فیلم یک فیلمساز ایرانی در جشنواره فیلمهای همجنسگرایانه در لندن
جشنواره فیلمهای همجنسگرایانه در لندن یکی از باسابقه ترین جشنواره های فیلم با این مضمون است
بیست و ششمین جشنواره فیلمهای همجنسگرایانه در لندن امروز جمعه بیست و ششم مارس گشایش یافت.
با کمتر شدن بودجه های فرهنگی در بریتانیا، برگزاری این جشنواره در هاله ای از ابهام قرار گرفته بود، اما سرانجام این جشنواره سرپا ماند و تنها به جای دو هفته، در یک هفته برگزار می شود.
این جشنواره ابتدا در سال ۱۹۸۶ به صورت "هفته فیلم" در نشنال فیلم تیه تر لندن متعلق به موسسه فیلم بریتانیا افتتاح شد و از سال ۱۹۸۸ با عنوان جشنواره فیلمهای همجنس گراها تا به امروز به کار خود ادامه داده و هر ساله در همین مکان، فیلم های مختلفی از سراسر جهان با موضوع همجنس گرایی را به شکل غیر مسابقه ای گرد می آورد.
فیلم افتتاحیه
فیلم "رگبار" ساخته تام فیتزجرالد با بازی المپیا دوکاکیس و برندا فریکر به عنوان فیلم افتتاحیه این جشنواره به نمایش در آمد.
تام فیتزجرالد که پیشتر با فیلم های باغ اعدام (۱۹۹۸) و واقعه (۲۰۰۴) دو بار این جشنواره را افتتاح کرده بود، امسال با فیلم رگبار درباره دو پیرزن که عاشق یکدیگر هستند، در این جشنواره حضور دارد.
این فیلم داستان دو زن به نام های استلا و دوتی را روایت می کند که برای ۳۱ سال با هم بوده اند و حالا در دوران پس از هفتاد سالگی شان به سر می برند. مالی نواده دوتی فکر می کند که او به مراقبت ویژه احتیاج دارد و دوتی را به خانه سالمندان می فرستد، اما دوتی و استلا می گریزند تا به کانادا بروند و در آنجا ازدواج کنند تا کسی نتواند آنها را از هم جدا کند.
رگبار نوعی فیلم جاده ای است که شباهت چندانی به غالب فیلم های جاده ای تاریخ سینما ندارد.
فیلمی از یک فیلمساز ایرانی
نمایی از فیلم شرایط، ساخته مریم کشاورز
"شرایط" ساخته مریم کشاورز فیلمساز ایرانی ساکن آمریکا به عنوان محصول مشترکی از ایران و لبنان در این جشنواره به نمایش در می آید.
فیلم داستان دو دختر نوجوان در تهران امروز را روایت می کند که به هم تمایل پیدا می کنند. برادر یکی از آنها که از اعتیاد رهایی یافته، علایق مذهبی پیدا می کند و در عین حال سعی دارد که دوست خواهرش را به ازدواج خود دربیاورد.
"شرایط" که به عنوان فیلم برگزیده تماشاگران در جشنواره ساندنس انتخاب شد و جایزه استعداد تازه جشنواره رم را هم دریافت کرد، در لبنان فیلمبرداری شده و صحنه هایی از پارتی های شبانه در تهران و تماس های دو دختر را به نمایش می گذارد.
مستندها
فیلم های مستند هم سهم عمده ای در جشنواره امسال دارند. «عشق آزاد یا بمیر» عنوان مستندی است درباره یک اسقف که در برابر کلیسای انگلیس قرار می گیرد. این فیلم در جشنواره ساندنس به نمایش درآمده و مورد استقبال قرار گرفته بود.
«آلیس واکر:زیبایی حقیقت» عنوان مستندی است از پراتیبها پارمار که به همراه جلسه پرسش و پاسخ با کارگردان به نمایش در می آید. فیلم زندگی آلیس واکر نویسنده شورشی معروف و برنده جایزه پولیتزر را مورد بررسی قرار می دهد.
همین طور مستندی با نام «ویتو»، زندگی ویتو روسو، فعال اجتماعی و منتقد فیلم، را سوژه خود قرار داده است.
مستند حقیقت زیبایی مستندی است درباره آلیس واکر، نویسنده و شاعر
"من هستم" مستند دیگری است که زندگی همجنسگراها را در هند مورد بررسی قرار می دهد.
امسال فیلمسازان سیاه پوست هم حضور گسترده تری در جشنواره دارند. «استخوانی» و «خانواده کامل» از جمله فیلم هایی هستند که درباره مسائل همجنس گرایان توسط فیلمسازان سیاه پوست ساخته شده اند.
فیلم های کلاسیک
چند فیلم کلاسیک با محور اصلی یا فرعی همجنسخواهانه هم در برنامه این جشنواره گنجانده شده اند.
«عشق بازی» ساخته آرتور هیلر (۱۹۸۲) درباره زندگی یک رمان نویس موفق در اوایل دهه هشتاد است که در کلوپ های همجنسخواهان پرسه می زند و با یک پزشک رابطه برقرار می کند.
«ملکه کریستینا» ساخته روبن مامولیان و «مراکش» ساخته جوزف فون اشترنبرگ دو اثر شاخص از دهه سی، در باور برگزار کنندگان جشنواره به تمایل های همجنسخواهانه اشاره دارند.
در ملکه کریستینا با بازی گرتا گاربو، داستان واقعی ملکه سوئد در قرن هفدهم روایت می شود که لباس مردانه می پوشد. از طرفی، دیگر ستاره مشهور آن سال ها، مارلنه دیتریش (که شایعاتی درباره روابط همجنسخواهانه او با گرتا گاربو وجود دارد)، در این فیلم درگیر عشقی سودایی با گری کوپر است.
اما اسپارتاکوس هم به عنوان یکی از فیلم های جنجالی همجنسخواهانه در این جشنواره به نمایش در می آید. این فیلم کوبریک در زمان خود برای نمایش علاقه مردان به یکدیگر در دوران روم مورد سانسور قرار گرفت و صحنه معروف کراسوس و آنتونیوس در حمام از فیلم خارج شد. این صحنه در سال ۱۹۹۱ در نمایش دوباره اسپارتاکوس به آن اضافه شد.
فیلم های دیگر
"تگزاس دریای شمال" ساخته باوو دفورن از بلژیک نام فیلمی است که به عنوان اختتامیه جشنواره به نمایش درخواهد آمد.
این فیلمساز که بیشتر با فیلم های کوتاه خود در این جشنواره شرکت کرده بود، این بار نخستین فیلم بلند خود به نمایش می گذارد.
فیلم داستان دو پسر نوجوان با گرایش های همجنسخواهانه را روایت می کند که این رابطه از سوی خانواده ها مورد پذیرش قرار نمی گیرد. فیلمساز فیلم خود را "به تمام پسرانی که خانواده هایشان به آنها اجازه ندادند که در این فیلم بازی کنند" تقدیم کرده است.
هر سال جشنواره های فیلم مختلفی درباره همجنسگرایان در جهان برگزار می شود که از جمله مهم ترین آنها باید به جشنواره بین المللی فیلم های همجنس گرایانه در توکیو اشاره کرد. همین طور جشنواره هایی در سیاتل، نیویورک، شروپشایر (بریتانیا)، فیلادلفیا، هوستون، لیسبون و ملبورن با همین مضمون برگزار می شود.
جشنواره فیلم همجسنگراها در لندن تا یکم آوریل ادامه خواهد داشت.