بیماری سل؛ همچنان در صدر جدول شایعترین بیماریها
سالانه حدود ۹ میلیون نفر در سراسر جهان به بیماری سل مبتلا میشوند. سل یکی از سختترین بیماریهای واگیردار محسوب میشود و بویژه در آسیا و آفریقا شیوع دارد. روز ۲۴ مارس روز جهانی مبارزه با بیماری سل است.
امروز میتوان در بیشتر مواقع به کمک آنتیبیوتیک به طور مؤثر با بیماری سل به مقابله پرداخت. اما با این وجود این بیماری رایجترین بیماری واگیردار در جهان است.
اصلیترین راه ابتلا به سل، استنشاق ترشحات یا ذرههای آلوده به باکتری سل در هوا است که معمولا از طریق تماس با مبتلایان صورت میگیرد. فرد مبتلا به سل از طریق حرف زدن، سرفه و عطسه کردن، ریزقطرههای عفونی را در هوا پخش میکند. باکتریهای سل با نفس کشیدن وارد راه تنفسی افراد سالم میشود و بدن آنها را آلوده میکند.
بنا به گزارش سازمان جهانی بهداشت، در سراسر جهان از هر سه نفر، یک نفر ناقل باکتری سل است و از هر ده نفر، یک نفر مبتلا به این بیماری است. سالانه تقریبا یک و نیم میلیون نفر بر اثر بیماری سل جان خود را از دست میدهند. بیشترین قربانیان این بیماری از آسیا و آفریقا هستند.
وسعت شیوع بیماری سل در ایران
سالانه تقریبا یک و نیم میلیون نفر بر اثر بیماری سل جان خود را از دست میدهند. بیشترین قربانیان این بیماری از آسیا و آفریقا هستند
در ایران بیماری سل همچنان بسیاری را به دام خود گرفتار میکند. بنا به گزارش مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی سالانه ۹ هزار نفر در ایران به بیماری سل مبتلا میشوند که حدود سه درصد از آنها کودکان هستند.
محمدمهدی گویا، رئیس این مرکز در گفتوگو با خبرگزاری دولتی "ایرنا به مناسبت روز جهانی سل (۵ مارس) گفته است: «امسال روز جهانی سل به عنوان سل کودکان نامگذاری شده است چرا که هر سال ۵۰۰ هزار کودک در جهان به سل مبتلا می شوند و ۷۰ هزار نفر از آنان جان خود را از دست می دهند.»
وی ادامه داد: «این در حالی است که بیماری سل کاملا قابل درمان است اما تشخیص این بیماری در کودکان دشوار و مدت زمان درمان آن نیز طولانی مدت است.» کودکان مبتلا به سل حداقل باید شش ماه تحت درمان و نظارت مستقیم مراکز بهداشتی باشند.
ارقام مبتلایان به سل در اروپا
در عین حال اروپا نیز از خطر بیماری سل کاملا در امان نیست. ارقامی که به مناسبت روز جهانی مبارزه با سل در سازمان بهداشت شهر هانوفر تهیه شده، مهر تأییدی بر این امر است. کمیته آلمانی مبارزه با بیماری سل اعلام کرده است که تنها در سال ۲۰۰۹ حدود چهارصد هزار نفر در اروپا به بیماری سل مبتلا شدهاند و سال ۲۰۱۰ بیش از چهار هزار نفر از آلمان به لیست مبتلایان به سل در اروپا افزوده شدهاند.
در سال ۱۸۸۲ میلادی رابرت کوخ، پزشک آلمانی موفق شد برای اولین بار میکوباکتریوم توبرکلوزیس، عامل بیماری سل را کشف کند. پس از گذشت صد سال از این کشف، سازمان جهانی بهداشت در سال ۱۹۸۲ روز ۲۴ مارس (۵ فروردین) را روز جهانی مبارزه با بیماری سل اعلام کرد تا از این طریق توجه اذهان عمومی را نسبت به این بیماری جلب کند.