جواد شمقدری در نامهای به گونتر گراس از او تجلیل کرد
گونتر گراس در شعرش ایران را "قلمرو مردی گزافهگو" دانسته که "خلقی اسیر در یوغ خود را به هلهلههای اجباری وا داشته" است
در پی انتشار شعری منثور از گونتر گراس، نویسنده سرشناس آلمان، در انتقاد از "حمله پیشگیرانه اسرائیل به ایران"، جواد شمقدری، رئیس سازمان سینمایی در نامه ای از او تجلیل کرد.
گونتر گراس، در شعری که روز چهارشنبه (۴ آوریل) منتشر شد، از اسرائیل به خاطر اتخاذ "سیاستی جنگافروزانه" علیه ایران انتقاد کرد و در عین حال خود را به دفاع از دولت اسرائیل ملزم دانست.
آقای شمقدری در بخشی از نامه خود به گونتر گراس نوشته است: "با شگفتی اما نه غیر قابل انتظار، جاری شدن مسئولیت انسانی و تاریخیتان را از قالب واژگان و ادبیاتی که به زیبایی هشدار میدهد خواندم."
آقای گراس در این شعر نوشته "اسرائیل اتمی برای صلح جهانی، که خود صلحی است شکننده، خطرناک است" و از دولتهای اسرائیل و ایران خواسته که اجازه دهند تأسیسات اتمی هر دو کشور تحت مراقبت کامل مراجع بینالمللی قرار گیرد.
کلیک متن کامل شعر گونتر گراس و بازتاب رسانه ها را در اینجا بخوانید
جواد شمقدری در بخش دیگری از نامه اش به گونتر گراس، "بیان این حقایق" را سبب "بیدار شدن وجدانهای خفته و سکوت زده" دانسته و نوشته است: "بیتردید شما نیز در یک مقطع حساس تاریخی و در اوج قله شهرت و توانایی و فروتنی بار دیگر نشان دادید که نگاه و دغدغه انسانی یک هنرمند میتواند چقدر ضامن بقای سعادت و خوشبختی بشر باشد."
شعر منثور گراس بلافاصله پس از انتشار، در رسانههای جمعی آلمان بازتابی گسترده داشته است.
گونتر گراس در این شعر بدون نام بردن از رهبران ایران، ایران را "قلمرو مردی گزافهگو" دانسته که "خلقی اسیر در یوغ خود را به هلهلههای اجباری وا داشته" است.
آقای گراس پنجشنبه (۵ آوریل) در چند مصاحبه تلویزیونی، از جمله با شبکههای اول و دوم تلویزیون آلمان، شرکت کرد. او بار دیگر از تهدید اسرائیل مبنی بر "حق استفاده از حمله پیشگیرانه به ایران" انتقاد کرد و گفت: «این به معنای از بین رفتن اصول دیپلماتیک است که طی شش دهه صلح را برای ما در اروپا تضمین کرده است. راه و روش سیاسی ما این است که تا وقتی میتوان حرف زد، حق نداریم شلیک کنیم.»
گراس در گفتوگوهای تلویزیونی توضیح داد که در شعر خود درباره "خطر جمهوری اسلامی" چیزی نگفته، زیرا "همه با دروغهای ابلهانه" مقامات ایران آشنا هستند، اما کسی از "تهدیدات اسرائیل" چیزی نمیگوید.
جواد شمقدری پیش از این هم به شخصیت های جهانی نامه نوشته است
گونتر گراس در بسیاری از آثار خود، از جمله در رمان "طبل حلبی" اختناق رژیم نازی و سیاست نابودی یهودیان (هولوکاست) را با تصاویری زنده و مؤثر ترسیم کرده است.
نامه به مدیر جشنواره کن
آقای شمقدری پیش از این هم به شخصیت های جهانی نامه نوشته است.
در جشنواره کن سال ۲۰۱۱، پس از تصمیم جشنواره کن مبنی بر تحریم لارس فون تریه، جواد شمقدری، که در آن زمان معاونت سینمایی وزارت ارشاد را بر عهده داشت، در نامهای به ژیل ژاکوب، مدیر این جشنواره از شیوه برخورد مدیران جشنواره با لارس فون تریه انتقاد کرد.
لارس فون تریه در نشست مطبوعاتی فیلم مالیخولیا گفته بود که "نازی" است و هیتلر را کمی درک می کند.
مدیریت جشنواره بین المللی کن، لارس فون تریه را "عنصر نامطلوب" دانست و از او خواست که جشنواره را ترک کند.
جواد شمقدری در نامه خود به ژیل ژاکوب نوشت: "حتماً خوب بخاطر دارید جشنواره کن با هدف مقابله با فاشیستها پاگرفت. فاشیستها کسانی بودند که تنها خود را مستحق برخورداری از رفاه و حیات میدانستند و حضور مخالفان خود را به هیچ وجهی حاضر نبودند تحمل کنند."
آقای شمقدری فون تریه را "پرافتخارترین فیلمساز"ی نامید که در جشنواره کن بارها با فیلم هایش حضور یافته؛ این در حالی بود که بر اساس سیاست های جمهوری اسلامی بسیاری از فیلم های لارس فون تریه قابلیت پخش ندارند و فیلم قبلی او، ضد مسیح هم در سال ۲۰۰۹ به دلیل خشونت بیش از حد و صحنه های عریان، هیاهوی دیگری در جشنواره کن برپا کرده بود.
نامه آقای شمقدری به جشنواره کن در آن زمان در رسانههای جمعی فرانسه بازتابی گسترده داشت.
در گزارشهای رسانه های جمعی فرانسه بر این موضوع تأکید شده بود که حکومتی برای "آزادی بیان" در جشنواره کن دل میسوزاند که با سینماگران خود به شدیدترین وجهی برخورد می کند و سینماگران ناچار هستند فیلمهای خود را به شیوههای غیررسمی به خارج از کشور "قاچاق" کنند.
اشاره این رسانه ها به حکم شش سال زندان و بیست سال ممنوعیت فیلمسازی برای جعفر پناهی و خروج پنهانی فیلمش "این یک فیلم نیست" از ایران بود که در جشنواره کن به نمایش در آمد.