محدودیت بیشتر فرصت‌های اشتغال زنان در دولت دهم

یک عضو شورای شهر تهران از سیاست‌های دولت دهم درباره اشتغال زنان و کمبود امکان پیشرفت‌ شغلی برای زنان انتقاد کرد. از سوی دیگر اخراج زنان کارگر و جداسازی‌های جنسیتی در محیط کار نیز همچنان ادامه دارد.


معصومه ابتکار، عضو شورای شهر تهران با انتقاد از عملکرد دولت دهم در رسیدگی به وضعیت زنان، گفت: «دولت در حوزه فعالیت زنان کارنامه‌ی قابل قبولی نداشته است.»
 
ابتکار که اصلاح‌طلب است و در سال‌های ریاست‌جمهوری سیدمحمد خاتمی، مدیریت سازمان حفظ محیط زیست را برعهده داشت، در گفت‌وگو با خبرگزاری "مهر" تاکید کرد که سیاست‌های دولت محمود احمدی‌نژاد، "مشکلات معیشتی" بسیاری برای خانواده‌ها به بار آورده و در مجموع زنان را "آسیب‌پذیرتر" کرده است.
 
این عضو شورای شهر تهران با اشاره به طرح "برنامه‌ی پنج ساله شهرداری" که شورای شهر تهران پیشنهاد کرده، تاکید کرد هنوز گزارشی از پیشرفت و روند این طرح به شورای شهر تهران ارائه نشده است.
معصومه ابتکار از شهرداری تهران نیز انتقاد کرد که اگرچه تلاش‌هایی در جهت "مناسب‌سازی" فضاهای شهری برای زنان انجام داد، با این‌حال در حوزه‌های جدی‌تر گامی برای بهبود وضعیت زنان برنداشته است. ابتکار تصریح کرد: «ما انتظار داشتیم مسئولیت‌های مدیریتی در حوزه فرهنگی و اجتماعی بیشتر به زنان سپرده شود. اما متاسفانه چنین اتفاقی نیفتاد و در سطح تصمیم‌گیری کمتر شاهد حضور زنان در دستگاه‌های دولتی هستیم.»
 
این عضو شورای شهر تهران از عملکرد شورا و شهرداری در رسیدگی به وضعیت زنان سرپرست خانوار نیز انتقاد کرد و گلایه کرد که نهادهای متولی از سازمان‌های "مردم‌نهاد و خیریه" حمایت لازم را به عمل نیاوردند تا این نهادها به وضع معیشت زنان سرپرست خانوار رسیدگی کنند و به گسترش جامعه مدنی کمک کنند.
 

ابتکار:«دولت دهم کارنامه‌ی قابل قبولی در حوزه فعالیت زنان ندارد»


 
رئیس پیشین سازمان حفاظت از محیط زیست با انتقاد از وضعیت تورم و بیکاری که معیشت خانواده‌ها را دشوار کرده است، تاکید کرد: «اگر ما خانواده را براساس قانون اساسی و نگرش دینی اصلی‌ترین نهاد اجتماع بدانیم، جامعه به شدت آسیب‌پذیر شده است. چرا که خانواده‌ای سالم است که بتواند یک معیشت سالم و حلال داشته باشد.»
 
اخراج غیرقانونی زنان کارگر
 
اظهارات معصومه ابتکار در شرایطی مطرح می‌شود که وضعیت معیشت زنان کارگر که بسیاری از آن‌ها سرپرست خانوار نیز هستند، با دشواری‌ها و تنگناهای بیشتری مواجه شده است.
 
بنا به اظهارات دبیر "خانه کارگر" در یک سال اخیر دست‌کم ۱۰۰ هزار کارگر بیکار یا اخراج شدند که در این میان زنان کارگر معمولا اولین گروهی بودند که کار خود را از دست دادند.
 
خبرگزاری "ایلنا" گزارش داد دو زن کارگر کارخانه سیمان لارستان بعد از بازگشت از مرخصی زایمان، برخلاف قانون کار اخراج شدند. محمد حسن قوامی، فعال کارگری با اعلام این خبر به "ایلنا" گفت: «این دو زن کارگر بیش از ۶ سال سابقه‌ی کار دارند و کارفرما بعد از مرخصی زایمان هر دو زن را اخراج و نیروهای تازه‌ای را جایگزین آن‌ها کرده است.»
 
این فعال کارگری اضافه کرده است که ادامه‌ی این روند در نهادهای تولیدی کوچک "نگران‌کننده" است و به رویه‌ای رایج تبدیل شده است. بنا به قانون کار ایران نهادهای تولیدی که کمتر از ۱۰ نیروی کار دارند، زیر نظارت وزارت کار و قانون کار نیستند و بی‌قانونی و نقض حقوق کارگر در این نهادهای تولیدی کوچک، رایج‌تر است.
 
ماده ۶۷ قانون تامین اجتماعی و همچنین ماده ۷۶ قانون کار ایران، مرخصی زایمان به همراه حقوق و امکان بازگشت به کار را از حقوق رسمی زنان کارگر می‌شناسد. بااین‌حال این حق بدیهی زنان کارگر در برخی از نهادهای تولیدی زیرپا گذاشته می‌شود.
 
پیش از این "خانه کارگر" اعلام کرد که پیشرفت شغلی زنان کارگر در ایران "بسیار محدود" است و با موانع جدی روبرو است. خبرگزاری "ایلنا" به نقل از این نهاد متولی صنف کارگران گزارش داد:«در کوچک‌ترین بحران کارگری زنان کارگر اخراج می‌شوند و تبعیض جنسیتی در برخورد با زنان کارگر مشهود است.»
 
ادامه‌ی جداسازی‌های و تبعیض‌های جنسیتی

 
وضعیت معاش و اشتغال زنان ایرانی با ادامه‌ی روند جداسازی‌ها و تبعیض‌های جنسیتی نیز تهدید شده و با ناامنی‌های بیشتر مواجه می‌شود.
 

بنا بر آخرین آمار از بازار کار ایران از ۳۴ میلیون شاغل در ایران، تنها ۵ میلیون نفر زن هستند


 
حسن حائری، مدیرکل امور اجتماعی استانداری خوزستان، به خبرگزاری "ایسنا" گفت:« برای گسترش فرهنگ عفاف و پوشش طرح جداسازی ادارات در استان خوزستان اجرا شده و توصیه شده است در بیشتر ادارات حتی الامکان محیط کار زنان ز مردان از هم جدا شود.»
 
در بیشتر طرح‌های جداسازی جنسیتی رایج در جمهوری اسلامی ایران، فضایی که به زنان تخصیص می‌یابد محدودتر و با امکانات کمتر است و عملا امکان اشتغال زنان با جداسازی‌های جنسیتی کمتر می‌شود.
 
دانشگاه آزاد اسلامی نیز طرحی را در خوابگاه‌های دخترانه آغاز کرده که بر مبنای آن ساعت ورود و خروج دختران دانشجو به خوابگاه، به والدین‌شان ارسال خواهد شد. احمد سیف، رئیس دانشگاه آزاد بروجرد با اعلام این خبر به "ایسنا" گفت:«دختران ساکن خوابگاه باید از کارت‌های الکترونیکی ویژه‌ای که طراحی شده استفاده کنند. تردد آن‌ها در خوابگاه و دانشگاه با استفاده از این کارت‌های الکترونیکی تازه، به پدر خانواده پیامک می‌شود.»
 
بنا بر آخرین آمار از بازار کار ایران از ۳۴ میلیون شاغل در ایران، تنها ۵ میلیون نفر زن هستند و ۳۴ درصد بیکاران کشور را زنان تشکیل می‌دهند. پیش از این وزارت کار هشدار داده بود که با افزایش روزافزون زنان با تحصیلات دانشگاهی، با تقاضای کار ۲.۵ برابری زنان متقاضی کار روبرو خواهند شد، این در حالی است که با سیاست‌های جاری دولت عملا فرصت‌ها و امکانات اشتغال زنان روز به روز محدودتر می‌شود.

+99
رأی دهید
-52

mostafiamiri - کپنهاک - دانمارک
میگم راستی این خانم ابتکارم عجب فیگوری گرفته
یکشنبه 24 ارديبهشت 1391 - 01:36
Taraneه - کبک - کانادا
واقعا باید خیلی‌ مرد باشی‌ که تو ایران زن باشی‌.
یکشنبه 24 ارديبهشت 1391 - 01:58
DADA_ST - آمستردام - هلند
این هم دولت ضّد زن اسلامی . حالا خانم‌های که رفتند پای صندوق رای دادند از همه پشیمان تر هستند . از قدیمی‌ میگن : خود کرده را تدبیری نیست .
یکشنبه 24 ارديبهشت 1391 - 02:52
مهرتابان - تهران - ایران
وقتی ما زنان شغل و امنیت مالی نداشته باشیم،دیگه فرصتی برای فکر کردن به حقوقمون در اجتماع نخواهیم داشت،بنابراین تبدیل میشیم به آدمهای توسری خور و بی اعتماد به نفس.
یکشنبه 24 ارديبهشت 1391 - 06:34
سهیل ایرانی - اصفهان - ایران
به دلیل وضعیت بحرانی اشتغال در ایران تمامی زنان شاغل باید اخراج و مردان بیکار باید جای آنها را بگیرن به چند دلیل: 1) امکان پیدا کردن کار برای مرد و به تبع آن امکان تشکیل خانواده 2) امکان پیدا کردن کار برای مرد و در نتیجه کاهش بزهکاری از قبیل فسادهای جنسی، دزدی، تجاوز، نزاعهای خیابانی 3) اگر مردان امکان تشکیل خانواده داشته باشن به طور غیر مستقیم به نفع زنان مجرد میشه. که این هم مایه آرامش مرده و هم زن. دست از این خودخواهی و لجبازی بردارین با این تبلیغاتتون از کار بیرون زن (با توجه به بحران اشتغال در ایران) عملا دارین زیباترین نهاد اجتماعی را که همون خانواده هست از بین میبرین. چون اگه خانواد‌ه‌ها تشکیل نشن روابط ناپایدار جای اون را میگیره که تبعات منفی زیادی داره.(همه چیزه غرب خوب نیست؛ کار زن بعد از جنگ جهانی دوم و کمبود نیروی مرد رونق گرفت که اگه غربیا درصد بیکاری ایران را داشتن، نهاد خانوادشون که الان دیدنیه، اون وقت دیدنی‌تر میشد)
یکشنبه 24 ارديبهشت 1391 - 07:19
سهیل ایرانی - اصفهان - ایران
بحث شایسته سالاری نیست بحث نداشتن استراتژی صحیحه. بله ممکن یه زن شایسته، از ده تا مرد تو کارش موفقتر باشه، اما اون زن شایسته (با توجه به بحران بیکاری در ایران) باید در کارش اخراج بشه، تا یکی از اون مردان بیکار جای اون را بگیره، تا بتونه نهاد خانواده را تشکیل بده. در کوتاه مدت شاید احمقانه به نظر برسه، اما چون استراتژی تشکیل بیشتر سالمترین نهاد (خانواده) برای رشد فرزندان آینده هست در دراز مدت جامعه را سالمتر و پویاتر میکنه و آرامش بیشتری جامعه پیدا میکنه و صد البته با آرامش بیشتر جامعه رشد اقتصادی که ارتباط مستقیم با آرامش جامعه داره، بیشتر میشه.
یکشنبه 24 ارديبهشت 1391 - 07:28
Taraneه - کبک - کانادا
سهیل ایرانی - اصفهان - ایران مردای امسال تو باعث به وجود اومدن زنانی میشن که به خاطر پول به شوهرشون خیانت می‌کنن، در ضمن تو که انقد ضعیف هستی‌ که برای به دست آوردن کار باید کار ۱ زن رو بقاپی فکر نمیکنم لیاقت سرپرستی ۱ خانواده رو داشته باشی‌، پس اگه کسی‌ خواست با تو ازدواج کنه تو باهاش ازدواج نکن، چون حتما مشکل داره که تورو انتخاب کرده.
یکشنبه 24 ارديبهشت 1391 - 13:10
bita tehrani - ونکوور - کانادا
مهرتابان - تهران - ایران/ عزیزم،یک نگاه به کامنت نفر بعدی خودت بنداز،زنهای ایرانی‌ با این طرز فکر بعضی‌ از آقایون،و تحلیل‌های آبدوغ خیاری وضعشون از این بدتر هم میشه.همیشه تلافی کمبودهای کاری و حرفه یی سر زنها در آمده.اون مردک شیاد دزد مملکت را به تاراج داده،سرمایه ایران را خرج تروریست و دزدی‌های رفقا میکند،با سیستم فرمایشی اداره مملکت(نه با روش علمی‌) اقتصاد مملکت را پوکانده،کارخانه‌‌ها تعطیل شدن، بخاطر تورم و تحریم قادر به تهیه مواد اولیه نیستند.تازه تحت فشار دولت قیمت‌ها را اجازه ندارند افزایش دهند،و ....ده‌‌‌‌ها دلیل دیگر برای گند زدن به آن مملکت،آنوقت این وسط خانم‌ها فقط زیادی هستند!!
یکشنبه 24 ارديبهشت 1391 - 17:32
bita tehrani - ونکوور - کانادا
سهیل ایرانی - اصفهان - ایران/ برای طرز فکرت متاسفم.اگر این خانم سرپرست خانواده بود هم همین را میگفتی‌؟؟؟ اگر زبانم لال،خواهرت بود و برای سیر کردن شکم کودکانش کار می‌کرد تا زیر بار خفًت مردی نرود،هم تحلیل شما همین بود؟! بارها گگتم،یه بر دیگه هم روش زنای ایرانی‌ با داشتن مردایی مثل شما احتیاج به آخوند برای توسری خوردن ندارند.شما به جای اینکه انگشت شماتت به مقسران این آشفته بازار نشان دهی‌،دیواری کوتاه تر از دیوار زنان پیدا نکردی؟!زن تنهائی که به قولی نان آور ندارد،از گرسنگی بمیرد؟ یا صیغه شود؟!یا تن‌ فروشی کند؟! آنوقت لابد جرم و جنایت کم میشود و کانون جامعه گرم و مستدام می‌ماند؟!!!
یکشنبه 24 ارديبهشت 1391 - 17:43
سهیل ایرانی - اصفهان - ایران
Taraneه - کبک - کانادا من که خودم را نگفتم، شرایط جامعه را گفتم. در ضمن کارفرما فکر کیفیت کار نیست، فکر اینه که کارشش را با هر کیفیتی، ولی ارزون انجام بده. اون وقت چه کسی بهتر از یه کارگر زن (تازه لاسش را هم میزنه) یا کارگر افغانی که حاضره با نصف حقوق یه مرد اون کارو انجام بده (با هر کیفیتی). اگه شرایط بازار کار خوب باشه، مشکلی نیست؛ مثله کشورای غربی چه زن (ابته با رعایت عفتش)، چه مرد، چه افغانی، همه برن سر کار.(بحث سر شرایط فعلیه)
یکشنبه 24 ارديبهشت 1391 - 21:32
سهیل ایرانی - اصفهان - ایران
bita tehrani - ونکوور - کانادا اینکه مشکل باید ریشه‌ای و در دراز مدت حل بشه یه بحث و اینکه در شرایط بحرانی اکنون چه باید کرد یه بحث دیگه است لطفا این دو تا بحث را با هم قاطی نکنین. در ضمن شما دارین اصل کلی را که به نفع اکثریت با آوردن استثنا رد میکنید (متاسفانه بسیاری از روشنفکران هم توی همین دام گرفتار میشن). اصل کلی سر جای خود، و برای استثناها هم میشه شرط تعیین کرد.(دقیقا مثل فلوچارت برنامه نویسی کامپیوتر). اصل کلی من اینه که بدلیل وضعیت بحرانی کنونی کارگران زن باید اخراج و کارگران مرد استخدام بشن. (شرط : اگر زن سرپرست خانوار بود کار ایشان بلامانع است)
یکشنبه 24 ارديبهشت 1391 - 21:49
Taraneه - کبک - کانادا
من هرگز برای تامین مخارجم دستمو جلوی کسی‌ چه مرد و چه زن دراز نمیکنم ، هیچ فرقی‌ بین زن و مرد نیست هرکسی باید بتونه مخارج خودش رو تامین کنه، واقعا متاسفم که در ایران بین زن و مرد تفاوت قائل میشن و دولت زنان رو اصلا جز نیروی نیازمند به کار حساب نمی‌کنه، برای پیشرفت باید زن و مرد دوش به دوش هم کار کنن، هممون انسانیم و در شرایط برابر،" سهیل ایرانی " شرایط فعلی‌ هم هیچ ربطی‌ به این قضیه نداره فقط خیلی‌ از مردای ایرانی‌ یاد گرفتن به جای این که بیشتر تلاش کنن با پایین کشیدن زنان خودشون رو بالاتر نشون بدن، اما آیا در یک رقابت عادلانه در حد زنان امروز هستن؟ اگر نیستن همون بهتر که در خانه بنشینن و اداره جامعه را به زنان واگذار کنند.نه این که ۱لقمه نون بخور نمیر با هزار منّت سر سفر خانواده بگذارن.
دوشنبه 25 ارديبهشت 1391 - 01:55
bita tehrani - ونکوور - کانادا
یعنی‌ اینکه اون آدمهای بیسوادی که مملکت را به اینجا و این بحران کشیدند،و به دزدی مشغولند،راحت به کاراشون برسن،ولی‌ زنها بشینن توی خانه،چون آقایان شدیدأ سرگرم آمار سازی هستند،زن خانه دار هم شاغل محسوب میشه.منظور شما دقیقاً همین بود. شما واقعا وجدان درد نمیگیرین؟!!
دوشنبه 25 ارديبهشت 1391 - 04:00
سهیل ایرانی - اصفهان - ایران
Taraneه - کبک - کانادا و bita tehrani - ونکوور - کانادا هیچ وقت فکر کردین حکمت خدا برای خلق انسان به صورت دو جنس زن و مرد (به استثناها کاری ندارما) در چی بوده؟ خوب اگه زن و مرد با هم برابرند، خداوند میتونست یه جنس انسان به جای دو جنس زن و مرد خلق کنه. نخیر جانم زن و مرد با هم برابر نیستن بلکه مکمل یکدیگرن. (حالا اگه خانما دوست دارن نقش خودشون را به دست خودشون تحقیر کنن جای تعجب داره!؟ البته آقایون هم در این کار بی تقصیر نیستن) نه پیچ میتونه جای مهره را بگیره نه مهره جای پیچ را. به دلیل کمالگرایی انسان چه مرد چه زن برای "فرار" از قبول نقصان‌های خود و قرار گرفتن در کنار یکدیگر برای رسیدن به کمال (که ناشی از غرور و خودپسندیه و منیته) سعی میکنه خودش نقش کاملکننده خودش را هم به صورت کاذب و روانی انجام بده. بنابراین تلاش مردان با برداشتن زیر ابرو و آرایش خود و پوشیدن لباسهای دخترانه و زنان برای انجام کارهای مردان ناشی از این کمالگرایی کاذبه.
دوشنبه 25 ارديبهشت 1391 - 13:36
سهیل ایرانی - اصفهان - ایران
قسمت دوم: شما خانما مثل اینکه راحت‌طلبی مردا را دست کم گرفتین، وقتی یه مرد ببینه خانمش مایل کارهای مردانه را انجام بده خیلی راحت (البته اگه بی‌غیرت باشه) این وظیفه سخت را به خانمش محول میکنه و خودش میره تو خونه و لم میده جلو تلویزیون! حالا چرا گفتم کمالگرایی کاذب چون بعد یه مدت اون خانم یا آقا متوجه میشه خلقت و فیزولوژی و روحیه‌اش برای این کاری که داره انجام میده نیست. تشویش و عصبیتی که بعضی وقتا میاد سراغ آدمای امروزی و رو آوردن به سیگار و مشروب و زنبارگی و قرصهای مسکن .. گاها ناشی از این تشویش ناخودآگاهه. مثلا در خانما صفت "حیا" از اهمیت ویژه‌ای برخورداره در آقایون این قضیه زیاد مهم نیست. اگه یه خانم تو یه محیط مردونه کار کنه کم کم این حجب و حیا در اون خانم کمرنگ میشه و در دراز مدت هم اون خانم از خودش بدش میاد و هم آقایون کمتر میلی به این جور خانما نشون میدن.
دوشنبه 25 ارديبهشت 1391 - 13:37
سهیل ایرانی - اصفهان - ایران
قسمت سوم: زندگی ماشینی باعث شده آدمای امروزی تنبلتر بشن و کمتر به تفکر واقعی که نیازمند صرف انرژی رو بیارن. فیلسوفی میگفت : "در جمعی که همه مثل هم فکر میکنند در حقیقت هیچ‌کس فکر نمی‌کند." شما نگران نباشین به دلیل فرار از فکر کردن تا کیلومترها دور و بر خودم (چه زن چه مرد چه سیاستمدار) آدمای همفکر و همسو با فکر شما را میبینم و در حقیقت حرفهای من نوش دارویی بعد از مرگ سهرابه. اگه به فرض حرفهای من درست باشه (شایدم نباشه) روزگار طی زمان بهشون یاد میده با هر درسی که میده زنجیری بر گرده این انسانهای تنبل میکشه.
دوشنبه 25 ارديبهشت 1391 - 13:58
سهیل ایرانی - اصفهان - ایران
نقش عاطفی یه مادر و یا زن در زندگی یه مرد واقعا حیاتیه. اصلا خانما صاحب هوش و عاطفه خاصی هستن که در کنار جذابیت ظاهرشون انرژی خاصی به زندگی میده. من اصلا نمیدونم چرا خانما اینقدر خودشون را دست کم میگیرن. ایده‌ها و جهت دهی جالبی که زنان به زندگی میدن واقعا قابل تحسین. البته من چون یه مرد هستم از تمایلات واقعی آن‌ها خبر ندارم، خودشون بهتر میتونن نظر بدن
دوشنبه 25 ارديبهشت 1391 - 14:59
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.