بررسی روزنامه‌های تهران؛ سه شنبه پنجم دی

تیتر و عکس صفحه اول ابتکار

روزنامه‌های صبح امروز تهران از جلسه اضطرای هیات دولت بعد از دیدار محمود احمدی نژاد با دو رییس قوه دیگر خبر داده و نوشته‌اند که در آن ملاقات از کشف سرنخ‌های جدید در پرونده اختلاس بزرگ سخن رفته بود. ادامه گرانی ارز و طلا، ابراز نگرانی‌ها نسبت به فعالیت دولت برای پر کردن مجلس آینده از طرفداران خود از جمله دیگر مطالب این روزنامه‌هاست.

جلسه اضطراری، فساد بزرگ، و تصمیم دولت

"سرنخ‌های تازه در پرونده فساد بزرگ" عنوان اصلی تهران امروز، جهان صنعت و آرمان است، و "جلسه اضطراری کابینه" تیتر اول شرق است.


اعظم ویسمه در گزارش اصلی شرق نوشته محمود احمدی‌نژاد دیروز روز پرکاری داشت. سفر به قم، شرکت در جلسه سران قوا و البته یک جلسه اضطراری که از پیش تعیین نشده بود، ناگهانی و بدون هیچ‌گونه اطلاع‌رسانی خبری در دستور کار دولت قرار گرفت. هر یک از این برنامه‌ها هم حاشیه‌های مخصوص خود را داشتند. سفر به قم که کوتاه و بدون استقبال مردمی گزارش شده و همچون سفرهای اخیر احمدی‌نژاد به پایتخت مذهبی کشور بدون دیدار او با علما و مراجع پایان یافته است. سکوت محمود احمدی‌نژاد در پایان جلسات سران قوا همچنان ادامه داشت و رییس‌جمهوری دیروز هم ترجیح داد درباره جلسه مشترکش با روسای مجلس و قوه قضاییه سخنی نگوید.

به نوشته این گزارش دیروز اما احمدی‌نژاد در حکمی علی‌اکبر محرابیان، وزیر برکنار شده صنایع را به سمت «دستیار ویژه رییس‌جمهور» منصوب کرد. احمدی‌نژاد در حکم محرابیان نوشته «به جنابعالی مأموریت داده می‌شود تا به نمایندگی از اینجانب و با همکاری کلیه وزراء، معاونین رییس‌جمهور و استانداران سراسر کشور نسبت به پیشبرد و به ثمر نشاندن امور محوله اقدام نمایید.» هنوز امور محوله‌ای که به محرابیان سپرده شده مشخص نیست اما دیروز جلسه‌ای اضطراری در دولت تشکیل شد که خبری از محتوای آن به بیرون درز نکرد.

شرق نوشته، قبلا گزارش شده بود رییس‌جمهوری برای برگزاری جلسه‌ای در صبح دوشنبه، وزرای خود را فرا خوانده است. بر اساس پیامکی که یکشنبه شب اتاق بازرگانی ایران ارسال کرده است، محمود احمدی‌نژاد صبح دوشنبه جلسه‌ای را با وزرا برگزار می‌کند. در پیامک اتاق بازرگانی ایران که یکشنبه شب ارسال شد، آمده است: «بنا به اطلاعات رسیده از وزارت نفت، جلسه شورای گفت‌وگو فردا (دوشنبه) به دلیل حضور هم‌زمان وزرای عضو به اتفاق سایر اعضای دولت در حضور رییس‌جمهور به زمان دیگری موکول شد.» از محتوای این جلسه خبری در دست نیست.

حمید تهرانی در سرمقاله جهان صنعت نوشته آخرین نشست سران سه قوه دیروز درحالی برگزار شد که نه‌تنها هنوز تکلیف پرونده اختلاس بزرگ بانکی کشور روشن نشده است بلکه انتقادات مهمی در خصوص تخلفات دولت در موضوع هدفمندی یارانه‌ها مطرح شده و رییس مجلس از همکاران خود درخواست کرد که پرونده این تخلفات به دادگاه ارجاع شود البته دولت پرونده‌های دیگری نیز دارد مثلا در حالی که برابر قانون قرار بوده لایحه بودجه کل کشور تا نیمه آذرماه به مجلس ارسال شود نه‌تنها ارایه نشده بلکه آن طور که معاون پارلمانی رییس‌جمهور توضیح داده هنوز در مرحله نهایی شدن قرار دارد و از این بابت ممکن است تقدیم این لایحه مهم به دی‌ماه هم وصال ندهد.

به نوشته این مقاله اوضاع جدید دیپلماسی و افزایش اقدامات خصمانه با تهران که از سوی قدرت‌های سلطه‌گر تمهید شده نیز از دیگر ویژگی‌هایی است که این نشست را از نشست‌های پیشین متمایز کرده است؛ اکنون با صدای بلندتری در مورد ضرورت افزایش فشارها بر ایران سخن گفته می‌شود و اعمال سختگیری‌ها بر معاملات ایران و بالاخص معاملات نفتی کشورمان درخواست می‌گردد این در حالی است که برخی کشورهای نزدیک به ایران نیز به دنبال کسب منفعت بیشتر از تهران فاصله گرفته یا شرایط جدیدی بر همکاری‌های خود تعیین کرده‌اند.

 جهان صنعت با اشاره به مشکلات و کمبودها نوشته البته اظهارات مقامات کشورمان مانند گذشته دلگرم‌کننده است، مانند همیشه چشم‌انداز خوبی در مورد تاثیر اجرای تصمیم‌های این‌گونه نشست‌ها بیان می‌شود و به مردم در مورد موقعیت‌های خوبی که پدید خواهد آمد امیدواری داده می‌شود اما اگر نشست‌های گذشته آن طور که ابراز می‌شد تاثیرگذار بود آیا کشور در موقعیت فعلی قرار داشت؟

انتخابات و وکیل الدوله‌ها در انتظار

مردم سالاری در صدر اخبار خود نوشته "نگذاریم وکیل الدوله‌ها مجلس را بگیرند"، رسالت خبر داده "روز سوم ۱۰۲۰ نفر نام نویسی کردند" و ابتکار از "روز ثبت نام چهره‌ها" نوشته است.

مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته در روزهایی که ایران درگیر شدیدترین تحریم‌های خارجی و جنگ لفظی با غرب بود و فضای سیاسی ایران هم شدیدترین التهاب را تجربه می‌کرد، به صورت ناخواسته نقاب از چهره گروهی افتاد که سکان‌های کشتی‌ها را نشانه رفته بودند. آنها توانستند با چراغ سبز عناصر رده بالای اجرایی به کانون‌های ثروت و قدرت برسند و سرمایه مورد نیاز برای کسب قدرت بیشتر سیاسی را به چنگ آورند. پرونده فساد بزرگ بانکی را می‌توان برگی از پرونده نقاب داران انحرافی تلقی کرد. نکته جالب اینجاست که در بعد فرهنگی هم کارناوال‌های جریان انحرافی با نگاه ناسیونالیسم افراطی و ضد اسلامی ‌به راه افتادند تا ماجرای آندلس و تخریب فرهنگی در ذهن زنده شود. البته در این بین برخی عناصر هم با هاله مظلوم‌نمایی کاذب که به عنوان متهم شناخته می‌شوند به دفاع از خود پرداختند. عوام فریبی و تقدس‌گرایی پوچ هم برای جذب مریدان به عنوان یکی از شگردهای این جریان محسوب می‌شود.

 

کارتون عباس گودرزی، جام جم

این مقاله بدون نام بردن از رییس دفتر رییس جمهور و هواداران وی نوشته این جریان بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان برای تصرف ۱۷۰ کرسی بهارستان کنار گذاشته است و از سازماندهی منسجمی هم برخوردار است. این گروه که این چنین هزینه گزافی را به زودی صرف خواهد کرد بی شک در مقابل هر شکست یا هرانتقادی واکنش شدیدا تهاجمی پیش خواهد گرفت و برخی مریدان آنها ابایی از تکرار غائله ۱۴ اسفند هم ندارند. موضوع زمانی مهلک‌تر می‌شود که به یاد بیاوریم پس از انتخابات مجلس، انتخابات ریاست جمهوری یازدهم پیش‌رو است. صندلی ریاست پاستور آن چنان جذاب است که هرگروهی را فارغ از جناح‌بندی‌ها به ولع می‌اندازد و اینجاست که آنها که دنیای خود را به آخرت فروخته‌اند هرکاری را برای خود حلا ل می‌دانند. طوفان در راه است و بادبان‌ها را باید بست!

مردم سالاری معتقد است حمایت از فردی خاص زیر هر عنوانی یک عفونت است که هرلحظه ممکن است یک خراش غیرقابل ترمیم ایجاد کند زیرا عدم پاسخگویی به دیگر مراجع و قانون گریزی در نهایت منتهی به نوعی شبه دیکتاتوری می‌شود که با روحیه مردم ایران همخوانی ندارد. پرونده فساد بزرگ مالی و شبهات موجود تا پیش از آغاز انتخابات مجلس شورای اسلامی‌ باید به نتیجه برسد تا مبادا از بیت‌المال و سرمایه ملی مردم به نفع فرد یا گروه خاصی هزینه شود که هم نظام ضربه بخورد و هم پول مردم ایران به آتش کشیده شود.

سیاست خارجی: حمله به ترکیه دفاع از عراق

خراسان از قول معترضان یمنی در تیتر اول خود نوشته "سفیر آمریکا اخراج شود"، کیهان خبر داده "جنبش وال استریت صد روزه شد، مردم: ایستاده ایم"، روزنامه جمهوری اسلامی از "زیان پانصد میلیاردی آمریکا از تحریم سی ساله ایران" خبر داده است.

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود از دولت ترکیه انتقاد کرده و در آستانه فعال شدن سامانه دفاع موشکی ناتو در آن کشور نوشته استقرار این سامانه در ترکیه و در مراحل بعدی در شرق اروپا یعنی رومانی و لهستان هر چند به ظاهر تهدیدی برای روسیه و امنیت این کشور به حساب می‌آید ولی براساس اظهارات روز شنبه هیلاری کلینتون در کنفرانس مطبوعاتی مشترک در پایان نشست وزرای خارجه کشورهای عضو ناتو و وزیر خارجه روسیه در بروکسل، "استقرار سپر دفاع موشکی ناتو در ترکیه علیه روسیه نبوده و فقط به منظور مقابله با تهدیدهای موشکی ایران است."

این روزنامه اظهار عقیده کرده نقش مقامات ترکیه در استقرار این سامانه و تهدیداتی که همسایگان این کشور را در بر می‌گیرد، شایان توجه جدی است. ترکیه در سال‌های اخیر و با رهبری گروه اسلامگرای "عدالت و توسعه" حضور پررنگی در عرصه سیاست و مناسبات منطقه‌ای و بین‌المللی داشته اما این حضور، گاه در مسیری متناقض همچون اظهارات ضداسرائیلی برخی سیاستمداران ترک و همزمان، سیاست ضد سوری و ضد عراقی آنها و همچنین موافقت با استقرار سپر دفاع موشکی ناتو که بدون شک یکی از اهداف آن تامین امنیت رژیم صهیونیستی است، نمایان می‌شود، سیاستی که بر آیندی جز عمل در راستای منافع نامشروع آمریکا و اسرائیل در منطقه ندارد و این سئوال را پیش می‌آورد که با توجه به اینکه مقامات ترکیه اینچنین در راستای منافع و مسائل امنیتی ناتو نقش آفرینی می‌کنند، جمهوری اسلامی ایران چه رویکردی را باید در قبال آن در پیش بگیرد؟

روزنامه جمهوری اسلامی در نهایت نوشته اکنون با رویکرد ماه‌های اخیر در سیاست خارجی آنکارا این توجیه همیشگی که براساس قانون اساسی ترکیه، این کشور به عنوان عضوی از ناتو، ناگزیر است امنیت ملی و نظامی خود را در قالب ناتو تعریف کند و نظامیان ترکیه نیز سربازان ناتو باشند، رنگ باخته و نشان می‌دهد که این توجیه، مانور فریبنده آنکارا برای خام کردن جهان اسلام و همسایگان ترکیه است و اطلاعات و کارکردهای این سامانه موشکی بی‌هیچ محدودیتی در اختیار اسرائیل قرار خواهد گرفت .

بهروزبیهقی در سرمقاله خراسان نوشته همان گونه که پیش بینی می‌شد بحران سیاسی و امنیتی در عراق با درنوردیدن مرزهای این کشور، صبغه‌ای منطقه‌ای و حتی فرامنطقه‌ای به خود گرفت و به صورت خاص کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و در رأس آن‌ها عربستان را به تکاپو واداشت. اظهارات جدید طارق الهاشمی، معاون رئیس جمهور عراق مبنی بر بازنگشتنش به بغداد و همچنین ادعاهای ایاد علاوی، مافوق حزبی الهاشمی در فهرست العراقیه علیه ایران نشان می‌دهد که بحران در عراق عمیق‌تر از آن است که دست‌کم در این مرحله بتوان دورنمایی روشن برای حل و فصل اختلاف‌ها را تصور کرد.

به نوشته این روزنامه اگر ابعاد منطقه‌ای بحران سیاسی در عراق و نسبت ادعایی آن با ایران در قیاس با ادعای نقش ایران در طرح ترور سفیر عربستان در واشنگتن سنجیده شود، باید اذعان کرد که مخاطرات بحران عراق برای ایران بسی بیشتر از سناریوی ادعایی آمریکاست، زیرا این ادعا فاقد هر گونه زمینه برای پذیرش بود، اما ادعای نقش ایران در وضعیت کنونی عراق به دلیل وجود ترکیب خاص مذهبی - قومیتی در ساختار حاکمیتی و اجتماعی این کشور، محملی هر چند واهی دارد که مقابله با آن را الزاما در گرو ظرافت و دوراندیشی فزون‌تری قرار می‌دهد.

خراسان از دستگاه دیپلماسی انتقاد کرده که چرا تا کنون در برابر اتهامات سکوت اختیار کرده است و اگر این سکوت با انفعال و عدم تحرک دیپلماتیک همراه باشد، بالقوه می‌تواند دیپلماسی منطقه‌ای ایران را به حاشیه براند و شرایط را برای در افکندن سناریوهای جدید علیه کشورمان مهیا کند. این در حالی است که راهکارهای مختلفی برای کمک به حل و فصل بحران در عراق و همچنین دفع اتهامات وجود دارد و دستگاه دیپلماسی ایران لاجرم باید برخی از آن‌ها را برگزیند.

صد میلیارد فروش نفت، گاوه شیرده پوست و استخوان شده

فرهیختگان از "فروش صد میلیارد دلاری نفت ایران" خبر داده، دنیای اقتصاد از "چاره‌اندیشی برای مهار ارز" نوشته و قدس در تیتر اول خود آورده "مالیات مضاعف در انتظار مالکان بیش از سه واحد مسکونی".

رضا زندی در شرق با نقل سخن مدیرعامل شرکت نفت که گفته بود صنعت نفت، گاو شیردهی بود و هست ولی این گاو شیرده در مدت اخیر، پوست و استخوان شده و رسیدگی و نگهداری می‌خواهد که همچنان شیر بدهد، نوشته بیچاره گاو شیرده نفت که از سال ۸۴ تا نیمه اول ۹۰، بیش از ۴۷۱ میلیارد دلار به خزانه دولت ریخته، در عوض چنان بر او رفته که حالا پوست و استخوان‌اش باقی‌مانده است. از مرداد ۸۴، شش و نیم سال گذشته و تا مرداد ۹۲، تنها یک سال و نیم مانده است. فصل پاسخگویی در نفت نزدیک است.

به نوشته این کارشناس نفتی شش سال پیش، وقتی که نفت با انواع شعارهای انتخاباتی «نواخته» می‌شد، تولید نفت ایران چهار میلیون و ۷۲ هزار بشکه بود. این را اوپک در سال ۲۰۰۶، ثبت کرده است. امروز اما، بنا به گزارش اوپک، متوسط تولید نفت خام ایران به سه میلیون و ۵۴۴ هزار بشکه رسیده است. قلعه‌بانی هم اذعان کرده که تولید نفت امسال ایران، نسبت به سال قبل، روزانه ۲۰ هزار بشکه افت کرده است. حالا دیگر شعار مافیای نفتی پشت بلندگو نیست، وزرا پی‌درپی آمده‌اند و رفته‌اند و معاونان و مدیران نفت، پشت‌به‌پشت تغییر کرده‌اند. میزان تولید نفت و گاز اما، واقعیتی است که «نمره» را تعیین می‌کند.

در ادامه مقاله شرق آمده گاو شیرده نفت اگر پروار بود در شرایط تحریم خیلی به کار می‌آمد. فکر کنید جهان به‌جای حدود دومیلیون و ۵۰ هزار بشکه صادرات نفت خام ایران به چهار میلیون بشکه صادرات نفت ایران محتاج بود. آن‌ وقت آیا کسی جرأت حتی حرف زدن درباره تحریم خرید نفت ایران را داشت؟! حتی اگر از گاو نفت، پوست و استخوانی هم مانده باشد می‌تواند با فداکاری، ابزارهای خوبی برای شرایط سخت در اختیار کشور قرار دهد. نزدیکی ایران به کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت و گاز می‌تواند بازی مصرف‌کنندگان بزرگ را برهم بزند.

گرانی ارز و طلا و نفع دولت

  

عکس مردم‌سالاری از برخورد مردم با ارز‌های گران

محمد رضا تابش در مقاله‌ای در فرهیختگان درباره صعود بهای طلا و ارز در ایران نوشته بخشی از دلایل این امر می‌تواند ناشی از سوءمدیریت‌ها باشد و بخشی برگرفته از تاثیر تحریم‌ها و شاید اگر بخواهیم بدبینانه نگاه کنیم دولت انگیزه‌هایی برای افزایش قیمت ارز داشته است.

این نماینده اصلاح طلب مجلس نوشته بخشی که ما در بودجه پیش‌بینی کرده بودیم که باید هزینه‌هایش با دلار تامین شود، بالاتر از یک میلیارد دلار است و طبیعی است که وقتی قیمت دلار بالا رود عایدی دولت از این ناحیه بیشتر خواهد شد. دولت می‌تواند با این عایدی بخشی از کسری‌های بودجه را بپوشاند و این انگیزه می‌تواند در بالا رفتن قیمت ارز وجود داشته باشد.

در مقاله فرهیختگان آمده یکی از راهکارهایی که مجلس در قانون هدفمندی یارانه‌ها برای موفقیت این طرح پیش‌‌بینی کرده بود مستلزم این بود که واردات گران شود که تولید داخل کشور مقرون به صرفه باشد. البته طبیعی است وقتی قیمت دلار بالا می‌رود، واردات هم گران می‌شود، بنابراین تولید در داخل با توجه به افزایش قیمت‌های بعد از هدفمندسازی یارانه‌ها مقرون به صرفه است و این‌ها مجموعا نشان می‌دهند که چرا دلار میل به گرانی دارد. از طرف دیگر افزایش قیمت دلار تبعات سوئی هم دارد؛ قیمت نهاده‌ها را بالا می‌برد و نرخ تورم را افزایش می‌دهد اما در این شرایط چه نگاهی حاکم است، مقداری ابهام‌آمیز است و بیش از این نمی‌توانم تحلیلی داشته باشم.

مسئولیت شیرهای سرگردان با کیست

قدس گزارش داده، سه هفته پس از پیدا شدن شیرها در تهران، جانشین فرمانده نیروی انتظامی نسبت به تهران گردی شیرها واکنش نشان داد و البته پلیس را خالی از مسوولیت برای آنها دانست و گفت آنچه که در رسانه مطرح شد روند پرورش، فروش و جابه‌جایی این حیوانات به صورت غیرقانونی صورت گرفت که هیچکدام در حوزه مسئولیتی پلیس نبود. هر کس به جای سلب مسئولیت باید به دنبال از بین بردن کوتاهی‌های خود باشد و از مردم عذرخواهی کند نه اینکه فعالیت‌‌های انجام نشده خود را به دوش نیروی انتظامی اندازد."

به نوشته این روزنامه واکنش این فرمانده پلیس به اظهارات معاون سازمان محیط زیست است که پیدا شدن شیرها را خارج از مسوولیت سازمان محیط زیست اعلام کرده بود. او هفته گذشته در این باره گفت: "هیچ مستندی مبنی بر مسئولیت سازمان محیط زیست در مورد حیوانات وحشی در عرصه شهرها وجود ندارد."

قدس نوشته معاون سازمان محیط زیست گفته بود برخی از مسئولیت پیدا شدن این حیوانات به عهده کسانی است که تردد را در کشور کنترل می‌کنند. زمانی که این بچه‌ شیرها توسط فردی به صورت غیرقانونی در حال انتقال بوده‌اند، طبیعتا باید در سیستم انتظامی کشور و از طریق پاسگاه‌ها و گشت‌ها کنترل صورت می‌گرفت. که این کنترل‌ها انجام نشد. با توجه به اینکه بچه‌ شیرها در داخل شهر براساس حادثه‌‌ای رها شدند، طبیعت کنترل و جمع‌آوری آنها مسئولیت شهرداری بوده است که سازمان آتش‌نشانی در این خصوص به موقع و حرفه‌ای وارد عمل شد.

کروبی از کجا می‌داند

جام جم به سخنان نقل شده از مهدی کروبی رهبر دربند حزب اعتمادملی پاسخ داده و در عین حال خبر مصاحبه کوتاهی با همسر رییس سابق مجلس را هم منعکس کرده و نوشته سایت سحام نیوز، متعلق به حزب منحله اعتماد ملی، متن مصاحبه کوتاهی را با فاطمه کروبی، همسر مهدی کروبی منتشر کرد که در آن، وی انتخابات مجلس نهم را فرمایشی نامیده است!

به نوشته این روزنامه مهدی کروبی صراحتا نظام را به برنامه‌ریزی برای جلوگیری از برگزاری انتخاباتی آزاد متهم کرد و گفت: "هنوز هیچ اتفاقی نیافتاده، آقایان ستاد مبارزه با تخلفات انتخاباتی را با حکم رئیس قوه قضاییه تشکیل داده‌اند که همه اینها نشان دهنده آن است که هیچ اعتقادی به رای مردم ندارند و از هم اکنون، خود را برای برگزاری انتخابات فرمایشی آماده می‌کنند."

جام جم نوشته معلوم نیست آقای کروبی بر چه اساسی انتخابات را فرمایشی می‌نامد در حالی که هنوز نه کاندیدایی مشخص شده و نه انتخاباتی برگزار شده است.

بازی با تیترها

ابتکار در ستون طنز خود با نقل برخی از تیترهای روزنامه‌ها نوشته:

- حجت‌الاسلام سعیدی: ‌اصولگرایان بنای اختلاف ندارند. [اختلاف خودش پیش میاد!]

- محمدنبی حبیبی: با این جمله”جریان اصلاحات مرده است” کاملا مخالفم! [هنوز نفس می‌کشه. مواظب باشین!]

- مصباحی‌مقدم پس از ثبت ‌نام در انتخابات: انگیزه‌خدمت دارم. [از بچگی اینجوری بودم!]

- حداد عادل در جمع خبرنگاران: موضع من سکوت است. [دیدید من تا الان حرفی بزنم؟]

- نکونام: به هیچ‌وجه تشنه نمایندگی مجلس نیستم. [این قبیل پست‌ها بیشتر به گرسنگی ربط داره!]

- حکم جدید احمدی‌نژاد برای دامادش [بابا به مسائل خانوادگی مردم چکار دارین؟!]

کارتون روز

 

کارتون جمال رحمتی، شرق

+102
رأی دهید
-22

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.