گمانهزنیها درباره سرنوشت سیاسی احمدینژاد
اصولگرایان مخالف دولت خود را برای دوران پس از احمدینژاد آماده میکنند. بحث بر سر آینده سیاسی رئیس دولت دهم آغاز شده است. گزینههای احتمالی از تشکیل حزبی جدید تا کنارهگیری از سیاست را در بر میگیرند.
در حالیکه هنوز حدود یکسال به پایان ریاستجمهوری محمود احمدینژاد باقی مانده، گمانهزنی درباره سرنوشت سیاسی وی در جریانهای اصولگرا بالا گرفته است.
سایت فرارو در گفتوگویی با احمد خورشیدی، دبیرکل جمعیت خدمتگزاران انقلاب اسلامی و پدر داماد احمدینژاد و امیر محبیان، تحلیلگر اصولگرا کوشیده است که گزینههای ممکن برای فعالیت سیاسی آتی احمدینژاد را بررسی کند.
نقش احمدینژاد برای تعیین رئیسجمهوری آتی
در گزارش سایت فرارو آمده است که "اتاق فکر دولت برای آینده سیاسی احمدینژاد" سرگرم برنامهریزی است. خورشیدی آینده احمدینژاد را در رابطه با "اقبال مردمی" از وی ارزیابی کرده و میگوید: «من احتمال اینکه مسئولیتی به ایشان داده شود اعم از انتخابی یا انتصابی را کم میدانم.»
محمود احمدینژاد، علی خامنهای و غلامعلی حدادعادل
خورشیدی میافزاید: «سایر رئیسجمهورها هم همینطور بودند و آنها هم خیلی مایل بودند که پس از ۸ سال ریاستجمهوری دوباره به نحوی در صدر قرار بگیرند، اما اقبال عمومی با آنها یار نبود و اکنون هم به همین صورت است و معتقدم آقای احمدینژاد هم با اقبال عمومی مواجه نخواهد شد.»
با توجه به شدتگیری تنش سیاسی میان دولت و برخی جناحهای اصولگرا فاصلهگیری هرم اصلی قدرت از احمدینژاد فزونی یافته است. به گفته خورشیدی احمدینژاد نمیتواند در انتخابات ریاستجمهوری آینده نقشی پررنگ بازی کند.
دبیرکل جمعیت خدمتگزاران انقلاب اسلامی در اینباره میگوید: «فکر میکنم حتی خود ایشان هم اگر کاندیدا شود رای نمیآورد چه برسد به اینکه بخواهد از کسی حمایت کند. من بعید میدانم ایشان بتواند از کسی حمایت بکند و آن فرد در انتخابات به پیروزی رسد.»
محبیان نیز احتمال شگرد پوتین- مدودف را در ایران ناممکن میداند. وی با توجه به ساختار سیاسی در ایران و عملکرد احمدینژاد در این راستا میگوید: «پیشبینی میشد که آقای مشایی به عنوان یک چهره نزدیک به ایشان چنین نقشی را ایفا کند، اما با بعضی تهاجمات که به آقای مشایی شد و عملاَ وجهه اجتماعی ایشان را از بین بردند، احتمال اجرای این مدل تا حدودی کاهش پیدا کرده است.»
مخالفان اصولگرای دولت طرفداران احمدینژاد و در راس آن اسفندیار رحیممشایی را به "اختلاس، سوءاستفاده مالی و انحراف از ارزش اسلامی" متهم کردند و حامیان دولت را "جریان فتنه" خواندند.
گزینه ممکن برای آینده سیاسی احمدینژاد
دبیرکل جمعیت خدمتگزاران انقلاب اسلامی سه احتمال را برای آینده سیاسی احمدینژاد بر میشمارد: نخست حمایت از یک فرد در انتخابات آتی؛ دوم قدرتگیری در شورای شهر و سپس در اختیار گرفتن مقام شهرداری تهران و سوم بدستگیری ریاست دانشگاه آزاد.
خورشیدی درباره گزینه سوم میگوید: «به اعتقاد من دانشگاه آزاد فارغ از آنکه یک پایگاه علمی و آموزشی است یک منبع مالی است. چرا که ۲۵۰ میلیارد دلار جمع درآمد و دارایی این دانشگاه است.»
احمدینژاد بر سر انتصاب ریاست دانشگاه آزاد در ماههای گذشته با هاشمی رفسنجانی وارد نزاعی سخت شد که سرانجام با گزینش فرهاد دانشجو به پایان رسید. مخالفتهای رفسنجانی به عنوان رئیس هیئت امنای این نهاد علمی نیز مانع از انجام این کار نشد.
پنج سناریوی دیگر
محبیان در مقابل پنج سناریوی دیگر را برای آینده سیاسی احمدینژاد محتمل میداند: نخست اینکه «ایشان به عنوان فردی که قبلاَ رئیسجمهور بوده در یک سمت رسمی و قانونی نظیر عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار بگیرد و فعالیتی فراتر از آن نداشته باشد.»
اما احمد خورشید ضمن رد این گزینه تاکید میکند که «دوستان آقای احمدینژاد معتقد هستند افراد بیکار به مجمع تشخیص مصلحت میروند. (میپرسند) یعنی آقای احمدینژاد هم قرار است بیکار شود؟ البته من فکر میکنم آقای احمدینژاد به دنبال مواردی ماورای این جایگاه باشد و موضوع عضویت مجمع تشخیص در ذهن ایشان نیست.»
محبیان تشکیل یک حزب سیاسی از سوی احمدینژاد را نیز محتمل میداند. گزینههای دیگر محبیان برای احمدینژاد بر عهدهگیری "رهبری اپوزیسیون درون نظام"، "رهبری نامرئی برخی از هواداران خود" و سرانجام وداع با سیاست است.
انتخابات اخیر مجلس شورای اسلامی در مجموع با پیروزی نسبی مخالفان دولت به پایان رسید، اما پرسش مهم این است که آیا احمدینژاد حاضر است پس از انتخابات جنجالبرانگیز ریاستجمهوری ۸۸ و حمایت همهجانبه آیتالله خامنهای و تمامی تشکلهای اصولگرا از او، به آسانی صحنه سیاسی ایران را ترک کند؟