چرا محمود احمدی نژاد عقب نشینی کرد

کاوه امیدوار

دولت محمود احمدی نژاد بعد از یک ماه سکوت در مقابل بحران ارز و طلا در بازار، سرانجام هم برنامه تک نرخی کردن ارز را که چند ماه پیش کنار گذاشته بود، دوباره به اجرا گذاشت و هم با افزایش نرخ سود سپرده های بانکی به ۲۱ درصد موافقت کرد.


دولت آقای احمدی نژاد در یک ماهی که بازار ارز و طلابا بحران رو به رو بود، رویه سکوت در پیش گرفته بود. سرانجام با متهم کردن "سیاستمدان و دلالان" به اخلال در بازار ارز سعی کرد بازگشتی پیروزمندانه به صحنه داشته باشد.

اما تصویری که آقای احمدی نژاد و تیم اقتصادیش از وضعیت بازار ارز و طلا ارائه می دهند، تا چه اندازه باورپذیر و با واقعیت منطبق است و آیا تصمیم های تازه از تغییر سیاست های اقتصادی حکایت دارد؟

آنچه بانک مرکزی و دولت اکنون به اجرا گذاشته اند به عقیده کارشناسان، برنامه تازه ای نیست و برخی از آنها نظیر ارز تک نرخی از دولت محمد خاتمی شروع شده بود و بانک مرکزی عملا از چند ماه پیش با اعلام چند نرخ برای ارز آن را کنار گذاشته بود.

به عقیده کارشناسان، افزایش نرخ سود سپرده های بانکی نیز از سر ناچاری تصویب شده و گرنه این سیاست با آنچه آقای احمدی نژاد در شش سال و نیم گذشته، در پیش گرفته بود، به کلی متفاوت و مغایر است.

آقای احمدی نژاد در زمان به قدرت رسیدنش انتقادهای تندی از عملکرد بانکها داشت و بعد از ساکن شدن در خیابان پاستور مدام سعی داشت تا نرخ سود را کاهش دهد چون معتقد بود که برای تقویت تولید با سود وام های بانکی کاهش پیدا کند.

او بارها مخالفت خود را با هر تصمیمی برای افزایش یا دستکم ثابت ماندن نرخ سود بانکی نشان داد و حتی در سال ۱۳۸۶ حاضر نشد مصوبه شورای پول و اعتبار مبنی بر ثابت ماندن نرخ سود بانکی را تائید کند و با فشار اعضای شورای را مجبور کرد که نرخ سود را کاهش دهند.

آن زمان شورای پول و اعتبار می گفت که نرخ سود بانکی در حد ۱۲ درصد ثابت بماند در حالی که نرخ تورم ۱۴ درصد بود ولی آقای احمدی نژاد اصرار داشت که باید نرخ سود تسهیلات و وامهای بانکی کمتر شود.

 

 


"افزایش نرخ سود سپرده های بانکی به ۲۱ درصد به معنای آن است که بانکها باید سود وامهای خود را بیش از این رقم افزایش دهند و این روند می تواند هزینه واحدهای تولیدی را که به شدت وام های بانکی متکی هستند، به شدت بالا ببرد."

در پیش گرفتن سیاست های دستوری در اقتصاد در چند سال اخیر ادامه داشت و آقای احمدی نژاد بی توجهی به نگرانی های اقتصاددانان در باره افزایش نقدینگی، بر نظرات خود اصرار می ورزید.

اقتصاددانان ایرانی در نامه های که برای آقای احمدی نژاد نوشتند به طور مشخص از تبدیل ارزهای نفتی به ریال و افزایش نقدینگی و کاهش دستور نرخ سود بانکی انتقاد کردند اما آقای احمدی نژاد حتی وقتی از تعدادی از آنها دعوت کرد تا نظراتشان را بشنود به آنها گفت که او تصمیم دارد ارزهای نفتی را خرج کند فقط کارشناسان بگویند که چطور می شود این پول را خرج کرد بدون آنکه نقدینگی بیشتر شود و تورم افزایش پیدا کند.

حالا که نقدینگی از ۸۰ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۸۴ به ۳۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده واین نقدینگی سرگردان به هر سمتی سرازیر می شود، آنجا را به هم می ریزد، آقای احمدی نژاد و تیمش مجبور شده اند عقب نشینی کنند.

افزایش نرخ سود سپرده های بانکی به ۲۱ درصد به معنای آن است که بانکها باید سود وامهای خود را بیش از این رقم افزایش دهند و این روند می تواند هزینه واحدهای تولیدی را که به شدت وام های بانکی متکی هستند، به شدت بالا ببرد.

واحدهای تولیدی که هم اکنون با وجود نقدینگی بسیار زیاد در جامعه، از کمبود آن می نالند در شرایط فعلی دو راه بیشتر نخواهند داشت یا آنکه با سودهای بالا از بانکها وام بگیرند و هزینه خود را با افزایش قیمت کالاهایشان تامین کنند یا آنکه از میزان تولید خود کم کرده و یا حتی تولید را متوقف کنند.

توقف تولید نگرانی بسیاری از واحدهای تولیدی است چون دولت سعی دارد از طریق تهدید و فشار و برخورد با واحدهای تولیدی از سوی سازمان تعزیرات و دیگر نهادهای نظارتی جلوی افزایش قیمت کالاها را بگیرد و با قیمت دستوری بازار را کنترل کند.

در چنین شرایطی به عقیده کارشناسان اقتصادی، دیگر بعد از شش سال و نیم دولت آقای احمدی نژاد به این سادگی نمی تواند عملکرد اقتصادی خود را با ژستی ظفرمندانه به گردن یک "مشت دلال" و و تعدادی "سیاستمدار" بیندازد و خود را در بروز چنین وضعیتی بی تقصیر جلوه دهد.

+93
رأی دهید
-52

tahrim - ورامین - ایران
برای اینکه خامنه ای عقب نشینی کرده
‌چهارشنبه 12 بهمن 1390 - 09:55
sobhanjan - ابوظبی - امارات
تر زده به هرچی اقتصاد و بازار این مرتیکه هاااااااالو خائن به ایران
‌چهارشنبه 12 بهمن 1390 - 09:58
hiwaa - اسلو - نروژ
دیگه چیزی نمونده تموم بشه این حکومت مذهبی کثیف اسلامی،هر چقد هم دست و پا بزنید بازم به جائی‌ نمی‌رسید،از همین الان خودم رو واسه بازگشته به ایران آماده کردم،میام فقط واسه کشتن شما پس دست و پا بزنید که چیزی به آخرتون نمونده...
‌چهارشنبه 12 بهمن 1390 - 10:11
khorramdin babak - فرانكفورت - فرانكفورت
احمدی سالهاست که عقب نشینی می‌‌کند. کفتاری که پشم اوو ریخته و پس خور باند ولایت شرم شده. این چه ریس جمبوری می‌‌باشد. که یک امام جمعه دست سوم با یک فرمان زنش را طلاق می‌‌دهد. باند احمدی مبارزه قدرت را با دزدان ولایت شکست خورد. تحملش می‌‌کنند . تا زمان اوو تمام شود. دار و دسته اوو از همین امروز دنبال مکانی برای فرار می‌‌باشند.
‌چهارشنبه 12 بهمن 1390 - 10:16
m_r - سیدنی - استرالیا
با درود. یک مشت بی‌ سواد به سر کرده احمقی نژاد امام زمانی‌ قرون وسطا که نمیداند اقتصاد چی‌ هست این‌ها فقط داد قال شلوغ کن و دست بردن در ارقام و دزید‌های کلان و سر خود را کردن زیر برف کردن یک رشته یا قسمت از دولت این بابا نیست که بتوان به آن دل‌ خوش و مثلا گفت یک کار یا جهت مثبتی انجام گرفته یا در حل انجام هست فقط خرابی و نابودی از همه مهمتر نابودی جسم و روحی . به امید غلبه دانش و عقل بر بی‌ سوادی و جهل و تعصب بی‌ جا
‌چهارشنبه 12 بهمن 1390 - 10:13
man+to=ma - دوبی - امارات متحده عربی
چقدر ازش انتقاد میکنند اینا . طفلکی شاگرد خوب و خوش حافظه ایه . یادتونه تو شیمی روش ازمایش و خطا رو خوندیم . این روش رو در مورد اقتصاد و سیاست کشور پیش گرفته بلاخره هم بعد ده بیست سال دیگه به یه نتیجه و اکتشافی میرسه . یه کم دندون رو جیگر بذارین ببینیم چی میشه.!!!
‌چهارشنبه 12 بهمن 1390 - 10:58
محمداصلی - تهران - ایران
این عقب نشینی دولت دست نشانده اسلام مانند حکایت پیاز و فلفل است که کسی را محکوم کرده بودند از بین مجازات خوردن یک کیلو پیاز یا یک کیلو فلفل یا صد ضربه چوب یکی را انتخاب کند . اول پیاز را انتخاب میکند و نصف بیشتر آن را میخورد حالش بد میشد تصمیم میگیرد فلفل را بخورد که همان داستان تکرار میشود و نهایتا صد ضربه چوب را هم میخورد . پس از کاهش بی سابقه هفتاد درصدی ارزش ریال حالا این احمق ها تصمیماتی گرفته اند که مانند مسکن عمل میکند و درد بیماری اقتصاد را موقتا التیام میبخشد ولی بدلیل غفلت از درمان واقعی در آینده نزدیک صدمات مخرب و سهمگینی به وضعیت اقتصادی مردم وارد میکند .
‌چهارشنبه 12 بهمن 1390 - 11:21
sepehr79 - وین - اتریش
آخه این میمون که به جز ولق و وولوق کردن کاری بلد نیست که. انتظار دارید عقب نشینی هم نکنه !!!!!!!!!!!!! زهی خیال باطل
‌چهارشنبه 12 بهمن 1390 - 11:50
انقلاب دوم - هامبورگ - آلمان
اقتصاد مال خره! آب و گاز و برق را مجانی‌ می‌کنیم، اتوبوس را مجانی‌ می‌کنیم، تازه به این چیزها قانع نباشید کمالات انسانی‌ را بالا می‌بریم، آخه این هم مملکته ما داریم. رأی یادتون نره !!!
‌چهارشنبه 12 بهمن 1390 - 14:38
مهربانو - توکیو - ژاپن
بله دیگه حسابی پول مردم و کشیده بالا خودشو سیراب کرده عشق و حالشو کرده حالا هم باید عقب نشینی کنه چون به تمام خواسته هاش رسید دیگه بی وجدان متنفرم ازش علی کوهی از پشت کوه اومده داره مملکت داری میکنه واسه ما خیر سرش کشورمونو به لجن کشیده کثافت .. !!!!!
‌چهارشنبه 12 بهمن 1390 - 22:29
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.