نیمه تاریک مؤدب بودن

مؤدب بودن و به دیگران احترام گذاشتن در واقع خصوصیتی پسندیده است، اما در مواقع حساس می‌تواند تأثیر عکس داشته باشد و پیامدهای ناگواری را به همراه آورد. زیرا این خصلت می‌تواند موجب سوءتفاهم شود و حتی در مواردی مرگبار باشد.

  

بیست و نه سال پیش خلبان هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ بدون اینکه متوجه لایه‌ی یخ روی بال‌های هواپیما شود منتظر دریافت اجازه پرواز بود. اما کمک‌خلبان که لایه‌ی یخ را دیده بود، به جای اینکه به‌طور مستقیم خلبان را از وجود مقدار زیادی یخ روی بال‌ها و بخش‌های دیگر هواپیما آگاه کند، تلاش می‌کند به طور مؤدبانه و مبهم به خطر اشاره کند.
 
کمک خلبان کاملا به این نکته آگاه بود که پرواز با هواپیمای یخ‌زده خطر مرگ به همراه دارد. اما چرا او نتوانست در این شرایط حساس حرف خود را واضح‌تر بیان کند؟ ظاهرا او نمی‌خواسته به خلبانی که رتبه‌ای بالاتر از او دارد، بی‌احترامی کند و بی‌توجهی او را مورد انتقاد قرار دهد.
 
نتیجه این مکالمه ناقص و مبهم این بود که هواپیما در فرودگاه ویرجینیا مدت کوتاهی پس از بلند شدن سقوط می‌کند. در جریان این حادثه ۷۸ نفر جان خود را از دست می‌دهند، از جمله خلبان و کمک‌خلبان.
 
نقش ادب در زندگی روزمره
 
اتفاقی که در اتاق خلبان این هواپیما در سال ۱۹۸۲ رخ داد  نیمه‌ی تاریک رفتار مؤدبانه را نشان می‌دهد؛ رفتاری که در زندگی روزمره مورد پسند همگان است. در واقع رعایت ادب در روابط اجتماعی نقش مهمی ایفا می‌کند و باعث می‌شود که بین افراد دلخوری و کدورت کمتر پیش آید.
 
گروه پژوهشگران فرانسوی و بریتانیایی از مرکز پژوهش‌های ملی دانشگاه تولوز در فرانسه اعتقاد دارند که هر اندازه که موقعیتی ناخوشایند باشد، انسان‌ها بیشتر به این گرایش دارند که مؤدبانه و خویشتندارانه برخورد کنند.
 
برای مثال در برخورد با فردی آشنا، گفتن اینکه مدل موهایش بد است چه سودی برای فرد دارد؟ به همین دلیل افراد بیشتر به این برخورد گرایش دارند که نظر منفی و ناخوشایند خود را پشت جمله‌ای مؤدبانه مانند "مدل موهایتان به شما می‌آید" پنهان کنند.
 
یکی از این پژوهشگران می‌گوید: «در زندگی روزمره گاهی واقعا بهتر است که در ارتباط با دیگران نظر خود را تعدیل داد.»
 
برخورد مؤدبانه در مناسبات روزمره مفید است، اما در برخی شرایط بیشتر موجت پیچیده‌تر شدن و خطرناک شدن اوضاع می‌شود. زیرا سخن گفتن مؤدبانه معمولا معنای دوپهلو دارد و افراد می‌توانند برداشت‌های مختلفی از آن داشته باشند. این نکته در اغلب موارد منجر به فهم اشتباه یا بروز سوءتفاهم می‌شود.
 
برداشت‌های مختلف از جملات مؤدبانه
 
پژوهشگران دانشگاه تولوز در جریان پژوهش خود، از صدها داوطلب خواستند که خود را در شرایطی تصور کنند که بیمار هستند و پزشک به آنها می‌گوید ناراحتی‌شان "احتمالا" شدیدتر خواهد شد.
 
نیمی از داوطلبان برداشتشان از این جمله این بود که پزشک در مورد تشخیصی که داده اطمینان کامل ندارد و به همین دلیل از واژه "احتمالا" استفاده کرده است. گروه دیگر اعتقاد داشتند که پزشک در حقیقت اطمینان دارد که درد و ناراحتی بیمار افزایش می‌یابد، اما از روی ادب و رعایت حال بیمار وضعیت بیمار را اینگونه بیان می‌کند.
 
اما نکته مثبت در گفتگو با پزشک این است که فرد به اندازه کافی وقت دارد و می‌تواند از پزشک بپرسد که منظورش دقیقا چیست. اما در شرایط اضطراری در اتاق خلبان وقت کمتری برای رفع سوءتفاهم‌ها وجود دارد.

+143
رأی دهید
-26

morgan123 - واشینگتن - امریکا
مورد اول خیلی بی معنیست اسم این حماقت است و نه ادب و احترام!
شنبه 10 دي 1390 - 23:45
cheraghe-rah - تهران - ایران
قابل توجه کسانی که مراعات بعضی از توهین های به اصطلاخ روشنفکر این سایت رو میکنن. هر چند بعضی ها اگر هم بخوان نمیتونن مثل بعضی آدمای بی ادب این سایت باشن احتیاجی نیست اسم ببرم این چندتا پرخاشگر بی تربیت بی فرهنگ بی سواد رو همه مون میشناسیم که دارند به همه جای دنیا گند میزنند از امریکا و کانادا و فرانسه بگیر بلو جلو..... اخه تقصیری هم ندارند جایی بزرگ شدند که فقط با این زبان باهاشون حرف زدند
یکشنبه 11 دي 1390 - 03:06
demokrasi-solh - صحنه - ایران
اینکه کمک خلبانی آنچه که باید به خلبان بگوید را نگفته و باعثه آن همه مشکلات و سوانح میشود را نمی توان جز ء صفت ِ ادب و نزاکت حساب و طبقه بندی نمود بنظرم باید آنرا زیر مجمعه ی صفات ِ حقارت ،بدبختی ، ضعف، دستپاچلفتگی ، بی خاصیتی ، ترس و بی عرضگی آورد که با صفته ادب و نزاکت میلیونها کیلومتر فاصله دارد. البته صفته ادب و نزاکت شاید در حالت خیلی افراطی اش به این صفات ِ بد می انجامد. کلا هر چیزی افراط و تفریطش بد است.
یکشنبه 11 دي 1390 - 05:35
hossein87 - ایران - ایران
جدیدان مد شده راجب بدیهیات تحقیق میکنن!
یکشنبه 11 دي 1390 - 06:20
mmaziyar - تهران - ایران
این روزها با صاحت صحبت کردن بهتر از تعاروفهای مودبانه و مشکل سازاست
یکشنبه 11 دي 1390 - 07:00
koorosh2500 - تهران - ايران
از احترام یک طرفه و بی جا متنفرم مثل توهین اسلام و مسلمانها به تمام عقاید ولی زمانی که جواب این بی حرمتی را میدهی و عقاید را زیر سئوال میبری ،یک عده آدم جیره خوار همینها میگن به عقاید دیگران توهین نکنید. نفرین و لعنت به اعراب وآخوندها ***درود بر کوروش کبیر و خاندان او
یکشنبه 11 دي 1390 - 07:07
robo - لوس آنجلس - امریکا
بسیار مطلب قشنگی بود ممنونم از یو کی !!! قابل توجه چراغ سر چهار راه و بقیه مذهبیون که میگن به اعتقادات ما توهین نکنید لطفا مودب باشید!، اینو روزی ۶۰ بار بخونن
یکشنبه 11 دي 1390 - 11:30
cheraghe-rah - تهران - ایران
korosh 2500. کوروش تو کی بیدار شدی؟؟؟ مگه قرا نشد تو بخوابی ما همه بیداریم. راستی مسلمانها هم از تو متنفرند خیلی جوش نزن
یکشنبه 11 دي 1390 - 15:18
Naser hejazi - بهبهان - ایران
cheraghe_rah_ایران_تهران. تو آدم .... چطورجرأت میکنی به کوروش توهین کنی؟
یکشنبه 11 دي 1390 - 19:10
miminana - لندن - انگلستان
خاتمی نیمه تاریکِ ادب
یکشنبه 11 دي 1390 - 20:10
cheraghe-rah - تهران - ایران
naser hejazi. همینطور که میبینی در کمال آرامش و خونسردی
دوشنبه 12 دي 1390 - 02:42
PARVANE1 - برنموث - انگلستان
اگر خلبان و کمک خلبان هردو به رحمت ایزدی پیوستن، پس از کجا میدونیم جریان بر سر چی‌ بوده.؟؟؟؟؟؟ منکه موندم.!!!!!!
دوشنبه 12 دي 1390 - 17:25
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.