بررسی روزنامه های تهران، پنجشنبه ۲۹ دی ماه
بیشتر روزنامه های روز پنجشنبه ۲۹ دی ماه تیتر های اول خود را به ادامه آشفتگی در بازار ارز و سکه اختصاص داده اند. روزنامه جهان صنعت با نقل تحلیل رییس مجلس از افزایش قیمت ارز و سکه تیتر زده است «آشفتگی بازار نتیجه سیاست های غلط اقتصادی».
روزنامه دنیای اقتصاد با یاد آوری مهلت بانک مرکزی در عنوان اول خود نوشته «ضرب الاجل به دارندگان ارز» و روزنامه تهران امروز تیتر زده است «لیس نامحسوس در بازار ارز». روزنامه مردمسالاری از قول هاشمی رفسنجانی در عنوان اول خود نوشته است « برنامه ریزی لازم برای سال جهاد اقتصادی انجام نشد ».
روزنامه کیهان در عنوان اول خود به نقل از دادستان سابق آمریکا نوشته است: «رمزی کلارک: ترور دانشمندان ایران کار آمریکا و اسراییل است.» و روزنامه شرق هم تیتر زده «تکذیب ترور هاشمی». روزنامه ابتکار تنها روزنامه ای است که در تیتر خود علاقه ای به دعواهای انتخاباتی نشان داده و تیتر زده است «پایداری در منطقه ممنوعه» که اشاره ای است به یک بولتن جنجالی که علیه جبهه متحد اصولگرایان انتشار یافته است.
روزنامه آرمان هم عنوان اول خود را به دفاع احمد توکلی از عماد افروغ اختصاص داده و نوشته است «بحث علمی جواب علمی می خواهد».
تحریم های کسل کننده
روزنامه کیهان در یادداشت روز خود به قلم حسام الدین برومند ماجرای تحریم ایران را یک ماجرای تکراری و کسل کننده نامیده و نوشته است: « تلاش ها و تحرکات آمریکا برای اجرایی شدن تحریم نفتی ایران تاکنون به شکست انجامیده است.»
سرمقاله نویس کیهان نوشته است: «آمریکایی ها خیلی سعی داشتند در موضوع تحریم نفتی ایران، چین را به خاطر موقعیت اقتصادی و سیاسی این کشور با خود همراه سازند اما جالب است که نتیجه را از زبان گری لاک سفیر آمریکا در پکن شنید که به وضوح اعتراف می کند لابی کشورش جهت همراه کردن چین برای تحریم نفتی ایران شکست خورده است.»
روزنامه کیهان همچنین نوشته است: «افزون بر اینکه مقامات مسکو بارها و به کرات مخالفت خود را در موضوع تحریم نفتی ایران اعلام کرده اند آنچه تامل بیشتری را می طلبد اظهارنظر گنادی گاتیلوف از مقامات ارشد وزارت خارجه این کشور است که اخیرا خاطرنشان کرد هر قطعنامه ای درباره تحریم نفتی ایران را وتو می کنیم.» سرمقاله نویس سپس نتیجه گیری کرده است که «نکته ای که کمترین تردیدی در آن نیست عدم توان و شرایط آمریکا در اعمال تحریم ها بر ضد ایران است".
وعده های انتخاباتی
"محشر وعده های انتخاباتی" عنوان سرمقاله روزنامه ابتکار است که به رفتار کاندیدا های حضور در انتخابات پرداخته و نوشته است «تجربه انتخابات گذشته و بر زمین ماندن بسیاری از مطالبات مردم، قرینه عریانی است که نشان میدهد برای برخی از نامزدهای مجلس، وعده های دروغین آفرینش گلستان به بهای حضور در بهارستان، راحت تر از نوشیدن یک لیوان آب است.»
روزنامه ابتکار نوشته است «البته بسیاری از کاندیداهای مجلس، در اندیشه ساخت آینده ای بهتر برای شهر و کشور خود هستند و در ضمیر و باطن آنان، اندیشه خدمت رسانی به آحاد جامعه موج میزند اما این سخن اصلا به این معنا نیست که همه نامزدهای انتخابات اخیر، با چنین نگاه قابل ستایشی به میدان گزینش آمده اند. "اشتهار گرایی" و کسب قدرت از معبر صندلی های سبز مجلس، آنقدر وسوسه کننده هست که برخی از نامزدهای مجلس به گفتمان خودمانی"وعده های سرخرمن" روی بیاورند.»
روزنامه ابتکار با نقل قولی از یکی از مراجع که گفته است تخریب کاندیدا های دیگر خلاف شرع است نوشته است «در هر حال، جدای از نتایج انتخابات ۱۲ اسفند، باید عنوان کرد که پذیرفته شدن در صندوق های اخذ رای، همواره به معنای قبول شدن در آزمون اخلاق انتخاباتی نیست. چه بسا کاندیدایی در پیشگاه مردم برای نمایندگی مجلس مقبول نیفتد اما اگر در پروسه انتخابات، کیسه بیت المال را صرف شانتاژ سیاسی نکرد و زبانش را جز به راستی نچرخاند، آنگاه به طور قطع در آزمون "اخلاق انتخاباتی"در پیشگاه خداوند و مردم سرافراز بیرون آمده است.
تهدید عربستان سعودی
روزنامه تهران امروز در یادداشتی به قلم محمد رضا رستگار به این خبر پرداخته که عربستان سعودی گفته است در صورت تحریم نفت ایران شیر های نفت خود را باز خواهد کرد. سرمقاله نویس تهران امروز نوشته است «آن گونه که از شواهد بر میآید عربستان سعودی به همراه چند کشور حاشیه جنوبی خلیجفارس پا را از گلیم خود درازتر گذاشته و درصدد آسیب رساندن به منافع ملی ایران برآمدهاند که اگرچه این تلاش آنان در همان نطفه خفه شده است و تمام کشورهای خریدار نفت ایران به تضمینهای عربستانیها اعتماد نکردهاند، اما با این وجود به نظر میرسد که گوشمالی عربستان لازم و ضروری است تا این کشور در شرایطی که حلقوم نفتیاش زیر پنجه ایران است، این چنین حریمشکنی نکرده و به اقدامات خصمانه علیه ایران رو نیاورد.»
روزنامه تهران امروز سپس نوشته است «بدون شک کشورهایی مانند آمریکا و رژیم صهیونیستی نقش اصلی را در تحریک عربستان برای ایفای نقش منفی علیه ایران بازی کرده و میکنند و این سناریو اگر با واکنش قاطعتر ایران مواجه نشود، ممکن است عربستانیها را برای تجاوز به منافع ملی ایران جریتر کند.»
آقای رستگار همچنین از مقام های دولت خواسته است تا در مقابل اقدام عربستان سعودی واکنش شدید نشان دهند و می نویسد «ایران میبایستی علاوه بر احضار سفیر عربستان به وزارت خارجه، بیانیهای شدیداللحن را مخصوص عربستان تنظیم کرده و در آن به این کشور جنوبی خلیجفارس رسما گوشزد کند اگر قرار است صرفا فلکههای نفتی عربستان باز و بازتر شود ایران ساکت نخواهد نشست و کاری خواهد کرد که فلکههای نفت عربستان هم بستهتر از کشور دیگری شود.»
دردسرهای ریاست بر مجلس
روزنامه جهان صنعت در یادداشتی با نام وظیفه سنگین آقای رییس و به قلم مریم باستانی از واکنش دیر هنگام رییس مجلس به مساله آشفتگی بازار سکه و ارز انتقاد کرده است.
مریم باستانی نوشته است «بازار ارز و سکه همچنان میتازد. در حالی که سخنگوی اقتصادی دولت و رییس کل بانک مرکزی هر روز وعده ساماندهی نرخ ارز را میدهند با این حال حتی تدابیر شدیدی که برای جلوگیری از افزایش قیمتها اتخاذ شده هم پاسخ مثبتی در بر نداشته است.
به نوشته روزنامه جهان صنعت «براساس قانون بودجه سالجاری که آن هم با تاخیر به اجرا درآمد، دولت مکلف شده بود که اوراق مشارکت منتشر کند اما امروز که تنها دو ماه به پایان سال باقی مانده است، خبری از اوراق مشارکت نیست، در نتیجه حجم نقدینگی سرگردان به جای آنکه در قالب اوراق مشارکت منتشر شود در گرداب ارز و سکه گرفتار شده است.»
روزنامه جهان صنعت سپس نوشته است «این روزها بسیاری از سیاستمداران هم وارد مشکلات اقتصادی شدهاند و بازار ارز و سکه را تحلیل میکنند. دیروز علی لاریجانی، رییس مجلس علت آشفتگی در بازار ارز و سکه را ناشی از نقدینگی سرگردان ذکر کرد.
به اعتقاد لاریجانی چون دولت قانون را اجرا نکرده، نقدینگی سرگردان برای اقتصاد مشکلساز شده است.»
حال آنکه آقای لاریجانی در قامت رییس مجلسی سخن میگوید که به زودی عمر آن به پایان میرسد. پس او نیز به عنوان ناظر بر اجرای
قوانینی که دولت اجرا کرده است، سهم مهمی در شرایط کنونی اقتصاد دارد، چراکه اگر مجلس با استفاده از ابزارهای نظارتی که در اختیار داشت به موقع اقدام کرده بود، شاید امروز چنین آشفتگیهایی در بازار ارز و سکه نبود. بیشک آقای لاریجانی صدای کارشناسان اقتصادی و نامه اقتصاددانان به دولت را شنیده و خوانده است و امروز میداند که آن پیشبینیها امروز به وقوع پیوسته است.
کاش آقای رییس مجلس آن روزها؛ توجه بیشتری به آن توصیهها میکرد و در مقام رییس مجلس از ابزارهای نظارتی که در اختیار قوهمقننه بود استفاده میکرد یا اینکه راه را برای تدوین قوانینی که مانع از بروز چنین شگفتیهایی میشد، میبست اگرچه این تنها وظیفه رییس نیست و تمام نمایندگان مجلس را شامل میشود اما شاید سنگینی مسوولیت رییس بیش از سایر اعضاست.
در جستجوی نماد های فراماسونری در مجلس
روزنامه مردمسالاری در یادداشتی با عنوان درد اصلی را درمان کنید که علیرضا کریمی آن را نوشته می نویسد «یکی از اعضای اصولگرای شورای شهر تهران اخیرا کشف نموده اند که :"ساختمان مجلس در خیابان بهارستان بر اساس نمادهای فراماسونری ساخته شده است. "ایشان همچنین بیان کردهاند که :"اگر دقت کنیم در خیابان های نزدیک مصلی ساختمان های هرمی بیشتری ساخته شده که آدم به شک می افتد که این ساخت و سازها از روی هدف باشد."! شاید اگر فردی بی خبر از همه جا به این سخنان توجه کند به این نتیجه برسد که تمام دلمشغولی های این مسئول حل شده و تنها مشکل ابعاد و شکل ساختمان های تهران باقی مانده است.
روزنامه مردمسالاری سپس نوشته است «البته این نوع نگاه برخی مسئولان به اطراف خود مسبوق به سابقه است و بارها شاهد چنین اظهاراتی بوده ایم.شاید در نظر نخست این گفته ها موجب انبساط خاطر باشد اما در پس آن باید بی اندازه شرمگین شد.» چندی پیش یکی از مسئولان با اشاره به لوگوی یکی از روزنامه های سراسری بیان کرده بود که:"لوگوی این روزنامه شبیه زنی است که می رقصد و باید تغییر کند."! در همین حال فلان مسئول نیز دستور داده بود که صدای ضبط شده خانمی که در آسانسور، طبقات را اعلام می کند و می گوید "لطفا مانع بسته شدن در نشوید "باید قطع شود! بنابراین مشخص است که نگاه برخی از مسوولان واقعا دچار مشکل است. به فرض که همه کارشناسان، مسوولان مربوطه، پیمانکاران و معماران و غیره دست به دست هم داده باشند تا شهر تهران و خصوصا مجلس و ساختمان های اطراف مصلی را براساس مدل مورد اشاره آن عضو شورای شهر ساخته و بنا کرده باشند، آیا در چنین شرایطی مقبول است که به این موضوع پرداخته شود؟ متاسفانه به نظر می رسد اظهاراتی از این قبیل دو گمانه را در مورد برخی مسوولان مطرح می کند; اول اینکه گویی برخی واقعا از درد مردم و مشکلات اصلی آنان بی خبر هستند و در دنیایی دیگر سیر می کنند و ثانیا اینگونه به نظر میآید که بعضی مسئولان به دلیل عملکرد ناموفق خود علاقه دارند با حاشیه سازی و اظهارات عجیب و غریب افکار مردم را منحرف سازند.
مهندس مهدی بازرگان
روزنامه شرق یادداشتی دارد به مناسبت هفدهمین سالروز مرگ مهندس مهدی بازرگان به قلم ابراهیم شاکری سیرانی. به نوشته شرق « ۳۰ دی مصادف است با هفدهمین سالگرد درگذشت مهندس بازرگان دبیرکل نهضت آزادی ایران و نخستین نخستوزیر انقلاب اسلامی ایران.مهندس مهدی بازرگان در سال ۱۲۸۶ هـ.ش در تهران متولد شد. او تحصیلات عالی خود را در فرانسه در رشته مهندسی ماشین و مهندسی نساجی به انجام رسانید و پس از بازگشت به میهن به استادی دانشکده فنی دانشگاه تهران برگزیده شد و سالها ریاست آن دانشکده را برعهده داشت.»
روزنامه شرق سپس یاد آوری کرده است که «در سال ۱۳۵۷ بازرگان عضو شورای انقلاب و سپس به سمت نخستوزیر دولت موقت انتخاب شد و با توجه به مشی اصلاحطلبانه و دوری از افراطیگری و برنامههایی که در نظر داشت، سیاست گام به گام را که به آن اعتقاد داشت، مطرح کرد و بعد از ۹ ماه فعالیت پرفراز و نشیب همراه با هیات دولت استعفا داد. در اولین انتخابات مجلس شورا پس از انقلاب با رای مردم تهران، به نمایندگی نخستین دوره مجلس شورای اسلامی انتخاب شد و بعدها در تاسیس جمعیت دفاع از آزادیاقدام کرد و همچنین دبیرکل نهضت آزادی را به عهده داشت.»
روزنامه شرق در پایان نوشته است یاد مهندس بازرگان به مانند خاطره روانشاد دکتر محمد مصدق و دکتر غلامحسین صدیقی و دکتر یدالله سحابی و مهندس عزتالله سحابی و دکتر علی شریعتی هرگز فراموششدنی نیست.
کارتون روز: کارتون کیوان زرگری رونامه شرق