درمان موشهای قطع نخاعی در سوئیس
پژوهشگران سوئیسی توانسته اند طی آزمایشی بر روی موش های آزمایشگاهی قطع نخاعی، عارضه فلج را در آنها درمان کنند.
بعضی از این موش ها آن قدر پیشرفت داشته اند که نه تنها توانایی راه رفتن مجدد را یافته اند بلکه پس از مدت درمان کوتاهی توانسته اند از پله نیز بالا بروند. پژوهشگران امیدوارند که این پیشرفت در نهایت منجر به یافتن راه حلی برای درمان فلج بیماران قطع نخاعی شود.
به نوشته روزنامه «دیلی نیوز»، آزمایش اخیر توسط گروهی از دانشگاه زوریخ و دانشگاه فنی «ای پی اف ال» سوئیس بر روی ۲۷ موش آزمایشگاهی – که نخاع هایشان به همین منظور قطع و پاهای عقبشان فلج شده بود، صورت پذیرفته است.
گرگور کورتینه، سرپرست گروه تحقیقاتی سوئیسی، در بیانه ای با اشاره به آزمایش موفقیت آمیز تیمش با افتخار می گوید: «این آزمایش حکم جام جهانی توانبخشی عصبی را دارد،» وی می افزاید: «موش های ما تنها چند هفته بعد از آغاز برنامه درمانی به ورزشکاران کوچکی تبدیل شده اند که انگار هیچ وقت فلج نبوده و ۱۰۰% توانایی خود را در انجام حرکات ارادی بازیافته اند.»
قرار است نتایج این تحقیق در نسخه یکم ژوئن نشریه «ساینس ژورنال» به چاپ برسد.
۱۷ عدد از مجموع ۲۷ موش قطع نخاعی در این تحقیق توانبخشی شده اند در حالی که ده تای دیگر به عنوان گروه کنترل بدون انجام توانبخشی جداگانه نگهداری شدند.
در آزمایش فوق ابتدا نوعی ترکیب شیمیایی محرک سلولی به ۱۷ موش تحت درمان تزریق شد. در مرحله بعد، پژوهشگران با کاشت الکترود در ستون فقرات موش ها نخاع آنها را تحریک کردند. سپس با پوشاندن نوعی قلاده سینه ای بر موش های تحت آزمایش آنها را بر روی دستگاه دو درجا (تردمیل) قرار دادند. در نهایت نیز، تکه ای شکلات درانتهای مسیر موش ها را برای حرکت بر روی دستگاه دو درجا تشویق می کرد.
جینین هیوتشی، یکی از دست اندرکاران پژوهش یاد شده، رمز اصلی این آزمایش را «تمرین اراده محور» می داند که، به گفته وی، موجب رشد چهار برابری رشته های عصبی در مغز و نخاع موش ها شد.
کورتینه، رهبر گروه، نیز تأکید می کند که موش ها «نه تنها داوطلبانه گام برداشتند بلکه به سرعت توانستند بر برابر محرک ها جهیده، از پله بالا رفته و از برخورد با موانع جلوگیری کنند.»
اینکه آیا در نهایت این روش امکان اجرا بر روی بیماران قطع نخاعی در میان انسان ها را خواهد داشت هنوز معلوم نیست، به ویژه در میان کسانی که آسیب نخاعی در ایشان نتیجه ضرب خوردگی بوده، بر خلاف موش های این آزمایش که از طریق قطع رشته نخاعی فلج شدند.
با این همه محققان می گویند آزمایش های بالینی بر روی انسان ها ظرف دو سال آینده در زوریخ آغاز خواهد شد.