بررسی روزنامه های صبح شنبه تهران - نوزده فروردین

اخراج و هشدار کارگران، عکس صفحه اول جهان صنعت

روزنامه های امروز تهران در گزارش های اقتصادی خود از وضعیت تورم و گرانی ابراز نگرانی کرده و خبر از موج جدید اخراج کارگران و تعطیل کارخانه ها داده اند. مقالاتی درباره روابط ایران و ترکیه، انتقاد از تشویق به مذاکره با آمریکا و انتقاد از تبلیغات اغراق آمیز و آمارهای نادرست دولت از دیگر مطالبی است که در این روزنامه ها آمده است.

هشدار کارگران و گزارش های ناراست دولت

رضا زندی درمقاله ای در کلیک شرق با اشاره به سخنرانی های میهنی رییس دولت در روزنامه های نوروز و اشارات وی به اساطیر راستی خواه یادآوری کرده که پنجشنبه‌شب، رسمی‌ترین بخش خبری شبکه یک سیمای جمهوری اسلامی گزارش ستایش‌گونه‌ای! درباره اتمام فازهای ۹ و ۱۰ پارس‌جنوبی اعلام داشت که محمود احمدی‌نژاد به عسلویه رفت تا فازهای ۹ و ۱۰ پارس‌جنوبی را رسما افتتاح کند.

نویسنده سخن با اشاره به سابق این فازها از صنایع نفتی کشور یادآوری کرده که رییس‌جمهور در مراسم افتتاحی دیگر که مربوط به همین فازهای پارس جنوبی بود در اسفندماه ۸۷، با اشاره به اینکه برخی افراد در کشور درباره این کار بزرگ سکوت کرده‌اند گفته بود: «این کار بزرگ شما یک نوع تبلیغ و خودباروری را نشان می‌دهد.» حالا سه سال بعد از آن افتتاح مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس تازه دیروز گفته است: «در حال حاضر حفاری تمام ۲۴ حلقه چاه‌های دریایی فاز ۹ و ۱۰ این میدان مشترک گازی در خلیج‌فارس به پایان رسیده است.»

مقاله شرق تاکید دارد که فازهای ۹ و ۱۰ مشکلات زیادی داشت. هم چوب ناکارآمدی برخی مدیران را خورد، هم با تحریم اذیت شد. با کشمکش‌های داخلی عقب افتاد و هزینه‌ای بسیار بیش از آنکه باید، روی دست کشور گذاشت. با این‌همه اگر «همه راست» را به مردم بگوییم هم متخصصان داخلی عزم‌شان را برای کار بهتر و رفع عیوب جزم می‌کنند هم مردم «قوه هضم‌شان» را بالا می‌برند. کشور هم کمتر زیان می‌بیند.

نامه اما نه به رهبر

"احمدی نژاد به شاهرودی نامه نوشت" تیتر اصلی شرق است، "ورود هیات حل اختلاف به موضوع استیضاح" عنوان اول ابتکار است.

اعتماد در گزارش اصلی خود با اشاره به نامه احمدی نژاد که شکایت از مجلس به آیت الله شاهرودی برده نوشته طبق دستور رهبر شورای حل اختلاف بین قوا تنها نظر مشورتی می‌دهد و نظارتش بار اجرایی و قانونی نخواهد داشت. اما اگر آیت‌الله شاهرودی به هر دلیلی در این زمینه اختلاف داشته باشد و حکم را به نفع مدیر سابقش مرتضوی صادر کند، به یقین بسیاری از نمایندگان تعلل خواهند کرد در دادن رای به استیضاح وزیر کار، وقتی به آنها پیغام برسد نماینده رهبری در شورای حل اختلاف هم نظرش بر ماندن مرتضوی است. به همین دلیل، برخی نمایندگان طراح استیضاح هراسانند از اینکه این موضوع طبق آنچه احمدی‌نژاد برنامه‌ریزی کرده جلو برود و به جای آنکه رییس کابینه در دوراهی انتخاب گیر کند، این مجلسیون باشند که نظر شاهرودی آنها را به تنگنای انتخابی سخت بکشاند.

اعتماد یک پیش بینی دیگر هم دارد و نوشته بر خلاف پیش‌بینی دولتی‌ها که مطمئن هستند آیت‌الله شاهرودی به نفع آنها و به ضرر مرتضوی حکم مشورتی می‌دهد. دهقان، عضو هیات‌رییسه مجلس گفت: اگر هیات حل اختلاف از آقای مرتضوی بخواهد که کنار‌گیری کند، وی باید از سمتش کنار‌گیری کند تا موضوع استیضاح منتفی شود.

تورم و گرانی مسکن و افزایش یارانه ها

جهان صنعت نوشته "احتمال استعفای بهمنی قوت گرفت"، "سیاست یارانه‌ای در فاز دوم" تیتر اول دنیای اقتصاد است و تهران امروز در صدر اخبار خود از زبان دولت نوشته "مرفهین از لیست یارانه حذف شدند".

  

فشار تورم، کارتون هادی رحمتی، اعتماد


پویا جبل‌عاملی درسرمقاله دنیای اقتصادنوشته دولت تا به اینجا نشان داده قصد دارد با افزایش یارانه نقدی به میزان ۲۸ هزار تومان برای هر فرد، وارد فاز دوم شود؛ اما منقدان بزرگ‌ترین دغدغه شان تورم است؛ آیا افزایش یارانه موجب تورم می‌شود؟ اگر بخواهیم بر مبنای داده‌های سری زمانی شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی قضاوت کنیم، آمار بانک مرکزی نشان می‌دهد که تورم از سطح ۱/۱۰ در ۱۲ ماه منتهی به آذرماه سال ۱۳۸۹، به سطح ۶/۲۰ درصد رسیده که البته تمامی این افزایش در تورم را نمی توان متوجه یارانه‌های نقدی دانست کرد.

اما مساله مهم‌تر که بر مبنای تحلیل پایه‌ای متغیر‌ها است، افزایش استقراض دولت از بانک مرکزی است. آخرین اخبار از اجرای هدفمندی یارانه‌ها در سال گذشته حکایت از استقراض ۸ هزار میلیارد تومانی دولت از بانک مرکزی برای پرداخت یارانه‌ها داشت. اگر بودجه شرکت‌های دولتی را در نظر نگیریم، بر مبنای لایحه بودجه ۱۳۹۰ این رقم برابر ۵ درصد بودجه عمومی دولت است. به علاوه به نظر می‌رسد که این رقم استقراض تا پاییز سال ۱۳۹۰ بوده است و رقم دقیق استقراض مشخص نیست. هر چند دولت مدعی است که این استقراض را پاسخ گفته و می‌گوید؛ اما باید در نظر داشت تنها همین استقراض با اثرگذاری بر پایه پولی منجر به افزایش نقدینگی شده و آثار تورمی به همراه دارد؛ هرچند دولت باز قرض خود را به بانک مرکزی پرداخت کند.

اکنون به نظر می‌رسد، آنچه از آن بیم داشتیم رخ داده و همان فاز اول یارانه‌ها نتوانسته تساوی بین منابع و مصارف را ایجاد کند و به طور قطع می‌توان از افزایش تورم ناشی از یارانه‌ها سخن گفت.

مخالفت با هاشمی و مذاکره با آمریکا

روزنامه های مختلف امروز صبح از واکنش امامان جمعه در برابر اظهارات اخیر هاشمی رفسنجانی درباره رابطه با آمریکا نوشته اند، روزنامه های اصولگرا از قول امام جمعه تهران نوشته اند که پرونده رابطه به آمریکا فقط در اختیار رهبر است اما کلیک کیهان در ادامه انتقاد روز پنجشنبه خودیادداشتاز کچوئیان چاپ کرده که در آن آمده اقدام اخیر آقای رفسنجانی در انجام مصاحبه در این مقطع زمانی به منظور انتقاد از سیاست خارجی کشور بطور کلی و خاصه رد نوع سیاست نفی مذاکره و رابطه با آمریکا وجوه متفاوتی نیز دربر دارد.

به نظر نویسنده که استاد دانشگاه است یک نکته تازه آن در انتخاب این مقطع زمانی برای اظهار این انتقادات و تکرار مواضع قدیمی است که آن را به اقدامی در چارچوب مقابله یا معارضه با سیاست های جاری کشور خصوصا در منازعه موجود با موج جدید تهاجمات آمریکا بدل یا نزدیک می کند. همانطوری که در بدو نوشتار بیان شد، این مصاحبه از جهت جامعه شناختی کاملا با انتظارات موجود در مورد افزایش احتمال طرح و بالا گرفتن اینگونه انتقادات و موضع گیری ها در مقطع زمانی کنونی و در سال جاری سازگار است زیرا با توجه به تشدید فشارهای نظام سلطه به رهبری آمریکا و افزایش تبعات سوء این فشارها بر مردم و جامعه زمینه بهره برداری مخالفین و منتقدین برای طرح دیدگاه های معارض و انتقادی آنها فراهم می گردد.

مقاله کیهان رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام را متهم کرده که با ارسال این پیام می تواند پیش درآمد یا نشانه ای دال بر تشویق به افزایش و تشدید فشارهای داخلی بر سیاست های کشوردر این زمینه از طریق موضع گیری ها و طرح انتقادات مشابه از سوی دیگر معارضین و منتقدین باشد؛ و از طرفی این یک تغییر موضوع خطرناک است چرا که دیگر اختلاف با احمدی نژاد نیست موضع کشور در مبارزه حیاتی موجود با آمریکا را تحت فشار قرار می دهد.

  


رابطه با آمریکا از دید جمال رحمتی، اعتماد

همین روزنامه در یادداشت روز خود زمزمه نرمش با استکبار را ، مغالطه ای تاریخ مصرف گذشته و بلاموضوع در قیاس با تراز بالای شعور ملت دانسته و نوشته آیا بازیگرانی که -دانسته یا ندانسته- آلت دست واسطه ها قرار می گیرند و این مغالطه را پیش می کشند، مورد احترام دشمنان خواهند بود؟ تاریخ کجا به یاد دارد که سازشگران و خائنان به یک قوم، از سوی دشمن تکریم شده باشند؟ اینها فقط نقش افراد انتحاری و طعمه سرقلاب را بازی می کنند و اگر هم سرخط و سرلوحه شبکه زنجیره عنکبوت قرار می گیرند و بزرگ نمایی می شوند، صرفاً برای قربانی کردن و تله گذاری است.

رابطه با ترکیه و نمایش قدرت با غرب

کیهان با تیتر بزرگ نوشته "انتخاب مکان مذاکرات، نمایش جدید اقتدار ایران مقابل ۱+۵"، "شکست مجدد غرب و ارتجاع عرب در تصویب طرح مداخله نظامی در سوریه" در صدر اخبار روزنامه جمهوری اسلامی آمده، فرهیختگان از "سایه وقوع جنگ بر جزیره کره" خبر داده و اعتماد گزارش داده "ترکیه از سیاست‌های ایران حمایت می‌کند".

پرویز سروری در تهران امروز نوشته مشخص نشدن مکان مذاکرات محکی است تا بدانیم‌ آیا غربی‌ها براساس تعامل یا تقابل با ایران وارد مذاکره ‌می شوند‌ و آیا در نهایت می‌خواهند خواسته های غیر واقعی شان را بر طرف مذاکره‌کننده یعنی کشور عزیز ما، تحمیل کنند یا خیر؟ آن چیزی که مسلم است دو طرف مذاکره کننده باید در تمام موضوعات نقش داشته باشند. اگر طرفی بخواهد خواسته های خودش را تحمیل نماید مذاکره براساس یک نزاع ادامه خواهد یافت.

به نوشته این عضو کمیسیون امنیت ملی گروه ۱+ ۵ همیشه این احساس را داشته که من باید محل مذاکرات، موضوع مذاکره و نحوه سیر مذاکره را تعیین کنم. طبیعی است که این یک مذاکره نیست و در واقع یک موضوع از پیش تعیین شده ای است که نتیجه آن را از قبل می توان به راحتی تشخیص داد. از این منظر ما فکر می کنیم ادامه مذاکراتی که مبتنی بر تحمیل خواسته های یکی از طرفین باشد عملاً بی نتیجه است. یک مذاکره اصولی مذاکره ای است که نقطه نظرات طرفین را تامین نماید. روند مذاکرات باید مسیر مشخصی داشته باشد.

نویسنده سرمقاله تهران امروز تاکید کرده: فکر می کنیم باید مسیر مذاکره ، موضوع مذاکره و مکان مذاکره مورد پذیرش دو طرف واقع شود. آن چیزی که مد نظر قرار داده ایم این است که این مذاکرات در چه زمانی نتیجه خواهد داد. ما تا کنون شاهد مذاکراتی بوده ایم که عموما منجر به صدور قطعنامه شده اگر قرار است که این مذاکره نیز با صدور مجدد قطعنامه ای دیگر به انتها برسد دیگر لزومی به مذاکره نخواهد بود.

آقای «گونترگراس» متشکرم!

 

گونترگراس شاعر و نویسنده آلمانی-تهران امروز

محمدحسین جعفریان در کلیک تهران‌امروز نوشته شاید تصور عمده ما از جوامع غربی، مردمی بی‌تعهد باشد که تحت تاثیر رسانه‌هایشان شوقی به درک مظلومیت ملت‌های تحت‌ستم قدرت‌های مستکبر ندارند و همواره با دولت‌های خود همسویند. اما حقیقت جز این است. اگر ما در همان حدی که توان تبلیغات و رساندن پیام مردم ستمدیده خویش و دیگر ملل مظلوم در جهان نظیر مردم فلسطین، بحرین، یمن و... را داریم، درست عمل کنیم، هنوز وجدان‌های بیداری در همان ممالک نیز هستند که به صدای ما پاسخ دهند.

نویسنده با این مقدمه از و برنده جایزه نوبل ادبیات تجلیل کرده که به‌تازگی شعری با عنوان «آنچه باید گفته شود» سروده و طی آن به‌شدت به اسرائیل و مواضع ضدایرانی این رژیم حمله کرده است.

نویسنده تهران امروز بدون اشاره به انتقادات شدید اصولگرایان مقامات ایرانی هنگام دفاع گونترگراس از گزارش های مربوط به نقض حقوق بشر در ایران و یا دفاع وی از روشنفکران ایرانی به قتل رسیده یا زندانی و زیر فشار یادآوری کرده که گراس که با رمان «طبل حلبی» نزد قشر فرهیخته ایرانی شناخته شده است در این شعر بی‌پرده از مواضع رژیم صهیونیستی و نیز مواضع کشورهای غربی علیه ایران انتقاد کرده است..

روزنامه کلیک جوان درگزارش اصلیخود با عنوان "سس آلمانی روی سالاد انگلیسی" نوشته دو هفته پس از تهدید آفکام - اداره نظارت بر ارتباطات انگلیس - به تعطیلی و مصادره اموال شبکه پرس تیوی در لندن، مخالفان فعالیت این شبکه خبری در گامی دیگر این بار به سراغ حذف پرس تیوی از ماهواره سس رفتند تا متعاقب آن پخش این شبکه در آلمان را نیز دستخوش سیاستهای خود قرار دهند؛ اقدامی که در پی دستور دولت آلمان به مرکز امور رسانه ای این کشور صورت گرفته و به گفته مدیریت شبکه برونمرزی و انگلیسی زبان ایران پیگیری حقوقی وکیل این شبکه را در پی خواهد داشت.

این روزنامه تاکید کرده: آلمان در حالی به سوی حذف برنامه های شبکه پرستیوی پیش میرود که همزمان با این اقدام شعر حق طلبانه مشهورترین نویسنده آلمانی در دفاع از حقانیت ایران و جرائم اسرائیل آتش خشم را به جان سیاستمداران آلمانی انداخته است.

تبانی و زد و بند نشود

پوریا عالمی در ستون کاناپه کلیک اعتماد از قول مصباحی مقدم نماینده مجلس نوشته «مصالح ملی ما اقتضا می‌کند همه نیروهای کشور روی یکدیگر ریخته شود و در هماهنگی کامل برای کشور کارشود.»

طنزنویس اعتماد افزوده: حالا که مصباحی‌مقدم راهکار داده همه نیروهای کشور روی یکدیگر ریخته شوند ما هم این راهکار را برای روشن شدن اذهان عمومی و خصوصی می‌شکافیم،

- با توجه به اینکه «مصالح ملی ما اقتضا می‌کند نیروهای کشور روی هم بریزند»، منتها مصالح شخصی ما اقتضا می‌کند که نیروهای کشور به دو بخش آشنایان و غیرآشنایان – یعنی از لحاظ اخلاقی عرض می‌کنیم - تقسیم شوند، تا وقتی این نیروها روی هم ریخته می‌شوند مشکل خاصی پیش نیاید و کار به جاهای باریک نکشد.

- همچنین آقای مصباحی‌مقدم باید مشخص کند نیروهای کشور به صورت مختلط روی هم بریزند یا نریزند؟ در ضمن گشت ارشاد باید موضعش را نسبت به این راهکار رسما اعلام کند. چون اگر نیروهای کشور روی هم بریزند ممکن است آنها هم بریزند تا آنها را از هم سوا کنند و همه‌چیز پیچیده شود. همچنین باید مشخص شود اگر نیروها روی هم بریزند تبانی معنی نمی‌دهد؟ یا زد و بند؟

کارتون روز

 

سالمرگ صادق هدایت، کار هادی حیدری، از شرق

+101
رأی دهید
-23

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.