آغاز محاکمه مخوف‌ترین جنایتکار ‌جنگی پس از جنگ‌جهانی‎

نام او با کابوس قتل‌عام ۸ هزار مرد و پسر بوسنیایی پیوند خورده است: راتکو ملادیچ، فرمانده پیشین ارتش صرب بوسنی. محاکمه ملادیچ به اتهام ارتکاب مخوف‌ترین جنایت‌ جنگی پس از جنگ‌جهانی دوم در دادگاه بین‌المللی لاهه آغاز شد.


محاکمه راتکو ملادیچ، فرمانده پیشین ارتش صرب بوسنی روز چهارشنبه (۲۷ اردیبهشت/ ۱۶ مه) در دادگاه بین‌المللی آغاز شد. به ملادیچ که سال ۲۰۱۱ پس از ۱۶ سال زندگی مخفی بازداشت و به دادگاه لاهه تحویل داده شد، ۱۱ اتهام وارد شده که  "نسل‌کشی، جنایت علیه بشریت، قتل، کشتار جمعی، تجاوز گروهی، ترور و رفتار غیرانسانی با اسرا" از جمله مهم‌ترین آن‌ها است.

ملادیچ که روز چهارشنبه کت‌وشلوار تیره‌رنگی بر تن داشت، در طول مدتی که اتهامات او خوانده می‌شد بی‌تحرک در جایگاه خود نشسته بود. او گاه لبخند تمسخرآمیزی می‌زد و گاه نکاتی را یادداشت می‌کرد.

به نقل از گزارش‌گر خبرگزاری آلمان از دادگاه ملادیچ، او یک‌بار به مونیرا سوباسیچ، یکی از مشهورترین وکلای قربانیان خیره شد و سپس با انگشت اشاره روی گردن خود کشید، گویی که این وکیل برجسته را تهدید به قطع سر او می‌کند.

 


راتکو ملادیچ، هنگام فرماندهی ارتش صرب بوسنی
 
تلاش ملادیچ برای تغییر قاضی پرونده

 از زمان نخستین حضور راتکو ملادیچ در دادگاه لاهه، تابستان سال گذشته، روشن بود که بررسی پرونده او کش و قوس فروانی خواهد داشت. متهم سال گذشته نخست حاضر نبود کلاه خود را از سر بردارد، سپس تمام‌وقت میان حرف قاضی می‌پرید و سرانجام آنقدر نظم جلسه را برهم ریخت که از دادگاه اخراج شد.

ملادیچ هنگام اخراج از سالن دادگاه مدعی بود که قاضی حق دفاع کردن را از او می‌گیرد و هنگامی که بیرون برده می‌شد فریاد می‌زد: «شما حق نفس کشیدن را از من می‌گیرید.»
 
ملادیچ در نخستین جلسه‌ی دادگاه اتهام‌های وارده را "تهوع‌آور" خواند و گفت:‎ «جز دفاع از مردم و کشور خود کاری انجام نداده‌ام.» ملادیچ در نهایت مدعی شد که به دلیل بیماری به زمان بیش‌تری برای آماده کردن دفاعیه خود نیاز داد.

راتکو ملاویچ ۷۰ ساله در سالی که گذشت با تمام توان خود تلاش کرد از دست آلفونس اوری، قاضی مسئول پرونده خود خلاص شود. ملادیچ مدعی بود این حقوق‌دان هلندی که پیش‌تر چندین صرب بوسنیانی را محکوم کرده، در قضاوت خود بی‌طرف نیست.

دادگاه لاهه البته درخواست برکناری اوری و حتی به تعویق افتادن پروسه دادگاه از سوی وکلای ملادیچ را رد کرد. به این ترتیب این ژنرال پیشین ارتش صربستان از روز چهارشنبه (۲۷ اردیبهشت/ ۱۶ مه) باردیگر مقابل دادگاه لاهه قرار گرفت تا به اتهامات سرگی برامرتس، دادستان بلژیکی و همکاران او پاسخ دهد.

مسئولیت محاصره سه ساله سارایوو

 سرگی برامرتس، همزمان با آغاز این دادگاه تأکید کرد: «وقتی نام ملادیچ به میان می‌آید، قتل‌عام ۸ هزار نفر در سربنیتسا در خاطر زنده می‌شود اما نام ملادیچ سمبل محاصره سارایوو نیز هست. در محاصره سه‌ساله این شهر، صدها کودک به دست تک‌تیراندازها کشته شدند.»

تنها در شهر سارایوو حدود ۱۰ هزار انسان جان باختند. این انسان‌ها یا قربانی گلوله‌های تیراندازانی شدند که از کوه‌های اطراف شهر شلیک می‌کردند، یا از گرسنگی جان باختند.
اوایل دهه ۹۰ میلادی، انتشار تصاویر اسرای اردوگاه‌هایی که توسط صرب‌ها اداره می‌شدند، جامعه جهانی را شوکه کرد؛ تصاویر اسرایی که از شدت گرسنگی تنها پوست بر استخوان‌هایشان مانده بود.

با انتشار این تصاویر سازمان ملل اعلام کرد عاملان این جنایات جنگی در دادگاه بین‌المللی لاهه محاکمه خواهد کرد. این دادگاه اکنون ۲۰ سال است که فعالیت خود را آغاز کرده و این‌بار راتکو ملادیچ مقابل آن قرار گرفته است. 

شهادت ۴۰۰ شاهد عینی بر صحت اتهامات

 دادستان دادگاه ملادیچ روز چهارشنبه تأکید کرد: «پیام این دادگاه کاملأ روشن است: حتی اگر به زمان بسیاری نیاز باشد، بازهم سرانجام آن‌هایی که دستور بازداشت بین‌الملی‌شان صادر شده، مقابل دادگاه قرار می‌گیرند و آن‌ها نمی‌توانند از آن‌چه مسئول آن هستند بگریزند.» 

برامرتس و همکاران فیلم و نوارهای صوتی فراوانی در اختیار دارند که از راتکو ملادیچ هنگام فرماندهی ارتش صربستان گرفته شده است.

در یکی از این فیلم‌ها، ملادیچ آنقدر بر سر یکی از سربازان کلاه‌آبی حافظ صلح سازمان ملل فریاد می‌زند و او را تهدید می‌کند که این سرباز هلندی برای نجات جان خود به التماس می‌افتد. این فیلم همزمان خاطره تلخ ناکارآمدی سربازان هلندی سازمان ملل را تداعی می‌کند که مسئولیت حفاظت از مردم سربنیتسا را برعهده داشتند.

در دادگاه بین‌المللی لاهه بیش از ۴۰۰ نفر در مورد صحت اتهامات مطرح شده علیه راتکو ملادیچ شهادت دادند. پیش‌بینی می‌شود که بررسی پرونده او حدود یک سال طول خواهد کشید. به گفته پزشکان، ملادیچ گرچه بیمار است اما توان پاسخگویی در دادگاه را دارد .

+199
رأی دهید
-26

hassan5 - تهران - ایران
انچه مسلم است اینستکه این سرنوشت تمام جنایتکاران و دیکتاتور ها میباشد.دنیا کوچکتر از ان است که دیکتاتور ها بتوانند مخفی شوند.
‌چهارشنبه 27 ارديبهشت 1391 - 16:17
OnLine. - تهران - ايران
به امید روزی که جنایتکارانه جمهوری اسـ... محاکمه بشن .امین
‌چهارشنبه 27 ارديبهشت 1391 - 16:43
paya55 - اورارتو - ایران
مایه عبرت جنایتکاران و دیکتاتورهای آدمکش. البته چشمان دیکتاتورها کوره اگه ببینن عبرت میگیرن.
‌چهارشنبه 27 ارديبهشت 1391 - 17:22
مانفرد - ایران - ایران
در طول تاریخ اروپاصربها بانی حداقل دو جنگ وحشتناک بودند یکی جنگ جهانی اول دیگری هم جنک سارایوو نژادشون مثل عربها کثیفه
‌چهارشنبه 27 ارديبهشت 1391 - 18:47
klopatra7 - دوسلدورف - آلمان
انقدر اینها را دیر دستگیر میکنند که آخر عمری که میروند دادگاه تمارض میکنند مثل پینوشه جنایتکار
‌چهارشنبه 27 ارديبهشت 1391 - 19:11
hana257 - شیراز - ایران
به امید روزی که محاکمه مزدوران جمهور اسلامی را ببینیم.
‌چهارشنبه 27 ارديبهشت 1391 - 19:00
اردشیر.صفوی - فلوریدا - ایالات متحده آمریکا
اسمی از دین مردم بوسنیایی نبردین. اکثر مردم مسلمان بودن اما شما هیچ اشاره ای نمیکنید. حالا اگر یهودی بودن شما گلوی خودتون رو پاره میکردین رگهای گردنتون میزد بیرون و تا چند سال بعد هم داستان سرایی میکردین. اما حالا که این یک هولوکاست اسلامی هست اسمی از مسلمان نمیارید تا کسی نفمه مسلمین جهان مظلوم هستن
‌چهارشنبه 27 ارديبهشت 1391 - 19:21
karkas - اصفهان - ایران
تو این جنگ چندین نفر از کشورهای غربی اسمشون تو لیست جنیتکار جنگی هست چرا اونا رو دادگاهی نمی‌کنید
‌چهارشنبه 27 ارديبهشت 1391 - 20:00
farokhzad - کنت - انگلستان
به امید روزی نزدیک برای محاکمه تمامی‌ خائن‌های وطن از مجاهدین توده‌ ای‌ها و چیرک‌های فدای و در آخر آخوندهای کثافت که دستشان به خون جوانان میهن آلوده هست از خامنی تا احمدی نژاد از موسوی تا رفسنجانی‌ از کروبی تا خاتمی تمامی‌ اینها باید جواب گو باشن چرا کشوری که در ۳۲ سال پیش جزوه ۵ کشور برتر دنیا بود و داشت بهتر میشد را به این روز انداختن ننگ بر تمامی‌ آنها شرم بر شما‌ها
‌چهارشنبه 27 ارديبهشت 1391 - 19:57
baas - روتردام - هلند
۸ هزار مرد و نوجوان مسلمان قتل عام شده و به‌‌ زن و دختران آنها تجاوز شد , چون مسلمان بودن و خدا هم شاهد ماجرا و مثل همیشه بیکاره .!!!! زکی‌ !!!!!!!!!!!! زهی خیال باطل .
‌چهارشنبه 27 ارديبهشت 1391 - 22:01
omide por jalal - لس‌انجلس - آمریکا
اردشیر.صفوی - فلوریدا درست است که اکثرِ ساکنینِ بوسنی مسلمان بودند ولی‌ جنگ یک جنگ نجدی/سرزمینی بود و نه یک جنگ مذهبی‌! پس دلیلی‌ هم وجود ندارد که اشاره مستقیم به مسلمان بودنِ بوسنییی‌ها شود . دیدیم که جهانِ مسیحیت و جهانِ اسلام، هر دو بر علیه جنایت کارانِ صرب بسیج شدند !
‌چهارشنبه 27 ارديبهشت 1391 - 23:11
SarayeAzadi - لندن - انگلستان
این سرانجام همه ی جنایتکاران هست. نزدیک است آن روز ی که ببینیم سران جانی نظام فعلی (استبداد دینی) رو در دادگاه ملی - میهنی و در برابر دیدگان ملت دردمند و جهان محاکمه بشن.
‌چهارشنبه 27 ارديبهشت 1391 - 23:13
omide por jalal - لس‌انجلس - آمریکا
karkas - اصفهان - ایران میتونی‌ اسم " نیم نفر " از جنایت کارانِ غربیِ این جنگ رو بگی‌؟!
‌چهارشنبه 27 ارديبهشت 1391 - 23:06
omide por jalal - لس‌انجلس - آمریکا
اما آنچه واضح است این است که قتلِ عامِ ارامنه ،اشوری ‌ها و یونانی‌ها در جنگِ اولِ جهانی‌ به دست عثمانی‌های سنّی کاملا یک جنگ مذهبی‌ و جنگِ اسلامِ سنی بر علیه مسیحیان بود! اگر شکایتی باشد که چرا این‌ها محاکمه‌ نشدند و نازی‌ها که یهودیان را قتلِ عام کردند ، محکم شدند ! ما باید شکایت کنیم نه شما! جالب است که آنجا ۱ و نیم ملیون نفر از هر سه قوم شهید شدند و اینجا ۸ هژار نفر! اما به این رسیدگی میشود و آن هنوز در خامِ یک کوچه است! مرگ بر فاشیست! همه دیکتاتور‌ها و جانی‌ها منع جمله خامنه‌ای روزی به این اوضاع خواهند افتاد! نظرِ خامنه‌ای را به سرنوشتِ این موجود ، هیتلر و صدام جلب می‌کنیم!
‌چهارشنبه 27 ارديبهشت 1391 - 23:18
بهدین - نشویل - آمریکا
این بزرگترین جنایت جنگی بعد از جنگ جهانی دوم نیست. در سال ١٩٨٨ طی حملە انفال بە فرماندهی پسرعموی صدام ١٨٢ هزار کردغیر نظامی در کردستان عراق کشتە شدند (بیشترشان زندە بە گور شدند.)
‌پنجشنبه 28 ارديبهشت 1391 - 00:33
Geelongcat - سیدنی - استرالیا
صدام حسین بیشتر از این آدم کشت. در طی‌ الأنفال هزاران کرد را کشت. فقط در یک روز پنج هزار کرد حلبچه را با گاز‌های شیمیایی قتل عام کرد. سال ۹۱ شیعه‌ها را قتل عام کرد. تلفات جنگ ایران و عراق جای خود. همچنین پال پات (رهبر خمر‌های سرخ) نزدیک به یک میلیون نفر را در کامبوج کشت.
‌پنجشنبه 28 ارديبهشت 1391 - 04:19
shahab46 - هانوفر - المان
نوبت دیکتاتورهای حاکم بر ایران هم می‌رسه
‌پنجشنبه 28 ارديبهشت 1391 - 07:18
pahlave - پاوه - ایران
دنیارو باید از وجود مسلمان مخصوصا شیعه پاک کرد اگر اسلام و مسلمان و شیعه نباشد .جهان هستی نفس راحت خواهد کشید و همه در صلح و صفا در کنار هم زندگی خواهیم کرد
‌پنجشنبه 28 ارديبهشت 1391 - 18:13
assyria_power - مدستو - امریکا
امید پر جلال - لس‌انجلس - آمریکا. با شما کاملا موافق هستم،البته خیلی‌‌ها یا تاریخ نخوندن یا چیزی خوندن که باب میلشون بوده. هیچ جا صحبت از آشوریها یکی‌ از اولین تمدن بشریت نیست. چون ملت ما مثل بقملو رنگ عوض می‌کنه، این همه که از یهودیها بد میگیم هیچ وقت به این فکر نکردیم که جنایتی که مسلمنا به ایران کردن هیچ قوم دیگه نکرده، کلا اسلام ناقض حقوق بشر هستش ولی‌ متاسفانه ما چشممون رو بستیم چون تعصب الکی‌ داریم.
دوشنبه 1 خرداد 1391 - 11:32
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.