بررسی روزنامه‌های صبح تهران، پنجشنبه ۱۷ فروردین

صفحه اول روزنامه مردم‌سالاری

روزنامه های صبج تهران در روز پنجشنبه ۱۷ فروردین، بار دیگر تورم و گرانی در آغاز سال جدید را در مرکز توجه خود قرار داده‌اند. روزنامه ابتکار با مطرح کردن این سوال که "این بار نقدینگی‌ها به کدام سمت می‌روند؟" در تیتر اول خود نوشته است: سقوط قیمت سکه ادامه دارد.

روزنامه آرمان روابط عمومی تیتر زده است: "دورجدید افزایش خزنده قیمت‌ها» و روزنامه تهران امروز در عنوان اول خود نوشته است: "دورتازه جهش قیمت‌ها".

روزنامه مردمسالاری با اشاره به نزدیکی مرحله دوم انتخابات مجلس ایران، در عنوان اول خود نوشته است: "جنگ لفظی اصولگرایان" و از قول اسدالله بادامچیان نوشته است: "جبهه پایداری پول‌های فراوانی در اختیار دارد".

در این میان، روزنامه کیهان در عنوان اصلی خود نوشته است: "آغاز عملیات آزادی یا شهادت: مراکز حساس بحرین در محاصره انقلابیون" و روزنامه شرق تیتر زده است: ادعای هسته‌ای جوانفکر.

چاقویی که تیز می‌شود

روزنامه آرمان روابط عمومی سرمقاله‌ای دارد به قلم مصطفی درایتی، روحانی که زمانی مشاور دولت اصلاحات در ایران بود.

آقای درایتی نوشته است: معتقــدم در تخریب‌های چنــد روز اخیر علیه آیت‌الله هاشــمی رفســنجانی، شاهد تسویه حســاب جریانی نسبت به رئیس مجمع تشــخیص مصلحت نظام هستیم که این جریان به هر بهانه‌ای سعی می‌کند علیه وی فضاسازی کند. این سرمقاله‌نویس آرمان می‌نویسد: "به نظر می‌رسد نان سیاسی این جریان در این فضاسازی‌هاست که خود را با هاشمی گلاویز کند. این نوع رفتارها اعمالی غیراخلاقی اســت که متاســفانه بعضا در مواجهه با شخصیت‌های باسابقه درکشور و افرادی که مورد اعتمادمردم هستند، دیده می‌شود."

آقای درایتی می‌نویسد: "اگر قرار بر ارتباط با دیگر کشورها باشد، فرقی بین روســیه و چین و آمریکا نیست و هر جا مصلحت کشور اقتضا کند، می‌توان با هر کشوری ارتباط برقرار کرد که این حرف منطقی است. ضمن اینکه سخنان هاشمی مربوط به زمان حال نیست."

روزنامه آرمان روابط عمومی همچنین هشدار داده است که "تخریب‌کنندگان مواظب باشند چاقویی که درست می‌کنند روزی دست خود آنها را نیز خواهد برید. تفکر تخریبی اجازه نمی‌دهد فضای کشور براساس تعقل و عقلانیت پیش برود و کسانی که سنجیده یا نسنجیده دست به تخریب می‌زنند عملا به کشور خدمت نمی‌کنند."

رقص قدرت

روزنامه کیهان یادداشت روزی دارد به قلم حسام‌الدین برومند با عنوان "چه چیز باید تغییر کند؟" کیهان نوشته است: "مدتهاست آمریکا و چند کشور غربی همسو با آن، از آنچه که تحت عنوان «تغییر حکومت در ایران» نام می‌بردند به موضوع «تغییر رفتار ایران» نزول کرده‌اند!"

سرمقاله‌نویس کیهان می‌نویسد: "در سال‌های اخیر و به طور مشخص، قبل از انتخابات ریاست جمهوری دهم در سال ۸۸، آمریکایی‌ها با تمام پتانسیل و ظرفیت رسانه‌ای، مالی و سیاسی «تغییر رژیم در ایران» را پیگیری و دنبال می‌کردند."

روزنامه کیهان می‌نویسد که از اواخر سال ۸۹ مرکزی که به ادعای کیهان وابسته به سازمان سیا (سازمان اطلاعاتی آمریکا) است، اعلام کرده است که "وقوع براندازی در جمهوری اسلامی ایران غیرممکن است."

روزنامه کیهان سپس می نویسد: "آمریکایی‌ها دست از پا درازتر به عنوان «تغییر رفتار ایران» دست یازیده‌اند اما اکنون این پرسش مهم پیش کشیده می‌شود که آیا در راهبرد آنچه که تغییر رفتار ایران نام نهاده‌اند موفقیتی حاصل شده است؟"

به نوشته سرمقاله‌نویس کیهان "کماکان آمریکایی‌ها در سه ساحت «تحریم‌ها»، «هسته‌ای» و «حقوق بشر» بر ضد ایران پافشاری می‌کنند تا به اصطلاح گزینه راهبردی‌شان یعنی تغییر رفتار ایران را اجرایی نمایند."

کیهان این گونه نتیجه‌گیری می‌کند که "آمریکایی‌ها باید به جای خیال خام تغییر رفتار ایران در برابر عربده‌کشی‌های واشنگتن، به تغییر نگاه خودشان به ایران قدرتمند هسته‌ای بیندیشند که به تعبیر برخی از منابع غربی و منطقه‌ای چاره‌ای ندارند جز آن که رقص قدرت ایران را ببینند."

سال تفاهم و تهدید غرب

روزنامه ابتکار یادداشتی دارد با عنوان "امید به تفاهم در سال جدید" که صادق خرازی، سفیر سابق ایران در فرانسه در دوران اصلاحات، آن را نوشته است.

آقای خرازی با اشاره قصد آمریکا و اسراییل به جنگ علیه ایران می نویسد: "آنها به خوبی می­‌دانند که شروع جنگ و ماجراجویی در دست آنهاست، ولی زمان و چگونگی پایان آن به هیچ­وجه در اختیار آنها نیست. استراتژیست­‌های آمریکا و اسرائیل به خوبی بر این امر واقفند که بسیار مشکل است که برای جنگ­‌های امروز بتوان حد و مرز مشخص جغرافیایی تعیین کرد ویا مکان­‌هایی را به عنوان مناطق امن مشخص کرد. این واقعیت­‌ها در نظرات تحلیلگران غربی و اسرائیلی که مخالف جنگ هستند، به روشنی بیان شده ­است."

آقای خرازی از سازمان­‌های بین­‌المللی انتقاد کرده است که "در قبال تهدیدات اسرائیل علیه تاسیسات هسته­‌ای ایران که همه آنها در چارچوب مقررات پادمان آژانس بین­‌المللی انرژی اتمی فعالیت می­‌کنند و براساس این مقررات، مکان­‌های حفاظت­‌شده هستند، سکوت اختیار کرده‌­اند."

یادداشت‌نویس روزنامه ابتکار همچنین می‌نویسد: "حداقل انتظار از دبیرکل سازمان ملل متحد و مدیرکل آژانس این است که تهدیدات علیه این تاسیسات را محکوم نموده و نسبت به عواقب آن هشدار دهند."

آمادگی برای مقابله با فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها

روزنامه مردم‌سالاری یادداشتی دارد با عنوان "عزمی ملی برای مقابله با سوء اجرای طرح هدفمندی" که محمد حسین روانبخش آن را نوشته است.

مردمسالاری می‌نویسد: "مهم‌ترین موضوع در طرح هدفمندی یارانه‌ها، نحوه اجرای آن و تبعات ناشی از آن بود که باعث شده بود سال‌ها اجرای چنین طرحی به تعویق بیفتد. اجرای این طرح، به هر شکل ممکن، بدون توجه به عواقب و پیامدهای کوتاه‌مدت یا درازمدت آن، درواقع کار مشکلی نبود و هر دولتی می‌توانست چنین کند؛ اما آن که نهایتا به این اقدام دست زد، دولت محمود احمدی‌نژاد بود."

نویسنده این یادداشت اضافه کرده است: "از آغاز اجرای فاز نهایی هدفمندی یارانه‌ها، آنچه مورد توجه بسیاری از کارشناسان و همین طور جمعی از نمایندگان مجلس قرار گرفته بود و دائما نسبت به آن هشدار می‌دادند، روشی بود که دولت در پیش گرفته بود. تبعات نحوه عملکرد دولت به گونه‌ای بود که نه تنها گرانی و تورم ناشی از آن، غیرقابل اجتناب بود، بلکه صنعت، کشاورزی، دامداری و کارگاه‌های کوچک و بزرگ تولیدی را دچار مشکلاتی کرد که فکری برای آن نشده بود."

در این نوشته آمده است: "تنها موردی که دولت بر آن تاکید داشت و ظاهرا به دقت اجرا می‌شد، توزیع یارانه نقدی بین عامه مردم بود، غافل از اینکه اگر در اجرای این طرح همه‌جانبه‌نگری نباشد و فقط به توزیع پول دلخوش کنیم، نهایتا همه اقشار جامعه دچار عواقب ناشی از سوء اجرای این طرح می‌شوند."

آقای روانبخش نوشته است: "دولت در طول یک سال گذشته، نه تنها به هشدارهای صاحب‌نظران و تذکرات نمایندگان مجلس توجه نکرده و وقعی بر آنها ننهاده است، بلکه در اجرای فاز دوم هم می‌خواهد به روش دلخواه خود عمل کند و داستان را ادامه دهد. این روزها تورم و گرانی بی‌سابقه، نفس بسیاری از مردم را بریده است، اما دولت همچنان سعی دارد با تبلیغات چنین القا کند که در کشور همه‌چیز روبه‌راه است."

به نوشته روزنامه مردم‌سالاری "در چنین وضعیتی است که لازم است نهادهای نظارتی و در رأس آن مجلس، با اقتدار مانع از چنین رفتاری شده و نگذارد تبعات ناشی از سوء اجرای این قانون، بیش از پیش، دامان مردم و به‌ویژه اقشار ضعیف جامعه را بگیرد. در غیر این صورت، نابسامانی‌های تشدیدشده، فقط دامان دولت را نمی‌گیرد و کل مجموعه کشور دچار وضعیتی خواهد شد که حاصل لجاجت دولت در این موضوع است. به عبارت دیگر، اگر زمانی گفته می‌شد که اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها نیازمند عزمی ملی است، امروز باید گفت که برای بقای این طرح ، عزمی ملی برای مقابله با سوءرفتار دولت لازم است."

نوسانات بهاری

روزنامه تهران امروز، در یادداشتی با عنوان "راه را بر تورم ببندید" به قلم جواد سیدپور می‌نویسد: "نخستین گزارش‌ها از نوسانات بهاری قیمت کالا و خدمات، حاکی از صعود در اکثر کالاهاست و در این میان، قیمت مرغ پروازی طلایی را تجربه کرده است. قیمت مرغ در فروردین سال ۹۰ کمتر از ۳ هزار تومان بود و اکنون که در فروردین سال ۹۱ هستیم، شاهد افزایش ۱۰۰درصدی قیمت آن هستیم؛ به گونه‌ای که هر کیلو مرغ بین ۵۵۰۰ تا ۵۸۰۰ تومان به فروش می‌رسد."

او نوشته است: "چنین تجربه افزایش قیمتی در سایر کالا و خدمات مورد نیاز مردم مانند بازار گوشت،خودرو و... نیز محسوس است و تازه هنوز دولت فاز دوم قانون یارانه‌ها را کلید نزده است که اگر اینگونه شود و قیمت حامل‌های انرژی مانند بنزین،برق و گاز و آب افزایش یابد، معلوم نیست افزایش قیمت‌ها تا کجا ادامه پیدا خواهد کرد."

تهران امروز همچنین می‌نویسد: "اگر دولت درصدد مهار عوامل تورم‌زا نباشد یا تذکرات نمایندگان مجلس و کارشناسان اقتصادی مبنی بر دیده شدن نشانه‌های یک تورم سنگین را نپذیرد و راه خود را پیش برود، آن‌گاه مسئولیت مستقیم تورم احتمالی که بر اقتصاد کشور عارض خواهد شد، به عهده دولت است و دولت نمی‌تواند با پناه جستن به بهانه‌هایی مانند آنچه که در نوسانات ارز و طلا در زمستان سال گذشته رخ داد، از خود سلب مسئولیت کند."

هنوز بودجه نداریم

روزنامه دنیای اقتصاد، یادداشتی دارد با عنوان "غافلگیری به مثابه یک روش" که محمد صادق جنان‌صفت آن را نوشته است.

سرمقاله‌نویس دنیای اقتصاد می‌نویسد: "در حالی که انتظار می‌رفت اختلاف مجلس هفتم و هشتم با دولت‌های نهم و دهم که به یک جناح سیاسی منسوب‌ هستند، کاهش یابد، چنین نشده و مجادله مجلس و دولت در ۶ سال سپری شده، روندی فزاینده به‌ویژه در حوزه کسب و کار و اقتصاد ملی را تجربه کرده است. این اختلاف و مجادله در زمستان و بهار پارسال و امسال به شکل کاملا فزاینده‌ای خودنمایی می‌کند و به اوج رسیده است. ریشه این اختلاف در کجاست؟ دقت در ماهیت بحث‌های صورت پذیرفته از سوی رییس مجلس و سایر نمایندگان به‌ویژه درباره موضوع اصلی اختلاف تازه نشان می‌دهد که آنها از این نگران هستند که دولت بار دیگر مجلس را غافلگیر کرده و یک موضوع بسیار مهم را که سرنوشت شهروندان عادی و فعالان صنعتی و اقتصادی را تحت تاثیر قرار می‌دهد، بدون اطلاع به مرحله اجرا رسانده است."

آقای جنان‌صفت نوشته است: "واقعیت این است که دولت در امور اقتصادی در ۶ سال سپری‌شده کارهای غافلگیرکننده پرشماری را اجرا کرده و توانسته است مجلس را مجاب کند یا این نهاد را در شرایط انفعال قرار دهد. جدا از اینکه موضوع مورد اختلاف دولت و مجلس بر سر کیفیت اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها چگونه حل و فصل شود، باید درباره دلایل رفتار دولت و روش این نهاد در غافلگیرکردن، بحث و گفت‌وگو شود."

دنیای اقتصاد در سرمقاله خود می‌نویسد: "در شرایطی که در سال ۱۳۹۱ هنوز بودجه مصوب نداریم، آیا دولت باز هم قصد دارد از شیوه غافلگیری استفاده کرده و مجلس را در برابر کار انجام شده قرار دهد؟ آیا برداشت‌های عجیب و باورنکردنی از منابع بانک‌ها ادامه خواهد داشت؟ در حالی که موضوع تحریم‌ها جدی شده است و دولت باید برنامه‌های خود را درباره مدیریت تحریم‌ها تا جایی که امکان دارد به مجلس و شهروندان اطلاع دهد، باز هم قرار است از عنصر غافلگیری استفاده شود؟"

کارتون روز

  

شرق-کیوان زرگری

+41
رأی دهید
-52

Ramtinel - بخارست - رومانی
نوش جونه مردم ایران، باز بزین بگین رهبر من فلان من!!:)
‌پنجشنبه 17 فروردين 1391 - 04:12
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.