بررسی روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه ۲۲ فروردین

تیتر و عکس صفحه اول ابتکار

روزنامه های امروز صبح تهران عنوان های اصلی خود را به اطلاعات تازه ای از حبس فایزه هاشمی و پرونده چهره های معروف داده اند و گزارش های اصلی خود را به ماجرای تصویب بودجه دولت در کمیسیون مجلس، یک روز بعد از رد آن توسط همین کمیسیون اختصاص دادهاند. مقالاتی درباره مذاکرات هسته ای ایران و کشورهای پنج به اضافه یک در استانبول، وضعیت سوریه و آتش بس آن از دیگر مطالب این روزنامه هاست.

تلخی فوتبال و حکم فایزه هاشمی

"شب تلخ فوتبال" تیتر اول جام جم است، "حکم فایزه هاشمی در اجرای احکام" در صدر اخبار شرق آمده است.

چشمی به سوریه، نگاهی به استانبول

کیهان از قول نیویورک تایمز در تیتر اول خود نوشته "با سقوط هر دیکتاتور یک نظام اسلامی متولد می شود"، "مخالفت ایران با برچیدن سایت فردو" عنوان اصلی تهران امروز است و دنیای اقتصاد از "توافق برای مذاکره در استانبول" خبر داده است.

صادق زیباکلام در مقاله ای در شرق نوشته همه چشم‌ها به روز سه‌شنبه بود که بعد از آتش‌بس چه وضعی در سوریه به‌وجود می‌آید و آیا آتش‌بس، شروع اصلاحات جدی در سوریه خواهد بود؟ بسیاری امیدوار بودند که آتش‌بس زمینه توافق میان رژیم بشار اسد و مخالفان را فراهم آورد و از سناریویی که همه از آن واهمه دارند، از شروع جنگ داخلی در آن کشور جلوگیری شود. در عین حال، برخی از ناظران هم خیلی خوشبین نبودند که رژیم سوریه خیلی جدی تن به مفاد توافق آتش‌بس بدهد. اما از آنجا که روس‌ها و چینی‌ها نقش زیادی در تدوین توافق داشتند و تا حدودی دمشق را برای پذیرش آتش‌بس تحت فشار قرار داده بودند و همچنین آخرین موضع چین مبنی بر ضرورت پایبندی دمشق به مفاد طرح صلح عنان، امید می‌رفت که آتش‌بس روز سه‌شنبه برقرار شود.

این استاد دانشگاه بعد از تشریح وضعیت فعلی سوریه تاکید کرده با پیشنهاد جدید بشار اسد رژیم سوریه در حقیقت خواهان «تسلیم» رسمی مخالفان شده بود قبل از آنکه ارتش را از شهرها خارج کند. کوفی عنان که از سوی اتحادیه عرب و شورای امنیت به عنوان میانجی برگزیده شده، بعد از انتشار بیانیه وزارت خارجه سوریه، به شخص بشار اسد متوسل شد که توافق را برهم نزده و آتش‌بس را رعایت کند. آنچه مسلم است رژیم سوریه مجبور بود تا قبل از خروج ارتش از شهرها به عاقبت کار، خیلی جدی بیندیشد زیرا حاکمان سوریه نگرانند اگر ارتش از شهرها خارج شود، شهرها به دست مخالفان خواهد افتاد. اگر آتش‌بس یا نوعی توافق و میانجیگری میان مخالفان و رژیم صورت نگیرد، وضعیت حکومت سوریه بسیار دشوار خواهد شد.

مقاله شرق پیش بینی کرده بدون توافق و یک مصالحه کلان که از حمایت شورای امنیت، اتحادیه عرب و روسیه برخوردار باشد، آینده سوریه در ستیزی از نوع یک جنگ داخلی هولناک قرار خواهد گرفت. تا زمان آغاز آتش‌بس توافق شده ساعاتی بیشتر باقی نمانده و حال باید منتظر ماند و دید که آیا دمشق به تعهدات پذیرفته شده خود عمل خواهد کرد یا خیر و البته در این میان، واکنش مخالفان «اسد» هم از چشم ناظران و افکارعمومی جهان پنهان نخواهد ماند.

 

ایران و آمریکا، کارتون حسن کریم زاده، از اعتماد


علی محقق درسرمقاله ابتکار به از سرگیری مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ پرداخته و نوشته در شرایطی که نظام سلطه بر طبل تحریم و فشار برای منزوی ساختن کشور می‌کوبد و زمزمه جنگ از هر طرف برخاسته‌است، باید بهانه‌ای به نام «گریز از مذاکره» را از آنان گرفت. از این روست که می‌توان گفت در مقطع کنونی و در مقایسه با دوره‌های قبل، مکان مذاکره در مقایسه با اصل مذاکره شاید از اولویت چندانی برخوردار نبود.

در چنین احوالی دست رد زدن بر سینه میانجی‌های ترک - فارغ از دلیل بروز اختلاف تازه- از نگاه بیرونی می‌تواند مقدمه‌ای بر تغییر رویکرد ایران در ماجرای پرونده هسته‌ای تلقی گردد. از سوی دیگر گروهی معتقدند از میان برداشتن آخرین پل ارتباطی تهران و غرب می‌تواند مقدمه‌ای باشد برای حذف میانجی‌ها و کانال‌های ارتباطی و آغاز پیگیری انجام مذاکره مستقیم و از این دریچه، باید در آینده‌ای نه چندان دور منتظر چراغ سبز تهران به گفت‌وگوی بی‌واسطه و رو در رو باشیم.

روزنامه نگار چه بنویسد

مهدی فضائلی در مقاله ای با عنوان "راه را گم نکنیم" در جام جم نوشته موضوعات متعددی هست که یک روزنامه‌نگار را تحریک به نگارش یادداشت بکند. از اظهار نظر ناصواب و مغایر با مصلحت کشور درباره مذاکره با آمریکا گرفته تا مسائل مربوط به لایحه بودجه و فاز دوم طرح هدفمندی یارانه‌ها و از انتصاب تأمل‌‌برانگیز فرد پرحاشیه‌ای به ریاست سازمان تأمین اجتماعی تا واکنش شتابزده تعدادی از نمایندگان مجلس.

به نظر نویسنده جام جم روزنامه نگار ایرانی باید مراقبت کند در شرایط خطیر کنونی اولویت‌ها مورد غفلت قرار نگیرد و حاشیه بر متن مستولی نشود و یا به عبارتی راه را گم نکنیم.

و سرانجام وی پیشنهاد کرده از جمله موضوعات بسیار مهم و در اولویت کشور، توجه به نامگذاری سال یعنی تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی است.

بودجه و مجلس

"عقب نشینی کمیسیون تلفیق" عنوان اصلی مردم سالاری است، اعتماد نوشته "دولت قول داد بودجه را اصلاح کند" و جهان صنعت خبر داده که "هیات عالی حل اختلاف قوا تصمیم می‌گیرد".

نرگس حسین‌نژاد درسرمقاله جهان صنعت با اشاره به تصویب بودجه در جلسه دیروز کمیسیون مجلس نوشته اگر قرار بود لایحه بودجه با خواهش علی لاریجانی تصویب شود، چرا این بودجه ناقص‌الخلقه بهمن‌ماه که به مجلس ارایه شد، تصویب نشد؟ اگرچه پاسخ این سوال را آقای لاریجانی هنگام «تشکر» از کمیسیون تلفیق برای بررسی لایحه بودجه ۹۱ به نوعی اعلام کرده اما حتی شرایط کشور و «مصلحتی» که آقای رییس مجلس به آن استناد کرده نمی‌تواند مشکلات بودجه امسال را حل کند.

به نوشته این مقاله بودجه ناقص است، از ابتدا هم ناقص‌‌الخلقه بوده‌ چون معلوم نیست که آیا فاز دوم که ظاهرا قرار است یارانه نقدی هم افزایش یابد، اجرا می‌شود یا خیر. تا همین‌جا کفایت می‌کند که اعضای کمیسیون تلفیق رای منفی به کلیات بودجه ناقص دولت بدهند، با این توصیف‌ها مشخص نیست آقای لاریجانی به چه علت مذاکرات ۱+۵ را بهانه تصویب لایحه بودجه کرده است؟ اگر قرار بود که این بودجه مصوب شود، تصویب دو دوازدهم‌ و اجازه برداشت تنخواه به دولت چه معنایی داشت، همان گونی پول نفت دست دولت بود و دولت به راحتی خرج می‌کرد.

جعفر قادری عضو کمیسیون تلفیق بودجه در مقاله ای در تهران امروز نوشته به نظر می رسد بودجه سال ۹۱ اشکالات جدی دارد اما به دلیل کمبود زمان و جوسازی رسانه‌های خارجی تصمیم گرفتیم که آن را مصوب کنیم.

به نوشته این مقاله در این لایحه وابستگی بودجه به نفت در لایحه پیشنهادی سال ۹۱ کاهش نیافته است، تحقق درآمدهای غیر نفتی دولت در بودجه سال ۹۱ دور از ذهن و غیر عملی به نظر می رسد. همچنین طبق برنامه ۵ ساله توسعه و سند چشم انداز قرار است که اتکای بودجه به درآمدهای نفتی رفته رفته کاهش یابد و حذف شود و از سویی نیز در قالب سیاست های اصل ۴۴ شرکت‌های دولتی هم به بخش خصوصی واگذار شود و ظرف ۵ سال اتکا به درآمدهای نفتی به صفر برسد.

نویسنده مقاله تهران امروز اشاره کرده که اشکالات اساسی دیگری که به بودجه سال ۹۱ وارد است مواردی است از قبیل ورود پیدا نکردن به هدفمندی یارانه‌ها، عدم شفافیت در فروش سهام دولت که مشخص نشده است چقدر فروش داشته و در کجا به کار گرفته می شود، نبود سقف مشخص برای در آمدهای نفتی، همچنین بحث‌های دیگری مانند تصویب نشدن سیاست‌های ارزی و توجه نکردن به اقتصاد ملی و اصل ۴۴ و نیز بی توجهی به قوانین عادی است که باید در کمیسیون تلفیق بررسی و بر طرف شود.

وضعیت اقتصادی

مردم سالاری درسرمقاله خود با تاکید بر این که اعداد و ارقام واردات به شکلی نجومی صعود کرد؛ از شیر مرغ تا جان آدمیزاد و سنگ قبر وارد شد. بر روی اغلب آنها عبارت « made in china » حک شده بود. نوشته کاش ماجرا به این موارد ختم می‌شد. روزهایی که کشاورزان ایرانی با انواع مشکلات و ضررهای کلان دست به گریبان بودند، میوه‌های خارجی بازارهای ایران را تصاحب کردند تا کشاورزان، فاسد شدن میوه‌های ایرانی را در باغ‌های خود نظاره کنند.

به نوشته این مقاله در روزهای نخستین بهار سال ۱۳۹۱ خبرهای ناخوشی از تجمع کارگران چندین کارخانه به گوش می‌رسد. درگیرودار دغدغه‌های اقتصادی، مردم دچار سرگیجه یارانه‌ای شده‌اند؛ مجلس و فعالین اقتصادی ایران اسلامی معتقدند کشور آماده فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها نیست.

مردم سالاری اضافه کرده آغاز فاز دوم هدفمندی، موجی از تورم، بیکاری و در نهایت ضایعه اقتصادی و نارضایتی مردم را در پی دارد. اثرات تورمی فاز نخست هدفمندی یارانه‌ها آرام و زیر پوستی رخ می‌نماید که با اجرای فاز دوم دچار عفونت سختی خواهد شد. در یک نگاه اجمالی فقدان یک برنامه‌ریزی منسجم و مدون به چشم می‌آید که ناخودآگاه آدمی را به مقابل سازمان برنامه و بودجه در روزهای نه چندان دورپرتاب می کند.

 

تیتر و عکس صفحه اول تهران امروز


رکورد شکست سدها

زهرا کشوری در تهران امروز نوشته لازم نیست به گذشته‌های دور بازگردیم، در همین چند روزی که از آغاز سال جدید می‌گذرد ۳ سد در شهرهای راین، شهر بابک و مهریز یزد شکسته شدند تا به جای آبادانی، تخریب و ویرانی را روانه باغ‌ها و خانه های مسکونی منطقه کنند و بار دیگر ثابت کنند، موج سدسازی راه افتاده در کشور، می‌تواند یک تهدید مهم علیه محیط زیست قلمداد شود.

به نوشته این مقاله سد راین حتی به مراسم افتتاح هم نرسید و چهار روز پس از شکست این سد، «سد مدوارات» شهر بابک هم با ظرفیت پنج هزار متر مکعب سوراخ شد و سه میلیارد ریال خسارت به بار آورد تا خسارت وارده از سوی این سد کرمانی به ۲۰ میلیارد ریال افزایش پیدا کند. البته شانس با راینی‌ها یار بود که سدشان در شامگاه سیزد‌ به‌در تخریب شد و اگر فقط چند ساعت زودتر این حادثه به‌وقوع می‌پیوست، می‌توانست آخرین روز تعطیلات نوروزی اهالی این روستا را به یکی از تلخ ترین سیزده به‌درهای تاریخ روستا تبدیل کند.

کسی که می خواهد معروف شود

 

کارتون روز - ابوالفضل محترمی، از شرق

محمدحسین روانبخش در ستون طنز مردم سالاری نقل کرده که قدیم ها که جاهلها و داشها و کلاه مخملی ها برای خودشان، ارزش و اعتبار و برو بیایی داشتند، تازه واردها که می خواستند یک شبه سری در سرها دربیاورند و گنده شوند، می رفتند و با یکی از لوطی های بزرگ دعوا می کردند و یک فصل کتک می خوردند، به عشق اینکه از فردا، همه مثلا بگویند «این، همونه که با طیب درافتاده »! اتفاقا همه این را می‌گفتند ، اما نه از روی احترام و تجلیل، بلکه از روی مزاح و نشاط و ادخال السرور علی المومن!

نویسنده با این مقدمه به کسی پرداخته که بنده خدایی که در تمام این سالها، هر چه درباره سیاست داخلی و خارجی، مدیریت، اقتصاد، فرهنگ و هنر، سینما، استکبار ستیزی، آخرالزمان، تفسیر قرآن و حوزه های دیگر، حرف زده اما با کمال تاسف و تاثر، جدی گرفته نشده، چندی پیش به این نتیجه رسیده که باید از روش بالا استفاده کند و رفته سراغ فلسفه و ملاصدرا و علامه طباطبایی و شهید مطهری ...نه ببخشید رفته سراغ کلیه فلاسفه مسلمان در طول تاریخ.

طنزنویس مردم سالاری از قول حسن عباسی معروف به دکتر نقل کرده: "قطعا اگر مرحوم طباطبایی و مطهری می دانستند موضوع فلسفه ماده اولیه است هیچگاه بحث فلسفه اسلامی را مطرح نمی کردند... کسانی که معتقدند که فلسفه ملاصدرا همه چیز دارد بیایند بشینند مناظره کنند ... فارابی، ابن سینا، ملاصدرا تا فلاسفه امروزی همه اشتباه کردند... این حجم چند صد هزار دقیقه ای تلویزیونی آقای جوادی آملی یک نفر بگوید در جامعه اثرش چه بوده است؟! ».

+44
رأی دهید
-48

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.