استراليا
چیزی که عوض داره گله نداره به چشم شاهد اعدام چند افغانی بدون محاکمه‌ بودم اینا که باز خوبه محا کم کردن
یکشنبه 28 خرداد 1391 - 03:37
امرزش - ارومیه - ایران
از بی عرضگی مسئولان کشورمان است در زمان رضا شاه هم اتفاق مشابهی افتاده بود ایشان چیکار کرد و اینان چی؟؟؟
یکشنبه 28 خرداد 1391 - 06:33
فوتبالیست - لندن - انگلستان
من نمیدونم عکس این یارو حسین علیزاده چه ربطی به این مطلب داره!! ظاهراً که نه حقیقتاً هدف این بابا بیشتر نشون دادن عکس خودش بوده تا خود مطلب. بعضیها چقدر عوامفریب هستن.
یکشنبه 28 خرداد 1391 - 13:55
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.