روزهای سیاهتری در انتظار اقتصاد ایران است
دویچه وله : بازار داغ ارزو طلا درایران کمی سردتر شده است. دلار به پایینتر از دوهزار تومان و سکه به زیر یک میلیون تومان برگشت. اما برخی اقتصاددانان معتقدند این فروکش کردن، موقتی است و قیمت ارز وطلا دوباره در ایران افزایش خواهد یافت.
تب فرو نشست، لااقل موقتا، دلار ۱۷۰۰ تومان و سکه ۷۳۰ هزار تومان. تمهیدات دولت گویا موثر واقع شد؛ بالا بردن نرخ بهره بانکی، تک نرخی کردن ارز و پیشفروش سکه تا زمانی که به گفته رئیس کل بانک مرکزی تقاضا برای آن به شدت کاهش یابد، اقدامات دولت برای مهار بازار سرکش طلا و ارز بود و حالا گویا این اقدامات جواب داده است.
هرچند روز پنجشنبه ۶ بهمن قیمت سکه تا حوالی ظهر چهار بار تغییر کرد، اما به گزارش خبرآنلاین روز جمعه قیمتها تا حدودی تثبیت شد. این تثبیت اما به عقیدهی جمشید اسدی استاد اقتصاد دانشگاه پاریس، پایدار نخواهد ماند. او دو دلیل برای این پیشبینی خود بر میشمرد: «یکی اینکه هنوز نرخ بهرهی ۲۲درصدیای که بانک اعلام کرده به سپردههای مردم میدهد، بسیار کمتر از نرخ تورم است که بعضی از برآوردها آن را حتی تا ۵۰ درصد در نظر گرفتهاند. دلیل دوم اینکه من مطمئن نیستم که با ارز تکنرخی یا ۱۲نرخی، دولت ارز کافی داشته باشد برای اینکه به تقاضاها پاسخ بدهد. در نتیجه، من فکر میکنم این سیاست دولت بعد از اثر تبلیغاتیای که برای چند روز خواهد داشت، دوباره با ورشکستگی مواجه خواهد شد و قیمتها دوباره افزایش پیدا خواهد کرد».
نرخی که دولت برای دلار اعلام کرده ۱۲۲۶ تومان است و بانک مرکزی طی بخشنامهای اعلام کرده صرافیها تنها مجازند ۳ تا ۵ درصد گرانتر از این قیمت، دلار را عرضه کنند. در بخشنامه بانک مرکزی تصریح شده که پروانه فعالیت صرافیهای متخلف باطل خواهد شد.
رئیس کل بانک مرکزی نیز در مصاحبه اختصاصی خود با واحد مرکزی خبر از "تمهیداتی" سخن گفته که دولت فراهم کرده تا ارز از کانالهای غیررسمی عرضه نشود. وی از جمله به پرداخت ارز به مسافران اشاره کرده و گفته است: «برای مسافر باید اطمینان پیدا کنیم که این ارز حتما خارج میشود بنابراین در گیت فرودگاه پول را به مسافران میدهیم».
جمشید اسدی میگوید حتی با ارز تکنرخی هم دولت توانایی پاسخ دادن به تقاضای بازار را ندارد
اما پرسش اینجاست که این کنترلها چگونه صورت خواهند گرفت؟ آیا دولت میتواند در هر صرافی یک مامور بگذارد؟ پاسخ جمشید اسدی به این پرسشها منفی است: «همانطوری که دولت جمهوری اسلامی توانسته ماهواره، مشروب و ویدئوهای ممنوع را کنترل کند، ارز را هم خواهد توانست کنترل کند. کما اینکه به اعتبار گزارشهای قابل اتکا، برخی از محافل رانتخوار در دونرخی بودن ارز سهیم هستند و از آن سود میبرند و حتی زمزمههایی بود که خود دولت هم بخشاً چنین کاری را میکند. به هیچ عنوان دولت نخواهد توانست بازار را کنترل کند».
جمشید اسدی میگوید مسئله ساده است، تقاضای شدیدی برای ارز وجود دارد و علت آن هم این است که مردم نگران از بین رفتن قدرت خرید خود هستند. در نتیجه تقاضا برای ارز بالاست، حتی برای کسی که مسافرت نمیکند. او میگوید: «کسی که پول دارد، ریال دارد، میداند ۱۰ روز بعد ارزش پولاش پایین آمده است. وقتی دلار دارد، میداند که ارزش آن پایین نیامده است. گیرم پایاش را از چارچوب ایران بیرون نگذارد؛ امروز میخرد، ۱۰ روز بعد میفروشد، میداند سودی دارد و قدرت خرید خودش را تا اندازهای حفظ میکند. این تقاضا از بین رفتنی نیست».
تحریمها مزید بر علت است
جمشید اسدی تحریم خرید نفت ایران از سوی اروپا و نیز بلوکه کردن داراییهای بانک مرکزی ایران را دلیل عمده دیگری بر نوسانات قیمت طلا و ارز میداند و معتقد است تنش افروزیهای سرسختانه جمهوری اسلامی که ایران را به لحاظ سیاسی و اقتصادی در جهان منزوی کرده نیز بر این شرایط بد اقتصادی تاثیرگذار است.
او میگوید: «تحریم به یک روایت یعنی داد وستد با کشور کم شود. وقتی داد وستد جهانیان با کشور کم شود یعنی تقاضا برای ریال که پول ملی ماست کم میشود. وقتی تقاضای جهان برای پول ملی ما کم شود، بدیهی است که بر ارزش آن تاثیرگذار خواهد بود و این یکی از مهمترین دلایل سقوط ارزش ریال است».
در ابتدای شروع نوسانات قیمت ارز و طلا در ایران، دکتر فریدون خاوند استاد اقتصاد در گفت و گو با دویچهوله تصریح کرده بود که تا روابط خارجی ایران بهبود نیابد، قیمت ارز و طلا پایین نخواهد آمد.
وی در آن گفت و گو اظهار داشت: «به صورت مقطعی شاید بتوان دلار یا یورو را مقداری پایین آورد ولی در درازمدت سیر تحول ارز در ایران به سوی افزایش و صعود میرود، مگر آن که وضعیت روابط خارجی و بازرگانی ایران با دنیا از حالت تنشآلود فعلی خارج شود».