افزایش نگران‌کننده آسیب‌ها و اختلال‌های روانی در ایران

کارشناسان و مسئولان افزایش آسیب‌ها و بیماری‌های روانی در ایران را نگران‌کننده می‌دانند. ظاهرا ۲۶ درصد از مردان و ۱۵ درصد زنان این کشور از این بیماری‌ها رنج می‌برند و شیوع بیماری در میان جوانان شدیدتر است.


تا دو سه دهه پیش بسیاری از ناهنجاری‌های روانی در ایران چندان شناخته نبود؛ اگر هم بود اغلب در جای خود و به مفهوم واقعی یک بیماری یا ناهنجاری دیده نمی‌شد. اکنون معضلاتی چون افسردگی یا از دست دادن تعادل روانی در قالب اصطلاح‌های نوظهوری مانند "دپرس بودن" و "قاط ‌زدن" به فرهنگ کوچه نیز راه یافته و توسط کودکان دبستانی نیز تکرار می‌شود. کارشناسان می‌گویند میزان و شتاب شیوع اختلال‌های روانی در ایران بسیار نگران‌کننده است.

اختلال روانی یک پنجم ایرانیان

 قشرهای ضعیف هر جامعه بیش از دیگر شهروندان در معرض آسیب‌های روانی قرار دارند. پناهندگان، بیکاران، بی‌خانمان‌ها، کودکان و نوجوانان و ساکنان مناطق حنگ‌زده از تشکیل دهندگان این قشرها محسوب می‌شوند. در کشورهای دیکتاتوری، به ویژه در استبدادهای دینی و حکومت‌های ایدئولوژیک شدت و دامنه‌ی انواع خشونت چنان فراگیر می‌شود که هیچ قشری از پیامدهای آن در امان نمی‌ماند.

وجود قوانین تبعیض‌آمیز و محدودیت‌هایی که به یک قشر یا افراد یک قوم و پیروان یک آیین خاص بیشتر اعمال می‌شود می‌تواند به افزایش میزان اختلال روانی در میان آنها منجر شود. در جمهوری اسلامی زنان، جوانان و اقلیت‌های قومی و مذهبی را می‌توان به عنوان مصداق‌های این تبعیض‌ها و فشارها قلمداد کرد.

عباسعلی ناصحی، مدیر دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت می‌گوید، بررسی شیوع اختلال‌های روانی در سطح کشور که در سال‌های اخیر انجام شده نشان می‌دهد که ۲۶ در صد زنان و ۱۵ درصد مردان دچار این اختلال‌ها هستند. این میزان در خوش‌بینانه‌ترین حالت شامل یک پنجم کل شهروندان می‌شود.

ناصحی تبعیض‌های اجتماعی نسبت به زنان و وضعیت نامناسب اقتصادی آنها نسبت به مردان را از علت‌های اختلاف فاحش در آمار به دست آمده عنوان می‌کند. احمد جلیلی، رئیس انجمن روان‌پزشکان ایران، شمار زنان مبتلا را اندکی بیشتر و تا دوبرابر مردان عنوان می‌کند. او نیز اعتقاد دارد که "شرایط محیطی و نابسامانی‌های اجتماعی و قانونی در این مسئله موثر است." جلیلی می‌گوید در میان جوانان افسردگی شایع‌تر از دیگر گروه‌های سنی است و علت آن را مشکلات محیطی ذکر می‌کند.

ناآشنایی با انواع بیماری‌های روانی

 اغلب کارشناسان بر این نظرند که شمار شهروندانی که در ایران دچار آسیب‌ها و اختلال‌های روانی هستند بسیار بیشتر از آماری است که مراجع رسمی، از جمله وزارت بهداشت منتشر می‌کند. این آمار بر اساس موارد شناخته شده و شمار افرادی به دست آمده که به مراکز درمانی مراجعه کرده‌اند.

سطح نازل آگاهی عمومی نسبت به آنچه در پزشکی اختلال روانی خوانده می‌شود و نگرانی از "بیمار روانی" قلمداد شدن از علت‌هایی است که باعث می‌شود بسیاری از افرادی که سلامت روانی‌شان آسیب دیده از آن آگاه نباشند یا به مراکز درمانی رجوع نکنند. رئیس انجمن روانپزشکان چنین مواردی را "اختلال‌های خاموش روانی" خوانده و می‌گوید، بسیاری از افراد در جامعه هستند که مبتلا به یکی از انواع اختلالات روانی هستند که از آن بی‌اطلاع‌اند. او معتقد است که شناخت از انواع بیماری‌های روانی باید در جامعه گسترش یابد.
 

 

مصرف بی‌رویه‌ی دارو در ایران به شدت افزایش یافته است
 

 
افزایش ۶۰ درصدی بیماری در ۹ سال 

 با انگیزه‌ی افزایش آگاهی عمومی در مورد اختلال‌های روانی و بررسی نقش رسانه‌ها، دومین همایش سالانه سلامت روان و رسانه، سوم اسفند ماه ۱۳۹۰ در تهران برگزار شد. احمد نوربالا، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در نشست خبری این همایش گفت، دو مطالعه‌ای که در سال‌های ۱۳۷۸ و ۸۷ انجام شده نشان می‌دهد که میزان شیوع اختلال‌های روانی در میان ایرانیان در فاصله‌ی ۹ سال ۶۰ درصد افزایش پیدا کرده و به اندکی بیش از ۳۴ درصد رسیده است.

احمد نوربالا می‌گوید در سال جاری نیز مطالعه‌ی جدیدی در مورد میزان شیوع بیماری‌های روانی انجام شد که نشان می‌دهد این روند همچنان سیری صعودی دارد و به بیش از ۳۵ درصد رسیده است. او می‌افزاید «هر گونه سیاست یا برنامه‌ای که ماحصل آن استرس، اضطراب و تنش است، همچنین مشخص نبودن آینده برای آحاد جامعه به وجود آورنده انواع بیماری‌ها در حوزه سلامت روان است.»

در این میان افزایش اختلال‌هایی چون اضطراب و پیش‌فعالی در میان کودکان و نوجوانان نیز توجه بسیاری از کارشناسان را به خود جلب کرده است. خبرگزاری مهر از قول جواد علاقبندراد، رئیس انجمن روانپزشکى کودک و نوجوان می‌نویسد «در دوران نوجوانى یا پس از دبستان، انواع و اقسام اختلالات ارتباطى، پرخاشگرى و افسردگى وجود دارد و می‌توان گفت که ۲۰ درصد کودکان و نوجوانان ایرانى زیر ۱۸ سال مبتلا به یکى از انواع اختلالات روانى و نیازمند کمک هستند.»

ایران پیشتاز بیماری‌های روانی در منطقه

 مصطفی معین، رئیس کرسی یونسکو در آموزش سلامت در ایران که از برگزارکنندگان همایش سوم اسفند بود می‌گوید، میزان شیوع اختلالات روانی در جوامع مختلف ۲۰ تا ۳۰ درصد است که ۸۰ تا ۹۰ درصد این میزان به کشورهای جهان سوم به ویژه ایران تعلق دارد. به گزارش خبرگزاری ایلنا معین در این همایش گفته است «استرس‌های مختلف مانند نابرابری‌های اقتصادی، ‌سو استفاده از دین، تبعیض جنسیتی و قومی می‌تواند موجب کاهش قدرت دفاعی بدن و به دنبال آن وقوع انواع مشکلات روانی برای افراد شود.»

کارشناسان معتقدند شتاب گرفتن میزان شیوع بیماری‌های روانی از سویی حاصل آشنایی بیشتر با این اختلال‌ها و مراجعه به مراکز درمانی، از طرف دیگر بازتابی از افزایش تنش‌ها و نابرابری‌های اجتماعی است. معاون سلامت وزارت بهداشت اواخر سال ۸۷ پیش‌بینی کرده بود که به تدریج اختلال‌های روانی رتبه‌ی نخست را در میان بیماری‌های مردم ایران به خود اختصاص دهد.

اثر رفتار حکومت بر سلامت روانی جامعه

 ظاهرا پیش بینی معاون وزیر بهداشت مدتی است به واقعیت تبدیل شده است. آنچه همچنان متخصصان را نگران می‌کند بی‌توجهی به رفتاری است که با معیارهای سازمان بهداشت جهانی از اختلال‌های روانی محسوب می‌شوند اما به علت شیوع بیش از حد در کشورهایی چون ایران به هنجارهای اجتماعی تبدیل شده‌اند.

پرخاشگری، واکنش‌های عصبی، ارعاب، رفتار خشونت‌آمیز، بی‌اعتنایی به حقوق دیگر شهروندان و بی‌اعتنایی به قوانینی که برای تنظیم روابط اجتماعی و امنیت عمومی ضروری هستند از مواردی است که اغلب از سوی حکومت نهادینه می‌شود و شهروندان با تکرار آن بهداشت روانی خود و دیگران را مختل می‌کنند.
 

  

شمار قربانیان تصادفات رانندگی در ایران چشمگیر است
 

رتبه نخست تصادف و مصرف دارو

 شمار چشمگیر قربانیان حوادث رانندگی در ایران یکی از نمونه‌هایی است که در آن با همکاری حکومت و بخشی از شهروندان اختلال‌های روانی چون افسردگی و اضطراب به جامعه تحمیل می‌شود. ایران با حدود ۲۷ هزار کشته در حوادث رانندگی در سال به نسبت جمعیت‌اش در رتبه نخست جهان قرار دارد.
 
بی‌توجهی و بی‌کفایتی حکومت در تولید خودروهای استاندارد و بهبود وضعیت جاده‌ها و خیابان‌ها، در کنار بی‌اعتنایی شهروندان به قوانین و قواعد رانندگی به قربانی شدن بیش از ۷۰۰ هزار نفر در سه دهه‌ی گذشته انجامیده که هر یک چندین خویشاوند و دوست و همکار داشته‌اند. چنین حوادثی می‌تواند زمینه‌ساز افسردگی بازماندگان شود.

وضعیت نگران کننده ایران در افزایش بی‌رویه و اغلب بدون تجویز داروهای آرام‌بخش نیز منعکس است. ایران با حدود ۷۵ میلیون نفر پس از چین با بیش از یک میلیارد و ۲۳۰ میلیون نفر جمعیت بزرگترین مصرف‌کننده دارو در آسیاست.

آمار مربوط به موارد شناخته شده اختلال‌های روانی در ایران نشان می‌دهد که این میزان گرچه از کشورهای پیشرفته بیشتر است، ولی تقریبا به همان میزانی است که در دیگر کشورهای توسعه‌نیافته ثبت شده است. آنچه نگرانی‌ها را افزایش می‌دهد موارد ناشناخته و "اختلال‌های رفتاری و روانی" است که از فرط تکرار در خانه و خیابان و رسانه‌های رسمی ناهنجار جلوه نمی‌کند.

+63
رأی دهید
-150

چکاوک - لندن - انگلستان
همین چند هفته پیش بود که شیخ خامنه ای در سخنرانی نماز تعطیلی اعلام کرد نه تنها بحرانی وجود ندارد بلکه کشور آرام است و ملت هم بانشاط هستند !! منظورش از ملتِ با نشاط، تخم و ترکه های خودش هستند و کاسه لیساش !!!!!!
جمعه 5 اسفند 1390 - 19:52
ana123 - اورنج کانتی - امریکا
گًل بود به سبزه نیز آراسته شد خداییش اگه منم ۱ ساله بیشتر میموندم راهیه آسایشگاه میشدم خدا به مردم رحم کنه
جمعه 5 اسفند 1390 - 19:52
oghab - هلسينكي - فنلاند
اگر افسرده وبیمار روحی میخواهی ببینی بیا فنلاند.یا کل اسکاندیناوی از هر ۱۰ نفر به جرات ۶ مریض هستند .
جمعه 5 اسفند 1390 - 20:11
دنیای وحشی - تهران - ایران
ملت ایران از اول هم خل و دیوانه بودند وگرنه راه نمی افتادند تو خیابون که ملاهارو بیاورند روی کار و زندگی راحت و آرامشی را که داشتند را از خودشان بگیرند و آنهارا مخل اسایش خودشان کنند . وگرنه الان اون تتمه ای رو که داشتند رو نیز با رفتارملایان دراین سی سال از دست داده اند و درواقع ایران الان تیمارستانی است با هفتاد میلیون روانی .
جمعه 5 اسفند 1390 - 20:25
Artosh - تهران - ایران
این درصدها رو نمیدونم کارشناسان از کجا میارن..! اما چیزی که من در جامعه و مردم و خانواده و دوستان میبینم درصد خیلی بالاتر از این حرفهاست. بزنم به تخته دستاوردهای انقلاب شکوهمند یکی دوتا که نیست..! همه واسه خودشون یه پا بشکهء باروت هستن و منتظر جرقه..!
جمعه 5 اسفند 1390 - 21:18
setareh70 - تهران - ایران
کدام آدم احمقی از این خبر خوشحال شده که بهش مثبت داده.!!!!..؟؟؟؟. واقعا که !!!!!!!!!
جمعه 5 اسفند 1390 - 21:19
zedehal95 - آمستردام - هلند
فراخوان : بجای این که اینجا نظر مون رو در مورد خبر بنویسم یا خبر رو تفسیر کنیم که چه میدونم اسرائیل فردا میزنه ، امریکا اله میکنه ، ایران بله میکنه یا فحش بدیم به این آخوندا یا با این برادران سایبری سپاه پاسداران جنگ نرم کنیم ، از این امکانات استفاده کنیم برای اطا ع رسانی ، برای تظاهرات جلوی سفارت ، کنسولگری ، برای اعتراض ، برای آزادی ایران . باید خودمون آستین بالا بزنیم ، کی میتونه جز من و تو درد ما رو چاره کنه ؟؟؟؟
جمعه 5 اسفند 1390 - 20:53
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
وقتی‌ رژیمی‌ خود مروج فحشا دزدی جنایت حماقت شکنجه و تجاوز باشد طبیعی است یک اجتماع ناسالم از همه ی جهات!ننگتان با د!!
جمعه 5 اسفند 1390 - 23:15
a.ahooraei - دوسلدورف - آلمان
هر جامعه ای سرنوشت خود را خودش رقم میزند و مردم ما هم همین کار را کردند و میکنند و خواهند کرد. به گفته برتراند راسل ؛ تمام خوشبختی ها و بدبختی های ما از خود ماست و در گرو تصمیمات ما. آنان که محیط فضل و آداب ثشدند...... در جمع کمال شمع اصحاب شدند... ره زین شب تاریک نبردند به روز.... گفتند فسانه ای و در خاک شدند. حالا سر پل صراط روز محشر.... بگردید شهر به شهر دنبال رهبر.  
جمعه 5 اسفند 1390 - 23:44
akhond kosh2012 - بیرمنگهام - انگلستان
اینها همون معنویات‌های بود که خمینی ملعون ازش دم میزد.توف به روح پلیدش.نابود باد جمهوری جهلو جنایت به همراه تمامی مزدوران کثیفش.
شنبه 6 اسفند 1390 - 02:39
potatis - مالمو - سوئد
oghab - هلسینکی - فنلاند.از هر ده نفر شش نفر مریضن ؟!!اولا شما این آمار رو از کجا آوردی؟! دوما شما که مدام از کشور های اسکاندیناوی بد میگی چرا تشریف نمیبری بری ایران زندگی کنی(البته اگر واقعا فنلاند باشی چون با این کامنتت من که فکر نمیکنم تا حالا پات به فنلاند رسیده باشه ) ؟!
شنبه 6 اسفند 1390 - 02:40
romano - تهران - ایران
حداقل 100 بار در این سایت به مبارزان دین تازی پروفسوران تربیت اجتماعی مردم تحقیر کنندگان و .. در باره مضرات حرفهایشان گفتم (بگویید نگفنتی دروغگویید) و تمنا می‌کنم نسخه‌های خودتان را برای خودتان حفظ کنید و حکومت ستیز باشید نه مردم ستیز بابا مردم با همین اخلاق و رفتار و مسلک قبل از انقلاب از کره جنوبی پیشرفته تر بودن الان موقع تو سری زدن و ایرادیابی نیست دیگه خواجه حافظ شیرازی هم می‌دونه این فاشیزمه اونهم از نوع مذهبی مشکلاتشم چیه فکر هم نکنید می‌تونید از زندگی مردم حذفش کنید (غیر ممکنه) در عوض اینکار از زندگی امید از لذت آزادی از اینکه می‌توان پشت اینترنت یک جنس را راحت خرید چقدر خرید از یک فروشگاه زنجیره‌ای لذت داره از اینکه در یک پارک با لذت و بدون ترس با کسی که دوستش داری قدم بزنی و احساس نشاط کنی و .. حرف بزنید کار شما مثل این می‌ماند که مردم کره جنوبی عوض اینکه به اطلاع رسانی و امید بخشی مردم کره شمالی کمک کنند به نقد و فحاشی به اصول کمونیزم بپردازند! ادامه ...
شنبه 6 اسفند 1390 - 05:05
romano - تهران - ایران
از این توانایی ارزشمند استفاده کنید الان که حکومت به زانو در آمده مردم را مطلع کنید افسرده‌گیهایتان را برای خودتان نگه دارید مردم امید می‌خواهند مردم را با سوریه مقایسه نکنید مردم به سختی به این مبارزه ادامه می‌دهند.
شنبه 6 اسفند 1390 - 05:06
محمداصلی - تهران - ایران
با وجود حاکمیت آخوندهای جاهل و عقب مانده که انواع ناهنجاری را در جامعه رواج داده اند بالا بودن آمار اختلالات روانی در احاد جامعه اجتناب ناپذیر است . باوجود انواع و اقسام محرومیتهای جوانان و مردان و زنان جامعه و ترویج خرافات و فشارهای روحی و روانی و آلودگی هوا و آلودگی صوتی و دزدی های آخوندها و بیکاری و فراگیری دروغ و اعتیاد و طلاق و ....
شنبه 6 اسفند 1390 - 05:23
golly47 - فرانکفورت - المان
فقط یک قلم از ملیونها بدبختی مردم: ۳۵ نفر از نماینده‌های مجلس در دزدی ۳۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰ دست داشتند نماینده وقتی‌ دزد باشه پس بیسواد است قانونهای هم که گذاشته می‌شه حتی حیوانها را هم روانی خواهد کرد چه برسه به آدمهای که همه چیزشان را ازدست داده‌اند و این پایه و اساس کشتاری عظیم سی‌ تا چهل ملیونی فردا خواهد بود کشتاری که در داخل جوی‌ها بجای آب خون جاری خواهد شد
شنبه 6 اسفند 1390 - 18:30
oghab - هلسينكي - فنلاند
potatis - مالمو - سوئد. نه دوست من شما بهتره کمی اطرافتو نگاه کنی .وامار رسمی فقط ۵۰ هزار نفر در فنلاند.گیتس فرینا شدید دارند .اگه معنا شو میدونی .من نمی دونم شماها اونجا فقط امار کبابی‌ها و مغازه‌های اسلامی را دارید.??
دوشنبه 8 اسفند 1390 - 10:24
shakila99 - شارجه - امارات
چیز عجیبی نیست حتی خود عربها هم فهمیدن که این فشارهای دینی چقدر مردم را بیمار جسمی وروحی می کندوخودشان کم کم دارای کشورهای ازاد می شن وما هنوز هم دنبال این هستیم که در زمان پیامبر چطوری آب خوردن چطوری نماز خوندن .چطوری جهاد کردن وغیره وغیره وغیره همین چیز هاست که ادم نمی تونه حرف بزنه نمی تونه فکر کنه وتو خودش می ریزه واین می شه که آمارهای این چنینی داریم
دوشنبه 8 اسفند 1390 - 11:54
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.