بررسی روزنامه های تهران؛ دوشنبه ۲۸ آذر

روزنامه های امروز صبح تهران در عنوان های اصلی خود از وضعیت سکه و طلا و ناکامی بانک مرکزی در شکستن بازار نوشته اند و در مقالات اصلی خود ضمن انتقاد از وضعیت اقتصادی کشور در سالگرد هدفمند کردن یارانه ها ادعا کرده اند که دولت در اجرای طرح تحول اقتصادی موفق نیست. پاسخ به منتقدان دیپلماسی و حملات نشریات دولت به هاشمی رفسنجانی بخش های دیگری از مطالب روزنامه های امروز را به خود اختصاص داده است.

حبابی که ماند و مقاومت کرد


"سود سالانه دلالان بازار میوه ۶ برابر فساد بانکی اخیر" تیتر اول مردم سالاری است، "ضرورت تجدید نظر اساسی در مدیریت سکه و طلا" گزارش اصلی روزنامه جمهوری اسلامی است، جهان صنعت از "دو سناریو دولت برای افزایش قیمت ها" نوشته، ابتکار خبر داده "دلار از مرز۱۴۰۰ تومان گذشت" و سیاست روز در عنوان اصلی خود نوشته "تولید جان ندارد، از بس یارانه ندارد".

حمید تهرانی در سرمقاله جهان صنعت نوشته آیا واقعا اوضاع اقتصادی و رفاهی شش دهک از طبقات اقتصادی جامعه آن‌طور که احمدی‌نژاد در آغاز اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها وعده داده بود، بهتر شده است؟ تورم و رکود تورمی حاکم بر اقتصاد ایران به شدت بر مناسبات اقتصادی جامعه تاثیر گذاشته و پاسخگویی به این سوال را دشوار ساخته است.

به نوشته این مقاله احمدی‌نژاد در همان آغاز اجرای این طرح وعده داده بود که تورم اقتصادی در کشور کاملا مهار می‌شود و تاثیر چندانی در زندگی مردم مشاهده نخواهد شد. البته ارقام نجومی که در ابتدای اجرا، نسبت به وقوع آن هشدار داده می‌شد هیچ‌گاه اتفاق نیفتاد؛ ارقامی مانند ۵۰ یا۶۰ درصد که برخی کارشناسان با حرارت، وقوع این نرخ‌های تورمی را محتوم می‌دانستند. با این حال طی یک‌سال گذشته اوضاع برای شهروندان چندان رضایت‌بخش نبوده است؛ افزایش نرخ رسمی تورم به حدود ۲۰ درصد اگرچه گاهی به کالا‌های وارداتی و تورم جهانی نسبت داده می‌شود اما روشن است که رشد تورم از یکسو و رکود در بازار تولید که گاهی مقامات غیردولتی اقتصاد کشور مانند روسای اتاق‌های بازرگانی به آن اشاره می‌کنند به شدت اقتصاد عمومی ایران را تحت فشار قرار داده است.

جهان صنعت نوشته ناظران معتقدند که نرخ واقعی تورم در ایران به حدود ۳۰ درصد بالغ می‌شود. این رقم هم برای آنکه زندگی عمومی شهروندان را فلج یا دچار اختلال جدی کند، کافی است. شاید ناظر به همین شرایط بود که احمدی‌نژاد در نیمه امسال از آمادگی دولت برای دو یا سه برابر کردن یارانه اعطایی به مردم سخن گفته بود. با این همه سوال اصلی آن است که دولت از کجا توان پرداخت چنین حجم پولی را کسب می‌کند؟

ابتکار در سرمقاله خود نوشته چند ماه است که مسئولان و به‌خصوص دبیر کل بانک مرکزی روبه‌روی رسانه‌های مختلف ظاهر می‌شوند و هر روز وعده کاهش ضربتی قیمت سکه یا آن‌چنان‌که خود می‌گویند: «ترکاندن حباب» می‌دهند، اما بازار هیچ توجهی به این همه اظهار نظر دستوری و فرمایشی نمی‌کند و «ازاین همه وعده خوبان یکی وفا نمی‌کند».

بازار روش خود را دارد و به هیچ ضرب‌الاجل و دستور مقامات که برخلاف ساز‌وکار طبیعی آن باشد، گوشش بدهکار نیست. نتیجه این معضل بزرگ اقتصادی، این است که دامنه‌اش به حوزه‌های دیگر هم کشیده می‌شود. جدا از آن‌چه در ابتدای نوشته آمده است، گسترش رانت‌خواری برخی مسئولان از این ماجرا از آن جمله است.

ابتکار در نهایت نوشته انگار کسی نگران عزت مردم که در این محشر بی‌رحمی قربانی می‌شود، نیست. مردم می‌پرسند اقتدار اقتصادی کشور این شب‌ها جلوی بانک‌ها به سخره گرفته می‌شود، چرا کسی پاسخگو نیست؟ به نظر می‌رسد برای کشوری که در سی ساله گذشته از تندبادهای سهمگینی جان به در برده مسئله این روزهای قیمت سکه با این همه حواشی کار دشواری نباشد. به خصوص که ادعاهای فراوانی در چندسال اخیر در حوزه اقتصاد از سوی مسئولان دولتی مطرح شده است.

کشمکش های سیاسی، دولت و هاشمی

"مواضع گروه های سیاسی درباره انتخابات شفاف تر شد" تیتر اول خراسان است، شرق "پاسخ صالحی به منتقدان دیپلوماسی" را با اهمیت دیده و فرهیختگان از زبان هاشمی رفسنجانی نوشته "حقوق و مسئولیت های شهروندی در کنار هم پیگیری شود".

نفیسه زارع‌کهن در گزارش اصلی شرق نوشته همه بودند؛ از اصولگرایان تا اصلاح‌طلبان، از جوان‌ترین چهره‌ها تا پیرترین‌شان؛ از شخصیت‌های حکومتی فعلی گرفته تا کسانی که قبلا در حاکمیت فعالیت داشته‌اند. از هاشمی‌رفسنجانی و یاسر خمینی گرفته، محمدرضا خاتمی و موسوی‌خویینی‌ها. این حتم حجت‌الاسلام محمد هاشمیان، امام جمعه رفسنجان بود که به یکی از پرچهره‌ترین مراسم‌های یادبود تبدیل شد.

به نوشته این گزارش مراسمی که اغلب افراد حاضر در آن شاید آمده بودند تا به هاشمی‌رفسنجانی تسلیت بگویند؛ چهره‌ای که این روزها دوباره هدف حملات برخی رسانه‌های اصولگرا قرار گرفته است. از همین رو بود که مجید انصاری از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام طی سخنانی در این مراسم به دفاع از جایگاه هاشمی‌رفسنجانی پرداخت و این که پس از حادثه ترور هاشمی‌رفسنجانی بنیان گذار جمهوری اسلامی درباره او چه گفت.

مجید انصاری به گزارش شرق گفته است کسانی که می‌خواستند ریشه اسلام و انقلاب را بزنند، آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی را در رأس فهرست خود قرار می‌دادند. امروز هم برخی کار ناتمام گروه فرقان و منافقین را درباره ایشان می‌خواهند کامل کنند.

عضو مجمع روحانیون مبارز سپس خاطرنشان کرد: با برداشتی که من از تفکر امام خمینی دارم، یقین دارم که اگر ایشان در حال حاضر زنده بود باز هم این جمله را تکرار می‌کرد که هاشمی زنده است تا نهضت زنده است. وی با طرح این سوال که «حرمت بزرگ‌تر کجا رفته است؟» ادامه داد: زیبنده ایران و انقلاب اسلامی نیست که رسانه‌هایش آکنده از نیش‌های جهنمی باشد. به اعتقاد انصاری، سزاوار نظام اسلامی نیست که در رسانه‌هایش هرچه به زبان و قلم می‌آید و هرچه ظرفیت سایت و اینترنت است به بدگویی از چهره‌های نظام و انقلاب بپردازند.

کیهان خبر داده دبیرکل سابق مجمع روحانیون با بیان این مطلب که لیدر جریان اصلاحات نیست، گفت: منتظر فرش قرمز برای ورود به انتخابات نیستیم. منتظریم که به ما اجازه دهند. موسوی خوئینی در حاشیه ختم حجت الاسلام هاشمیان و در پاسخ به سؤال فارس در خصوص حضور اصلاح طلبان در انتخابات آینده اظهار داشت: ما را راه نمی دهند تا در انتخابات شرکت کنیم.

وی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه آیا اگر راهتان بدهند، شرکت می کنید یا خیر، به نوشته کیهان گفته است: وقتی راه نمی دهند، چگونه شرکت کنیم!؟ باز خبرنگار پرسید آیا اصلاح طلبان به طور کل قصد حضور در انتخابات را دارند یا خیر، وی جواب داد: نمی دانم؛ وقتی که نمی گذارند، چگونه شرکت کنیم!؟

آینده خاورمیانه و پدرموشک ایرانی

"انقلاب تازه آغاز شده، اسلامگرایان آینده خاورمیانه اند" از قول هنری کیسینجر تیتر اول کیهان است و رسالت نوشته "دستاوردهای های تک شهید مقدم، پاسخی به ادعاهای غرب" است.

رسالت در خبر اول خود نوشته در اوج جنگ که ما نیاز مبرمی به موشک داشتیم، اولین محموله موشکی اسکاد B، شامل ۸ فروند به دستمان رسید اما حاج حسن ۲ فروند آن را جدا کرد و برای مهندسی معکوس برد.

به گزارش این روزنامه، سردار شهید حاج حسن تهرانی مقدم را به حق باید «پدر موشکی ایران» دانست چرا که در سال ۶۳ اولین پایه های تشکیل یگان موشکی سپاه پاسداران را بنا کرد و تا آخرین روز حیات دنیایی خود در گمنامی و اخلاص این مسیر را طوری ادامه داد تا ایران اسلامی بزرگترین قدرت موشکی در منطقه باشد.

تیتر اول رسالت درباره سردار حسن تهرانی مقدم است که روز ۲۱ آبان‌ماه سال جاری به همراه جمع دیگری از همرزمان خود بر اثر سانحه انفجار در یکی از پادگان های سپاه غرب تهران کشته شد.

مردم سالاری نوشته اخیرا از طرف دفتر ریاست جمهوری به خانواده شهید تهرانی مقدم اطلاع داده می شود که رییس جمهور به همراه اسفندیار رحیم مشایی و برخی مقامات دولتی دیگر قصد دارند برای عرض تسلیت به منزل آنها بروند. خانواده شهید مقدم در پاسخ، از درخواست رئیس جمهور استقبال اما اعلام می کنند که حاضر به پذیرش مشایی نیستند و اگر دکتر احمدی نژاد خواهان دیدار با خانواده این شهید است، از آوردن مشایی صرف نظر کند.

این گزارش حاکیست که رئیس جمهور با شرط خانواده شهید مقدم مخالفت کرده و این دیدار منتفی شده است.

مملکت بودجه می خواهد چه کند

 


محمد حسین روانبخش در ستون طنز مردم سالاری نوشته کم کم دولت دارد همه را قانع می کند که مملکت قانون بودجه سالیانه نمی خواهد و می شود بودجه را خیلی ساده تر تقسیم کرد! یعنی معنی ندارد که وقت گرانقدر دولتمردان صرف تهیه و تقدیم بودجه شود، آنوقت، وقت گرانقدر نمایندگان مجلس صرف بررسی و تصویب آن شود و با هر زحمتی هست، قانون بودجه به دولت ابلاغ شود... ولی نهایتا وقتی دیوان محاسبات بررسی می کند، ببیند که انحراف از بودجه به اندازه ای است که بهتر است بگوییم بودجه اصلا اجرا نشده است! مثلا بر اساس اعلام دیوان محاسبات، انحراف دولت از بودجه سال ۸۷ فقط ۷۲ درصد بوده است! خوب به این ترتیب این همه زورو زحمت برای چیست؟!

به نوشته این ستون بیخود نیست که بعضی ها به این نتیجه رسیده اند که دولت دلایل خیلی منطقی برای اینکه لایحه بودجه را سر وقت به مجلس نفرستد دارد و می داند که زود فرستادن یا دیر فرستادن یا اصلا نفرستادن، توفیری در اصل ماجرا نمی کند! هر چقدر هم که مجلس بیشتر زور می زند، او گوشش کمتر به این حرفها بدهکار است و وضعیتش تا دلتان بخواهد "ریلکس، ریلکس، ریلکس تر" است! اما همانطور که در اول مطلب ذکر شد جای جالب ماجرا اینجاست که دولت دارد کم کم همه را قانع می کند که لایحه بودجه نرسید هم نرسید، خیلی اتفاقی نمی افتد، نه زمین به آسمان می رود و نه آسمان تالاپی روی زمین می افتد!

مردم سالاری نوشته در اخبار دیروز آمده بود که رئیس سابق مجلس گفته که گروه خون ما به گروه خون احمدی نژاد نمی خورد و مجلس هفتم هم مدارا پیشه کرده بود. این حرف خیلی فرقی با حرف ما ندارد و نشان می دهد که سالهاست این نتیجه به دست آمده که مملکت فقط و فقط یک رئیس اجرایی می خواهد! خوب با این تجربه های عمیق و دقیق معلوم نیست چرا بازهم بعضی ها زور می زنند که مجلس دست جریان انحرافیشان نیفتد؟! عزیزان، خیلی توفیری در اصل ماجرا نمی کند!

+94
رأی دهید
-29

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.