درگذشت استاد حسن کسایی، چهره سرشناس موسیقی و نوازنده نی

استاد حسن کسایی نوازنده برجسته ساز نی در سن ۸۳ سالگی چشم‌هایش را به روی زندگی بست.

                                                        درگذشت استاد حسن کسایی، چهره سرشناس موسیقی و نوازنده نی

به گزارش خبرآنلاین، او که سال ۱۳۰۷ در کوچه باغ کلم محله بیدآباد اصفهان به دنیا آمده بود، در این شهر هم با زندگی خداحافظی کرد. استاد کسایی سال ۱۳۸۱ به عنوان چهره ماندگار موسیقی ایران معرفی شده بود.

کسایی یکی از چهره‌های نامدار موسیقی مکتب اصفهان بود که علاوه بر استادی در نوازندگی نی، موسیقی شناس و ردیف‌دان هم بود. او آموزش موسیقی را نزد استاد تاج اصفهانی آغاز کرد و در ابتدا به فراگیری هنر آواز پرداخت، اما در سال ۱۳۱۹ با ساز نی آشنا شد و این ساز را به عنوان ساز اصلی‌اش انتخاب کرد.

حسن کسائی زاده در تاریخ ۳ مهر ۱۳۰۷ در خانواده‌ای تاجرپیشه به دنیا آمد. پدرش، «حاج سید جواد کسائی» از تاجران به نام آن زمان اصفهان بود که به دلیل علاقه و انسی که با موسیقی داشت، با اساتید و بزرگان آن زمان مانند سید حسین طاهرزاده، جلال‌الدین تاج اصفهانی، اکبر خان نوروزی، خاندان شهناز (شعبان خان، حسین آقا، علی آقا و جلیل شهناز)، غلامحسین سارنج و ادیب خوانساری رفت و آمد می‌نمود. به طوری که منزل آقا سید جواد، محفلی بود برای تجدید دیدار و نیز ساز و آواز اساتید به نام موسیقی اصفهان. این آمد و شدها موجب شد حسن کسائی از کودکی با موسیقی آشنا شود و به مرور زمان، علاقه زیادی خصوصاً به ساز نِی پیدا کرد (بعد از دیدن یک نوازنده دوره‌گرد) و بر آن شد تا پدر، وی را نزد مهدی نوایی ببرد. وی مدتی آواز و گوشه‌های موسیقی ایران را نزد استاد تاج اصفهانی و ادیب خوانساری آموخته و نِی را از مهدی نوایی فرا گرفت. وی هر زمان که به تهران می‌رفت از محضر استاد ابوالحسن صبا استفاده می‌نمود.

کسائی، در سن ۲۰ سالگی نخستین اجرای تکنوازی نی خود را در دستگاه همایون در تئاتر اصفهان به صحنه برد و یک سال بعد قطعه معروف سلام را در دستگاه چهارگاه ساخت که از معروف‌ترین قطعات موسیقی ایرانی به شمار می‌رود. این قطعه بعدها توسط حسین علیزاده در آلبوم صبحگاهی با سازبندی و ارکستراسیونی حجیم بازسازی شد.

استاد البته نوازنده ساز سه‌تار هم بود و این ساز زخمه‌ای را با تبحر می‌نواخت.

بعد از انقلاب، وی آخرین برنامه رسمی خود را در رادیو ایران با همکاری جلیل شهناز، محمدرضا شجریان و جهانگیر ملک اجرا کرد. در این سال و تا قبل از سال ۱۳۶۱، آرشیو موسیقی رادیو اصفهان از بین رفت و کسایی هم از صدا و سیما برکنار و حقوقش قطع شد.

اوایل اردیبهشت سال جاری بود که پس از گذشت دو ماه، خبر به کما رفتن این چهره برجسته موسیقی ایران رسانه‌ای شد. حال آنکه استاد حسن کسایی به دلیل کهولت سن به مدت یکسال در منزل شخصی اش در تهران بستری بود. وی صبح امروز ۲۵ خرداد ۱۳۹۱ دار فانی را وداع گفت.

+61
رأی دهید
-39

ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
گلها پرّ پرّ میشوند--و ویروس‌های متعفن عمر نوح!!!!!!
‌پنجشنبه 25 خرداد 1391 - 14:37
pezhman - وين - اتريش
استادی بزرگ از بین ما رفت.تسلیت به همه هنر دوستان. در برنامه آقای بهرام مشیری معمولا از آهنگهایی استفاده میشود که استاد حسن کسایی، در آن شرکت داشته اند.
‌پنجشنبه 25 خرداد 1391 - 15:05
esfahani90 - اصفهان - ایران
سلام. روحش شاد و به امید استقامت و صبر برای خانواده او. هنرمند بزرگی‌ بود. حیف که در کشوری هستیم که سیستم و حکومت آن نه می‌خواهد و نه میگذاره هنرمندان رشد و بال بگیره و شرایط ایجاد نمشود که مردم قدر این هنرمندان و از آن اه تشکر و قدردانی حالا اگه یک ملا پیتوک سر و ته شود تمام موسسات دولتی باید خبر دار و داغدار افسوس.
‌پنجشنبه 25 خرداد 1391 - 19:23
دوست حق گو - لندن - انگلیس
روحش شاد یادش گرامی
جمعه 26 خرداد 1391 - 04:49
شوشتری - کلن - آلمان
خدا رحمتش کنه. اگر ده دقیقه نی میزد با ارزش تر بود تا یک آخوند دو ساعت بالای منبر مزخرف بگه. چون که نی آقای کسایی را سالها پس از از مرگش هم میشه گوش کرد ولذت برد ولی سخن مزخرف . چی بگم؟
جمعه 26 خرداد 1391 - 09:17
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.