مرگ سریالی فرماندهان سپاه؛ هفت سرتیپ در پنج ماه

فرماندهان درگذشته سپاه به ترتیب از بالا راست: وفا غفاریان، احمد سیاف زاده، احمد منصوری، عباس مهری، احمد سوداگر، منصور ترکان

رادیو فردا :طی هفته ها و ماه های گذشته، انتشار خبر درگذشت ۱۰ تن از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران خبر ساز شده است. اما این فرماندهان چه کسانی و با چه سوابقی بودند و چه اطلاعاتی در مورد نحوه مرگ آنها وجود دارد؟
 
مراد ویسی، همکار رادیو فردا و مدرس پیشین سازمان و تشکیلات نیروهای مسلح ایران در دانشکده خبر تهران، که مرگ این فرماندهان ارشد را مورد تحقیق و بررسی قرار داده است، در گفت و گویی نتایج این بررسی ها را تشریح کرده است.
 
آقای ویسی این ۱۰ نفری که گفته می شود از سرداران سپاه هستند و در ماه های گذشته درگذشته اند چه کسانی  هستند؟
 
اگر بخواهیم دقیق تر اعلام کنیم سه نفر از این افراد  سرهنگ بودند که در تصادف اتومبیل کشته شدند ولی آنچه که مربوط به سرداران و سرتیپ های سپاه است هفت نفر هستند . شش سردار و سرتیپ از سپاه و یک معاون وزیر از وزارت دفاع،
 
اگر ممکن است برخی از این فرماندهان ارشد رو جزئی تر معرفی کنید که این افراد چه کسانی بودند؟
 
شناخته شده ترین این  افراد سرتیپ احمد سوداگر بوده است. سرتیپ سوداگر در دوران جنگ ایران و عراق مسوول اطلاعات قرارگاه کربلا یعنی مهمترین قرارگاه رزمی ایران در سال های اول جنگ و قبل از تشکیل قرارگاه جنگی خاتم الانبیاء بوده است.
 
سرتیپ سوداگر همچنین فرمانده سه لشکر رزمی ۲۷ محمد رسول الله تهران، ۸ نجف اصفهان و ۲۵ کربلای مازندران بوده است. آخرین سمت سرتیپ احمد سوداگر، موسس و رییس  پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس بوده است.
 
فرد دیگری هم به نام سرتیپ  احمد سیاف زاده در بین این فرماندهان ارشد که درگذشته اند وجود دارد که ظاهرا در گذشته همکار سرتیپ سوداگر بوده است؟
 
بله، سرتیپ احمد سیاف زاده که از مسوولان طرح و عملیات قرارگاه مرکزی کربلا و معاون احمد غلامپور فرمانده وقت این قرارگاه بوده است. نفر سومی هم از این قرارگاه در بین این  فرماندهانی هست که در ماه های گذشته درگذشتند که سرتیپ محمد مهدی قاصدی است.
 
سرتیپ قاصدی در دوران جنگ مسوول ترابری سنگین قرارگاه کربلا بوده و آخرین مسولیتش مدیر عامل شرکت جهاد نصر بوده است.
 
سرتیپ قاصدی در عملیات خیبر در سال ۱۳۶۲ در جزایر مجنون، از مسولان حمل و نصب قطعات عظیم پل خیبر بود که در نیزارها و هورهای منطقه مجنون عراق در شرق رودخانه دجله نصب شد. در عملیات والفجر- ۸ یا همان عملیات تصرف فاو در سال ۱۳۶۴ هم مسوول حمل و نقل پل بزرگ بعثت برای عبور دادن هزاران نفر از نیروهای ایرانی تک کننده به فاو و نیز عبور دادن هزاران تن تدارکات و مهمات برای این نیروها بوده است.
 
آقای ویسی، ظاهرا یک معاون وزیر هم  دربین این افراد بوده است؟
 
بله، سرتیپ وفا غفاریان که مدتی معاون وزیر دفاع و رییس هیات مدیره مخابرات متعلق به سپاه بوده است. وفا  غفاریان در زمان جنگ از مسولان مخابراتی و الکترونیکی سپاه بود و بعد از جنگ هم شش سال مدیر عامل شرکت صنایع مخابرات ایران (صما) و چند سال هم مدیر عامل صا ایران بوده است. وی در سال ۷۹ مدیر عامل سازمان صنایع دفاع شد و همزمان استاد دانشگاه صنعتی مالک اشتر یعنی مهمترین دانشگاه دفاعی- صنعتی ایران بوده است.
 
گفته می شود یکی از این افراد، برادر وزیر سابق دفاع بوده است ؟
 
بله. مهندس منصور ترکان برادر اکبر ترکان وزیر دفاع در دولت اکبر هاشمی رفسنجانی. منصور ترکان از فرماندهان سابق سپاه بوده که آخرین سمتش مدیرعامل شرکت یادمان سازه سازنده برج میلاد تهران بود.
 
و بقیه این فرماندهان را می شود خلاصه تر معرفی کنید؟
 
سرتیپ احمد منصوری، معاون سابق نماینده ولی فقیه در سپاه، سرتیپ عباس مهری، جانشین دانشکده فرهنگی  دانشگاه نظامی امام حسین سپاه و سه سرهنگ از سپاه خراسان شمالی و لرستان که دلیل مرگ آنها تصادف اتومبیل اعلام شده است.
 
و شما در بررسی هایی که در مورد مرگ این فرماندهان ارشد داشتید به چه مواردی رسیدید؟
 
ببینید، از این هفت سردار و سرتیپ و فرمانده ارشدی که طی ماه های گذشته درگذشتند، سه نفر از آنها از مسولان ارشد و معاونین قرارگاه رزمی کربلا در دوران جنگ ایران و عراق هستند. یعنی قرارگاهی که زیر نظر احمد غلامپور بوده است.
 
این سه نفر یعنی سرتیپ سوداگر، سرتیپ سیاف زاده و سرتیپ قاصدی در گذشته روابط کاری نزدیکی با هم داشته اند. خود احمد غلامپور هم که در قرارگاه کربلا فرمانده ارشد این سه نفر بوده است، با وجود اینکه در زمان جنگ فرمانده قرارگاه های  فتح و کربلا بود و چندین لشکر زیر نظر وی فعالیت می کردند اما بعد ازپایان جنگ ایران و عراق حاشیه نشین شد و سمت مهمی از طرف حکومت به وی داده نشد، در حالی که خیلی از فرماندهان رده های پایین تر که در زمان جنگ زیر فرمان احمد غلامپور فعالیت می کردند، بعد از جنگ ایران و عراق، سمت و پست های حساس و کلیدی در سپاه پاسداران و ستاد کل نیروهای مسلح بر عهده گرفتند.
 
در مورد مدت زمانی که مرگ و میر فرماندهان سپاه در آن رخ داده چطور؟
 
هر هفت سردار و سرتیپی که درگذشته اند، در یک فاصله زمانی کمتر از پنج ماه مرده اند. سه مورد از این مرگ و میرها در بهمن ماه سال ۹۰ بوده و آخرین آنها اردیبهشت ماه امسال (۹۱) بوده است. یعنی در یک فاصله پنج ماهه. البته برخی از فرماندهان ارشد سپاه مثل دریابان (سرلشگر) علی شمخانی، قائم مقام سابق فرمانده کل سپاه که در گذشته فرمانده ارشد تمام این فرماندهان بوده است، در مراسم بزرگداشت این فرماندهان گفته است که ناقوس مرگ برای نسل ما فرا رسیده است.
 
مگر این افرادی که درگذشتند چند سال داشتند؟
 
عمدتا حول و حوش ۵۰  و ۵۲ سال  و البته یک مورد ۶۵ سال هم در میان آنها  وجود دارد
 
و  آخرین نکته. دلیل مرگ این فرماندهان ارشد سپاه نفر چه بوده و یا چه اعلام شده است؟
 
دلیل مرگ هر هفت نفری که در رده سرداری و سرتیپی و یا معاون وزیری بوده اند «سکته قلبی» یا «سکته مغزی» اعلام شده است. در بین این هفت فرمانده ارشد فقط یک نفر قبل از مرگ سابقه بیماری جدی داشته و خبر مرگ شش نفر دیگربه طورغیر مترقبه و ناگهانی اعلام شده است.
 

 

نام آخرین سمت سمت‌های پیشین رده نظامی زمان مرگ دلیل اعلام‌شده برای مرگ سن- محل تولد
احمد سوداگر موسس و رییس «پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس» مسوول اطلاعات قرارگاه رزمی کربلا و فرمانده پیشین لشکرهای ۲۷ محمد رسول الله تهران-8 نجف اصفهان و ۲۵ کربلای مازندران سرتیپ پاسدار ۲۱ یهمن ۱۳۹۰ سکته قلبی ۵۱ ساله-
خوزستان (دزفول)
احمد سیاف زاده سمت رسمی برای وی اعلام نشده است مسوول طرح و عملیات قرارگاه های نجف و کربلا
و فرمانده دافوس سپاه
سرتیپ پاسدار سوم بهمن ۱۳۹۰ سکته قلبی خوزستان (اهواز)
۵۵ ساله
محمد مهدی قاصدی مدیرعامل شرکت حمل و نقل جهاد نصر مسوول ترابری سنگین قرارگاه رزمی کربلا سرتیپ پاسدار ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۱ سکته قلبی تهران(فرحزاد)
وفا غفاریان رییس هیات مدیره شرکت مخابرات ایران (متعلق به سپاه) معاون امور صنعتی و تحقیقاتی وزارت دفاع و مدیر عامل ساصد(صنایع دفاعی وزارت دفاع ) سرتیپ پاسدار اول بهمن ۱۳۹۰ بیماری طولانی مدت(بدون اعلام نوع بیماری) ۵۲ ساله- تهران
عباس مهری جانشین دانشکده فرهنگی دانشگاه نظامی امام حسین استاد دانشگاه نظامی امام حسین سرتیپ پاسدار سوم بهمن ۱۳۹۰ سکته مغزی ۵۲ ساله- گرگان
احمد منصوری مربی ارشد نظامی در مراکز آموزشی سپاه معاون آموزشی نمایندگی ولی فقیه در سپاه سرتیپ پاسدار ششم اردیبهشت ۱۳۹۱ سکته قلبی ۶۵ ساله- کاشان
منصور ترکان مدیر عامل شرکت یادمان سازه (سازنده برج میلاد تهران ) و مدیر اجرایی ساخت و توسعه اسکله های عسلویه مدیر اجرایی طرح توسعه کارخانجات پارچین (سازمان صنایع دفاع) سرتیپ پاسدار اول بهمن ۱۳۹۰ سکته مغزی ۵۰ ساله
+195
رأی دهید
-49

global peace - دیترویت - آمریکا
به امید به درک واصل شدن یکایک مسئولان رژیم جمهوری اسلامی مخصوصا به امید شنیدن خبر فوت خامنه ای که باعث شادی دل تمام مظلومان ایران و جهان خواهد شد.
جمعه 19 خرداد 1391 - 08:41
آزادی نزدیک است - اصفهان - ایران
سیاست پدر و مادر ندارد،سیاست چیز پیچیده ای است،تمام اینها قربانی سیاست شده اند.
جمعه 19 خرداد 1391 - 08:43
elinaz - مونترال - کانادا
برای این که اسرار هشت سال جنگ رو با خودشون ببرن زیر خاک ......برای این که شاهدان زنده‌ای بودن در وقایع سال‌های شصت که ما یک سوم آن رو میدونیم ............بازجو‌های زندان اوین ...سرداران جنگ !!!!!!!!!!!!!همه همه رو میکشن که مدرک نداشته باشن ..........پول سفر به فرنگ ...بالا رفتن سطح زندگی‌ اقتصادی خیلی‌ از حزب‌اللهی‌های ...این آقایان رو عوض می‌کنه ...شاید با سیاست‌های قدیمی‌ این آقایان تداخل داره ..قصد سازندگی و اصلاحات دارن که به این سرنوشت گرفتار میشن
جمعه 19 خرداد 1391 - 08:43
ماهان شكيبا - گلد کوست - استرالیا
خدا رو شکر ، این مسئولین حکومتی مثل کفتار افتادن به جون هم .... امیدوارم هر چه زودتر احمدی نژاد پاچه رهبر رو بگیره ....
جمعه 19 خرداد 1391 - 08:57
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
به درک اسفل السافلین-یک مشت فرصت طلب بی‌ همه چیز که ایران را به آتش کشیدند!!
جمعه 19 خرداد 1391 - 09:18
majid63 - پاريس - فرانسه
آخر عاقبت آدمهای دو رو (جمهوری اسلامی) همینه و بس .کسانی‌ که مال ایرانی‌ بخورند .حالا کجاش را دیدید بچه‌هاشون مانده.
جمعه 19 خرداد 1391 - 09:36
داریوش یاس - تهران - ایران
امیدوارم که مرگ سریالی آخوندها هم در راه باشه.
جمعه 19 خرداد 1391 - 09:42
ماه شب - تهران - ایران
دوباره دست های پنهان فعال شده تسویه حسابهای شخصی یا حکومتی؟
جمعه 19 خرداد 1391 - 11:06
karkas - اصفهان - ایران
در زمان جنگ نزامیان تررفدار منتظری رو سربنیست میکردن اینها هم از ترس پیوستن به مردم و بوجود آمدن شرایط همچون سوریه
جمعه 19 خرداد 1391 - 11:23
sourena.de - اشتوتگارت - آلمان
نظام مقدس ولی وقیح دست به پاکسازی زده تا خطر کودتا و سرنگونی حکومت ننگینش رو کمتر کنه. مرگ بر خامنه ای و مززدورانش
جمعه 19 خرداد 1391 - 09:36
irane aziz - وین - اتریش
اینکه خودشون به جون خودشون افتادن،خوب است،اما شایدم اینا کسانی‌ هستند،که فعلا مخالف برنامه‌های مجتبی خون آشام هستند
جمعه 19 خرداد 1391 - 10:35
فامیله دور - تهران - ایران
امیدوارم این سریال مثل سریال زیر آسمان شهر تا 3-4 تا سیزن ادامه پیدا کنه :دی عجب سریال لذت بخشی. توی سیزن آخر میرسه به خامنه ای و آقا مجتبی ولی میگند جنتی آخرش جون سالم بدر میبره
جمعه 19 خرداد 1391 - 10:44
امید‌آلمان - کلن - آلمان
خوب این تازگی نداره ، اگه بخواهیم از بعداز جنگ ، ببینیم ، همت ، باکری، چمران ، شیّاد شیرازی ، ۱ هواپیما که با کلا سرانِ نظامی سقوط کرد ، همهٔ اینها اگه زنده بودن باید یه سمت حداقل وزیری میگرفتن ، که باید پاکسازی میشدن و شدن .
جمعه 19 خرداد 1391 - 11:38
pahlave - پاوه - ایران
تا با شه از این خبرها باشه خیلی خوشحال شدم.عاقبت نوکری کردن برای نظام اسـ... همینه و این سر آغاز پایان حکومت جنایتکارو غارتگر جمهوری اسلامیست
جمعه 19 خرداد 1391 - 18:00
Z A G R O S S - منچستر - انگلیس
متأسفم، خیلی‌ متاسفم، برای آرزوی مرگ هم متأسفم... برای خیلی‌ کج فهمی‌‌ها هم متأسفم .. برای تکرار تاریخ متأسفم.... فقط متأسفم
جمعه 19 خرداد 1391 - 18:51
ofogh919 - تهران - ایران
کامنت همه دوستان را خوندم ولی دوستان همتون از یک نکته اصلی غافل شدید و آن اینکه شاید رزیم از ناحیه این هفت نفر احساس خطر کرده و خواسته سر به نیست کنه اگر توجه کنید توی مطلب آمده که همه با یک فرمانده کار میکردن و دارای یک خط فکری بودهاند.
یکشنبه 21 خرداد 1391 - 04:23
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.