عامل ازدواج دختران زیر سن ده سال؛ فرهنگ سنتی یا مشکلات اقتصادی؟

شیرین فامیلی

 رادیو فردا :  مدیر کل ثبت احوال استان هرمزگان از ازدواج پنج دختر زیر ده سال در این استان خبر داده است. بر اساس قوانین ایران برای ازدواج محدودیت سنی وجود ندارد. اما ازدواج دختر کمتر از ۱۳ ساله و پسر کمتر از ۱۵ ساله باید با اجازۀ  ولی و با تشخیص دادگاه باشد.
 
رادیو فردا در این باره با مصطفی اقلیما، رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران گفت و گو کرده و ابتدا از او پرسیده است که چرا سن ازدواج در ایران معلوم نیست؟
 
مصطفی اقلیما: معمولا در بعضی شهرها ما می‌بینیم که دختران در سن ۱۰ یا ۱۱ سالگی ازدواج می‌کنند. قانون از نظر شرعی می‌گوید هر وقت زنی به حد رشد رسید که توانست شوهر کند، او را شوهر دهند.
 
در شهرهای کوچک که مردم فقیر هستند دیگر به این توجه ندارند که دخترشان هشت ساله است یا نه ساله، می‌گویند حالا که شوهر پیدا شده پس دختر شوهر کند و برود. معمولا هم آن مردان ۱۸ ساله یا ۱۶ و ۱۵ ساله اند و اینها با هم ازدواج می‌کنند.
 
در ایران برای ازدواج حتما نباید سن ۱۸ سال تمام باشد و اصلا سن برای ازدواج مطرح نیست. وقتی یک روحانی اینها را عقد می‌کند می‌گوید از نظر شرعی اینها آمادگی ازدواج را دارند.
 
ما در روستاها جامعه سنتی داریم و حتی در شهرها هم مردم اگر بتوانند همین طور فکر می‌کنند و می‌گویند دختر ۱۰ ساله یا ۱۱ ساله می‌تواند ازدواج کند و هنوز دیدشان نسبت به ازدواج به مفهوم آمادگی جسمی و روحی نیست. وقتی می‌بینند دختر بالغ شد و به سن بلوغ رسید (که در شهرهای گرمسیری دختران ۹ ساله بالغ می‌شوند) می‌گویند یک زن کامل است.
 
آقای اقلیما! مسایل اقتصادی تا چه حد دراین مورد نقش بازی می‌کند؟
 
معمولا در روستاها به این مسئله توجه نمی‌کنند، چون دختر در خانه برای آنها خرج ندارد. می‌گویند اگر شوهر پیدا شد دختر را شوهر دهیم، یعنی تفکرشان اقتصادی نیست.
 
در شهری مثل تهران و یا شهرهای بزرگ برای این که مخارج زندگی دخترشان را ندارند این کار را می‌کنند اما در روستاها موضوع اقتصادی در میان نیست و می‌گویند دختر بزرگ شده و باید ازدواج کند.
 
این ازدواج‌ها هم که شما می‌بینید، در شهرهای خیلی کوچک مناطق گرمسیری اتفاق می‌افتد. ما هم بررسی کردیم و دیدیم در مناطق گرمسیری این مسئله بیشتر می‌شود و ما در کشورمان جاهایی داریم مثلا در شیراز و قبایل  بختیاری که هنوز دختر در شکم مادر است او را برای پسری که ۱۰ یا ۱۵ ساله است نشان می‌کنند و این دختر وقتی به دنیا آمد و بزرگ شد باید با آن پسر ازدواج کند. هنوز این تفکر و فرهنگ سنتی و قبیله ای در ایران وجود دارد.
 
این ازدواج‌ها چه نتیجه ای دارد و از نظر اجتماعی و فرهنگی چه آسیب‌هایی می‌تواند به دنبال داشته باشد؟
 
ما همیشه در شهرها می‌گوییم سعی کنید دختر برای ازدواج به سن ۲۴ سال برسد که بداند چه مردی را انتخاب می‌کند و برای چه. چون آمارهای طلاق نشان می‌دهد ۷۰ درصد طلاق‌ها در سال گذشته مربوط به دخترانی بوده که زیر ۲۷ سال ازدواج کردند. یعنی حتی در سن ۲۴ یا ۲۵ سالگی هم آمادگی ازدواج نداشتند.
 
اما در روستاها مفهوم ازدواج برای دختر این است که فقط شوهر داشته باشد و به هیچ مشکلی فکر نمی‌کند و تازه خوشحال می‌شود جلوی دیگران که ازدواج کرده است.
 
خیلی‌ها اگر دختر ۱۲-۱۳ ساله باشد می‌گویند بزرگ است و این است که درایران ما حق نداریم بگوییم در چه سنی ازدواج کنید چون بحث فرهنگی و خانوادگی است. اگر ما سن ازدواج را بالا ببریم دیگر در بعضی شهرها با دختران سن بالا ازدواج نمی‌کنند. به عنوان مثال در شهر یزد دختری که به سن ۲۲-۲۳ می‌رسد می‌گویند پیر شده و با دختر ۲۴ ساله اصلا ازدواج نمی‌کنند، حتی پسران تحصیل کرده.
 
پس تا زمانی که شعور فکری مردان به آن حد نرسد که با کسی ازدواج کنند که آنها را درک کند به جای این که بگویند دختر سن اش بالا رفته و پیر شده است، این مسایل به جای خود باقی است. ما هنوز از نظر فرهنگی ( نه از نظر تحصیلاتی) چون در یک خانواده سنتی بار می‌آییم همین تفکر در مغزمان وجود دارد.
 
آقای اقلیما! تغییر قوانین تا چه می‌تواند تاثیر داشته باشد در جلوگیری از این ازدواج‌های زودهنگام و آسیب‌های آن؟
 
با قوانین دولتی کاری نمی‌توان از پیش برد چون مردم هستند که باید این قوانین را قبول و اجرا کنند و خیلی‌ها این قوانین را اصلا قبول ندارند و می‌گویند می‌خواهیم دخترمان را شوهر دهیم و به کسی هم ربطی ندارد.
 
مگر این که ما قوانین و ضوابط زیربنایی را طوری طرح کنیم تا پدرانی که امروز تربیت می‌شوند در آینده در مورد دختران شان این طور فکر نکنند.

+178
رأی دهید
-27

Dara va sara - پرت - استرالیا
متاسفانه اینچنین تفکرهای اسلامی و ضدبشری به مانند یک غده سرطانی انچنان در ساختار فرهنگی و اجتماعی ریشه دوانده که حتی با فعال شدن نسل جوانهای اینترنت و کامپیوتر هنوز هم بیماری خود را به نمایش گذاشته. برای اینکه ایران را از این سرطان خانمان برانگیز پاک کنیم باید ریشه این بیماری را خشک کنیم.
‌سه شنبه 6 دي 1390 - 04:38
massoudoslo - اسلو - نروژ
قبل از اینکه امری ،کاری ،چیزی حلال یا حرام و حتا زشت و زیبا باشد باید به درست و نا درست بودن ان آگاهی داشت ! گیریم که در جایی کسی رفته با زیر سن ازدواج کرده و لی امروز حتا فکر ازدواج با زیر ۱۰ سال واقعا نا درسته و کلهم بیخیال و اصلا حرفش رو هم وسط نکشیم که تاپیک بی ربطی هستش !!! بله در کشور های فقیر بچه هاشون رو میفرشن ولی علت این کارشون میتونه بخش عمده ش فقر باشه و نه اینکه یه سنت اشتباهی رو دنبال کنن و یا یه کار اشتباهی رو سنت کنن .
‌سه شنبه 6 دي 1390 - 06:17
hamishe-iran - سیدنی - استرالیا
Dara va Sara. یک کارشناس داره میگه این تفکرات ریشه در فرهنگ و اقتصاد داره شما میچسبونیش به اون چیزی که دوست داری ؟؟ اینجا قراره هر ضعفی رو بزاریم پای اون چیزی ازش بدمون میاد پس .. منم میگم تقصیر مادر زن منه! بریم ریشه شو بخشکونیم !
‌سه شنبه 6 دي 1390 - 06:43
gol andam - ژنو - سویس
Dara va sara - پرت - استرالیا عزیز درود بر شما
‌سه شنبه 6 دي 1390 - 09:54
پریستوک - تهران - ایران
یکی از آشناهای دور ما تو یکی از روستاهای شمال بودن و دختر هشت سالشون و شوهر دادن و هر چی شوهر عمه دختره که شهر می شست اصرار کرده بود که بذار دخترت و پسر من بزرگتر شن تا اگه بچه ها راضی بودن وصلت کنیم بابای دختره گفته بود نه من دخترم بترشه که آیا پسر تو بعدها بخواد با دخترم ازدواج کنه و ایا نخواد؟! نتیجه این شد که دختره رفت و بعد مطلقه شد و چند سالی تو خونه بود تا پارسال بالاخره بعد از این همه ماجرا زن پسر عمش شد. واقعن تو بعضی از روستاها سطح سواد پایینه. طفلی چه دختر مظلوم و خوشگلیم بود ولی چه قدر از طرز فکر باباهه متاسف شدم.
‌سه شنبه 6 دي 1390 - 10:08
ali158 - مسكو - روسيه
عزیزم شما اول تعین کن چی‌ تو ایران معلومه بد بیا تکلیف ازدواج زیر ۱۰ سالو محکوم کن . حکومت ستم دینی فقط با ثروت کشور کار داره ، مردم هر کار میخوان بکنن ، علی‌ گدا باشه ملت هما خوردن خوردن .
‌سه شنبه 6 دي 1390 - 10:24
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
هیچ عاملی نه فقر!! نه فقر فرهنگی‌ !!نه اعتیاد !!!عمل کثیف بچه بازی را توجیه نمی‌کند--- چه رهبر پدوفیل دینی باشد چه امامی چه یک فرد عادی-چه دینی!!!!!!-لطفا موذیانه ماله نکشید!!!!!!
‌سه شنبه 6 دي 1390 - 11:26
Dara va sara - پرت - استرالیا
hamishe-iran - سیدنی - استرالی.. اون دیگه مشکل تو و مادر زنته. ولی این فرهنگی که در تو و مادر زنت دارین.توش اسلام ناب محمدی ریشه دونده. اقتصادتم که توش پول امام زمانیه و عدالت علی. مغزتم که نشئت گرفته از سنت پیغمبر. حالا برو گیر بده به مادر زنت.
‌سه شنبه 6 دي 1390 - 11:59
hamishe-iran - سیدنی - استرالیا
Dara va sara. من نمیدونم مشکلت با اسلام چیه ما هیچ کدوم آدم مذهبی نیستیم ولی شما دیگه شورشو در اوردی میگم بیا خروسها را تحریم کنیم آخه اونها هم پیرو آیین حضرت محمد هستند و چندهمسری ....هه هه هه بدجوری خودتو گذاشتی سر کار دارا سارا جان
‌سه شنبه 6 دي 1390 - 13:33
golly47 - فرانکفورت - المان
تمام اینها بهانه است شماها عقل ندارید وقتی‌ که عرضه و توان داشتن فرزند را ندارید بخاطر دفع شهوتتان کودکان بیگناه را درست می‌کنید که از سرتان رفع کنید یا ازش استفاده کنید
‌سه شنبه 6 دي 1390 - 15:28
baas - روتردام - هلند
اسلام و ارمغان محمد .
‌سه شنبه 6 دي 1390 - 21:14
Islam zoda - تورنتو - کانادا
آقای پیامبر هم از دختر بچه‌ها نمیگذشت!!
‌سه شنبه 6 دي 1390 - 22:53
cheraghe-rah - تهران - ایران
bass- Islam zoda. میگم اگه حرفی دارید بزنید والا مثل مادر بزرگهای قر فرو که کاری از دستشان بر نمی آید از دور غرو لند نکنید
‌چهارشنبه 7 دي 1390 - 02:38
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.