متهمان تجاوز آزاد، قمرگل و کودکش زندانی
قمرگل نیز مانند گلناز در زندان کودکی به دنیا آورده است.
سهراب سیرت
روزنامه نگار
حدود یکماه پیش بود که داستان "گلناز" زنی که به او تجاوز شده بود اما به اتهام زنا، با کودکش در زندان بود، برسر زبانها افتاد. گلناز در اثر تلاش یک وکیل مدافع خارجی سرانجام بیگناه شناخته شد و به دستور حامد کرزی از زندان آزاد شد.
اما گلناز تنها زنی نبود که قربانی خشونت سازمان یافته در افغانستان شده اند.
یکی از آنها "قمرگل" است، زنی از سوی دو مرد مورد تجاوز قرار گرفته اما به اتهام زنا در ولایت سرپل در شمال افغانستان زندانی است. قمرگل نیز مانند گلناز در زندان کودکی به دنیا آورده است.
قمرگل، می گوید که پول هنگفتی از سوی کسانی که به او تجاوز کردند برایش پیشنهاد شده بود اما نپذیرفت و سرانجام به او تجاوز کردند.
قمرگل، در ولسوالی دورافتاده موسوم به "گوسفندی" در ولایت سرپل خیاطی میکرد. سال گذشته یکی از زورمندان محل با راننده اش، پس آن که او را بیهوش کردند، به مزارشریف آوردند؛ در یکی از هتلها به او تجاوز کردند و پس از آن فرار کردند.
او پس از مراجعه به نهادهای حقوقی در مزارشریف، مدتی را در "خانهی امن" سپری کرد.
"خانهی امن" مکانی است که برای نگهداری زنان بیسرنوشت، توسط نهادهای مدافع حقوق بشر ایجاد شده است.
پرونده قمر گل، پس از مدتی به ریاست امور زنان ولایت سرپل سپرده شد و پس از آن مقامات امنیتی سرپل او را به اتهام زنا زندانی کردند.
نسیمه آرزو، رئیس امور زنان در سرپل، میگوید کسانی که به قمرگل تجاوز کرده اند، به دلیل نفوذی که در محل دارند، آزادند. اما دادگاه محلی گفته است متهمان به تجاوز با ضمانت رها شده اند.
خانم آرزو خشونت علیه زنان در این ولایت را رو به افزایش خواند و با شکایت از دادگاه محلی این ولایت گفت: قضایای مشابه زیادی در این ولایت وجود دارد که به آن رسیدهگی نمیشود.
اگر چه رئیس امور زنان در سرپل نامهای کسانی را که به قمر گل تجاوز کرده اند و شماری افراد دیگری را که به جرایم مشابهی متهم اند گفت، اما تاکید کرد که حاضر نیست این اسامی در رسانه ها منتشر شود. او گفت: آنها هنوز قدرتمند اند و ممکن است به خانواده های قربانیان آسیب برسانند.
او مانند "گلناز" وکیل مدافع ندارد و از جامعه جهانی و حکومت در پیشبرد پرونده اش، خواهان حمایت حقوقی است.
رئیس امور زنان در سرپل، میگوید کسانی که به قمرگل تجاوز کرده اند، به دلیل نفوذی که در محل دارند، آزادند
وقتی کودک قمرگل دوماهه بود، او را برای معاینات ژنتیکی(DNA) به کابل بردند ولی تا هنوز نتیجه این معاینات نامعلوم است و یا هم از سوی شماری از افراد پنهان نگهداشته شده است.
رئیس امور زنان در سرپل افراد مسئول در این زمینه را متهم به بهانهگیری و کمتوجهی کرد.
رئیس امور زنان سرپل گفت موارد دیگر خشونت علیه زنان نیز در این ولایت وجود دارد اما به گفته به گفته او این پرونده ها به فراموشی سپرده شده و بصورت جدی به آنها پرداخته نشده است:"تزرق زهر در سیروب (سرم) یک زن در بستر بیماری توسط شوهرش یکی از این پرونده ها است اما پس از آن که پسرش متوجه این مساله شد، از پدرش به مقام های محلی شکایت کرد اما از آن پس تاکنون زنده و مرده این پسر گم است".
متجاوزان به مخالفان میپیوندند
نسیمه آرزو رئیس امور زنان در سرپل میگوید بیشتر کسانی که متهم به تجاوز و خشونت علیه زنان هستند، قبل از این که بازداشت شوند، به گروه های مسلح مخالف دولت می پیوندند.
او از صالح محمد، یکی از فرماندهان سابق محلی نام برد که پس از تجاوز بر یک دختر به صف مخالفان دولت پیوست. به گفته خانم آرزو، تا هنوز زورمندان و فرماندهان پیشین، درمناطق دور دست سرپل، حاکم و صاحب اختیار اند.
مسئول سازمان "زنان برای زنان افغان"، گفت از داستان قمرگل خبر دارد ولی هنوز نتوانسته اند اسناد لازم برای رهایی او را برای ارائه به دادگاه آماده کنند
با آن که شاخهای از نهاد حقوقی موسوم به "زنان برای زنان افغان" در سرپل فعال است اما رئیس امور زنان در این ولایت خواهان ایجاد یک مرکز دادخواهی برای زنان است. نهادی که بتواند برای زنان وکیل مدافع معرفی کند و پرونده های آنان را دنبال کند.
ظاهره زهل، مسئول سازمان "زنان برای زنان افغان"، گفت از داستان قمرگل خبر دارد ولی هنوز نتوانسته اند اسناد لازم برای رهایی او را برای ارائه به دادگاه آماده کنند.
در سال جاری تنها در ولایت شمالی سرپل، ۱۵۰ مورد خشونت علیه زنان به ثبت رسیده است که "قمرگل" یکی از آنها است.
شاید اگر خانم کیمبرلی موتلی، وکیل گلناز نبود، او نیز هنوز در زندان بسر می برد و شاید اگر قمرگل و زنان دیگری که در مناطق دور دست افغانستان زندانی اند، وکیل مدافعی داشته باشند، آزاد شوند. این اما و اگر ها حرف زنان و دخترانی است که در زمینه حمایت از حقوق زنان در شمال افغانستان کار می کنند.