بررسی روزنامه‌های تهران؛ سه شنبه ۲۲ آذر

کارتون جمال رحمتی، شرق

روزنامه‌های صبح امروز تهران در عنوان‌های صفحات اول خود از ادامه التهاب بازار ارز و سکه طلا خبر داده، حمله جدید رییس دولت به مجلس و پاسخ رییس اتاق بازرگانی به دولت را منعکس کرده و بیش از همه از تهدیدهائی علیه غرب در صورت تحریم خرید نفت نوشته‌اند.

بخش عمده‌ای از تیتر‌های اول این روزنامه‌ها به گفته‌های رهبر جمهوری اسلامی اختصاص دارد، چنان که جام جم نوشته "فتنه ۸۸ یک بیماری بود که با نه دی معالجه شد"، کیهان همین خبر را با تیتر "عاشورا به کمک ملت آمد، حماسه نه دی خلق شد" منعکس کرده و روزنامه‌های جمهوری اسلامی، فرهیختگان و تهران امروز نوشته‌اند "بزرگ‌ترین موانع در مقابل اراده مردم از بین می‌رود".

تهدید غرب: از بستن هرمز تا جنگ هسته‌ای


ابتکار در صدر اخبار خود به نقل از مقامات چینی نوشته "در صورت حمله به ایران وارد جنگ می‌شویم".

کیهان در سرمقاله خود با اشاره به کنوانسیون ژنو و آن چه در مورد امنیت راه‌های دریائی نوشته شده به تفسیر موقعیت فعلی ایران پرداخته و نوشته در صورتی که صدور نفت ایران از سوی آمریکا و کشورهای اروپایی و یا سایر متحدان آسیایی آنها نظیر ژاپن، تحریم شود، آیا عبور کشتی‌های حامل نفت برای کشورهای یاد شده که در حالت مورد اشاره، دشمن تلقی می‌شوند «عبور بی ضرر»! خواهد بود؟ بدیهی است که پاسخ این سؤال منفی است و ایران اسلامی حق دارد و می‌تواند با جلوگیری از عبور این کشتی‌ها مانع توانمندی دشمن در تهدید امنیت ملی خود شود. عبور کشتی‌هایی که از مبدأ کشورهای تحریم کننده به مقصد سایر کشورهای خلیج فارس، تسلیحات نظامی حمل می‌کنند نیز به طریق اولی و مطابق همان مواد از کنوانسیون‌های ژنو و جامائیکا، مخل و در تعارض با امنیت ملی کشورمان تلقی شده و بستن تنگه هرمز به روی این کشتی‌ها حق مسلم و قانونی ایران اسلامی خواهد بود.

حسین شریعتمداری در این تحلیل بدان جا رسیده که نوشته، کنوانسیون ۱۹۵۸ ژنو، ضمن به رسمیت شمردن حق کشور ساحلی- در اینجا، ایران اسلامی- برای پیشگیری از عبور کشتی‌هایی که عبور آنها بی‌ضرر تشخیص داده نمی‌شود، تصریح می‌کند که در صورت اتخاذ این تصمیم از سوی کشور ساحلی، لازم است تصمیم یاد شده از قبل به اطلاع عموم- منظور عرصه بین المللی است- برسد و سؤال این است که چرا جمهوری اسلامی ایران تاکنون از این حق مسلم خود استفاده نکرده و حالا که توطئه تحریم نفتی کشورمان در جریان است چرا با استناد به بند ۴ ماده ۱۶، از هم اکنون تصمیم خود برای بستن تنگه هرمز به روی کشتی‌های متعلق به کشورهای تحریم کننده را اعلام نمی‌کند.

به نوشته سرمقاله کیهان برخی شواهد و قرائن از تصمیم ایران به بستن تنگه هرمز در شرایط یاد شده حکایت می‌کند که در این صورت، بایستی این تصمیم - مطابق بند ۴ ماده ۱۶- پیشاپیش و از هم اکنون در سطح بین المللی اعلام شود.

سیاست روز بدون اشاره به منبع این اطلاع نوشته مدودف رئیس جمهور روسیه هنگامی که برای راه‌اندازی سیستم راداری و دفاعی برای مقابله با طرح دفاع موشکی آمریکا به پوشکین رفته بود، جمله‌ای گفته بود با این مضمون که شما می‌گویید سپر دفاع موشکی علیه روسیه نیست، ما که باور نمی‌کنیم، اما من هم می‌گویم سیستم دفاع موشکی روسیه علیه شما نیست!

استقرار سپر دفاع موشکی در خاک ترکیه و در نزدیکی خاک جمهوری اسلامی ایران و روسیه بدون شک علیه هر دو کشور است. هر چند مقامات ترکیه‌ای اعلام کرده‌اند که اجازه استفاده از این سیستم را علیه ایران نمی‌دهند اما قوانین عضویت در ناتو چنین حق تصمیم گیری را از مقامات ترکیه گرفته است. اقدام ترکیه باعث شده است تا کشورهایی همچون ایران و روسیه به فکر ایجاد یک سپر دفاع موشکی مشترک بیفتند.

سیاست روز در انتها نوشته هر چند توان موشکی جمهوری اسلامی ایران بسیار بالاست اما همگرایی دو کشور ایران و روسیه به عنوان دو کشور بزرگ و تاثیر گذار می‌تواند عامل بازدارنده ‌سیاست‌های خصمانه غرب علیه آنها باشد. این واکنش‌ها در راستای منافع ملی کشورمان درخور توجه است. با توجه به دشمنی دیرینه غرب و آمریکا با جمهوری اسلامی ایران، می‌طلبید که واکنش‌های جدی و هشدارهای دفاعی در این زمینه مطرح شود که البته همین‌گونه هم شد.

 تهدید هسته‌ای چین

ابتکار در گزارش اصلی خود به نقل از یک خبرگزاری داخلی ایران و با اشاره به بولتن وزارت دفاع آمریکا نوشته ولادیمیر پوتین نخست وزیر روسیه و مدودف رئیس جمهور روسیه امروز اذعان داشتند که هو جین تائو رئیس جمهور چین موافقت کرده است که تنها راه توقف تهاجم غرب علیه ایران، مقابله به مثل و اقدام نظامی مستقیم است و دستور آماده‌باش به نیروی دریایی چین نیز در همین راستاست. رئیس جمهور چین هفته گذشته در دیدار با مقامات نظامی عالی‌رتبه چین هشدار داد که چین از هیچ گونه حمایتی از ایران دریغ نخواهد کرد حتی اگر به قیمت وارد شدن به جنگ جهانی سوم باشد.

در گزارش ابتکار بدون اشاره‌ای به منبع خبر نوشته شده ژنرال نیکلای ماکارف روسی نیز هفته گذشته صراحتا اعلام کرده است: ما نمی‌توانیم از تبدیل شدن منازعات مسلحانه محلی و منطقه‌ای به مقیاس بزرگتر و حتی استفاده از سلاح‌های هسته‌ای جلوگیری کنیم.

لنگه کفش و رییس جمهور در ساری

مردم سالاری در تیتر اصلی خود از قول احمدی نژاد نوشته "به وزیر ما می‌گویند، امکانات خاص بده تا با تو کاری نداشته باشیم".

روزنامه جمهوری اسلامی نوشته دیروز، هنگامی که احمدی نژاد رئیس‌جمهور برای افتتاح چند طرح مسکن مهر و سخنرانی در مراسم سالگرد درگذشت مرحوم کردان به ساری سفر کرده بود، در حین سخنرانی با پرتاب کفش توسط یک کارگر مواجه شد. به‌گزارش تابناک به نقل از پایگاه خبری قاصد، یکی از افراد حاضر در این همایش که توانسته بود خود را به صندلی‌های جلو برساند، با پرتاب کفش‌های خود به طرف رئیس جمهور، شروع به انتقاد از وضعیت بیکاری در کشور کرد.

به نوشته این روزنامه اگرچه این کفش‌ها به احمدی نژاد برخورد نکرد و به پارچه نوشته پشت سر او اصابت کرد، اما مردم حاضر در این مراسم، ضمن سر دادن شعارهایی در حمایت از رئیس جمهور، به شدت فرد توهین کننده را مورد ضرب و شتم قرار دادند و ماجرا با دخالت نیروهای انتظامی پایان یافت.

براساس گزارش روزنامه جمهوری اسلامی در بررسی‌های اولیه مشخص شد این فرد کارگر اخراجی یکی از کارخانجات نساجی است که بیش از یک سال است حقوقی دریافت نکرده است.

اقتصاد بیمار و بی‌توجهی مسئولان

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته آنچه در هفته‌های اخیر مقابل شعب یا پشت درهای بسته بانکها شاهدش هستیم تصویری تمام قامت از واقعیت تلخی است که در اقتصاد بیمار ایران می‌گذرد؛ واقعیتی که مدتهاست خبرگان و کارشناسان از وجود و گسترش آن سخن می‌گویند و به هر زبان و با هر وسیله‌ای نسبت به تشدید علائم بیماری هشدار می‌دهند، اما مدیران و مسئولان اجرایی کشور که وظیفه تدبیر امور را دارند، پنبه‌هایی از جنس سیاست در گوشهایشان فرو برده‌اند به این گمان که نشنیدن این تذکارها اصل موضوع را منتفی کند!

در ادامه این مقاله آمده: کمی، فقط کمی اگر چشم بصیرت اقتصادی داشته باشیم به روشنی می‌توان دید که آنچه در قامت مردان و زنان سرمازده مقابل شعب بانک‌ها به صف ایستاده، نه فقط دلالانی از جنس سودجویی هستند بلکه در واقع بشکه‌های نفتی است که دولت، بانک مرکزی را واداشته در قالب دلارهای تبدیل شده به ریال به نام یارانه نقدی، وام بنگاه‌های کوچک و زودبازده، تسهیلات ارزان قیمت دستوری و... طی سال‌های اخیر به جامعه تزریق کند تا جایی که درحال حاضر به ۳۵۰ هزار میلیارد تومان برسد و در شرایطی که دشمن از هر سو در تلاش است با شیطنتی بیمارگونه، شایعه‌ای بسازد و همگان را مشوش کند، حکم بشکه باروتی را پیدا کند در آستانه انفجار در بازار اقتصاد.

عکس و تیتر صفحه اول جهان صنعت

به نوشته جمهوری اسلامی این روزها به راحتی می‌توان نظام بانکی کشور و سیاست‌های پولی را به عنوان متهمان ردیف اول به خط کرد و تحت عناوینی چون بی‌کفایتی در مدیریت بازار طلا و ارز به جوخه اعدام شخصیت سپرد همانگونه که هواداران تیم‌های پرطرفدار فوتبال در ایران رفتار می‌کنند اما واقعیت در زمین اقتصاد پیچیده‌تر از این است، حداقل غامض‌تر از نامعادلاتی که در مستطیل سبز می‌گذرد. در عالم اقتصاد باید به دنبال ریشه‌ها رفت و از انگیزه‌ها پرسید تنها این‌گونه است که می‌توان برای اتفاقات زشتی که این روزها در صف‌های خرید سکه دولتی می‌بینیم، توجیهی از جنس اقناع پیدا کرد.

نادر کریمی‌جونی در سرمقاله جهان صنعت نوشته روی کاغذ همه چیز درست است، یارانه‌ حامل‌های انرژی پرداخت و وام‌های کم بهره داده می‌شود و صنعتگران برای اضافه هزینه‌های خود، کمک دولتی دریافت می‌کنند. آقای وزیر هم هرازگاهی مصاحبه می‌کند و رضایت خود را از روند کلی اجرای برنامه‌ها و بالاخص اجرای طرح تحول اقتصادی و هدفمند‌سازی یارانه‌ها اعلام می‌دارد اما در عالم واقع بعضی چیز‌ها اشکال دارد، مثلا سرمایه‌ها به جای سرازیر شدن به سمت صنعت و تولید‌ به سمت دلالی سوق پیدا می‌کند‌ و به هم ریختگی ‌در بازار پدید می‌آید... واحد‌های تولیدی یکی بعد از دیگری از حرکت باز می‌ایستد و متوقف می‌شود، صنعت‌گران ورشکست می‌شوند و ارقام و حجم چک‌های برگشتی روز به روز افزایش می‌یابد. اگر همه چیز روی کاغذ خوب است و آقای وزیر از آن ابراز رضایت می‌کند‌ چرا اوضاع تا این حد خراب و نگران‌‌کننده است؟

به نوشته این مقاله به نظر می‌آید که آنچه روی کاغذ پیش‌بینی شده با آنچه در واقعیت می‌گذرد‌، ‌مقداری تفاوت دارد. مثلا آقای وزیر به هزینه‌هایی که از بابت تورم کالاها در بازار برای بخش تولید ایجاد می‌‌شود توجه نکرده است. ایشان شاید دقت نکرده که وقتی قدرت خرید شهروند کاهش پیدا می‌کند، ضرر آن مستقیما به تولیدکننده وارد می‌شود چون محصول تولید‌کننده، در وهله اول باید از سوی شهروندان خریده شود.

جهان صنعت نوشته، در چنین شرایطی کاملا قابل درک است که اسامی و مبنای تولید فرو بپاشد و تولیدکنندگان با متوقف کردن فعالیت تولیدی خویش، بنگاه‌های تولیدی را تعطیل و به بازار پرنوسان دلالی روی بیاورند. آیا غضنفری به عنوان متولی امر صنعت در دولت و راهبر سیاست‌های صنعتی کشور به این نکات توجه کرده است احتمالا اگر این توجه صورت می‌گرفت، اوضاع در چنین نقطه‌ای متوقف نمی‌شد.

بازگرداندن پهپاد

خراسان در تیتر اول خود از "درخواست اوباما برای بازگرداندن آر کیو ۱۷۰" خبر داده است.

کیهان در ستون طنز گفت و شنود نوشته:

اوباما در کنفرانس مطبوعاتی خود گفته است از ایران خواسته‌ایم هواپیمای RQ۱۷۰ را به آمریکا تحویل دهد و منتظر پاسخ ایران هستیم.

گفتم: حالا چرا اینقدر نگران و دستپاچه است؟

گفت: آمریکایی‌ها گفته‌اند نگران اطلاعات سری این هواپیما هستیم.

گفتم: جای نگرانی نیست، اطلاعات سری این هواپیما در سلامت کامل به سر می‌برد و اینجا میهمان ماست.

گفت: ولی اوباما می‌گوید این هواپیما متعلق به آمریکاست.

گفتم: بود! ولی حالا که مسلمان شده و به ایران اسلامی پناه آورده و حاضر به بازگشت نیست. مگر آنها جنایتکارانی را که از ایران به آمریکا پناهنده شده‌اند پس می‌دهند.

گفت: خودمونیم، این هواپیماهای جاسوسی آمریکا هم بد چیزی نیست. مثل فتنه ۸۸ و تحریم‌ها و... حیوونکی آمریکایی‌ها بدجوری بز آورده‌اند.

گفتم: فرمانده‌ای وارد میدان تیر شد و مشاهده کرد که تیر هیچکدام از سربازانش به هدف نمی‌خورد و رفت کنار «سیبل» نشست. افسر میدان با دستپاچگی گفت؛ قربان! اونجا خیلی خطرناکه! و فرمانده گفت؛ با این نشانه گیری سربازهای تو، هیچ جا امن‌تر از اینجا نیست.

 

کارتون حسین کشتکار، روزنامه جوان

+139
رأی دهید
-21

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.