بررسی روزنامه های تهران - چهارشنبه سوم اسفند
تصویر از اصولگرایان نامزد انتخابات مجلس آینده در صفحه اول جام جم
روزنامه های صبح امروز تهران در عنوان های اصلی خود از علاقه مندی محمود احمدی نژاد به گسترش اختیارات خود در نظارت بر همه امور نوشته، خبر داده اند که از فردا رقابت 3444 نامزد انتخاباتی برای 270 حوزه آغاز می شود و این که رقابت ها بین اصولگرایان است. ابراز نگرانی از بنزین هزار تومانی و آغاز بی محاسبه فاز دوم قانون هدفمند کردن یارانه ها بخش دیگری از مطالب این روزنامه ها را تشکیل می دهد.
انتخابات رقابت اصولگرایان با خودشان
"اگرمسئولان انتخابات جناحی عمل کنند، زمین خواهیم خورد" به نقل از هاشمی رفسنجانی تیتر اول مردم سالاری است، جام جم و کیهان در عنوان اصلی خود خبر داده اند "فردا رقابت 3444 نامزد برای ورود به مجلس آغازمی شود" و فرهیختگان از "رقابت دوازده نفر برای یک صندلی" خبر داده است.
ابتکار هم معتقد است حرص بی اندازه برای تصاحب قدرت بیشتر و طمع گستردن پر و بال بر بخش گستردهتری از سرمایه و اموال مردم، چنان در تار و پود ماها ریشه دوانیدهاست که هیچ سنخیتی میان اینگونه رفتارها و کردارها با شعارها و لقلقههای زبان خود نمی بینیم. بر سر هر کرسی و یا از طریق تریبونهای مختلف، از شایستگی ها علی (ع ) و میزان ارادت خود به آن بزرگوار داد سخن می دهیم اما دم خروس معاویهصفتی و عمل یزیدگونه، آشکارا از کردار و رفتارمان بیرون می زند. بسیاری خود را زاهد، عابد، امین و دنیاگریز جلوه می دهند اما چون پرده برمی افتد، از آنچه نمایان می شود حتی غول و دیو بدکاره هم خجل می شوند!
به نوشته سرمقاله این روزنامه واقع امر این است که گاهی آدم درمی ماند که این کردارها، این برآیند رفتارها و این اعمال بسیاری از مدعیان، با کدام فرهنگ و مذهب سازگاری دارد؟! چه راحت میلیاردها میلیارد ـ مستقیم و نامستقیم، بی حساب و کتاب ـ از قبل کمکاری ها و چشمپوشی های برخی از مسئولان و از راههای گوناگون نظیر: اختلاس، خاصه خرجی ها و... از خزانه عمومی بر باد می رود اما انگار نه انگار. چند نفر می توانند به راحتی در خزانه مردم چنگ بزنند و هرچه می خواهند پول بردارند. آنها به اندازه چندمیلیون نفرمی توانند از اموال همگان استفاده کنند! آنگاه مسئولان به جای کوبیدن سر خویش به دیوار و پنهان کردن روی خود از شرمندگی، راست راست در چشم دیگران نگاه می کنند و جز خود، هیچکس را شایسته مسئولیت و پست نمی دانند؛ گویی از مردم توقع دارند تا برایشان هورا بکشند و آنان را حلوا حلوا کنند و تاج سرخود نمایند! این چه جور مسلمانی است؟!
تیتر و عکس [از حجت سپهوند] در صفحه اول آرمان
و خلاصه مقاله ابتکار این که: اگرمقایسهای میان رفتار رئیسجمهور ملحد! آلمان با رفتار مسئولان مدعی کشور خودمان صورت گیرد، می بینیم وی به این خاطر که سالها پیش وامی را با بهره اندک از شرکت خصوصی دریافت کرده بود، آنچنان از طرف افکارعمومی بازخواست می شود که ترجیح می دهد برای احترام به «خواست عمومی» از سمتش استعفا دهد. کاری که او کرده ـ یعنی وامی که دریافت نموده ـ نزد ما به هیچوجه لغزش یا عملی غیرقانونی به حساب نمی آید. تازه مبلغ آن وام، در برابر اختلاس بزرگ ما همانند «قطرهای در برابر دریاست.»
بنزین هزار تومانی، در این شرایط حساس
کارتون گرانی بنزین از حسن کریم زاده، اعتماد
"چانه زنی با دولت بر سر حداقل دستمزد" گزارش اصلی تهران امروز است، "صادرات نفت به دیگر کشورهای اروپائی قطع می شود" تیتر اول جهان صنعت است و دنیای اقتصاد از "شرط سود سپرده بالای 20 در صد" خبر داده است.
نرگس رسولی در گزارشی در اعتماد نوشته چند روز پیش بود که کاظم جلالی، قائممقام ستاد مدیریت مصرف سوخت از سناریوی جدید افزایش قیمت بنزین در سال 91 آن هم به میزان 20 درصد مصوبه طرح هدفمند کردن یارانهها خبر داد. وی که بنزین هزار تومانی را نتیجه اجرای مرحله دوم طرح هدفمند کردن یارانهها میداند نتیجهگیری رسمی این افزایش قیمت را منوط به نظر محمود احمدینژاد دانست و اعلام کرد که با وجود الزام افزایش 20درصدی قیمت بنزین حین اجرای مرحله دوم طرح هدفمند کردن یارانهها با این حال این شخص رییسجمهور است که تعیینکننده نهایی قیمت است و ممکن است این افزایش قیمت بیش از این ارقام باشد.
به نوشته این گزارش طی روزهای گذشته که صنف عرضهکننده بنزین خواهان دریافت مطالبات معوق خود شده بودند یک منبع آگاه از تعیین قیمت هزار تومان برای بنزین سال آینده خبر داد و حتی اعلام کرد که در سال 91 دیگر بنزین چند نرخی فروخته نمی شود و تنها بنزین هزار تومانی در جایگاهها عرضه خواهد شد.
اعتماد گزارش داده این طرح جدید وزارت نفت در حالی است که هماکنون جایگاهداران برای ادامه همکاری خود با شرکت ملی پخش شرط و شروط گذاشتهاند و خواهان تعیین تکلیف مطالبات معوق خود شدهاند؛ مطالباتی که اگر چه رقم صحیح آن از سوی هیچ کدام از طرفین دعوی عنوان نمی شود اما این رقم به قدری بالاست که می تواند طرف بدهکار را به ورطه ورشکستگی برساند. به گونهیی که اگر حتی یک حساب سرانگشتی از میزان مطالبات معوقه جایگاهداران برای بنزین آزادی که با نرخ 700 تومان در جایگاهها عرضه می شود داشته باشیم نشان می دهد که 2000 جایگاه موجود در کشور بالغ برهزاران میلیارد تومان مطالبات معوق دارند که می تواند حال و روز جایگاهداران را تغییر دهد.
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته بنابر گزارشهای رسمی موجود، بخش عمدهای از صنایع تولیدی کشور در اثر خلف وعده دولت در حمایتهای مصرح در قانون هدفمندی یارانهها، تا حدود زیادی زیر حد متوسط ظرفیت اسمی خود کار می کنند و همین مسئله علاوه بر تأثیری که افزایش قیمت حاملهای انرژی بر قیمتها دارد، باعث بالا رفتن قیمت تمام شده کالاها شده است.
بر این مشکلات بخش تولید باید معضلات ناشی از افزایش قیمت ارز و مشکلات تأمین اعتبار را نیز افزود. مجموع این مسائل صنایع تولیدی کشور را در وضعیت نامطلوبی قرار داده است که مشخص نیست درصورت اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانهها و بالا رفتن مجدد قیمت حاملهای انرژی، حمل و نقل، مواد اولیه و هزینههای حقوق و دستمزد چه آیندهای را برای آنان رقم خواهد زد.
به نظر این مقاله دولت با خلف وعده در حمایت از بخش تولید کشور، نه تنها کمکی به ارتقای سطح بهره وری انرژی و... به آنان نکرده بلکه با اصرار بر عدم افزایش قیمتهای فروش در چند ماهه نخست اجرای مرحله اول قانون هدفمندی یارانهها، عملاً زیان انباشتهای را نیز به تولید کنندگان تحمیل کرده که قدرت مدیریت و مقاومت این بخش را در برابر موج دوم افزایش قیمتها کاهش داده است.
حال در چنین شرایطی که به طور نمونه لبنیات به عنوان یکی از کالاهای پرمصرف در سبد خرید خانوار و مواد ضروری برای حفظ سلامت افراد و جامعه، طی سال گذشته حداقل سه بار و در هر مقطع حدود 5 تا 10درصد گران شده است، رئیس دولت و وزرای آن از قریب الوقوع بودن آغاز مرحله دوم قانون هدفمندی یارانهها سخن می گویند و صراحتاً از افزایش قیمت تمامی حاملهای انرژی، آب، هزینههای حمل و نقل و... خبر می دهند.
از این رو و با در نظر گرفتن شرایط حساس کشور، تهدیدهای بالفعل و بالقوه خارجی و... باید به این پرسش، پاسخی دقیق، همه جانبه و موشکافانه داد که آیا اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانهها در این شرایط، اقدام درستی است؟
راهبردهای خردمندانه برای پول تو جیبی
هادی چپردار در ستون طنز شرق نوشته البته بر همه کس واضح و مبرهن است که پول توجیبی موضوع بسیار مهمی می باشد؛ چرا که ما دانشآموزان کوشا و ساعی در این دوران تحریم اقتصادی، با نهادینهسازی برونرفتها از چالشهای کارسازانه و راهبردهای راهکارمندانه، می بایستی که برنامهریزی خوبی برای پول توجیبی خود داشته باشیم.
نویسنده افزوده: یک همشاگردی ما که فامیلهایش در خارج می باشند و خیلی منگ و خندهدار و در نوع خود پدیدهای می باشد، از همان کلاس اول یک فقره کارگروه اقتصادی تشکیل گردانده بود و پولهای توجیبی بچهها را می گرفتانده بود و در عوض به آنها قولهای زیادی گردانده بود، مانند پس دادن اصل پولهای توجیبی بچهها بعد از امتحان نهایی کلاس پنجم، عضویت در کارگروه نهادینهسازی راهبردها، کمکهزینه برونرفت، پرداخت یارانههای معنوی، نهادینهسازی چالشها در سفره بچهها و بهخصوص رد نکردن اسم آنها به آقای ناظم وقتی که وی در آینده مبصر شد؛
طنزنویس شرق در نهایت آورده:ما در پایان انشای خود از بابای خود تقاضا می گردانیم، به ما پول توجیبی بیشتری بگرداند تا بتوانیم همان کیک همیشگی را از بوفه مدرسه بخریم و با این راهبرد راهکارمندانه از گرسنگی نمیریم و قول می دهیم که با خاتمآبادی نگردیم و کتاب نخوانیم و هیچوقت دیوانه نگردیم.
جبران اشتباه، بازگشت به قانون اساسی
صفحه اول روزنامه قدس
"مجازات فرد هتاک به فائزه هاشمی" عنوان اصلی شرق است، "اظهارات تازه احمدی نژاد درباره قانون اساسی" در صدر اخبار قدس آمده و اعتماد همین موضوع را با تیتر "اعتراف به اشتباه" منعکس کرده است.
شرق مقاله ای دارد که در آن آمده خبر دلنشینی شنیدیم از رییس دولت؛ سخن از قانون خوب، مجریان خوب، مردم قانونپذیر و قانونمدار گفتند. این مژده را دادند که در آینده نزدیک بنا دارند راجع به قانون اساسی صحبت مفصلی با مردم داشته باشند. آقای احمدی نژاد به نظر می رسد اتفاقی افتاده که بعد از گذشت حدود 80ماه از مسئولیت در دولت نهم و دهم، حال به فکر بکری افتاده و یادی از قانون خوب (شما در این حوزه چه مسئولیتی دارید مگر به حکم قانون مجری نیستید) کرده. آیا مانعی برای اجرای «قانون خوب» برای مجریان محترم و مردم قانونپذیر و قانونمدار وجود دارد؟
فاضل موسوی نویسنده این مقاله که نماینده مجلس است در ادامه از رییس دولت خواسته حال که بسیار ذوق و شوق به قانون و اجرا داده شده پس به چند سوال پاسخ دهید. آیا فرد یا افرادی مانع اجرای قوانین مجلس و قانون اساسی هست؟ آیا دولت نهم و دهم یک بیلان شفاف و دقیق از دخل کشور ارایه کرده است؟ آیا میتوانید با دلایل مثبت مدعی باشید که از قانون بودجه انحراف نداشتهاید؟ آیا قوانین برنامه توسعه کامل و به درستی عمل شده است؟ در چه حوزهای از حوزههای سند چشمانداز توفیق حاصل نمودهاید؟
در دنباله مقاله شرق آمده با عنایت به اینکه در حوزه درآمدها به طور میانگین بیش از چهار برابر درآمد داشتهاید، میتوان مدعی بهبودی چهار برابری زندگی آحاد مردم شد. اگر سخن مثبت است باید درخصوص اقتصاد کشور، اشتغال، تورم، نرخ رشد و... جوابگو بود. این کوتاه از برای فرمایشات در زمینه قانون بود.
عباس عبدی در مقاله ای در اعتماد با اشاره به آن چه در دادگاه اختلاس بزرگ گفته شد نوشته به عبارت دیگر برخی کارمندان و مدیران دولتی، اموال عمومی دولت و مردم را با قیمتهای نازل به متهمان فروختهاند. کسانی که باید امین اموال عمومی باشند، چرا تا این حد ارزان آنها را در اختیار دیگران قرار دادهاند؟ آیا در میان این مجموعه وسیع از کارمند و حتی مدیر، یک نفر هم نبوده که در برابر وسوسههای متهمان تاب مقاومت داشته باشد و حاضر به دریافت رشوه نشود و علیه رشوهدهنده به مقامات بازرسی و قضایی گزارش کند؟ و اگر کسی موضوع را خبر داده بود، آیا پیگیری نشد که کار به اینجا رسید؟
به نوشته این جامعه شناس اگر رشوهگیرندگان بالقوه که تعدادشان معدود و تحت نظارت و مدیریت حکومت هستند، اصلاح شوند و رغبتی به رشوه گرفتن نداشته باشند و حتی در برابر آن واکنش نشان دهند، آنگاه هیچ فردی به خود اجازه نمی دهد که برای پیشبرد اهداف مجرمانهاش پیشنهاد پرداخت رشوه کند.
در پایان مقاله اعتماد آمده مساله رشوه تا حدی پیچیدهتر از یک اختلاس عادی و حتی غیر معمول است. هر چند در این مورد خاص هزاران میلیارد تومان از اموال عمومی اختلاس شده، و به همین دلیل کار به قوه قضاییه و دادگاه کشیده شده است، ولی موارد بسیاری وجود دارد که رشوه پرداخت می شود، در حالی که اموال عمومی ظاهرا جابهجا نمی شود و حساسیتی هم برانگیخته نمی شود.
معلول بی علت قطع انیترنت
اینترنت باستانی، جمال رحمتی، جام جم
صالح نیکبخت در مقاله ای تحت عنوان "معلول بی علت" در شرق به قطع مدام اینترنت پرداخته و نوشته درحالی که هنوز چند ساعت از بهرهبرداری «شبکه ملی» کشور نگذشته بود، دسترسی کاربران ایرانی به سایتهای ارایهدهنده خدمات اینترنت تقریبا به طور کامل تا شامگاه دوشنبه قطع شد و کاربران با پای لنگان و در تلاشی بی فایده در فضای مجازی بدون امکان ارتباط و انتقال دادههای خود به مخاطب، سرگردان ماندند. اختلال جدی در اینترنت در شرایطی صورت گرفت که از حدود یکماه پیش بسیاری از کاربران ایرانی که از سرویس جهانی ای میل و خدمات موتورهای جستوجوگر «یاهو» و «گوگل» برای انجام امور خویش استفاده می کنند، در دسترسی به این امکانات با مشکلاتی جدی مواجه شده و پای مجلسیان از فضای مادی و ساحت مجلس پرکار این ماه به فضای مجازی کشیده شد.
نویسنده با اشاره به اهمیت اینترنت در زندگی امروزی جوامع افزوده این وضعیت غیر از کنشها و واکنشهایی که در ذهن و روان کاربران باقی می گذارد، قطعا موجب می شود در واحدهای اقتصادی و تجاری و صنعتی کشور که مهمترین وسیله ارتباط آنها با دنیای خارج یا شرکایشان در داخل و خارج، همین وسیله ارتباطی یعنی ای میل و اینترنت است، مسایل و مشکلات زیانباری ایجاد کند. استمرار این وضعیت موجب خسارات جبرانناپذیری خواهد شد.
مقاله شرق در نهایت اظهار نظر کرده که همین محدودیتها هم بهطور نامحدودی در سطح جهان انعکاس می یابد و هم لطمه بزرگی به اعتبار ادعای تقویت زیرساختهای علمی کشور وارد می کند.
هول دادن یا حال دادن
ابراهیم رها در ستون زخم اعتماد اول اشاره کرده: تقریبا هر روز مثل دیروز مطلب من دچار حذفیاتی می شود که به کار لطمه می زند، شما ببخشید. من که آموختهام دیگر از این بابت زیاد حرص نخورم چراکه رگ کله آدم از حرص و جوش پاره می شود بلکه جر می خورد و بعد کار آدم به بیمارستان و بستری شدن و آزمایش و... می کشد و آدمیزاد از کار و زندگی می ماند.
نویسنده سپس به گفته های وزیر سابق نفت پرداخته که «اشتغال با هول دادن دولت و «مجلس ایجاد نمی شود.» بعد این سئوال ها را مطرح کرده: الف- با حال دادن دولت و مجلس ایجاد می شود؟ ب- با حل کردن مجلس در دولت ایجاد می شود؟ ج- به حال یا حول و ایضا مجلس یا دولت ربطی ندارد، خودش ایجاد می شود؟ د- اگر از این حرفهای بی ربط نمی زدی، احمدی نژاد باز هم تو را وزیر می کرد قشنگ جان!
در پایان طنز اعتماد آمده: من نمی دانم شما از اوضاع قیمتها «راضی» هستید یا «رازی» در این قیمتهاست یا رازی فامیل زکریاست یا راضی اسم یک مکان است یا... اما می دانم نام «ز» را هر چه که حساب کنید وضعیت قیمتها به شکلی است که قسمتهای مختلف آدم را دچار انشقاق میکند.